Home | MBIKE BLOGS | Red Hook Crit Brooklyn No.10 – Behind the scenes
photo by Michele Colucci

Red Hook Crit Brooklyn No.10 – Behind the scenes

Παρακολουθούμε «εκ των έσω» τον πιο διάσημο αγώνα Fixed Gear στον κόσμο

Ο αγώνας Red Hook Criterium είναι ένας αγώνας ποδηλασίας τύπου σιρκουί, σε κλειστή στην κυκλοφορία πίστα, στον οποίο συμμετέχουν ποδήλατα πίστας χωρίς φρένα. Θα μπορούσε να τον παρομοιάσει κανείς με την φόρμουλα ένα των ποδηλάτων.

 

Η επίσημη αφίσα του αγώνα

 

Σχεδόν πριν από ένα μήνα, στις 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε το Red Hook Crit της Νέας Υόρκης. Στον αγώνα αυτό βρεθήκαμε όχι ως απλοί θεατές αλλά ως εργαζόμενοι στη διοργάνωση, δουλεύοντας για δύο μήνες στη Νέα Υόρκη και προετοιμάζοντας το μεγάλο αυτό αγώνα.

Τις «εκ των έσω» αυτές εμπειρίες θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε!

Σε κάθε αγώνα του Red Hook Crit, λαμβάνουν μέρος περίπου 350 αθλητές και 100 αθλήτριες που προέρχονται από την αγωνιστική ποδηλασία, είτε εργάζονται σαν bike messengers στις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο.

 

 

Δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια σαν γενέθλιο πάρτι στην περιοχή Red Hook, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και συναντάται σήμερα σε τέσσερις πόλεις ανά τον κόσμο – Μπρούκλιν, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Μιλάνο – υπό τη μορφή πρωταθλήματος.

Η ποιότητα και όλο το στήσιμο του αγώνα βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα με ένα συνεχώς αυξανόμενο budget χρόνο με το χρόνο. Η ομάδα του event μεγαλώνει και οι συνεργίες με επαγγελματίες ανά τον κόσμο πληθαίνουν.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, στους τελευταίους δύο αγώνες, λειτουργεί σύστημα anti-doping control και ήδη έχει αποκλειστεί ένας από τους πιο δυνατούς αθλητές.

 

H είσοδος στις στροφές γίνεται με ταχύτητες άνω των 35χλμ. την ώρα! (photo by Michele Colucci)

 

Ομάδα

Η κυρίως ομάδα αποτελείται από Αμερικάνους, Ιταλούς, Ισπανούς και έναν Έλληνα. Η συνεργασία και η ομαδικότητα είναι από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά της. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν κατά την προετοιμασία κάθε αγώνα και για το λόγο αυτό τα τμήματα και οι αρμοδιότητες έχουν χωριστεί καταλλήλως.

 

Παντού θα βρεις έναν… έλληνα! Ακόμα και στο Brooklyn, ακόμα και στη μεγαλύτερη διοργάνωση για Fixed Gear στον κόσμο! (photo by Michele Colucci)

 

Αγορά προμηθειών για την κατασκευή της πίστας, έλεγχος και έγκριση εγγραφής των αθλητών, συντονισμός εθελοντών – δημοσιογράφων – χορηγών, δημιουργία χώρου φεστιβάλ και συντονισμός πωλητών φαγητού είναι μερικά από αυτά.

Η δική μου αποστολή φέτος έχει να κάνει με την επικοινωνία και το συντονισμό των εθελοντών καθώς επίσης τη διαχείριση προμηθειών. Η επικοινωνία με τους παλιούς εθελοντές κάθε πόλης γίνεται αρκετό καιρό πριν από κάθε αγώνα, καθώς επίσης και η μελέτη και εύρεση νέων προμηθευτών.

Το να δουλεύει κανείς σε διαφορετικές πόλεις και να συναναστρέφεται με ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων – αθλητές και ομάδες από 44 χώρες έλαβαν μέρος στον αγώνα του Μπρούκλιν – αποτελεί σίγουρα μοναδική εμπειρία. Οι ώρες εργασίας όσο πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής του αγώνα αμέτρητες, η χαρά όμως και η ικανοποίηση απερίγραπτη.

 

Περιμένοντας την εκκίνηση του Heat 2 (photo by Michele Colucci)

 

Πρωτάθλημα

Πλέον όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αγώνες έχουν τη μορφή πρωταθλήματος με ατομική αλλά και ομαδική βαθμολόγηση. Υπάρχουν εργοστασιακές ομάδες, ομάδες από έμπειρους και επαγγελματίες αθλητές καθώς και ατομικές συμμετοχές.

Οι ομάδες αποτελούνται από 6 αθλητές και έναν team manager. Φέτος οι κανονισμοί που διέπουν τους αγώνες έχουν βελτιωθεί και αυξηθεί. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται κανόνες σωστής συμπεριφοράς στην πίστα, τεχνικές υποδείξεις στησίματος του ποδηλάτου για τη συμμετοχή των αθλητών στον αγώνα και anti-doping control.

Τέλος, το σύστημα κατάταξης άλλαξε με τρόπο πιο φιλικό προς τους αθλητές, επιτρέποντας σε όλους ίσες ευκαιρίες πρόκρισης στον πολυπόθητο τελικό.
Δείτε εδώ τα επίσημα αποτελέσματα του Red Hook Crit της Νέας Υόρκης.

 

Επόμενη μέρα του αγώνα, breakdown

 

Οργάνωση

Κάθε αγώνας πραγματοποιείται Σάββατο και οι ετοιμασίες διαρκούν από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή. Πάνω από 30 άτομα από εμάς καθώς και γύρω στους 100 εθελοντές στηρίζουν την προσπάθεια, δουλεύοντας αρκετές ώρες μέχρις ότου όλα ολοκληρωθούν βάσει προγράμματος.

 

Προετοιμασία banner δύο μέρες πριν τον αγώνα

 

Ανάμεσα στις διαδικασίες οργάνωσης είναι το στήσιμο της πίστας, η τοποθέτηση του branding, ο καθαρισμός του venue πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο συντονισμός αθλητών – Parc Fermé – Course Marshal και η συναναστροφή και εκτίμηση προς όλη την τοπική ποδηλατική και μη κοινότητα η οποία συμμετέχει ενεργά ως θεατές αλλά και ως εθελοντές.

 

Η πίστα έτοιμη για τον αγώνα

 

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η ομάδα του Red Hook Crit είναι πως αποτελείται από επαγγελματίες οι οποίοι, παρότι προέρχονται από διαφορετικά επαγγελματικά background ο καθένας, αγαπούν και ενδιαφέρονται για την εξέλιξη και βελτίωση του συγκεκριμένου αγώνα.

Αυτό το στοιχείο, ανά τα χρόνια, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και οδήγησε στη δημιουργία και άλλων τέτοιου είδους αγώνων και πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο (Criterium ItaliaNL Crit Series).

Στον πρώτο φετινό αγώνα της χρονιάς δεν υπήρξαν πολλά ευτράπελα αν εξαιρέσει κανείς ένα μικρό ατύχημα κατά τον τελικό των γυναικών. Σε γενικές γραμμές όλα πήγαν καλά και ο αγώνας τελείωσε στην ώρα του με όλους τους συμμετέχοντες ευχαριστημένους.

Ο δεύτερος αγώνας της χρονιάς θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, στην περιοχή Greenwich Peninsula, στις 22 Ιουλίου και φυσικά θα είμαστε εκεί!

 

Η ζωή στη Νέα Υόρκη έχει και πολύ ποδήλατο!

 

Η ζωή στη Νέα Υόρκη

Εν κατακλείδι, τι μπορεί να πει κανείς για τη ζωή και καθημερινότητα στη Νέα Υόρκη πέραν του ότι οι ταινίες του σινεμά ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα.

 

Μετά από 2 μήνες στη Νέα Υόρκη, όλοι έχουμε γίνει μια παρέα.

 

«Αναγκασμένος» να περάσεις δύο μήνες στην καλύτερη πόλη του κόσμου δεν μπορείς παρά να προσαρμοστείς γρήγορα στους ταχείς ρυθμούς της καθημερινότητας.

 

Η Νέα Υόρκη αλλάζει και χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράδοση κεντρικών σημείων της πόλης σε πεζούς και ποδήλατα

 

Ζωντανή πόλη, έντονες εναλλαγές καιρικών συνθηκών, αντιθέσεις και πολυπρόσωπες ομάδες ανθρώπων. Ποτέ δεν βαριέσαι και πάντα έχεις κάτι να κάνεις αλλά και παρέα για να το κάνεις. Δεν μπορείς παρά να νιώθεις τυχερός και ευγνώμων όταν σου παρουσιάζονται τέτοιες ευκαιρίες εργασίας και ανθρώπινης συναναστροφής σε τέτοιες πόλεις κέντρα του κόσμου.

Όσοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τον συγκεκριμένο αγώνα σίγουρα θα ενθουσιαστούν και θα αγαπήσουν το άθλημα.

 

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

Με ποδήλατο στην ιστορία και την τέχνη

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρους πολιτισμού Κάτι αλλάζει στην Αθήνα καθώς, με το πρόγραμμα «Με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest