Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Scott Voltage 720

Scott Voltage 720

Οδοστρωτήρας!

Παραλαμβάνοντας το νέο Scott Voltage Fr ήμουν περίεργος να εξακριβώσω κατά πόσο έρχεται να επαληθεύσει τις υψηλές προσδοκίες που υποσχέθηκε η εντελώς νέα σχεδίαση από τη στιγμή της ανακοίνωσής του.

Όταν λέμε πλήρως επανασχεδιασμένο, εννοούμε ότι έχει τροχούς 27,5’’, χωρίς να αποκλείεται η χρήση των 26’’, νέο ανανεωμένο μοχλικό που ενσωματώνει μια σειρά από καινοτομίες, αλλά και αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα.

Το πλαίσιο
Το μοχλικό αποτελείται από δύο κομμάτια σφυρήλατα και συγκολλημένα, αφού πρώτα έχει αφαιρεθεί το περιττό βάρος, με αποτέλεσμα την αυξημένη ακαμψία. Τα ρουλεμάν είναι μεγαλύτερης διαμέτρου για καλύτερη ανταπόκριση και μικρότερες φθορές. Επίσης, έχει αυξηθεί το διάστημα της γέφυρας από το ψαλίδι με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ακαμψία που συνάδει με τη λογική του μοχλίκου, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση λάσπης στο μεσοδιάστημα. Ταυτόχρονα, το χαμηλό ύψος της μεσαίας τριβής και το κοντό chain stay, καθώς και η γωνία 64°(+/- 2) του head tube υπόσχονται οδήγηση για όλα τα στιλ και τερέν.

Για να μπορέσουν όλες οι παραπάνω αλλαγές να συνεργάζονται αρμονικά και να έχουν τη μέγιστη απόδοση, οι σχεδιαστές συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς της Fox, που πρότειναν ένα custom tuned αμορτισέρ Fox RC4 και μια ομάδα με επικεφαλής τον Nico Vink, που ανέλαβε να δοκιμάσει το Voltage FR στην Ευρώπη (Champery και Chatel), με αποτέλεσμα το τελικό set up να εξασφαλίζει ένα ακούραστο όπλο μαζικής χρήσης για bike parks, αλλά και DH χρήση.
Το ερώτημα που προέκυψε για το κατά πόσο ένα ποδήλατο για DH θα μπορούσε να είναι το ίδιο καλό και σε ένα bike park απαντήθηκε με δυο διαδρομές: 170 χιλιοστά για χρήση σε bike park και 190 χιλιοστά για πίστες DH, οι οποίες σε συνδυασμό με το μεταβλητό chain stay δίνουν τη δυνατότητα για πολλαπλές ρυθμίσεις.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το dropout είναι 10×135 mm για quick release και το IDX-S dropout είναι 12×135 mm, με δύο επιλογές για τη θέση του άξονα που διαφοροποιούν και το μήκος των chain stays. H μακρύτερη θέση δέχεται 26» και 27.5», τροχούς ενώ η κοντύτερη δέχεται μόνο 26» τροχούς. Το κοντό  set up (410 mm) έχει «αλματάδικη» συμπεριφορά και είναι πολύ μανιτζέβελο, ενώ το μακρύ set up (425mm) σε προκαλεί να αφήσεις τα φρένα και να «διαβάσεις» βράχια και κροκάλες με σταθερότητα και πολλά γκάζια!

Μου αρέσει
* Η δυνατότητα αλλαγής της γεωμετρίας
* Οι 27μισάρηδες τροχοί
* Σταθερότητα σε μεγάλες ταχύτητες
* Ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του

 | mbike.gr | mbike.gr

Δεν μου αρέσει
* Που δεν είναι δικό μου
* H έλλειψη ρυθμίσεων του πιρουνιού

Εντυπώσεις
Σε πρακτικό επίπεδο, δοκιμάσαμε το νέο Scott Voltage Fr 720 που εξοπλίζεται με Rock Shox Domain Dual Crown 200mm και έχει σαφώς πιο κατεβασιάρικο ύφος με τους τροχούς των 27.5’’ και το νέο μοχλικό να μας αφήνουν άφωνους! Σε διαδρομές με καθαρό ύφος DΗ ήταν κυριολεκτικά οδοστρωτήρας εξαφανίζοντας κάθε ίχνος φόβου, παρά τις πέτρες και τις χιονισμένες ρίζες δέντρων, αφήνοντας μόνο οδηγική απόλαυση, ενώ τα φρένα, παρά τις αρχικές αμφιβολίες, λειτούργησαν άψογα και χωρίς να πέσουν σε απόδοση, παρότι οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες με χιόνι, λάσπη και πολύ κρύο!
Η υπέρτατη απόλαυση ήρθε σε διαδρομές με berms και άλματα όπου το νέο Voltage έστριβε με όλα, ντριφτάροντας και με τους δύο τροχούς σε κάθε στροφή και πηγαίνοντας ακριβώς εκεί που πρόσταζε ο οδηγός, ενώ στον αέρα έκρυβε τα 17,2kg του και, παρότι το είχαμε στη μακριά ρύθμιση, το παιχνίδι ήταν ατελείωτο!

Tεχνικά χαρακτηριστικά

Πλαίσιο: Voltage FR Alloy 6061 ISCG & ISCG05 tabs
Πιρούνι: Rock Shox Domain Dual Crown R 27.5 200mm διαδρομή / Ελατήριο / Reb adj.20mm Maxle άξονας
Οπίσθιο Αμορτισέρ: Fox VAN R Eλατήριο/ Rebound adj. Custom tuned / 240x76mm
Οπ. Ντεραγιέρ: SRAM X7 / short cage / 9 Speed
Οδηγός Αλυσίδας: E.thirteen LS-1 ISCG05 / w/Taco
Αλαγές: SRAM X5
Φρένα: Shimano Deore BL-M615
Δισκοβραχίονας: Truvativ Hussefelt1.0 36 T δόντια
Λαιμός: Syncros DH1.5 35mm / Direct Mount 42-47mm ext.
Τιμόνι: Syncros FR1.5 35mm / 780mm / 20mm Rise
Syncros Pro DH dual lock-on grips
Λαιμός σέλας: Syncros FR2.0 / 31.6mm Syncros FR2.5 / Steel Rails
Hub (Front) Formula DHL-92 / 110x20mm / thru axle
Hub (Rear)  Formula DCL-360 135x12mm thru axle / sealed bearings
Αλυσίδα: Sram CN-PC-951
Kασέτα: Sram PG-950 / 11-28 T
Eλαστικό εμπ.: Schwalbe Downhill Evolution Line Magic Mary 27.5×2.35 Performance
Eλαστικό οπ.:  Magic Mary 27.5×2.35 Performance

Συμπερασμα
Συνοψίζοντας, το νέο Scott Voltage Fr είναι το απόλυτο mini Dh/Fr ποδήλατο και, με την τιμή να μένει κάτω των 3000€, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή της αγοράς, τόσο για νέους αναβάτες, όσο και για μυημένους που ψάχνουν νέες εμπειρίες οδήγησης!

Τιμή: 2.585€
Αντιπρόσωπος: ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ., www.scott-sports.com

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest