Home | Αρχική | Περικλής Ηλίας: Δυναμική επιστροφή!

Περικλής Ηλίας: Δυναμική επιστροφή!

Ο Περικλής Ηλίας επιστρέφει δυναμικά και μιλάει στο MBike για τη νέα χρονιά

Ο μεγαλύτερος αθλητής ποδηλασίας που έχει περάσει από τη χώρα μας στο ΜΤΒ και ένας από τους μεγαλύτερους συνολικά, ο «παγκόσμιος» Περικλής Ηλίας, μιλάει στο MBike για τη δυναμική του επιστροφή μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά που τον ταλαιπώρησε και του στέρησε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

 

Δυνατός, μαχητικός και αισιόδοξος, ο Περικλής Ηλίας κοιτάει μπροστά και θέτει ξανά, με το δικό του μοναχικό τρόπο, υψηλούς στόχους στο κορυφαίο επίπεδο της αγωνιστικής ποδηλασίας βουνού.

 

Ύστερα από μια δύσκολη χρονιά, με περιπέτειες υγείας, πώς αισθάνεσαι πλέον και πώς αντιμετωπίζεις το 2017;
Το 2016, ενώ άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, από τη μέση της χρονιάς και έπειτα ήταν η χειρότερη μου χρονιά έως τώρα! Πέρασα πολύ δύσκολα αλλά ανήκει στο παρελθόν, το έχω ξεχάσει ήδη. Κρατάω μόνο τα θετικά της υπόθεσης και προχωράω…
Μετά από 4 μήνες αποχής η πρώτη μου προπόνηση ήταν 20′ γυρνώντας σπίτι λες και είχα πάει 5 ώρες νηστικός! Τώρα μπορώ να βγάζω ξανά δυνατές προπονήσεις και νιώθω καλά. Αντιμετωπίζω το 2017 με λιγότερο στρες από τη μεριά μου, προτεραιότητα τις περισσότερες φορές είναι να απολαμβάνω το ποδήλατο.

 

«Το 2016, ενώ άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, ήταν η χειρότερή μου χρονιά έως τώρα!»

 

Σε ποιους αγώνες θα δώσεις βαρύτητα και ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη χρονιά;
Φέτος οι 2 αγώνες που θα ήθελα να φέρω ένα καλό αποτέλεσμα είναι το πανευρωπαϊκό Marathon στις 13/08 στη Σλοβακία και το παγκόσμιο στις 25/06 στη Γερμανία.
Σειρά έχουν τα πανελλήνια πρωταθλήματα και μερικοί διεθνείς αγώνες Μάραθων στο εξωτερικό. Βέβαια η μεγάλη αγωνιστική μου αποχή θα μου στοιχήσει λίγο γι’ αυτό καλύτερα να κρατάω μικρό καλάθι…

 

Ο Περικλής Ηλίας μαζί με τον συναθλητή του Ferreira Oliveira της Team Dolomiti Superbike κατά τη διάρκεια του stage 4 στο 2016 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race South Africa, στις 17 Μαρτίου 2016 Photo: Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS


Πώς βλέπεις το επίπεδο του ΜΤΒ στην Ελλάδα; Θεωρείς πως ο ανταγωνισμός είναι πλέον ισχυρός για σένα;
Το επίπεδο στην Ελλάδα είναι μέτριο και πάντα μιλάω για το μέσο όρο. Ο ανταγωνισμός δυστυχώς είναι μικρός και αυτό το καταλαβαίνεις μόνο εάν τρέξεις έναν αγώνα στο εξωτερικό!

 

Πώς βλέπεις την πορεία του Nino Schurter στο παγκόσμιο πρωτάθλημα; Έχει καταφέρει να κερδίσει τα πάντα ή πιστεύεις πως του μένει και κάτι ακόμα;
Ο Nino από ότι δείχνει θα αφήσει πολύ μεγάλη ιστορία στο MTB. Είναι ο κορυφαίος πλέον αθλητής στο XCO και φαίνεται ότι όταν βάζει κάποιο στόχο τα καταφέρνει. Αυτό που τον κάνει ακόμα πιο κορυφαίο είναι η διάρκεια του στο χρόνο, το οποίο αποδεικνύει ότι δουλεύει πολύ σωστά και σκληρά.
Για εμένα τα έχει κατακτήσει όλα, για εκείνον σίγουρα όχι, πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω. Μην ξεχνάμε ότι ο Phelps εάν δεν έπαιρνε 8 χρυσά στο Πεκίνο θα ήταν αποτυχία για εκείνον… Oπότε ο πήχης σε κάθε αθλητή είναι σε διαφορετικό ύψος.

 

Υπάρχουν αθλητές που θαυμάζεις και ίσως να αποτελούν πρότυπα για σένα;
Υπάρχουν αρκετοί αθλητές από τους οποίους θαυμάζω συγκεκριμένα πράγματα, αλλά ποτέ δεν είχα κάποιο πρότυπο στο οποίο ήθελα να μοιάσω 100%.

 

Θα έχουμε τη χαρά να σε δούμε στο Athens International Criterium – αυτή τη φορά σε διαφορετικό ρόλο απ’ ότι σε έχουμε συνηθίσει;
Ακόμα δεν γνωρίζω εάν θα λάβω μέρος, αυτό θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τον προπονητή μου.

 

Ποια είναι η γνώμη σου για τη δημιουργία ενός διεθνούς αγώνα στο κέντρο της Αθήνας; Πιστεύεις πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ποδηλασίας στην Ελλάδα;
Βεβαίως και θα βοηθήσει! Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται για την διάσωση και διάδοση του αθλήματος, αγώνες στην καρδιά των πόλεων ώστε να γίνει γνωστό εκ των έσω το αγώνισμα της ποδηλασίας.

 

Γιατί νομίζεις πως δεν υπάρχουν αρκετοί θεατές στους αγώνες στην Ελλάδα; Πιστεύεις πως με τη διοργάνωση ενός αγώνα σαν το Athens International Criterium στο κέντρο της Αθήνας θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;
Η προσέλευση θεατών είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση κατά τη γνώμη μου. Οι θεατές δεν έρχονται να παρακολουθήσουν, διότι τους είναι παντελώς άγνωστο… Ναι, εάν τους ρωτήσεις γνωρίζουν τι είναι η ποδηλασία, αλλά εάν δεν έχουν κάνει ποτέ τους ποδήλατο πώς μπορούν να βιώσουν την αγωνία, την ένταση, τις τακτικές και τα υπόλοιπα ενός αγώνα; Άρα για εμένα λείπει η γνωριμία με το άθλημα και αγώνες σαν το σιρκουί στο κέντρο είναι ένα καλό ερέθισμα για να γραφτούν την επόμενη ημέρα παιδιά στους συλλόγους.

 

«Στην προπόνηση με βασανίζει περισσότερο η εβδομάδα ξεκούρασης…»

 

Πώς είναι το προπονητικό σου πρόγραμμα για το 2017; Έχεις αλλάξει κάτι από τις προηγούμενες χρονιές ή συνεχίζεις με το ίδιο πλάνο;
Έχω κάνει μικρές αλλαγές, δίνω περισσότερη έμφαση στο τι θέλει το σώμα μου και όχι τι γράφει το χαρτί. Ο βασικός κορμός είναι ο ίδιος που ακολουθώ τα τελευταία χρόνια και ξέρω ότι δουλεύει σε εμένα. Συνεχίζουν να μου αρέσουν οι μεγάλες προπονήσεις και εξακολουθεί να με βασανίζει η εβδομάδα ξεκούρασης!

 

Ποιόν προπονητή έχεις φέτος και με ποια κριτήρια τον έχεις επιλέξει;
Ο προπονητής μου τα τελευταία 2 χρόνια είναι ο Γιάννης Ταμουρίδης. Θεωρώ ότι το προπονητικό του ταλέντο είναι ανώτερο ακόμα και από το αθλητικό του! Κατά τη γνώμη μου είναι από τους λίγους προπονητές που έχουν παντρέψει με τον καλύτερο τρόπο δυο αιώνιους αντιπάλους: θεωρία και πράξη.

 

Τι ποδήλατο οδηγείς για το 2017 και τι εξοπλισμό και αξεσουάρ επιλέγεις;
Protek, «fully» φτιαγμένο στην Ιταλία, με σειρά SRAM eagle, Fast Forward τροχούς και Specialized ελαστικά.

 

Πώς αντιμετωπίζεις την πορεία σου ως επαγγελματίας αθλητής; Πού θα ήθελες να έχεις φτάσει σε μερικά χρόνια;
Όσο περνάνε τα χρόνια και με αυτά που βλέπω και ακούω γύρω μου πραγματικά νιώθω πολύ τυχερός που κάνω αυτό που πραγματικά αγαπώ ως επάγγελμα. Θα ήθελα αργότερα αυτός ο κύκλος να κλείσει όμορφα, τίποτα παραπάνω, ώστε να αρχίσει ένας καινούριος.
Σχέδια υπάρχουν, δε μου αρέσει να αφήνω στην τύχη το μέλλον μου.

 

Παρατηρώντας την πορεία σου τα τελευταία χρόνια και την παρουσία σου στους αγώνες μοιάζει να τα έχεις καταφέρει όλα μόνος σου! Όμως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι που θα σε έχουν βοηθήσει να υλοποιήσεις τους στόχους σου. Θέλεις να μας πεις ποιοι είναι αυτοί χωρίς τους οποίους ίσως να μην έφτανες στην κορυφή;
Ο δρόμος για την κορυφή αποτελείται από ένα παζλ πολλών διαφορετικών κομματιών, υπάρχουν πολλοί που πρέπει να ευχαριστήσω – επαγγελματικές ομάδες – σύλλογοι – χορηγοί – ομοσπονδία – φίλοι – αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι ανήκει στην οικογένεια μου!

Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε μια εξαιρετική χρονιά!

Δείτε επίσης

Έλεγχος και πιθανή αντικατάσταση σε δισκοβραχίονες Shimano

H Shimano προχωρά σε πρόγραμμα ελέγχου και αντικατάστασης – αν υπάρχει λόγος – σε δισκοβραχίονες ...

Vuelta 2023: Sepp Kuss ο μεγάλος νικητής! Ο Κaden Groves κερδίζει το τελικό ετάπ.

Ο Sepp Kuss είναι και επίσημα ο μεγάλος νικητής της Vuelta 2023 και η Jumbo ...

΄Ενας Αμερικανός… στη Μαδρίτη!

Ολοκληρώνεται αύριο ο Γύρος Ισπανίας 2023 Όπως όλα δείχνουν ύστερα από το εικοστό ετάπ των ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest