Home | Αρχική | Τα παιδιά μαθαίνουν ποδήλατο στο ΚΠΙΣΝ

Τα παιδιά μαθαίνουν ποδήλατο στο ΚΠΙΣΝ

Παιδιά και ποδήλατο

Σχεδόν από τα 2.5 ως τα 5 είναι η κρίσιμη ηλικία που τα παιδιά πρέπει να μάθουν ποδήλατο. Έχουν διάθεση, δεν φοβούνται και είναι ακούραστα! Το ΚΠΙΣΝ το έχει κατανοήσει και έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης ποδηλάτου σε παιδιά.

Παιδιά και ποδήλατο είναι εδώ και πολλά χρόνια άμεσα συνδεδεμένα! Είναι το πρώτο τους παιχνίδι, η πρώτη τους αίσθηση ουσιαστικής ανεξαρτησίας. Μπορούν πλέον να μετακινηθούν με τη δική τους και μόνο δύναμη και ικανότητα, μπορούν να χειριστούν ένα όχημα, μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Τα μαθήματα που διοργανώνονται από το ΚΠΙΣΝ τα Σαββατοκύριακα – και έχουμε τη χαρά και την τιμή να υλοποιούμε για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 8 ετών. Απευθύνονται σε «πιτσιρίκια» που καλά καλά δεν μπορούν να περπατήσουν αλλά τα καταφέρνουν περίφημα με ένα ποδήλατο ισορροπίας, παιδιά του νηπιαγωγείου ή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού που είναι έτοιμα να γίνουν «ποδηλάτες» αλλά και σε παιδιά που ήδη γνωρίζουν ποδήλατο και έχουν ανάγκη κάποιες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

 

 

Απευθύνονται όμως και στους γονείς οι οποίοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον, ακούν τις συμβουλές των εκπαιδευτών και λύνουν όλες τους τις απορίες σχετικά με το μαθαίνουμε ένα παιδί ποδήλατο!

Αγαπημένη μας στιγμή όταν οι ίδιοι οι μπαμπάδες και οι μαμάδες, μας ζητούν την βαλίτσα με τα εργαλεία και βγάζουν μόνοι τους τις βοηθητικές διαπιστώνοντας πως ήρθε η στιγμή για το παιδί τους να κάνει το πρώτο μεγάλο του βήμα προς την ανεξαρτησία!

Αποφεύγουμε να το δείξουμε αλλά μας συγκινεί κάθε φορά που ένας ή μία από τους «μαθητές» κάνει τις πρώτες πεταλιές και το πρόσωπό του λάμπει από χαρά και περηφάνεια. Και δεν είναι λίγα τα παιδιά που φεύγουν από τα μαθήματα έχοντας μάθει να κάνουν ποδήλατο.

Βέβαια δεν είναι αυτός ο στόχος γιατι με περίπου 150 παιδιά να πρέπει να εξυπηρετηθούν από 5 άτομα (3 εκπαιδευτές και 2 άτομα στην υποδοχή) στις 4 ώρες του προγράμματος, ο χρόνος που μπορεί να αφιερωθεί στο κάθε παιδί είναι αντικειμενικά μικρός. Μικρός αλλά αρκετός για να το βοηθήσει να κατανοήσει – εκείνο και τους γονείς του – την τεχνική.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο όμως παιδιά να αντιλαμβάνονται αμέσως την τεχνική και να φεύγουν μόνα τους!

 

Ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο για όλους!

Οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει ως τώρα από τα μαθήματα αυτά είναι πολλές. Μάλλον μαθαίνουμε περισσότερα από ότι τα παιδιά!

Τα καταγράφουμε:

Η πρώτη είναι πως δεκάδες μαμάδες και μπαμπάδες – και πιτσιρίκια – κάθονται υπομονετικά σε μια ουρά που συχνά μπορει να κάνει και 40 λεπτά να τελειώσει, προκειμένου να έρθει η σειρα τους. Περιμένουν με ευγένεια, με κατανόηση και κυρίως με ενδιαφέρον, παρακολουθώντας τα μαθήματα και τις συμβουλές. Προφανώς και οι Ελληνες δεν είναι αγενείς και ανάγωγοι. Απλώς υπάρχουν άνθρωποι αγενείς και ανάγωγοι κάποιοι από τους οποίους τυχαίνει να είναι Ελληνες. Ευτυχώς εμείς, σε όλα τα μαθήματα που έχουν γίνει ως τώρα, δεν τους έχουμε συναντήσει!

Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς τα παιδιά! Υπάρχουν παιδάκια ντροπαλά, φοβισμένα, τολμηρά, παιχνιδιάρικα, χαϊδεμένα, ομιλητικά… όλα είναι έτοιμα να δοκιμάσουν! Να τολμήσουν, να ξεπεράσουν όλες τις φοβίες τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους κερδίσεις την εμπιστοσύνη. Να πιστέψουν πως είσαι «καλός δάσκαλος» και τότε αφήνονται στα χέρια σου με τον πιο συγκινητικό τρόπο.

Τα παιδιά λατρεύουν το ποδήλατο! Έχουμε μπόμπιρες 2 ετών που κατεβαίνουν από το ποδήλατο ισορροπίας έτοιμοι να βάλουν τα κλάματα που… τελείωσε. Παιδάκια τεσσάρων ή πέντε που αγωνιούν να μάθουν σωστά ποδήλατο. Τους φυσάει ο αέρας στο πρόσωπο και χαμογελούν!

Τα παιδιά εμπιστεύονται. Ακούν με προσοχή, προσπαθούν να τα κάνουν όλα σωστά, προσπαθούν να εφαρμόσουν όλες τις οδηγίες: κοίτα μακριά, κάνε συνέχεια πετάλι, βρες την ισορροπία σου, στρίψε χωρίς να γέρνεις! Είναι πολλά για να τα κάνει όλα ταυτόχρονα σε μια σχετικά περιορισμένη πίστα εκμάθησης. Κι όμως, το προσπαθούν!

 

Η σημασία ενός ποδηλάτου ισορροπίας!

Προτρέπουμε φανατικά όλους τους γονείς παιδιών από 2 έως 4 ετών να ξεκινήσουν με ένα ποδήλατο ισορροπίας. Δεν είναι μόδα. Είναι η μόνη λύση. Ένα παιδάκι 3 ετών δεν μπορεί ταυτόχρονα να αντιληφθεί την ισορροπία, να κάνει πετάλι, να στρίβει και να επιβραδύνει. Απλώς δεν γίνεται. Με ένα ποδήλατο ισορροπίας, το παιδί αντιλαμβάνεται τι σημαίνει οδηγώ ποδήλατο. Αρχίζει να καταλαβαίνει την ισορροπία και, κυρίως, το ποδήλατο γίνεται προέκταση του εαυτού του. Και όταν μεγαλώσει, κοντά στα 4, είναι πια έτοιμο να ανέβει σε κανονικό ποδήλατο. Και συνήθως, όσα ξεκίνησαν ετσι, απλώς κάνουν ποδήλατο από μόνα τους… με ένα μαγικό τρόπο!

 

Η σημασία ενός ποιοτικού παιδικού ποδηλάτου.

Αν πρέπει να κάνετε από κάπου οικονομία, ας μην είναι από το παιδικό ποδήλατο. Ούτε χρειάζεται να είστε σπάταλοι. Όμως το πρώτο ποδήλατο του παιδιού σας δεν μπορεί να στοιχίζει φτηνότερα από… ένα ζευγάρι παπούτσια. Το ποδήλατο πρέπει να δουλεύει! Πρέπει να είναι φτιαγμένο ώστε να μην προκαλεί τραυματισμούς, οι τροχοί να γυρίζουν απρόσκοπτα, τα φρένα να λειτουργούν, τα περιφερειακά να είναι σωστά τοποθετημένα. Αν μπορείτε να δώσετε… 10 ευρώ παραπάνω από το budget που είχατε στο μυαλό σας, κάντε το. Αν μπορείτε να δώσετε 20, ακόμα καλύτερα! Κόψτε από κάπου αλλού!

Σκεφτείτε πως ένα ποιοτικό ποδήλατο στοιχίζει περίπου όσο ένα γέμισμα ρεζερβουάρ κι ένα πλύσιμο αυτοκινήτου! Δεν είναι τραγικό. Αξίζει τον κόπο!

Και μην αγοράζετε ποδήλατα με βοηθητικές! Σας παρακαλούμε! Η σωστή σειρά είναι: ένα τρίκυκλο όταν το παιδί είναι μωρούλι για να μάθει την αίσθηση του πεταλαρίσματος, ένα ποδηλατο ισορροπίας από τα 2 ως τα 4 και μετά τα 4 θα έχει ήδη κατανοήσει πώς να κάνει ποδήλατο και με ελάχιστη βοήθεια θα… πάρει το δρόμο του!

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες από τους μικρούς μας ποδηλάτες εδώ.

Δείτε επίσης

Κέρδισε ένα Scott Aspect του 2022 στο Tsirikos Bikes

Mεγάλος διαγωνισμός Scott + Tsirikos Bikes! Mήπως ήρθε η ώρα να κερδίσετε ένα ποδήλατο Scott ...

Το Granfondo Fausto Coppi International επιστρέφει!

Ένα από τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά events στην Ευρώπη ετοιμάζεται και πάλι για το 2023 Η ...

Syncros Bikepacking

Syncros Bikepacking για ατέλειωτη περιπέτεια

Περιπέτεια και οργάνωση Για όσους είναι σε αναζήτηση προϊόντων για bikepacking περιπέτειες, η Syncros προτείνει ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest