Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | ROAD | Sidi Genius 6.6

Sidi Genius 6.6

Η Sidi είναι μια εταιρεία που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις αφού είναι ιδιαιτέρως γνωστή τόσο στον χώρο της ποδηλασίας δρόμου και ΜΤΒ αλλά και στον χώρο των μοτοσικλετών.

Από τον  Δημήτρη Σπύρου

Η ιταλική καταγωγή της αποτελεί εγγύηση για την άψογη εμφάνιση και εφαρμογή των παπουτσιών, ενώ το γεγονός ότι οι κορυφαίοι αθλητές τα φοράνε στα πόδια τους αποδεικνύει ότι είναι πράγματι σχεδιασμένα για κορυφαίες επιδόσεις. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Dino Signori το 1960 (από τον οποίο πήρε και το όνομά της) και ξεκίνησε την κατασκευή ποδηλατικών υποδημάτων το 1970. Από τότε έως σήμερα η εταιρεία συνεχίζει να εδρεύει στην Ιταλία και εξακολουθεί να φημίζεται για την προσοχή στη λεπτομέρεια και το φινίρισμα – δύο χαρακτηριστικά που εγγυώνται την ποιότητα των παπουτσιών της.

Υλικά-κατασκευή
Πριν από μερικά χρόνια, η εταιρεία ξεκίνησε να κατασκευάζει τα παπούτσια της με συνθετικό δέρμα το οποίο ονομάζεται Lorica και είναι περισσότερο ισχυρό από το φυσικό δέρμα (το οποίο συνεχίζει επιτυχώς ν’ αποτελεί το υλικό κατασκευής του πάνω μέρους των παπουτσιών). Το Genius 6.6  κατασκευάζεται και αυτό φυσικά από το ίδιο υλικό στο επάνω μέρος.
Πιο συγκεκριμένα, η σόλα του παπουτσιού είναι κατασκευασμένη από ένα κομμάτι ανθρακονημάτων που ξεκινάει από το σημείο όπου «πατάει» ο αστράγαλος μέχρι το σημείο κάτω από τα δάκτυλα. Το ανθρακονημάτινο αυτό τμήμα επιτρέπει μια σχετική ευκαμψία στο τμήμα κάτω από τα δάκτυλα, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται παραχωρήσεις στη μεταφορά της δύναμης αλλά και της επαρκούς αιμάτωσης των ακραίων τμημάτων του ποδιού έπειτα από πολύωρη χρήση και προσπάθεια.
Στο πάνω μέρος του παπουτσιού η Sidi δίνει και πάλι μαθήματα εργονομίας. Το πόδι ασφαλίζει με δύο συν μία μεθόδους για άψογη και ασύγκριτη εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα, από εμπρός προς τα πίσω υπάρχουν δύο Velcro, μια πόρπη-δαγκάνα με μοχλούς απασφάλισης και έναν ρυθμιστή-σφιγκτήρα του αστραγάλου.
Καθένας από τους παραπάνω μηχανισμούς είναι ειδικά σχεδιασμένος και τίποτα δεν έχει προστεθεί τυχαία στο παπούτσι. Τα δύο Velcro διαθέτουν εσωτερικά πολυεστερικά «δόντια» προκειμένου να μη μετακινείται καθόλου και να χαλαρώνει όταν κλείνει.
Η σύσφιξη του ποδιού γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, ούτως ώστε το πόδι του αναβάτη να μη δέχεται υπερβολική πίεση σε κανένα σημείο ενώ ταυτόχρονα να παραμένει σταθερά ασφαλισμένο. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η ειδική ρύθμιση του αστραγάλου, αφού με την περιστροφή δύο μικρών βιδών στο πίσω μέρος του παπουτσιού αγκαλιάζει ακριβώς τον αστράγαλο ώστε ακόμα και στις πιο απότομες ανηφόρες ή σπριντ το πόδι να παραμένει συνολικά σε επαφή με την σόλα του παπουτσιού. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος μηχανισμός ασφάλισης βρίσκεται ψηλά και αγκαλιάζει το πόδι μέσω του εναλλάξιμου strap, του οποίου η θέση μπορεί να ρυθμιστεί και από τις δύο πλευρές προκειμένου να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και να ασκεί ομοιόμορφα πίεση στο πόδι. Ο μηχανισμός του επιτρέπει την ακριβή εφαρμογή δύναμης στο πόδι μέσω της πόρπης με «δόντια» εξασφαλίζοντας βαθμιαίο σφίξιμο. Αντίθετα, για να την απασφαλίσει κανείς αρκεί να σηκώσει τα δύο λεβιεδάκια απασφάλισης.
Για τον επαρκή αερισμό του ποδιού, το δέρμα Lorica φέρει οπές καλυμμένες με συνθετικό υλικό για την κυκλοφορία του αέρα και την επαγωγή της υγρασίας του ιδρώτα. Για το 2013 το Genius αποκτά το σύστημα επιλογής της κυκλοφορίας του αέρα στο κάτω μέρος του ποδιού μέσω της μετακίνησης του ειδικού καλύμματος, το οποίο είναι εναλλάξιμο, στο μπροστινό μέρος της σόλας. Πέρα από την βελτιωμένη επαγωγή θερμότητας σε ζεστές συνθήκες ποδηλασίας, οι τρύπες στη σόλα μπορούν να φανούν χρήσιμες στους αθλητές τριάθλου, οι οποίοι φορούν τα παπούτσια αμέσως μετά την κολύμβηση με βρεγμένα πόδια. Όλα σχεδόν τα τμήματα του παπουτσιού είναι εναλλάξιμα. Αυτό εγγυάται ότι θα τα φοράτε γι’ αρκετά χρόνια – έτσι δικαιολογείται η υψηλή τιμή απόκτησής τους.

Πεταλάροντας με τα Sidi
Η αίσθηση που προσφέρουν τα Genius αμέσως μόλις τα φορέσει κανείς είναι ότι φτιάχτηκαν ειδικά γι’ αυτόν! Μόλις ρυθμίσετε το πίσω μέρους του αστραγάλου, το παπούτσι εφαρμόζει στο πόδι με τέτοιο τρόπο που ασκεί μια ομοιόμορφη πίεση συνολικά, χωρίς να νιώσετε πουθενά ότι χρειάζεται να χαλαρώσετε το κλείσιμο. Ακόμα και όταν ποδηλατείτε έντονα ή σπριντάρετε τραβώντας τα πετάλια, το πόδι μένει σε επαφή με την σόλα και όλη η δύναμη μεταφέρεται στα πεντάλ. Για τη μεταφορά δύναμης, η ανθρακονημάτινη σόλα φροντίζει να μην πάει κανένα watt χαμένο! Ωστόσο, το στοιχείο που κάνει την σόλα ενδιαφέρουσα και ικανή να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό (προκειμένου να νιώθει κανείς ευχάριστα έπειτα από πολλές ώρες ποδηλασίας) είναι ότι ενώ η περιοχή μέχρι τα cleats παραμένει «κούτσουρο», από εκεί και εμπρός προσφέρει μια σχετική ευκαμψία ούτως ώστε τα δάκτυλα να αιματώνονται αποτελεσματικά και ν’ αποφεύγονται ανεπιθύμητα μουδιάσματα. Όσον αφορά τον αερισμό του Genius, η δυνατότητα είναι υπέρ επαρκής και δεν θα σας προβληματίσει σε καμία περίπτωση, σε όποιες συνθήκες και αν ποδηλατείτε.

Συμπέρασμα
Η ποιότητα κατασκευής, η επιλογή των υλικών, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η τέλεια εφαρμογή στο πόδι και η δυνατότητα να αλλάξει κανείς όποιο τμήμα του παπουτσιού μπορεί να φθαρεί, κάνουν τα Genius 6.6  να βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας τους. Αυτό εξάλλου αντικατοπτρίζεται και από την επιλογή κορυφαίων αθλητών, οι οποίοι τα προτιμούν. Αν είστε αθλητής επιπέδου ή απλά έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε στον εαυτό σας μια δόση «πολυτέλειας», τότε τα Sidi θα ταιριάξουν «γάντι» στα πόδια σας. Δεν θα το μετανιώσετε!

Πρακτικά
Τιμή: 299€
Αντιπρόσωπος:
Ι. Τζωρτζόπουλος ΕΠΕ., Τηλ.: 210 9220530

Δείτε επίσης

LOOK 785 HUEZ DISC MBIKE

LOOK 785 Huez Disc: ανηφορίστικο και δισκοφρενάτο!

Το κατακόκκινο LOOK 785 Huez Disc! Δοκιμάζουμε το δισκοφρενάτο LOOK 785 Huez Disc. Ένα μοντέρνο ...

BMC ROADMACHINE 01

BMC Roadmachine 01 ONE: υπόδειγμα άνεσης και απόδοσης!

Δοκιμάζουμε το BMC Roadmachine 01 του 2020! Ταξιδεύουμε στη Βόρεια Ιταλία για να δοκιμάσουμε στους ...

sunn special s3

SUNN Special S3: τόσο μοντέρνο!

Δοκιμάζουμε το SUNN Special S3! Ανάμεσα σε τόσες ποδηλατικές μάρκες και σε ακόμα περισσότερα μοντέλα, ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest