Home | ΑΓΟΡΑ | ROAD | Περιφερειακά | Sram Red Quarq power meter

Sram Red Quarq power meter

Δώσε άλλη διάσταση στην προπόνηση!

Στις ημέρες μας, για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά με την ποδηλασία δρόμου, η χρήση ενός Powermeter είναι αναγκαία.

Από τον Δημήτρη Κολομβάτσο

Όλες οι σύγχρονες προπονητικές μέθοδοι βασίζονται στον υπολογισμό των Watt. Mε τη μέτρηση των Watt, κάθε αθλητής αποχτάει ταυτότητα και αυτομάτως κατηγοριοποιείται με βάση την αναλογία Watt per kilogram σε elite, pro, expert, rookie, babybull κλπ. Μία από τις πιο αξιόλογες προτάσεις της αγοράς, για να αποκτήσετε ποδηλατική ταυτότητα, αποτελεί αναμφίβολα το καινούργιο Powermeter της Sram, Red 22 Quarq.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2011, όταν η πανίσχυρη αμερικανική ποδηλατική εταιρεία αποφάσισε να αποκτήσει την οικογενειακή μέχρι τότε επιχείρηση Quarq, των Jim και Mieke Meyer από το Spearfish της South Dakota. Το αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης συγχώνευσης, ήταν η δημιουργία του επαναστατικού Sram Red Quarq – του μοναδικού Power meter που πωλείται και σαν groupset. To Sram Red Quarq κυκλοφόρησε επίσημα το 2012 και ένα χρόνο μετά, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε την βελτιωμένη έκδοση Sram Red Quarq 22.

To Red Quarq 22 είναι σχεδιασμένο για να συνεργάζεται απόλυτα με την κορυφαία σειρά Red 22. Οι δίσκοι κατασκευάζονται με τη μέθοδο CNC-machined, από φύλλα αλουμινίου αεροπορικού τύπου 7075-Τ5 πάχους πέντε χιλιοστών, προσφέροντας υψηλά επίπεδα ακαμψίας, ενώ η σχεδίασή τους γίνεται με την εφαρμογή της τεχνολογίας X-GlideR, για μέγιστη συνδυαστική απόδοση με την αλυσίδα και το εμπρόσθιο σασμάν του γκρουπ. Τα «μπράτσα» του Powermeter κατασκευάζονται από υλικό carbon με την εφαρμογή της τεχνολογίας Exogram, η οποία μειώνει σημαντικά το βάρος τους χωρίς να επηρεάζει τη συνολική ακαμψία. Εκεί όμως που κρύβεται όλη η ουσία του πράγματος είναι στο Spider! Στο εσωτερικό του οποίου χτυπάει δυνατά η καρδιά του Powermeter.

Το Powermeter υπολογίζει τη δύναμη (Power) που παράγεται, μετρώντας τη ροπή (Torque) – δηλαδή τη δύναμη από τα πετάλια – και την γωνιακή ταχύτητα (Cadence). Power = Τοrque x Cadence. Όταν ο αναβάτης πιέζει τα πετάλια, όλα τα τμήματα της μετάδοσης του ποδηλάτου φλεξάρουν ελαφρώς, εξαιτίας του φορτίου που ασκείται σε αυτά. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρείας, το πιο αξιόπιστο τμήμα του δισκοβραχίονα για τον ακριβή υπολογισμό των flex – και κατά συνέπεια της ροπής (Torque) – είναι το spider. Για τη σχεδίαση του αλουμινίου spider, χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας (FEA).

Στο εσωτερικό του, τέσσερις μετρητές πίεσης (strain gauges) κορυφαίας ποιότητας είναι τοποθετημένοι με μοναδικό τρόπο, υπολογίζοντας με μεγάλη ακρίβεια τη ροπή (Torque), σε συνδυασμό με ένα υψηλής ακρίβειας ψηφιακό κύκλωμα που εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για την βέλτιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για τον υπολογισμό της γωνιακής ταχύτητας (Cadence), χρησιμοποιούνται διακόπτες Reed: ηλεκτρικοί διακόπτες που λειτουργούν από ένα εφαρμοζόμενο μαγνητικό πεδίο. O «ειδικός» μαγνήτης τοποθετείται σε ένα σταθερό σημείο στο ύψος της μεσαίας τριβής. To Sram Red Quarq 22, πέρα από την υψηλή ακρίβεια στη μέτρηση της δύναμης σε ποσοστό +/- 1.5%, διακρίνεται και για την ευκολία στη λειτουργία του. Με την εφαρμογή της τεχνολογίας Omnical, ο υπολογισμός της δύναμης γίνεται ανεξάρτητα από την επιλογή των δίσκων. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να αλλάξει τους δίσκους – με μία aftermarket επιλογή ή με ελλειπτικούς – χωρίς αντίκτυπο στην ακρίβεια της μέτρησης των watt. Χωρίς να απαιτείται απαραίτητα βαθμονόμηση (calibration). Επίσης η μπαταρία – C R2032 – είναι τοποθετημένη μέσα σε μια ειδική αλουμινίου θήκη στο εξωτερικό του spider και μπορεί να αντικατασταθεί πολύ εύκολα, χωρίς τη χρήση κάποιου ειδικού εργαλείου.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Red Quarq 22 είναι η λειτουργία Power Balance. H συγκεκριμένη λειτουργία υπολογίζει το ποσοστό της δύναμης που παράγεται στο πρώτο μισό της πεταλιάς (στο δεξί πόδι) σε σχέση με το δεύτερο μισό (στο αριστερό πόδι). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη, να τελειοποιήσει το πεταλάρισμά του, παράγοντας την ίδια δύναμη και με τα δύο πόδια σε κάθε περιστροφή 360 μοιρών. Όλες οι σχετικές πληροφορίες μεταφέρονται από το Powermeter προς την κεντρική μονάδα ελέγχου (head unit) με το πρωτόκολλο  ANT+.
Το Sram Red Quarq 22 Powermeter διατίθεται σε δύο εκδόσεις: BB30 και GXP. Kαι οι δύο εκδόσεις είναι διαθέσιμες με πατήματα standard 53-39t και compact 50-34t. Το μήκος των μπράτσων ανέρχεται στα 162.5mm, 165mm, 170mm, 172,5mm, 175mm και 177,5mm. Tέλος, το βάρος του ανέρχεται (σύμφωνα με την Sram) στα 778γρ. για την έκδοση – GXP 172.5mm 53x39t – χωρίς μεσαία τριβή.

Πρακτικά
Τιμή: 2.006€ εκδοχή με άξονα GXP
Τιμή: 2.057€ εκδοχή με άξονα BB30
Αντιπρόσωπος: Gatsoulis Imports ΕΠΕ. Τηλ.: 210-2530412

Δείτε επίσης

Παγουροθήκη Carbon

CARBONE Bottle Cage XFK 3D: η ελαφρύτερη παγουροθήκη στον κόσμο!

CARBONE Bottle Cage XFK 3D: παγουροθήκη ελαφριά σαν… πούπουλο Με το βάρος της να ανέρχεται ...

Pirelli P Zero Race TLR και TLR SL

Δυο κορυφαία ελαστικά επαγγελματικών προδιαφραφών H Pirelli δεν παύει να μας εντυπωσιάζει με τις προτάσεις ...

Continental Grand Prix 5000 Special Edition

Continental Grand Prix 5000 Special Edition

Προς τιμήν του Γύρου Γαλλίας To Continental Grand Prix 5000 Special Edition είναι το πρώτο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest