Home | MBIKE BLOGS | Ble Cycling Club | Το… ηρωικό 400άρι της Χίου

Το… ηρωικό 400άρι της Χίου

Όταν η σοφία επιτάσσει την εγκατάλειψη!

To 40οάρι της Χίου ήταν το μεγαλύτερο brevet που έχει οργανωθεί ποτέ στο νησί

Κείμενο, Φωτογραφία: Πάνος Βασιλείου

Ένας απαιτητικός αγώνας αντοχής 400 χιλιομέτρων, ο οποίος περνάει σχεδόν από όλους τους δρόμους και χωριά της Χίου. Τα δε υψομετρικά του αγώνα; 8.500… λίγα μέτρα, δηλαδή κάτω από την κορυφή του κόσμου το Έβερεστ! Αυτό είναι με απλά λόγια το 400άρι της Χίου.
Αντάξιο της σχέσης χιλιομέτρων – υψομετρικών, δεν έχει οργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα!Ευτυχώς το οδικό τερέν του νησιού προσφέρεται για τέτοιες ποδηλατικές προκλήσεις!

Ξεκινώντας με κέφι
Το συγκεκριμένο brevet ξεκίνησαν μια εβδομάδα νωρίτερα, με σχετικά καλό καιρό, ο Πάνος Βασιλείου και ο Γιώργος Πατεριμός, οι οποίοι το ολοκλήρωσαν μετά από 26 ώρες περίπου.

Το ραντεβού είχε δοθεί στις 05.00, στην κεντρική πλατεία και συγκεκριμένα στον φούρνο του Μαϊστράλη. Σε αυτό έδωσαν το παρόν 11 ποδηλάτες από την Αθήνα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Σάμο και φυσικά από τη Χίο!
Η εκκίνηση δόθηκε μαζί με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, στις 06.00 ώρα. Τα πρώτα χιλιόμετρα ήταν χαλαρά και είχαν θέα τις όμορφες παραλίες του νησιού μας!

Στις πρώτες ανηφόρες που βρήκαν οι αθλητές, με κατεύθυνση την Καλλιμασιά, συνάντησαν την πρώτη τους δυσάρεστη έκπληξη. Ξεκίνησε το ψιλόβροχο το οποίο τους… έκανε παρέα, άλλες φορές πιο έντονο κι άλλες λιγότερο, σε όλο το διάστημα που περνούσαν από τα χωριά Νένητα, Βουνό, Κώμη, Εμπορειός (control διέλευσης), Πυργί, λιμένας Μεστών (control τροφοδοσίας).

Στο λιμάνι ευτυχώς σταμάτησε η βροχή και αποκαλύφθηκε ο ήλιος πίσω από την πυκνή νέφωση, ο οποίος προσπάθησε να στεγνώσει τα ρούχα και τα σώματα των ποδηλατών.

Αφού γέμισαν τα παγούρια με νερό και τα στομάχια τους με τροφή από το control, ξεκίνησαν προς βορρά. Τα χιλιόμετρα από τον λιμένα έως την Ελάτα πραγματοποιήθηκαν σε ένα κάκιστο οδικό δίκτυο, ένα οδόστρωμα σε πλήρη διάλυση γεμάτο λακκούβες και χώματα, το οποίο ευτυχώς κατάφεραν να περάσουν οι ποδηλάτες με μόνο τρία σκασμένα ελαστικά!
Αφού καμάρωσαν τις βίγλες, παραλίες και κάνανε μερικούς ελιγμούς ανάμεσα στα ελεύθερα ζωάκια (αγελάδες και κατσίκια) της δυτικής Χίου έφτασαν στη Βόλισο με άμεσο προορισμό την Αμανή και τα χωριά της.

Στα Κουρούνια, μετά από 125 χλμ. και 2.500 υψομετρικά έφτασαν στο επόμενο κοντρόλ τροφοδοσίας, το οποίο περιλάμβανε πολλές  θερμίδες.

Η διαδρομή πλέον ήταν προς την Χίο από το ίδιο δρομολόγιο.
Δυστυχώς, στο ύψος της παραλίας της Αγίας Ειρήνης Ελάτας εγκατέλειψε ο πρώτος ποδηλάτης, για τους λόγους που αναφέρθηκαν πριν, με σπασμένο τροχό.

Στην Ελάτα ο Ευρισθέας περίμενε υπομονετικά με πλούσια εδέσματα τους 10 αθλητές που είχαν απομείνει. Δυστυχώς και πάλι όμως στα Νένητα ο καιρός είπε να αλλάξει και πάλι τους κανόνες του: η βροχή ήταν και πάλι παρούσα.

Το 400άρι αρχίζει στα… 300
Στη Χίο μετά από 280 χιλιόμετρα σταμάτησαν για ένα κερασμένο εσπρέσο και λίγες γλυκιές θερμίδες στο Παγωτομάνια του Σιδερή Φραγκομίχαλου.
Η ώρα ήταν ήδη 21:00
Παρέα πλέον με την βροχή ήταν και ο ενισχυμένος βοριάς (5-6 Bf).
Στην πόλη εγκατέλειψαν άλλοι 3 ποδηλάτες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τα υπόλοιπα χλμ. με αυτές τις συνθήκες.

Οι 7 πλέον ξεκίνησαν προς το Πελινναίον όπου θα έκαναν το γύρο του υψηλότερου βουνού του νησιού.
Στο χωριό Πυτιός τους περίμενε ο Κώστας και η Στέλλα με νερά, τσουρεκάκια και ένα ταψί ζεστό παστίτσιο το οποίο φυσικά και έγινε ανάρπαστο.
Δυστυχώς η βροχή, ο αέρας και η ομίχλη έκαναν τη νύχτα άγρια και επικίνδυνη.
Οι ριπές του βορριά μαζί με την βροχή έκανε να νιώθουν οι ποδηλάτες ότι τους πετάνε κουβάδες με νερό.

Όλο το δρομολόγιο που περνάει από τα χωριά Διευχά, Κηπουριές και  Φυτά έγινε με χαμηλές ταχύτητες, γιατί πλέον είχε ενισχυθεί ο συνδυασμός βορριάς-βροχή, ενώ από τα Καμπιά και μετά εμφανίστηκε και η ομίχλη!

Στο χωριό Βίκυ μετά από 320 χλμ. και 6.800 υψομετρικά, οι 7 ποδηλάτες αποφάσισαν να σταματήσουν σε ένα κλωβό στάσης λεωφορείου, ώστε να προστατευθούν από την κακοκαιρία. Περίμεναν σχεδόν μισή ώρα μήπως κοπάσει το φαινόμενο αλλά μάταια.
Τα κορμιά τους όπως είναι λογικό άρχισαν να παγώνουν, τελικά μετά από κοινή τους απόφαση εγκατέλειψαν.
Πήραν τηλέφωνο τον υπεύθυνο οργάνωσης του brevet ο οποίος μετέβη με άλλα δύο αυτοκίνητα στις 04.00 για τη μεταφορά των αθλητών και ποδηλάτων προς την Χίο.

Δυστυχώς το δυσκολότερο Brevet που έχει διοργανωθεί στην επικράτεια είχε ακόμα μια πρωτοτυπία, εγκατέλειψαν και οι 11 ποδηλάτες που λάβανε μέρος!

Για την ιστορία τερμάτισαν το Brevet (Preride) o Πάνος Βασιλείου σε 26 ώρες και 20 λεπτά και ο Γιώργος Πατεριμός σε 25 ώρες και 40 λεπτά, ενώ εγκατέλειψαν οι Σιδερής Παπασταματίου (σπασμένος τροχός), Αλέξης Πρινιάς, Νίκος Βορριάς, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Λεωνίδας Μαθιούδης, Γιάννης Τζιβιέρης, Στέλιος Κερκετζές, Αγησίλαος Λαμπρόπουλος, Μπάμπης Ελευθερίου, Ηλίας Γέμελος, Ορέστης Καπετανόπουλος.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια και η στήριξη των χοργηών του brevet:  «Μαϊστράλης Δ. και υιοί», «Chios Techno Moto», «Πυξίδα», μαγιό-ρούχα «Αφροδίτη».
Ραντεβού πλέον για το επόμενο 400άρι brevet το 2019 γιατί… one LIFE! LIVE it!

Δείτε επίσης

Ήρθε η ώρα να πάρω κι εγώ Porsche!

Γρήγορες και ουσιαστικές οι αλλαγές στην αγορά των e-Bikes Η γερμανική εταιρεία κατασκευής κορυφαίων σπορ ...

Γλυκύς εαρινός γύρος Αργολίδας και Σπετσών

Ο γύρος των Σπετσών με ποδήλατο είναι μια εμπειρία που κάθε ποδηλάτης πρέπει να ζήσει.

Brevet 200 km «Μπιτσάκης Νικόλαος» – Χανιά

Το Σάββατο 22 Απριλίου, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, το Brevet 200 km "Μπιτσάκης Νικόλαος", από την ποδηλατική ομάδα "Koursaroi Chania", στη μνήμη του αθλητή ποδηλασίας Νικόλαου Μπιτσάκη, από τα Χανιά.

mbike.gr

Pin It on Pinterest