Home | Αρχική | Επιλέγοντας στεφάνια για Road Bikes

Επιλέγοντας στεφάνια για Road Bikes

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις στεφάνια;

H επιλογή του φάρδους ενός στεφανιού για Road Bikes επιδόσεων, έχει να κάνει με το επιθυμητό αποτέλεσμα και τις προσδοκίες του αναβάτη.

Δύο ερωτήματα που απασχολούν αρκετούς ποδηλάτες δρόμου που αναζητούν την βελτίωση της απόδοσης και της οδηγικής συμπεριφοράς του ποδηλάτου τους είναι: Nα βάλω τροχούς με φαρδύτερα στεφάνια στην κούρσα μου; Θα πηγαίνω πιο γρήγορα;

Με τα 25άρια ελαστικά να έχουν γίνει πλέον το νέο στάνταρτ στα ποδήλατα του Pro Tour, ολοένα και περισσότερες εταιρείες κατασκευής τροχών λανσάρουν φαρδύτερα στεφάνια με εσωτερικό φάρδος μεγαλύτερο από 17 χιλιοστά για να μεγιστοποιήσουν την απόδοση και τα πλεονεκτήματα των ελαστικών.

Ποια ακριβώς είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσουμε με την χρήση φαρδύτερων στεφανιών; Είναι καλύτερα μόνο για αγωνιστική χρήση στα Road Bikes ή και για τις καθημερινές προπονήσεις;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των φαρδύτερων στεφανιών – συνδυαστικά με τα ελαστικά – είναι η βελτίωση της σταθερότητας των τροχών και της συμπεριφοράς του ποδήλατου στους δυνατούς άνεμους των Road Bikes. Σε προσωπική συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με έναν από τους κορυφαίους αεροδυναμιστές του χώρου και ιδρυτή της τεχνολογίας Smart Aero για τους τροχούς της αμερικανικής εταιρείας ENVE, τον κύριο Simon Smart, μας εξήγησε πως «ο βασικός λόγος που αύξησε το φάρδος των στεφανιών στους τρόχους ENVE SES ήταν γιατί με το φαρδύτερο ελαστικό δίνεις περισσότερο camber στον τροχό με αποτέλεσμα την βελτίωση της σταθερότητας».

Εκτός αυτού, ο κύριος Smart μας διαβεβαίωσε πως το φαρδύτερο στεφάνι ‘’σκίζει’’ τον αέρα πιο αποδοτικά. Ιδίως στον εμπρόσθιο τροχό, η φαρδύτερη σχεδίαση επιτρέπει στο στεφάνι να γίνει πιο βαθύ ώστε να ελέγχεται η ροή και ο αέρας να μένει περισσότερο χρονικό διάστημα προσκολλημένος επάνω στο στεφάνι στους πλάγιους άνεμους, βελτιώνοντας την αεροδυναμική απόδοση.

Πέρα από την βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης, η χρήση φαρδύτερων στεφανιών βελτιώνει και την ποιότητα της οδήγησης του ποδηλάτου. Ο χειρισμός και το κράτημα του  βελτιώνονται αισθητά μαζί με την πλευρική ακαμψία. Επίσης, η μεγαλύτερη χωρητικότητα αέρα στο φαρδύτερο ελαστικό βελτιώνει και την άνεση. Και η βελτίωση της άνεσης είναι πολύ σημαντική, ιδίως σε καθημερινή και πολύωρη χρήση του ποδηλάτου, καθώς όταν ένας αναβάτης αισθάνεται άνετα και έχει καταπονηθεί λιγότερο από τους κραδασμούς του δρόμου, θα μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση και να κινηθεί γρηγορότερα.

Η φαρδύτερη σχεδίαση του στεφανιού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο βάρος του. Αυτό ισχύει κυρίως στα αλουμινίου στεφάνια, καθώς στην κατασκευή των carbon στεφανιών μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί υλικό, χωρίς αρνητική επίπτωση στο βάρος, την αντοχή και την ακαμψία.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως η χρήση τροχών με φαρδύτερα στεφάνια σε Road Bikes είναι μονόδρομος. Βελτιωμένη σταθερότητα, καλύτερη αεροδυναμική απόδοση και οδηγική συμπεριφορά με αυξημένα επίπεδα άνεσης. Ίσως μία από τις καλύτερες αναβαθμίσεις για το ποδήλατο σας, που θα εκτιμήσετε και θα αισθανθείτε αμέσως, ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε!

 

 

Δείτε επίσης

Συνεργασία Lazer και οργανισμου «Πόλεις Για Ποδήλατο»!

Μια εταιρεία σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια ποδηλατική σκηνή, η Lazer, στηρίζει όσους αγαπούν το ποδήλατο – από τους επαγγελματίες και τους ενθουσιώδεις ποδηλάτες ως τους καθημερινούς χρήστες ποδηλάτου αλλά και τους αρχάριους, τους γονείς και τα παιδιά.

Το ποδήλατο διαγνώστηκε αν-θε(κ)τικό στον Covid19!

Μάρτιος, μήνας ποδηλατικής παλιγγενεσίας.

Η γυναίκα που λάτρευε το ποδήλατο

Το ρεκόρ για τα περισσότερα χιλιόμετρα που έχει κάνει μια γυναίκα σε ένα χρόνο κρατάει από το 1938

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest