Home | MBIKE BLOGS | Γιάννης Ταμουρίδης | Ωρα για διάλλειμμα

Ωρα για διάλλειμμα

Μετά το Παγκόσμιο… η ξεκούραση.

Κάποιοι φορμαρισμένοι αθλητές συνεχίζουν για τον τελευταίο «Monunent» αγώνα της χρονιάς, την «Lombardia», ενώ κάποιοι άλλοι πάνε να βγάλουνε την υποχρέωση στο «Tour of Beijing».

Η χρονιά θα κλείσει με το «Chrono de Nations», έναν από τους πιο φημισμένους αγώνες ατομικής χρονομέτρησης, που είχα την τύχη να τρέξω δύο φορές, κι από ‘κεί και πέρα το πρόγραμμα γράφει μόνο ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ!

Ο Νοέμβρης είθισται να είναι για τους επαγγελματίες ποδηλάτες ο μήνας των διακοπών. Είναι ίσως η μοναδική περίοδος της χρονιάς που απολαμβάνουν τον ελεύθερο τους χρόνο μακριά από αγωνιστικές υποχρεώσεις και προπονητικές προετοιμασίες. Ίσως το μοναδικό άγχος έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένοι δεν έχουν υπογράψει ακόμα συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν και βρίσκονται ακόμα στο ψάξιμο. Μια κατάσταση η οποία είναι αρκετά ψυχοφθόρα για όσους δεν είχαν στο πρόγραμμα την «απόσυρσή» τους από την ενεργό δράση. Το έχουμε πει χιλιάδες φορές, ότι όσο επίπονο, ανταγωνιστικό  κι αν  είναι το αγώνισμα του Δρόμου, όσες φορές κι αν έχει υποφέρει κανείς πάνω στη σέλα, άλλο τόσο εθιστικό και συναρπαστικό είναι το κλίμα στους αγώνες. Για αυτούς που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση, το άγχος και η ανασφάλεια του συμβολαίου δεν τους αφήνει να απολαύσουν ούτε καν τους καρπούς της χρονιάς που πέρασε. Για όλους τους υπόλοιπους όμως παραμένει η μοναδική περίοδος απόλυτης ξεκούρασης, απαλλαγμένη από κάθε κουραστική υποχρέωση.

Μοναδικός σκοπός είναι η αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας όχι μόνο σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Οι συνεχείς αγώνες και τα ταξίδια,  σε συνδυασμό με το αγωνιστικό άγχος και την προσπάθεια για επίτευξη των στόχων επιφέρουν τεράστια ψυχολογική καταπόνηση. Με το επίπεδο και τον ανταγωνισμό να βρίσκονται σε κορυφαία επίπεδα, όλοι περιμένουν αυτή την περίοδο για να πάρουν μια ανάσα πριν ξεκινήσουν πάλι οι προετοιμασίες για την καινούρια σεζόν.

Βέβαια υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις στον κανόνα, με τρανό παράδειγμα έναν από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών, τον Eric Zabel. O Γερμανός σπρίντερ, συνήθιζε τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, να συνεχίζει την αγωνιστική του δραστηριότητα με κάποια εξαήμερα στην Πίστα, διαγράφοντας από το λεξικό του την έννοια «αποχή απ’ το ποδήλατο». Μπορεί η κούραση στην Πίστα να μην συγκρίνεται μ’ αυτήν του Δρόμου, αλλά δεν παύει να είναι κι αυτός ένας αγώνας με μεγάλη ένταση. Για τη συμμετοχή του  βέβαια και μόνο, έφτανε να παίρνει πολλές φορές το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 60.000 ευρώ! Παρόλα αυτά κατάφερνε να παρουσιάζεται πάντα έτοιμος στο πρώτο μεγάλο ραντεβού της χρονιάς, το «Milano Sanremo», κατακτώντας το 4 φορές κι αποδεικνύοντας ότι όλα είναι σχετικά!

Με εξαίρεση λοιπόν κάποιους αθλητές που συνεχίζουν τη σεζόν στην Πίστα και κάποιους στο Cyclocross, πιθανότερο είναι να συναντήσεις έναν επαγγελματία ποδηλάτη αυτήν την περίοδο σε κάποιο τροπικό προορισμό, παρά πάνω στο ποδήλατο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι 4 εβδομάδες λιάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο, αφού μέσα σε αυτόν τον μήνα πολλοί θα προσπαθήσουν να τακτοποιήσουν υποχρεώσεις με χορηγούς, παρουσιάσεις αγώνων ή προϊόντων, μετρήσεις βιοκινητικών παραμέτρων κτλ., καθήκοντα που αποτελούν χρονοβόρες διαδικασίες και είναι ορθότερο να γίνονται αυτό το διάστημα μακριά από τις κουραστικές προετοιμασίες που θα ακολουθήσουν. Οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να «κρεμάσουν» το ποδήλατο για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων αποφεύγοντας κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα και θα αρχίσουν να μπαίνουν στις προπονήσεις σταδιακά με ελάχιστες ώρες ποδήλατο.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα, το πρώτο προπονητικό κάλεσμα των επαγγελματικών ομάδων να περιλαμβάνει έναν εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης με απώτερο σκοπό την γνωριμία και το δέσιμο των αθλητών. Είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα συνεργασίας και να «δέσει» μια ομάδα  μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και αθλοπαιδιές παρά μέσα στο άγχος των αγώνων. Τα επόμενα προπονητικά καμπ βέβαια που θα ακολουθήσουν στις αρχές του Ιανουαρίου θα έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Με το αγωνιστικό πρόγραμμα να ξεκινάει από τις αρχές του νέου έτους τα περιθώρια μεγαλύτερης ανάπαυλας είναι περιορισμένα, έως τότε όμως, υπομονή για όλους  τους θεατές και καλή ξεκούραση στους αθλητές!

Δείτε επίσης

Ένα χαλάρωμα διαφορετικό από τα άλλα!

Στη σέλα με τους Vanotti και Landa να μου λένε τα νέα τους…

Γαλλία… Το νέο φυτώριο της ελληνικής ποδηλασίας;

Με αφορμή τους τελευταίους δύο αγώνες που τρέξαμε στη Σερβία και τη Γαλλία θα ήθελα να αναφερθώ για άλλη μια φορά σε όλους τους Έλληνες που τρέχουν στο εξωτερικό.

Ασία vs Ευρώπη

Ή αλλιώς, ο εξωτισμός εναντίον του ιστορικού πλακόστρωτου…

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest