Home | ΑΓΟΡΑ | MTB | «Φορέστε» τα καλύτερα All Mountain!

«Φορέστε» τα καλύτερα All Mountain!

6 ελαστικά All Mountain.

Μία από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις που μπορείτε να πραγματοποιήσετε σε ένα All-mountain bike – ανεξάρτητου κόστους και κατασκευαστή – είναι η αντικατάσταση των ελαστικών.

Τα ελαστικά είναι αυτά που φέρνουν σε επαφή το ποδήλατο με το έδαφος και η επιρροή τους στην οδηγική συμπεριφορά είναι καταλυτική. Η επιλογή του κατάλληλου ελαστικού έχει να κάνει με το τι ακριβώς θέλετε από αυτό και πώς μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στο οδηγικό σας στυλ.

O εταιρείες κατασκευής ελαστικών προσφέρουν πολλές επιλογές μοντέλων με διαφορετική γόμα, πέλμα, φάρδος και βάρος καλύπτοντας τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Εάν θέλετε να καλύπτετε πολλά χιλιόμετρα με ανηφορικά κομμάτια, γρήγορα και αποδοτικά, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα ελαφρύ σχετικά ελαστικό (γύρω στα 700 γραμμάρια), με χαμηλό προφίλ στο πέλμα του (tread) και μικρά τακούνια για γρήγορο ρολάρισμα. Το ελαφρύ ελαστικό βοηθάει τον τροχό να επιταχύνει ευκολότερα, ενώ το χαμηλό προφίλ στο πέλμα μειώνει την αντίσταση κύλισης. Το μειονέκτημα αυτών των ελαστικών είναι ότι θα έχετε λιγότερη πρόσφυση σε βρεγμένες ή ολισθηρές συνθήκες και χαμηλότερη προστασία στην διάτρηση.

Εάν θέλετε περισσότερη πρόσφυση σε ένα ευρύτερο φάσμα οδηγικών συνθηκών, τότε θα χρειαστείτε ένα ελαστικό με πιο χοντρά τακούνια στο πέλμα του. Αυτό θα έχει καλύτερο κράτημα σε χαλαρό έδαφος, αλλά και υψηλότερη αντίσταση κύλισης. Ορισμένα μοντέλα έχουν κεκλιμένα τακούνια στο πέλμα, τα οποία τα βοηθούν να κυλήσουν λίγο πιο γρήγορα. Το βάρος σε αυτά τα μοντέλα κυμαίνεται από 700 έως 900 γραμμάρια.

Όσοι επιθυμείτε την απόλυτη απόδοση στην κατηφόρα θα πρέπει να επιλέξετε ένα ελαστικό με εξαιρετική πρόσφυση και αντοχή στη διάτρηση, με το βάρος του σαφώς να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Θα πρέπει να έχει ενισχυμένα πλαϊνά και μαλακή σύσταση στη γόμα του για να κρατάει πάνω σε ρίζες και πέτρες.

Σε υγρές συνθήκες, ένα ελαστικό με πολύ μαλακή γόμα και μεγάλα τακούνια στο πέλμα του θα έχει καλύτερη συμπεριφορά στη λάσπη. Τα μαλακά ελαστικά για βρεγμένο τερέν είναι λίγο στενότερα για να σχίζουν τη λάσπη και να έρχονται σε επαφή με το σκληρότερο έδαφος που βρίσκεται από κάτω. Όμως τείνουν να μην έχουν καλή συμπεριφορά σε βρεγμένες πέτρες.

Τyre Compound
Η σύσταση της γόμας (compound) κυμαίνεται γενικά από 40 έως 60, με το μικρότερο νούμερο να υποδηλώνει μαλακότερο και με καλύτερη πρόσφυση ελαστικό, το οποίο όμως μπορεί να φθαρεί πιο γρήγορα. Τα πιο σκληρά ελαστικά μπορούν να κυλήσουν γρηγορότερα πάνω σε σκληρό έδαφος, αλλά θα πρέπει να είσαστε λίγο επιφυλακτικοί όταν τα πιέζετε πολύ. Συνήθως τα complete ποδήλατα εξοπλίζονται με σκληρά ελαστικά, και με μία αντικατάσταση σε μαλακότερα μπορεί να παρατηρήσετε μεγάλη αλλαγή στον έλεγχο του ποδηλάτου.
Φάρδος
Τα πιο φαρδιά ελαστικά προσφέρουν γενικά περισσότερη πρόσφυση και αντίσταση στη διάτρηση, με αρνητικό αντίκτυπο στο βάρος. Τα φαρδύτερα ελαστικά για να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να μπουν και σε φαρδύτερα στεφάνια. Συνήθως τα στεφάνια των τροχών αναφέρουν το κατάλληλο φάρδος του ελαστικού. Αν τα στεφάνια σας, για παράδειγμα, έχουν εσωτερικό πλάτος 17 με 19 χιλιοστά, τότε είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε ελαστικά φαρδύτερα από 2.25 ίντσες.
Sidewalls
Τα πλευρικά τοιχώματα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πώς ρολάρει ένα ελαστικό, με τα παχύτερα πλαϊνά να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη σε χαμηλότερες πιέσεις και καλύτερη προστασία στα «τσιμπήματα» της σαμπρέλας. Ωστόσο, όσο πιο παχιά είναι τα πλευρικά τοιχώματα τόσο βαρύτερο θα είναι το ελαστικό.
Τubeless
Τα ελαστικά tubeless δε χρειάζονται ειδικό υγρό (sealant) για να λειτουργήσουν χωρίς σαμπρέλα. Πολλά ελαστικά είναι tubeless ready, που σημαίνει πως με λίγο sealant και ένα rim strip, μπορείτε να μετατρέψετε τους τροχούς σας σε tubeless. Το sealant βοηθάει στην επιδιόρθωση μικρών σχισμών στο ελαστικό, πριν να συνειδητοποιήσετε ότι έχουν γίνει, ενώ η τοποθέτηση του δεν είναι καθόλου δύσκολη και το βάρος που προσθέτει ελάχιστο.

 

Continental
Mountain King II 27.5in

Continental-Mountain-King-II-27.5in

Το Mountain King II της Continental κατασκευάζεται χειροποίητα στο Korbach της Γερμανίας. Διαθέτει άγρια σχεδίαση στο πέλμα του που του δίνει εξαιρετικό κράτημα και απόδοση στο φρενάρισμα. Τα τακούνια είναι αραιά τοποθετημένα ώστε να μην μπουκώνουν με λάσπη, κάνοντας το ελαστικό κατάλληλο για οποιοδήποτε τερέν. Η τεχνολογία Black Chili compound μειώνει σημαντικά την αντίσταση κύλισης. Το ελαστικό διατίθεται σε φάρδος 2.2 και 2.4 και σε δύο εκδόσεις: Protection και RaceSport, με την πρώτη να είναι tubeless ready. Το βάρος στο 2.2 ανέρχεται στα 700γρ. για την έκδοση Protection και στα 600γρ. για την Racesport, ενώ στο 2.4 στα 870γρ και στα 760γρ αντίστοιχα.
Τιμή: 57€

 

Mavic
Crossmax Charge –
Roam XL 27.5in

Mavic-Crossmax-Charge----27.5in

To Charge είναι το εμπρόσθιο ελαστικό της Mavic για χρήση All-mountain και Enduro racing. H επιθετική του σχεδίαση προσφέρει εξαιρετική απόδοση στο φρενάρισμα και στο στρίψιμο. Οι τεχνολογίες SCC και Guard 2 παρέχουν πρόσφυση και προστασία για ασφαλή και γρήγορη οδήγηση σε όλες τις συνθήκες. Το Charge είναι tubeless ready, έχει φάρδος 2.4 και βάρος στα 990 γραμμάρια.
Το Roam XL είναι το οπίσθιο ελαστικό της Mavic για χρήση All-mountain και Enduro racing. Είναι σχεδιασμένο να προσφέρει χαμηλότερη αντίσταση κύλισης χωρίς όμως να χάνει σε πρόσφυση και σε προστασία. Διαθέτει τις τεχνολογίες ARC+CC και Guard 2 και είναι και αυτό tubeless ready με φάρδος 2.2 και βάρος στα 870 γραμμάρια.
Τιμή: 56€

 

Kenda
Honey Badger PRO 27.5in

kenda-honey

Το Honey Badger PRO της Kenda χρησιμοποιεί διαφορετικής σύστασης γόμα που είναι πιο σκληρή στο κέντρο του ελαστικού για γρηγορότερο ρολάρισμα, και πιο μαλακή στα πλαϊνά για μέγιστο κράτημα στις στροφές. Το Honey Badger PRO είναι το απόλυτο ελαστικό για όλες τις συνθήκες οδήγησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο μπροστά, όσο και πίσω. Ιδανικό για αναβάτες που θέλουν να οδηγήσουν τα πάντα. Διατίθεται σε φάρδος 2.2 και το βάρος του ανέρχεται στα 771 γραμμάρια.
Τιμή: 45€

 

Hutchinson
Squale Enduro 27.5in Τubeless Ready

Hutchinson-Squale-Enduro

Το νέο ελαστικό Squale Enduro της γαλλικής εταιρείας προορίζεται για χρήση Αll-mountain και Enduro σε στεγνές, σκληρές και πετρώδεις διαδρομές. Εμπνευσμένο από το πρώτο Squale που χρησιμοποιήθηκε στο DH World Cup από την ομάδα Τeam Ηutchinson UR, η σχεδίαση του έχει ταιριάξει απόλυτα στις απαιτήσεις της κατηγορίας All mountain-Enduro. H τριπλής σύστασης γόμα με την ονομασία Race Riposte Enduro Triple Compound εγγυάται ταχύτητα και πρόσφυση στις στροφές και χαμηλή αντίσταση κύλισης στο πεταλάρισμα. Το ελαστικό διατίθεται σε φάρδος 2.25 και 2.35 με το βάρος να ανέρχεται στα 950 και 1050 γραμμάρια αντίστοιχα.
Τιμή: 57€

 

Maxxis
High Roller II 27.5in

Maxxis-High-Roller-II-27.5in

H ανοιχτή και άγρια σχεδίαση του πέλματος δίνει στο High Roller II εξαιρετικό κράτημα χωρίς να κρατάει λάσπη σε υγρές συνθήκες. Τα τακούνια έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα στα πλαϊνά και στο κέντρο του ελαστικού βελτιώνοντας την απόδοση στο φρενάρισμα και το κράτημα σε σκληροτράχηλα τερέν. Η διπλή σύσταση στη γόμα κάνει πιο σκληρή την επιφάνεια στο κέντρο του ελαστικού για μεγαλύτερη διάρκεια, και πιο μαλακή στα πλαϊνά για καλύτερο κράτημα. Επίσης η τεχνολογία Exo Protection προστατεύει τα πλαϊνά του ελαστικού από σκισίματα. Το ελαστικό είναι tubeless ready και ζυγίζει 865 γραμμάρια σε 2.3 φάρδος.
Τιμή: 40€

 

Michelin
Wild Grip’r 2 27.5in

michelin

Tο μοντέλο Wild Grip’r 2 είναι ένα ευπροσάρμοστο ελαστικό της γαλλικής εταιρείας για οδήγηση σε μικτό τερέν. Συνδυάζει εξαιρετικά το κράτημα, την απόδοση και την ανθεκτικότητα. Έχει ενισχυμένα πλαϊνά και η τεχνολογία GUM-X Series στη σύσταση της γόμας του διασφαλίζει πρόσφυση και αξιοπιστία. Το Wild Grip’r 2 είναι tubeless ready και διαθέσιμο σε 2.25 και 2.35 φάρδος, με το βάρος του να ανέρχεται στα 720 και 800 γραμμάρια αντίστοιχα.
Τιμή: 49€

 

Continental, Mavic: Gatsoulis, τηλ.: 216 0000001, www.gatsoulis.gr
Kenda, Michelin: Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ, τηλ.: 26210 993045, www.bikesworld.gr
Ηutchinson: KCP Group, τηλ.: 210 5317960, www.kcp.gr
Maxxis: Ζelvegian, τηλ.: 210 8811560, www.zelvegianbikes.gr/

Δείτε επίσης

kosmoride

Μαύρη Παρασκευή… «άσπρη μέρα» για e-Bike!

«Μαύρη Παρασκευή, Άσπρη Μέρα!» στην Kosmoride, με όφελος έως και 3.500€! Η Kosmoride, η κορυφαία ...

3T Racemax Boost Italia

3T Racemax Boost Italia: 100% made in Italy

3T gravel bike Άλλο ένα 100% made in Italy μοντέλο από την 3Τ, αυτή τη ...

ΔΕΗ e-bike festival

Το ΔΕΗ e-bike festival επιστρέφει στις γειτονιές της Αθήνας

Το ΔΕΗ e-bike festival επιστρέφει αυτή την φορά στην Αθήνα, σε 4 διαφορετικούς Δήμους της ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest