Home | MBIKE BLOGS | Brevet 200 km «Μπιτσάκης Νικόλαος» – Χανιά

Brevet 200 km «Μπιτσάκης Νικόλαος» – Χανιά

Ένας συναρπαστικός ποδηλατικός γύρος στο Νομό Χανίων μες την καρδιά της άνοιξης!

Ένα Brevet 200 απολαυστικών χιλιομέτρων που θα διατρέξουν μερικά από τα πιο όμορφα ασφάλτινα κομμάτια του νομού Χανίων που μπορεί κανείς να περάσει με το ποδήλατο και να του μείνουν αξέχαστα!

Το Σάββατο 22 Απριλίου, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, το Brevet 200 km «Μπιτσάκης Νικόλαος», από την ποδηλατική ομάδα «Koursaroi Chania», στη μνήμη του αθλητή ποδηλασίας Νικόλαου Μπιτσάκη, από τα Χανιά.

Είναι αυτή η εποχή, στην καρδιά της άνοιξης, η καταλληλότερη για ένα τέτοιο ποδηλατικό ταξίδι στην Κρήτη. Γιατί εκτός από την αύρα της φύσης που σε συνοδεύει, καθώς τα τοπία εναλλάσσονται από τη θάλασσα με το πρωινό ξεκίνημα προς στα πεδινά, και από κει προς στο βουνό και πάλι πίσω στη θάλασσα με τη δύση του ήλιου, είναι η μυρωδιά του ιωδίου και οι ευωδιές των κάθε λογής τοπικών θάμνων και δέντρων σε όλο το μήκος της διαδρομής, που σε γεμίζουν ευφορία για να κάνεις το ταξίδι.

Ξεκινώντας από την Σούδα

Η εκκίνηση του Brevet θα δοθεί στο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Κρήτης, το λιμάνι της Σούδας, που, χάρη στη γεωγραφική του θέση στο κέντρο της ανατολικής Μεσογείου και τη σημαντική στρατηγική του θέση, βρίσκεται πάνω στους πανάρχαιους θαλάσσιους δρόμους εδώ και αιώνες.

Μέσα στα πρώτα 10 χλμ θα αγκαλιάσουμε παραλιακά την πόλη των Χανίων κι ύστερα θα κατευθυνθούμε ΝΔ περνώντας από την πεδινή Αγιά, όπου βρίσκεται και η πανέμορφη ομώνυμη τεχνητή λίμνη, με εντυπωσιακό υγροβιότοπο. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Κερίτη, και ενώ μπροστά στα μάτια μας εκτείνεται μεγαλόπρεπη η οροσειρά των Λευκών Ορέων, περνάμε από τα χωριά Φουρνέ και Σκινέ πριν πάρουμε πάλι κατεύθυνση προς Βορρά, για να διασχίσουμε μια από τις πιο πράσινες περιοχές του νομού Χανίων.

Κυριολεκτικά πλάι στο ποτάμι, παίρνουμε πορεία προς το παράλιο μέτωπο, μέσα από το χωριό Γεράνι και το ιστορικό Μάλεμε, από όπου θα αρχίσουμε πλέον να ανηφορίζουμε ξανά προς Νότο για περίπου 26χλμ, ως την κορφή με το μεγαλύτερο υψόμετρο της διαδρομής μας. Από εδώ αρχίζει η κάθοδος για τη μαρτυρική Κάνδανο, μέσα από ένα τοπίο μοναδικής φύσης και θέας ανάμεσα σε φαράγγια.

 

Μετά το χωριό Λίμνη

Ένα απολαυστικό Brevet

Η εύφορη και φιλόξενη Κάνδανος, όπου βρίσκεται και το 1ο κοντρόλ, αξίζει μια στάση για ολιγόλεπτη ξεκούραση και αναζωογονητική τροφοδοσία στα τοπικά ζαχαροπλαστεία που θα σημαδέψουν τη γευστική σας εμπειρία. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ιστορία της Κανδάνου μας πάει πίσω ως τη δωρική εποχή, ενώ από εδώ ξεκίνησε η επανάσταση του 1866 στην Κρήτη. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου 1941, το χωριό καταστράφηκε από τους Γερμανούς σε αντίποινα για την ένοπλη αντίσταση που έδειξαν οι κάτοικοι με τη βοήθεια και των κατοίκων των γειτονικών χωριών στα Φλώρια και στο φαράγγι πριν το χωριό κατά την Μάχη της Κρήτης.

 

Ανάβαση μετά το Βλάτος προς Ρογδιά

 

Όντας πλέον στο οροπέδιο της Κανδάνου, παραμένουμε ψηλά σε υψόμετρο αλλά στρέφουμε την πορεία μας ΒΔ, πάνω στον επαρχιακό δρόμο Πλεμενιανών – Στροβλών, περνάμε από το χωριό Δρυς, με τις πολλές καστανιές, και το γνωστό από ενετικών χρόνων Βλάτος με τον τεράστιο πλάτανο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης, ενώ λίγο μετά και από το χωριό Ρογδιά, θα έχουμε πιάσει το δεύτερο ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας, τα 610μ περίπου.

Είμαστε πια στα μέσα του brevet και περίπου στο 103χλμ, και για όσους έχουν αφεθεί στην ονειροπόληση του ταξιδιού και έχουν ξεχάσει τους αριθμούς, μας χωρίζουν λιγότερα από 100χλμ από τον τερματισμό με 1000 περίπου υψομετρικά, αφού τα πιο πολλά ήδη τα έχουμε πίσω μας.

 

Πριν τον κόμβο προς Ελαφονήσι

 

Θα περάσουμε έξω από το τουριστικό χωριό Έλος, που περιτριγυρίζεται από καστανιές και πλατάνους, επί της επαρχιακής οδού Καστελλίου-Κεφαλιού, και μέσα από το χωριό Κεφάλι με τον πύργο από την εποχή των Ενετών. Θα παραλείψω εσκεμμένα να αναφερθώ στην παράδοση που δικαιολογεί το όνομα του χωριού, για να μην σας χαλάσω την εύθυμη ταξιδιωτική διάθεση…

Αμυγδαλοκεφάλι. Κορυφή πριν την κατάβαση

 

Στο χωριό Κεφάλι

 

Μετά το χωριό Κεφάλι, ο δρόμος ακολουθεί για λίγα χιλιόμετρα εντελώς δυτική φορά πριν στρίψει βόρεια πλάι στα άγρια δυτικά παράλια του νομού, και πριν φτάσει, μετά από μια απότομη κατηφορίτσα, στο ψαροχώρι Σφηνάρι. Στο μεταξύ, όμως, έχουμε περάσει από τον οικισμό Κάμπο, κοντά στον οποίο βρίσκεται και το ομώνυμο μικρό καταπράσινο φαράγγι, που είναι το δυτικότερο φαράγγι της Κρήτης.

Ένα όμορφο μονοπάτι το διασχίζει, σκεπασμένο από θεόρατα πλατάνια που… για να μην τερματίσετε μες τη νύχτα το brevet, θα πρότεινα να προγραμματίσετε να το περπατήσετε μια άλλη φορά!

 

Θέα από Αμυγδαλοκεφάλι του χωριού Λιβάδια

 

Μετά το Σφηνάρι, έχουμε ουσιαστικά την τελευταία σημαντική ανηφόρα του brevet, που είναι μεν δυνατούτσικη, αλλά είναι μικρής διάρκειας, γύρω στα 3,5χλμ και, μετά από αυτήν, πιάνουμε την κάθοδο προς Πλάτανο και λιμάνι Καβονησίου. Το λιμάνι του Καβονησίου Κισσάμου είναι το δυτικότερο λιμάνι της Κρήτης, και συνδέει ακτοπλοϊκά την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Ελάτε κι εδώ, μια άλλη φορά, για να περάσετε με το καραβάκι στην εξωτική Γραμβούσα και στον επίσης εξωτικό και απόκοσμο Μπάλο!

Κι έτσι, ταξιδεύοντας με νου και με πετάλι, φτάσαμε στην πόλη της Κισσάμου, πρώην Καστέλι Κισσάμου, και στο 150χλμ της διαδρομής μας. Ο αρχαίος οικισμός βρισκόταν κοντά στη μεγάλη πόλη Πολυρρήνια της οποίας ήταν επίνειο, αλλά λειτουργούσε ως αυτόνομη κοινότητα και έκοβε δικά της νομίσματα, κάτι που υποδηλώνει τον πλούτο και την ακμή της.

Τα επόμενα 10χλμ του Brevet θέλουν προσοχή, καθώς κινούμαστε σε δρόμο που η κίνηση των αυτοκινήτων μπορεί να είναι κάπως αυξημένη, αλλά και επειδή, κατά τη γνώμη μου είναι και κάπως άχαρα, εκτός αν κοιτάς αριστερά τη θάλασσα ή δεξιά τα βουνά και τα φαράγγια… Φευγαλέα, όμως, γιατί όπως είπαμε ο δρόμος δεν μας ανήκει αποκλειστικά.

Θέα του δρόμου που κατεβαίνει από Αφράτα

 

Παρόλα αυτά, ο ενθουσιασμός μας δεν πέφτει, γιατί μετά το πέρας των δέκα αυτών χλμ, ακολουθούν 10 μαγικά χιλιόμετρα, πάνω στη χερσόνησο της Ροδωπού με τη θέα του κόλπου και της πόλης των Χανίων, να απλώνεται μπροστά μας στο βάθος κατά την κάθοδό μας από τον οικισμό των Αφράτων. Το τοπίο στη χερσόνησο που έχει κατοικηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι απόκρημνο με πολλά φαράγγια, τα οποία καταλήγουν σε μικρούς ορμίσκους όπου στενές λωρίδες θάλασσας εισχωρούν στις βραχώδεις ακτές. Και κάποια από αυτά τα «φιορδ» τα έχουμε μια ανάσα δίπλα μας, καθώς κατεβαίνουμε από τα Αφράτα προς το επίσης ιστορικό Κολυμβάρι – όπου το 1645 έγινε η απόβαση των Τούρκων που πυροδότησε τον Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο, με αποτέλεσμα την κατάκτηση της Κρήτης.

Συνεχίζουμε κι εμείς για την πλήρη κατάκτηση της ποδηλατικής μας διαδρομής, κι αφού περάσουμε το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας (ή Μονή Γωνιάς), στον κόλπο του Κολυμβαρίου, έχουμε ακόμη περίπου 30 τελευταία χλμ πάνω στο παραλιακό μέτωπο για τον τερματισμό, όπου μας περιμένει και κέρασμα για τον κόπο που κάναμε να φέρουμε βόλτα το γυράκι στο νομό!

Brevet
Θέα του δρόμου που κατεβαίνει από Αφράτα

 

Tα δικά μου Χανιά…

Τερματίσαμε, και… για τα Χανιά, δεν σας μίλησα καθόλου. Μα, τι να πω για τα Χανιά μέσα σε ένα μικρό κείμενο… Τα Χανιά της καρδιάς μου, της νιότης της μάνας μου, τα Χανιά που ανακαλύπτω τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια των φίλων ποδηλατών, που με μεγάλη αγάπη και ακούραστα με ξεναγούν. Μια ακλόνητη πόλη των εθνών, που αναδύεται ολοζώντανη από τα βάθη της πρώιμης ιστορίας ως το σήμερα, κατακτιέται, παλεύει, νικάει και ανασυγκροτείται και που η κάθε γωνιά της μαρτυράει τα πάθη και τις δόξες της.

 

Brevet
Κόλπος Κολυμβαρίου με φόντο τα Λευκά Όρη – Κάθοδος από Αφράτα

 

Πληροφορίες για το Brevet:
Κόστος συμμετοχής: 5€, καταβολή στην εκκίνηση
Εκκίνηση: Λιμάνι Σούδας Χανίων στις 07.30
Τερματισμός: στο «Φράντζας καφέ »
(διεύθυνση, οδός Ζυμβρακάκηδων 60, Χανιά)
Επανδρωμένα σημεία ελέγχου: Κάνδανος και Κίσσαμος.
Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να μεταφέρουν από τον τερματισμό, όποιον συμμετέχοντα στο brevet το επιθυμεί καθώς και οποιοδήποτε ποδήλατο, στην αφετηρία, στο λιμάνι της Σούδας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 6 περίπου χλμ. από τον τερματισμό.

Επίσης, όλοι όσοι εκτός Κρήτης ταξιδέψουν για το brevet, θα έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της ΑΝΕΚ (μετά από έγκαιρη συνεννόηση με τους διοργανωτές προκειμένου να κρατηθούν καμπίνες για όσους επιθυμούν, πριν εξαντληθούν).

Δείτε επίσης

Το Scott Spark RC αποκτά… Flight Attendant

Ίσως το πιο γρήγορο ποδήλατο XC στον πλανήτη, αποκτά πλέον την ανάρτηση Flight Attendant της ...

Velo-city 2024: Η Γάνδη φιλοξενεί το μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, στον κόσμο

  Καθώς οι ομιλητές ολοκληρώνουν τις παρουσιάσεις τους, η πόλη της Γάνδης μεταμορφώνεται με ταχείς ...

Αγώνας ΜΤΒ Οίτης – Μαυρολιθάρι

Αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Οίτη Mε πολύ κέφι, pasta party και μουσική, θα γιορτάσουν οι ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest