Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΟΔΗΓΗΣΗ | White Roads: Μια ποδηλατική… όαση στην Τοσκάνη

White Roads: Μια ποδηλατική… όαση στην Τοσκάνη

Το κατάστημα L

Από δω ξεκινά η L’ Eroica

White roads είναι η αγγλική μετάφραση του “Strade bianche” ή αλλιώς για τους χωματόδρομους της Ιταλίας και, στην περίπτωσή μας, της Τοσκάνης. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η επιλογή του ονόματος του καταστήματος το οποίο αποτελεί το επίσημο κατάστημα του βασικού αγώνα των strade bianche – των λευκών δρόμων.

 

 

L'Eroica 2014 – One Pro One amateur gone for 135km in the heart of Tuscany from le coq sportif on Vimeo.

Ρούχα και αξεσουάρ μιας άλλης εποχής | mbike.grΚλασικά ποδήλατα | mbike.grΟ ιδιοκτήτης του LΗ είσοδος του καταστήματος | mbike.grΟ δρόμος μπροστά από το κάστρο Μπρόλιο είναι από τους ομορφότερους στην Τοσκάνη | mbike.gr

 

 

Η καρδιά της Τοσκάνης, η Gaiole in Chianti, ήταν η πόλη που δημιουργήθηκε το πρώτο επίσημο κατάστημα L’ Eroica που συνοδεύεται και από το πρώτο επίσημο site του διάσημου “vintage” αγώνα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στην Gaiole in Chianti, στην επαρχία της Siena.

 

Το κατάστημα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της μικρής επαρχιακής πόλης, στη θέση όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια βρισκόταν ένα παραδοσιακό ποδηλατάδικο της περιοχής που ζούσε κυρίως από τις επισκευές και από τις πωλήσεις ανακαινισμένων ποδηλάτων – μερικά από τα πιο όμορφα ποδήλατά του άλλωστε μπορεί κάποιος να δει πλέον ως διακόσμηση στο White Roads.

 

Τα προϊόντα που θα βρει ο επισκέπτης στο White Roads είναι κυρίως ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, τα οποία όμως είναι μάλλον δύσκολο να βρεις οπουδήποτε αλλού. Μάλλινες αγωνιστικές μπλούζες, χειροποίητα, δερμάτινα, δετά ποδηλατικά παπούτσια, γυαλιά με δερμάτινο δέσιμο, φλασκιά, πλεκτά γάντια είναι μερικά από τα προϊόντα που “πρέπει” να πάρεις μαζί σου φεύγοντας!

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα μαγαζί που όποιος αγαπά το ποδήλατο και κυρίως την ποδηλασία δρόμου θέλει να μείνει ώρες… Θέλει να αγγίξει, να χαμογελάσει, να χαζέψει και στο τέλος να τα πάρει… όλα.

Για όσους δεν έχουν την τύχη να μπορούν να πάνε για τα ψώνια τους στην Τοσκάνη – ίσως με αφορμή τη συμμετοχή τους στην L’ Eroica – το online shop κάνει τη δουλειά. Απλώς δε σου δίνει την αίσθηση που παίρνεις περπατώντας στον υπέροχο αυτό χώρο όπου θα βρεις δίπλα δίπλα ένα μπουκάλι χύμα Chianti κι ένα MacBook Pro.

 

L’ Eroica – Όταν το πάθος γίνεται αγώνας

 

Ο Giancarlo Brocci – γέννημα θρέμα της γης της Τοσκάνης, από την Gaiole in Chianti -είναι ο άνθρωπος ο οποίος δημιούργησε την L’ Eroica το 1977, έναν αγώνα που γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες ποδηλάτες σε όλο τον κόσμο. Στην πρώτη του αυτή διοργάνωση, το 1977, δεν είχε παρά 100 περίπου συμμετέχοντες όμως η δυναμική του αγώνα ήταν εμφανής.

Γύρω στα 2002-2003 ήταν που η L’ Eroica άρχισε πραγματικά να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ποδηλατών αλλά και των μέσων και της τοπικής κοινωνίας, ώσπου το 2010, ο Independent συμπεριέλαβε την L’ Eroica ανάμεσα στις 50 καλύτερες ποδηλατικές διαδρομές στον κόσμο. Ήταν η ίδια χρονιά που ακόμη και οι “New York Times” έγραψαν για τον αγώνα. Αποτέλεσμα ήταν το 2011 οι συμμοτεχές να ξεπεράσουν τις 4000 άτομα, αριθμό εντυπωσιακό για το είδος του αγώνα. Και φυσικά ο ιδρυτής του αγώνα, ο Giancarlo Brocci – στα εξήντα του σήμερα – είναι ανάμεσα σ’ εκείνους που συμμετέχουν…

Οι περισσότεροι από τους δρόμους της διαδρομής είναι από το λευκό χώμα της περιοχής, αποκαλύπτουν το παρελθόν της και ζητούν με τη σειρά τους το σεβασμό και την προσοχή όσων τους χρησιμοποιούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο να δει κάποιος έναν ντόπιο να σταματά στην άκρη με το αυτοκίνητό του και να γεμίζει με τα χέρια μια λακκούβα που δημιουργήθηκε σε κάποια σημείο από τα νερά της βροχής.

Αποτελούν μια κληρονομιά των παλαιότερων στους νεότερους και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται καθώς είναι ευαίσθητοι στις καιρικές συνθήκες αλλά και τη φθορά που μπορεί να προκαλέσουν αυτοκίνητα που κινούνται με υψηλές ταχύτητες.

Γι’ αυτό και το ποδήλατο – το πιο ήπιο από τα μεταφορικά μέσα – αποτελεί ίσως τον καλύτερο πρεσβευτή για την ανάδειξη και διαφύλαξη των δρόμων αυτών.

 

 

Η διαδρομή

Παρόλο που η L’ Eroica έχει αναμφίβολα έναν ηρωικό χαρακτήρα, δεν είναι “αγώνας Pro Tour”. Απευθύνεται σε διαφορετικού επιπέδου αναβάτες και προκειμένου να είναι για όλους εφικτή, έχει χωριστεί σε 4 ετάπ. Οι συμμετέχοντες αποφασίζουν οι ίδιοι που θα κοιμηθούν ή θα φάνε – κάτι όμως για το οποίο δεν υπάρχει λόγος ν’ ανησυχεί κάποιος στην Τοσκάνη…

1ο ετάπ: Από την Gaiole in Chianti στο Buonconvento (65km)

Νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στην Piazza Ricasoli, στην Gaiole in Chianti που έχει το όνομα του κόμη Ricasoli, το κάστρο του οποίου – μαζί με τους υπέροχους αμπελώνες του – ακόμη χαρακτηρίζει όλη την περιοχή. Ένας εσπρέσο, ένα panino και όλοι έτοιμοι για την εκκίνηση. Παρόλο που οι περισσότεροι ξεκινούν πριν καλά καλά ξημερώση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς οι δρόμοι είναι φωτισμένοι με κεριά που έχουν φροντίσει να ανάψουν οι ντόπιοι και οι διοργάνωση.

Η πρώτη μέρα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και οι κλίσεις δεν ξεπερνούν το 4% και μέσα από μερικές υπέροχες διαδρομές – δε θα τις περιγράψουμε τώρα γιατί θα παρατήσετε ό,τι κάνετε και θα φύγετε… – οι ποδηλάτες καταλήγουν στο μικρό και γλυκό Buonconvento, μια μικρή καστρόπολη. Όλη η διαδρομή, νότια της Gaiole in Chianti είναι η περιοχή που ονομάζεται Chiantigiana και δεν χρειάζεται νομίζω να εξηγήσουμε το γιατί.

2ο ετάπ: Γύρω από το Buonconvento (60 km)

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή στην περιοχή που ονομάζεται Val d’ Orcia κι εδώ οι κλίσεις είναι σοβαρές – συχνά της τάξης του 15%, ειδικά όσο πλησιάζουμε στο λόφο του Montalcino – μιας πόλης που είναι διάσημη για το υπέροχο κρασί της αλλά, στην περίπτωσή μας, για το ότι βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου 600 μέτρων.

3ο ετάπ: Buonconvento – Castelnuovo Beradenga (40km)

Έχουμε πια τελειώσει με την Val d’ Orcia και τώρα κατευθυνόμαστε στην Crete Senesi, την περιοχή με εκείνους τους υπέροχους, μονόχρωμους λόφους με τον άργιλο. Στο τρίτο ετάπ είναι που οι συμμετέχοντες έχουν να αντιμετωπίσουν μια από τις δυσκολότερες διαδρομές, με την άσφαλτο και το χώμα να εναλλάσσεται συνεχώς. Αν δεν έχει βρέξει πρόσφατα, το χώμα είναι σκληρό και ταλαιπωρεί ποδήλατα και αναβάτες ενώ αν έχει βρέξει… τους ταλαιπωρεί η λάσπη. Το τοπίο είναι για μεγάλο μέρος της διαδρομής σχεδόν… σεληνιακό και πρόκειται αναμφίβολα για μια από τις πιο μαγευτικές – και δύσκολες – διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος με ποδήλατο (ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο…).

4ο ετάπ: Castelnuovo Berardenga – Gaiole in Chianti (53km)

Όποιος έχει αντέξει τις τρεις πρώτες μέρες και μπορεί ακόμη να ποδηλατίσει σε ίσια γραμμή (παρά τις σειρήνες που ακούν στις ονομασίες Chianti, Montalcino και Brunello) θα αρχίσει να αναγνωρίζει μέρη που ήδη έχει ξαναδεί αλλά από διαφορετική προοπτική πλέον. Οι λόφοι και πάλι δε θα λείψουν αλλά η κλίση γίνεται πλέον πιο ήπια κι έτσι μπορεί κάποιος να απολαύσει καλύτερα το τοπίο. Το τελευταίο χωμάτινο κομμάτι πριν από την Gaiole είναι αρκετά δύσκολο και χρειάζεται προσοχή. Όμως η Piazza Ricasoli και ο τερματισμός δεν είναι πια μακριά και μια βραδιά γλεντιού περιμένει τους τυχερούς που είχαν την ευτυχία να ποδηλατίσουν για τέσσερις ημέρες στην ευλογημένη αυτή περιοχή.

 

Δείτε επίσης

ΚΟΚ και ποδήλατο: Το ποδήλατο στα άρθρα του ΚΟΚ 

Το ποδήλατο στα άρθρα του ΚΟΚ  Ποια είναι τα άρθρα του νέου ΚΟΚ που αφορούν ...

Σχαράκια: Η σημασία της σωστής ρύθμισης

Κούμπωσε σωστά! Τα σχαράκια ορίζουν τη θέση των ποδιών επάνω στα πετάλια και ο τρόπος ...

4 τρόποι να βελτιώσεις το πεταλάρισμα σου

Καν’ το όπως οι pro! Πόσοι από εμάς δεν έχουμε θαυμάσει – είτε από κοντά, ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest