Η χαρά του ποδηλάτου!
Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος – ή και αυτά που νομίζει πως θα αντιμετωπίσει – χρησιμοποιώντας ποδήλατο στην πόλη και μεταξύ μας, έχω βαρεθεί να ακούω γκρίνια για ένα πρόβλημα που, προφανώς είναι υπαρκτό αλλά, εμείς τι κάνουμε;
Δεν μπορώ να κάνω ποδήλατο επειδή έχει κίνηση, αυτοκίνητα, έλλειψη υποδομών, ζέστη, κρύο, βροχή, ήλιος, κλέφτες – οκ, όλα ισχύουν αλλά παντού υπάρχουν προβλήματα. Σχεδόν κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας έχει και τα αρνητικά της.Για παράδειγμα, ένα μέσο αυτοκίνητο στοιχίζει περίπου 20.000, θέλεις 50 ευρώ την εβδομάδα βενζίνη, άλλα τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα για ασφάλειες, σέρβις, τέλη κλπ και δίνεις όλα αυτά τα λεφτά για να το χρησιμοποιείς περίπου 1 ώρα την ημέρα, περνάς τη μισή σου διαδρομή κολλημένος στην κίνηση έχοντας μέση ταχύτητα περίπου τα 25 με 28 χιλιόμετρα. Κι όμως, το χρησιμοποιούμε. Καμία λογική.
Λέω λοιπόν σήμερα – επειδή είμαι και θετικός άνθρωπος – να μην προσπαθήσω να απαντήσω στα λογικά επιχειρήματα όσων μου εξηγούν γιατί δεν κάνουν ποδήλατο αλλά να αναφερθώ στα απλά, συγκεκριμένα και ουσιαστικά πλεονεκτήματα του να κάνει κάποιος ποδήλατο – πλεονεκτήματα για κείνον, για τους άλλους, για την πόλη και τον πλανήτη!
Ας δούμε τα βασικά!
Καταρχάς, όλοι γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του να κάνεις ποδήλατο για την φυσική κατάσταση και την υγεία.
Πρόκειται για μια ήπια μορφή άσκησης, που δεν επιβαρύνει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις και ταυτόχρονα εμπλέκει διαφορετικές μυικές ομάδες – από το προφανές – τα πόδια – ως την πλάτη, την κοιλιά, τους γλουτούς και φυσικά την καρδιά.
Με κάθε πεταλιά που κάνετε λοιπόν, βοηθάτε την καρδιά, γυμνάζετε τα πόδια, βελτιώνετε την μυική συναρμογή και την ισορροπία και ισχυροποιείτε το ανοσοποιητικό.
Εντάξει, δεν το λες και λίγο…
Το να κάνετε λίγο ποδήλατο κάθε μέρα, λοιπόν – με το λίγο εννοώ μισή ώρα με 40 λεπτά – δηλαδή 6-7 χιλιόμετρα – είναι ίσως ο πιο απλός τρόπος να δυναμώσετε την καρδιά, να μειώσετε την πίεση και μαζί τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.
Και, θα πει κάποιος – ναι, υπάρχουν κι άλλες αερόβιες δραστηριότητες – ναι, αλλά θα θυμίσω εγώ με αυτές δεν πας στην δουλειά σου ή για καφέ με τους φίλους ή στο σινεμά ή στο μουσείο.
Εννοώ, δεν μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της ρουτίνας σου ή μέρος της καθημερινής σου δραστηριότητας. Με τις υπόλοιπες κάνεις την άσκηση για την άσκηση.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν κάνουμε κόντρες με το κολύμπι ή το τρέξιμο – αν είναι δυνατόν – αλλά, έτσι ρε παιδί μου, να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους!
Το ποδήλατο είναι ο μόνος τρόπος για να ασκείσαι κάθε φορά που απλώς μετακινείσαι!
Το ποδήλατο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ελέγχεις το βάρος και να καις λίπος.
Δεν είναι ότι πηγαίνοντας στην δουλειά θα χάσεις 20 κιλά αλλά δεν θα πάρεις κιόλας! Μια σύντομη καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο σε βοηθά να κάψεις το λιγότερο 200 θερμίδες την ημέρα.
Από την άλλη, αν κάνεις συστηματική ποδηλασία, ως άσκηση πια, τότε εκεί σίγουρα θα σουρώσεις – με την καλή έννοια.
Για τα παραπάνω, επαναλαμβάνω, δεν απαιτείται να κάνεις αθλητική ποδηλασία και να έχεις ένα πρόγραμμα προπόνησης. Απλώς – όπως έλεγε κι ο Βέγγος στο θα σε κάνω Βασίλισσα αρκεί να σκεφτείς τα εξής: 3 χιλιόμετρα να πας στη δουλειά και 3 να γυρίσεις 6. Επί 5 ημέρες την εβδομάδα, 30. Επί 4 εβδομάδες το μήνα 120.
Και αν κάνεις 120 χιλιόμετρα τον μήνα θα βελτιώσεις σε ένα μήνα την φυσική σου κατάσταση σε τέτοιο βαθμό που θα κάνεις και άλλα 15 χιλιόμετρα μέσα στο Σαββατοκύριακο σίγουρα! Δηλαδή ακόμα 15 επί 4 ίσον 60, συνολικά 180 χιλιόμετρα τον μήνα, επί 10 μήνες σου λέω εγώ 1.800 χιλιόμετρα τον χρόνο!
Φανταστείτε τώρα η δουλειά σας να είναι 5 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή 10 επί 5 ίσον 50 και 15 ίσον 65 επί 4 ίσον 260 επί 10 μήνες ίσον 2.600 χιλιόμετρα τον χρόνο.
Και τα οικονομικά οφέλη!
Υπολογίστε τώρα, αν το αυτοκίνητό σας καίει περίπου 10 λίτρα τα 100 χιλιόμετρα στα 2.600 θα έχει κάψει περίπου 260 λίτρα δηλαδή, μόνο σε βενζίνη, οικονομία περίπου 500 ευρώ.
Σκεφτείτε τώρα και τι σημαίνει για την πόλη να «εισπνέει» 260 λίτρα βενζίνης μόνο από έναν. Αν δηλαδή 1.000 άτομα έκαναν το ίδιο μιλάμε για 2.5 τόνους βενζίνης λιγότερους στην ατμόσφαιρα.
Και αν πουλιούνται 100.000 ποδήλατα γιατί το 10% από αυτούς που τα αγοράζουν να μην θέλουν να τα χρησιμοποιούν – άρα, μιλάμε για 25 τόνους βενζίνης.
Έχετε σκεφτεί τι βγάζουν στην ατμόσφαιρα 25 τόνοι βενζίνης που βγαίνουν από εξατμίσεις αυτοκινήτων ή ποιος τους αναπνέει; Εμείς και οι αγαπημένοι μας!
Δηλαδή, έχεις ένα όχημα με το οποίο μετακινείσαι, γυμνάζεσαι, εξοικονομείς χρήματα και βοηθάς την πόλη σου και τον πλανήτη.
Ταυτόχρονα δεν σπαταλάς δημόσιο χώρο και είναι πρακτικά αδύνατο – αν κάνεις κάποιο λάθος πάνω στην οδήγηση – να σκοτώσεις πέντε δέκα.
Σας φτιάχνει τη διάθεση!
Ένα άλλο θέμα για το οποίο σπανίως μιλάμε είναι αυτό της ψυχικής υγείας.
Έρευνες αποδεικνύουν πως η τακτική και ήπια άσκηση, όπως το να κάνουμε ποδήλατο, απλώς για να πάμε στη δουλειά μας, μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη, βελτιώνει την διάθεση και συνολικά μας κάνει πιο χαρούμενους. Γιατί είναι ο συνδυασμός της άσκησης, της αίσθησης ελευθερίας αλλά και της σημαντικής εξοικονόμησης χρόνου που πετυχαίνεις πάνω στο ποδήλατο που κάνουν τη διάθεσή σου να αλλάζει.
Βάλτε σε όλα αυτά και το ότι δεν εκνευρίζεστε κολλημένοι στην κίνηση και έχετε το καλύτερο ψυχοφάρμακο που έχει ποτέ εφευρεθεί.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του ποδηλάτου είναι πως είναι μια άσκηση για όλους: νέους, μεσήλικες, ηλικιωμένους, αδύνατους, παχουλούς, άντρες, γυναίκες, queer – όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεστε, το ποδήλατο είναι για σας: δεν επιβαρύνει τη μέση, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και κάνετε και καλό στο περιβάλλον, εξοικονομώντας χρήματα.
Δηλαδή μιλάμε για το τέλειο όχημα γι’ αυτό και έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και 220 χρόνια περίπου από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη ζωή του ανθρώπου!
Από την μετακίνηση στην άθληση!
Ας επιστρέψουμε όμως στα πραγματικά οφέλη για να πω το εξής: έχοντας βελτιώσει λοιπόν την φυσική κατάσταση με αυτές τις απλές, καθημερινές μετακινήσεις θα έχετε όλη τη διάθεση στη συνέχεια να απολαύσετε και ποδηλασία στη φύση, στην εξοχή που σημαίνει άλλη μια ευκαιρία να βρίσκεστε στον καθαρό αέρα και να πολλαπλασιάζετε τα πλεονεκτήματα που ήδη ανέφερα.
Αν λοιπόν θέλετε να βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο ή στην περίπτωσή μας, τον δρόμο μισομποτιλιαρισμένο οκ, κλείστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου, βάλτε δυνατά μουσική, ανοίξτε αιρκοντίσιον και μείνετε να παρατηρείτε τους μπλοκαρισμένους στις κεντρικές αρτηρίες συνανθρώπους σας και να εύχεστε κρυφά μέσα σας… να μην είχαν ποτέ γεννηθεί, έτσι για να μην έχετε άλλον μπροστά στο φανάρι.
Αν όμως βλέπετε όλους τους δρόμους της πόλης ανοιχτούς – διότι έτσι είναι όταν κάνεις ποδήλατο – αν έχετε διάθεση να ανακαλύψετε κάθε μικρό στενό, κάθε δρομάκι, κάθε πεζόδρομο και κάθε ομορφιά μιας πόλης που, μέσα από το αυτοκίνητο φαντάζει άσχημη – αλλά δεν είναι – αν θέλετε να τους αγαπάτε όλους και να τους χαμογελάτε στις διασταυρώσεις και επιπλέον, όταν κάποιος σας κοιτάζει από πίσω να λέει… «φτούσου παλληκάρι μου ή κοπελάρα μου» (πάντα με την καλή έννοια το φτούσου) τότε το ποδήλατο είναι για όλους εσάς!
Θα σας γλυτώσει χρήματα, χρόνο αλλά και επισκέψεις στον καρδιολόγο, τον ψυχολόγο, τον ορθοπεδικό, θα μετατρέψει κάθε μετακίνηση σε παιχνίδι και θα σας κάνει να χαμογελάτε περισσότερο και πιο πλατιά.
Υπάρχει κάτι άλλο που το πετυχαίνει αυτό;