Home | FITNESS | Η σωστή διατροφή αρχίζει από την αγορά

Η σωστή διατροφή αρχίζει από την αγορά

Οι σωστές επιλογές διατροφής θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζονται όταν ο αθλητής πάει στην αγορά, δηλαδή στη λαϊκή, στο σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα διατροφής, για να αγοράσει τις πρώτες ύλες.

Εκεί πρέπει να τηρηθούν κάποιες βασικές αρχές που θα γίνουν η βάση της σωστής διατροφής.

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι…

1.     Χαλαρά! Τα ψώνια πρέπει να είναι ιεροτελεστία και όχι αγγαρεία. Πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος και να μην είναι στριμωγμένα στο καθημερινό σας  πρόγραμμα.

2.     «Νηστικό αρκούδι…» Μην πάτε για ψώνια πεινασμένοι, γιατί θα αγοράσετε μόνο σοκολάτες, τσιπς και μπίρες. Χορτάτοι κάνετε τις πιο σωστές επιλογές.

3.     «Μοναχός σου χόρευε…» Μην παίρνετε μαζί σας άτομα που βιάζονται, πεινάνε ή δεν είναι σε κατάσταση να κάνουν σωστά ψώνια. Θα ζημιωθείτε και οι δύο.

4.     Η λίστα. Μια σωστή και ενημερωμένη λίστα, την οποία θα ακολουθήσετε σχεδόν κατά γράμμα, θα σας δώσει χρόνο και πολύ χρήμα. Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να είναι καινούργια. Με στιλό σημειώνετε τα πάγια (γάλα, ψωμί κ.λπ.) και με μολύβι τα επιπρόσθετα. Προσπαθήστε τα περιεχόμενα της λίστας σας να θυμίζουν τη διατροφική πυραμίδα.

5.    Αγοράστε γεύματα. Όταν είστε στην αγορά, μην ψωνίζετε άσχετα μεταξύ τους προϊόντα. Να έχετε προβλέψει τα γεύματα των επόμενων ημερών και οι αγορές σας να τα περιέχουν όλα. Αν σας λείπει ένα πράγμα ή κάποιο υλικό, η συνταγή δεν θα είναι πλήρης (και θα φάτε πάλι σουβλάκια).

6.    Περιορίστε τις παρορμήσεις σας. Κάθε φορά ορίστε ένα συγκεκριμένο όριο αγορών της κατηγορίας των «παρορμήσεων» και τηρήστε το ευλαβικά. Μπορείτε να προσπαθείτε να τις μειώσετε μελλοντικά.

7.     Προϊόντα βιολογικά, φρέσκα και ολικής αλέσεως.  Όπου είναι δυνατόν, προσπαθήστε να προτιμάτε τα προϊόντα που είναι φρέσκα, καλλιεργημένα βιολογικά, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σίγουρα το κόστος είναι μεγαλύτερο, αλλά σε τελική ανάλυση «είμαστε ό,τι τρώμε».

8.     Περιορίστε τα πακεταρισμένα. Όσο είναι δυνατόν, αποφύγετε τα πακεταρισμένα, ραφιναρισμένα και βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι.

9.     Διαβάστε τι περιέχει. Όσο πιο μικρή και πιο κατανοητή είναι η λίστα συστατικών τόσο πιο σωστή επιλογή έχετε κάνει. Όπου δείτε πολλές χημικές ουσίες που δεν έχετε ξανακούσει και ονομασίες με Ε και έναν τριψήφιο αριθμό, καλύτερα να μείνετε μακριά.

10.   Πόσες θερμίδες; Δεν αρκεί το προϊόν που αγοράζετε να γράφει ότι δεν περιέχει λιπαρά. Πρέπει να έχει και λίγες θερμίδες γενικά. Μήπως, αντί για λιπαρά, έχει ζάχαρη; Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει υποχρεωτικά βελτίωση…

11.   Το μαγαζάκι της γειτονιάς. Σε πολλές γειτονιές υπάρχουν μικρά, χαριτωμένα μαγαζάκια που έχουν βιολογικά, φρέσκα και άλλα προϊόντα. Ένα μικρό μαγαζί μάλλον έχει μικρή αποθήκη και αποθηκεύει τα προϊόντα για μικρό χρονικό διάστημα. Δοκιμάστε το.

 

Ζυμαρικά, δημητριακά και αμυλώδη λαχανικά

1. Τα προϊόντα από ζύμη ολικής αλέσεως, όπως και τα πολύσπορα, είναι σημαντικά καλύτερα από τα αντίστοιχα με το ραφιναρισμένο ζυμάρι. Η διαφορά στις σημαντικότατες βιταμίνες Β είναι τεράστια.

2. Τα ζυμαρικά στις συμβατικές μορφές είναι φτηνότερα και πολλές φορές καλύτερα.

3. Προσπαθήστε να ανακατέψετε ζυμαρικά διαφορετικά μεταξύ τους σε χρώματα και σχήματα (προσοχή στο χρόνο βράσης), όπως και διαφορετικούς τύπους ρυζιού. Αν δεν σας αρέσει πολύ το καστανό ρύζι (που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά), ανακατέψτε το με ρύζι άλλου τύπου και θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα.

4. Για τα δημητριακά στο πρωινό, μην πάτε κατευθείαν στις «μεγάλες» μάρκες. Στα χαμηλότερα ράφια υπάρχουν δημητριακά από μικρούς παραγωγούς, που μπορεί να είναι καλύτερα και νοστιμότερα. Μελετήστε τις ετικέτες και δοκιμάστε.

5. Προτιμάτε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες. Ποτέ δεν είναι επαρκή σε ποσότητα στη διατροφή μας.

6. Προτιμάτε δημητριακά που δεν περιέχουν ζάχαρη.

7. Δώστε νοστιμιά και ποικιλία στα δημητριακά σας προσθέτοντας φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

 

Φρούτα και λαχανικά

1. Προτιμάτε αυτά που είναι καλλιεργημένα βιολογικά, όπου είναι δυνατόν.

2. Αγοράστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι φτηνότερα και νοστιμότερα.

3. Αγοράστε τα φρούτα και τα λαχανικά μερικές ημέρες πριν ωριμάσουν, εκτός αν έχετε σκοπό να τα καταναλώσετε όλα αυθημερόν.

4. Μην αγοράζετε λαχανικά που έχουν αρχίσει να μαυρίζουν ή φρούτα που έχουν παραωριμάσει. Μπορεί να είναι φτηνότερα, αλλά η σύστασή τους έχει αλλάξει και θεωρούνται αλλοιωμένα.

5. Όποτε μπορείτε, αγοράστε φρέσκα. Αν δεν είναι δυνατόν ή δεν είναι πρακτικό, αγοράστε κατεψυγμένα. Πάντως οι κονσέρβες πρέπει να είναι η τελευταία σας επιλογή.

6. Τα λαχανικά που είναι ήδη καθαρισμένα, κομμένα και πακεταρισμένα, μπορεί ν’ αποτελούν μια πολύ καλή λύση για ένα σνακ στη δουλειά, αλλά δεν πρέπει να είναι η επιλογή για γεύμα στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα είναι πολύ καλύτερα από άλλες πιθανές επιλογές.

7. Τα μισά λαχανικά σε βάρος να είναι πράσινα.

8. Όχι στα φρουτοποτά! Περιέχουν νερό με ζάχαρη, αρωματικές ουσίες και συντηρητικά.

9. Οι χυμοί που αγοράζετε να μην περιέχουν ζάχαρη. Προσέξτε ιδιαίτερα τους χυμούς στη συσκευασία των οποίων αναγράφεται η περιγραφή «νέκταρ», γιατί περιέχουν άφθονη ζάχαρη.

 

Ζωικά και έλαια

1. Όταν αγοράζετε ζωικά, φροντίστε να είναι τα πιο άπαχα. Δώστε μεγάλη σημασία στο να περιέχουν το λιγότερο δυνατό λίπος – και να είστε σίγουροι ότι περιέχουν ήδη αρκετό…

2. Αγοράστε ζωικά σε μικρή ποσότητα, κόψτε τα σε μικρότερες μερίδες, βάλτε τα στην κατάψυξη και καταναλώστε τα λίγο λίγο.

3. Αυξήστε την ποσότητα σε κοτόπουλο. Έχει πολύ καθαρό κρέας.

4. Σε όλα τα ζώα, το περιεχόμενο λίπους βρίσκεται στο δέρμα. Αφαιρέστε το.

5. Τρώτε ψάρι τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα.

6. Στην αγορά υπάρχουν προϊόντα που πωλούνται ως υποκατάστατα κρέατος, όπως π.χ., το τοφού. Δείτε τα ως μια «εναλλακτική» πρόταση διατροφής.

7. Είναι καλύτερο όλα τα γαλακτοκομικά να περιέχουν χαμηλά λιπαρά. Όσο λιγότερο λίπος, τόσο καλύτερα.

8. Αν το απλό άσπρο γιαούρτι σάς φαίνεται βαρετό, μην αγοράσετε αυτά που περιέχουν «έτοιμα» κομμένα φρούτα. Αντ’ αυτού, προσθέστε φρέσκα φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς μόνοι σας.

9. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι το μόνο λάδι που θα έχετε στο σπίτι σας. Βούτυρο δεν πρέπει να υπάρχει – ή τουλάχιστον να υπάρχει ελάχιστο. Αν θέλετε να περιορίσετε το κόστος, μπορείτε να έχετε λάδι κορυφαίας ποιότητας για τη σαλάτα και καλής ποιότητας για το φαγητό.

 

Δείτε επίσης

μπισκότα βρώμης

Μπισκότα βρώμης με μέλι – χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο

Με βάση τη βρώμη και όχι επεξεργασμένα άλευρα, δίνουν σύνθετους υδατάνθρακες.

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση του αθλούμενου σε σχέση με το φύλο

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση σε σχέση με το φύλο Αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα εκείνο που κάνει ...

Δοκιμασμένα και επιβεβαιωμένα διατροφικά tips από διάσημους αθλητές

Η συμβολή της καλής διατροφής στην υγεία του οργανισμού είναι πλέον κάτι γνωστό. Μια δίαιτα ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest