Home | MBIKE BLOGS | MBike Editors | Ο συνήγορος του… ποδηλάτη

Ο συνήγορος του… ποδηλάτη

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα πιθανό ατύχημα.

Όσο αυξάνουν τα ποδήλατα στην πόλη αυξάνουν και οι περιπτώσεις να χρειαστεί κάποιος μια ουσιαστική υποστήριξη. Δηλαδή, δικηγόρο!

Από τον Δημήτρη Φάκα, Δικηγόρο

Mιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Φάκα, ένα δικηγόρο ο οποίος, από το προσωπικό του ενδιαφέρον για το ποδήλατο έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή εξειδίκευση: έχει γίνει ο… συνήγορος του ποδηλάτη.
Από τα χέρια του έχουν περάσει ήδη αρκετές υποθέσεις που αφορούν χρήστες ποδηλάτου, είτε πρόκειται για αθλητές ή για απλούς καθημερινούς χρήστες. Υποθέσεις οι οποίες – όπως αποδεικνύει η εμπειρία – αν αντιμετωπιστούν σωστά από την αρχή, το πιθανότερο είναι να έχουν θετική έκβαση για εκείνον που έχει το… δίκιο με το μέρος του! Δηλαδή, τον ποδηλάτη!

Ζητήσαμε από τον Δημήτρη Φάκα να μας περιγράψει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος στα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει στη συνέχεια όχι μόνο… το δίκιο του αλλά και όλες τις νόμιμες αποζημιώσεις. Η κουβέντα μαζί του υπήρξε ιδιαιτέρως κατατοπιστική.

«Θα χωρίζαμε τις απαραίτητες για την προστασία του ποδηλάτη ενέργειες ως εξής: σε αυτές που πρέπει να κάνει ο ποδηλάτης πριν το ατύχημα προληπτικά και σε αυτές που πρέπει να κάνει μετά την εκδήλωσή του.
Καθότι τελευταία συμβαίνουν αρκετά ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες, είναι πιο επείγον να περιγράψουμε τις οδηγίες για το τι κάνει κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση και στην επόμενη ευκαιρία να περιγράψουμε τι είναι καλό να έχει κάνει ήδη από πριν»
,μας εξηγεί ο κύριος Φάκας και συνεχίζει:

Αν δεν έχετε τραυματισθεί σοβαρά και είστε σε σχετικά καλή κατάσταση καλό θα ήταν να:

Αν δεν έχετε τραυματισθεί σοβαρά και είστε σε σχετικά καλή κατάσταση καλό θα ήταν να:

• Καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ (166), την τροχαία (100) και κάποιο συγγενικό/φιλικό σας πρόσωπο.
Προσπαθήστε με κάθε μέσο (φωτογραφία, βίντεο, χαρτί) να κρατήσετε κάθε διαθέσιμο στοιχείο όπως: α) αριθμούς κυκλοφορίας εμπλεκομένων και παρισταμένων προσώπων β) τύπο οχήματος, μάρκα, χρώμα, τυχόν ιδιαίτερα εξωτερικά στοιχεία (χτυπήματα, φθορές, ιδιαίτερα αξεσουάρ)
• ασφαλιστήρια συμβόλαια εμπλεκομένων
• Oνόματα, τηλέφωνα, διευθύνσεις εμπλεκομένων και παρισταμένων προσώπων
• σημάδια πάνω στο δρόμο, θραύσματα, την κοντινή σήμανση (στοπ, φανάρια κλπ.). Φωτογραφήστε το σημείο πριν και μετά το ατύχημα όπως και το ακριβές σημείο αυτού, τόσο με μακρινές φωτογραφίες όσο και με κοντινές. Μην επαναπαύεστε στις καταγραφές των οργάνων της τροχαίας. Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό, ότι η συλλογή τέτοιων στοιχείων σε μια τέτοια στιγμή δε θεωρείται παραβίαση δεδομένων, διότι γίνεται προς ενάσκηση και διαφύλαξη νομίμου δικαιώματος (αρ.7 παρ.2 περ. β’, γ’ ν.2472/1997).

Σε περίπτωση ατυχήματος που προκλήθηκε από κακοτεχνία, λακκούβα, πέτρες, αφύλακτο έργο, κάνετε ακριβώς τα ίδια πράγματα καλώντας την τροχαία να καταγράψει το συμβάν και φωτογραφίζοντας το σημείο του ατυχήματος με τις περισσότερες δυνατές λεπτομέρειες.
•  Επισκεφθείτε αμέσως μετά νοσοκομείο, σε κάθε περίπτωση πτώσης ή χτυπήματος και πείτε στους γιατρούς ότι έχετε εμπλακεί σε ατύχημα και ότι θέλετε να σας εξετάσουν προσεκτικά. Υπάρχει περίπτωση να μην πονάτε αλλά να έχετε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και να βρίσκεστε σε επικίνδυνη κατάσταση (πχ. εσωτερική αιμορραγία).

Επίσης πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:
α) Μην βιάζεστε να καταλογίσετε ευθύνη ή να παραδεχθείτε την ευθύνη σας. Μην ξεχνάτε: η παραβίαση του ΚΟΚ δεν σημαίνει αυτόματα ευθύνη ή αποκλειστική ευθύνη για το ατύχημα.
β) Μην υπογράφετε με βιασύνη δηλώσεις ατυχήματος και μην επικοινωνείτε άνευ επιφυλάξεων με άτομα που σας συστήνονται ως «τεχνική βοήθεια, πραγματογνώμονες, συνεργαζόμενοι ιατροί». Ο πανικός, η άγνοια και ο ενδεχόμενος τραυματισμός σας, είναι στοιχεία που εκμεταλλεύονται διάφοροι προκειμένου να αλλοιώσουν την εικόνα του ατυχήματος, τον τραυματισμό σας καθώς και τις αξιώσεις σας έναντι του υπαιτίου.
γ) Στις περιπτώσεις ατυχήματος που διεθνώς αποκαλείται «hit and run» δηλαδή όταν ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείπει τον τόπο του ατυχήματος και δεν προλαβαίνετε να συγκρατήσετε τον αριθμό κυκλοφορίας, ενεργήστε ακριβώς όπως και παραπάνω (δηλαδή καλέστε την Τροχαία, συγκεντρώστε στοιχεία κλπ.). Δικαιούστε αποζημίωση και σε αυτές τις περιπτώσεις.
δ) Ακόμα και αν το ατύχημα δεν είναι σοβαρό και η ζημιά σας είναι ένας ελαφρύς τραυματισμός και κάποιες υλικές ζημιές του ποδηλάτου ή του εξοπλισμού σας, σε καμία περίπτωση μην φύγετε άπραγοι από τον τόπο του ατυχήματος παραλείποντας να ενεργήσετε τα παραπάνω. Από τη μια απορρίπτετε μια πιθανώς δικαιούμενη αποζημίωση και από την άλλη σε περίπτωση που ο οδηγός του άλλου οχήματος αλλάξει άποψη για το ποιος ευθύνεται για το ατύχημα, κινδυνεύετε να βρεθείτε αντιμέτωπος με τις αστικές αξιώσεις του για τις ζημιές του οχήματός του.

Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν και για οποιαδήποτε άλλο τροχαίο ατύχημα με οιοδήποτε όχημα. Οφείλουμε όλοι να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και φροντίδα προς τον άλλο ή τους άλλους με τους οποίους έχουμε εμπλακεί, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλεται να προστατεύουμε και τον εαυτό μας, συλλέγοντας όσα περισσότερα στοιχεία την κρίσιμη εκείνη ώρα και λειτουργώντας με σύνεση και ψυχραιμία.

Οι παραπάνω συμβουλές/οδηγίες είναι μέρος της Νομικής Συμβουλευτικής για Ποδηλάτες που δημιούργησε το δικηγορικό μου γραφείο. Ο λόγος που απευθύνουμε τέτοιες συμβουλές ειδικά σε ποδηλάτες είναι απλός: πολλοί ποδηλάτες δε γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις  και πολλοί παραιτούνται σιωπηρά από τις νόμιμες αξιώσεις τους διότι δε γνωρίζουν τι πραγματικά δικαιούνται.

Η αναζήτηση συμβουλής από νομικό συμπαραστάτη ειδικά αμέσως μετά την εκδήλωση ενός τροχαίου ατυχήματος, μπορεί να σας προστατεύσει ουσιαστικά σε κάθε επίπεδο και να καθορίσει αποφασιστικά την εξέλιξη της υπόθεσής σας.

Δημήτρης Φάκας, Αγ. Βασιλείου 32, Περιστέρι
τηλ.: 210 5723400 / 6973480027
email: dim.fakas@dsa.gr

Δείτε επίσης

Velo-city 2019: Ποδήλατο στους αθλητικούς χώρους

Βλέπεις μπάλα; Πήγαινε με ποδήλατο! Είναι κοινό μυστικό ότι μεγάλος αριθμός φιλάθλων, τρώει απρόσεχτα, καπνίζει, ...

Velo-city 2019

Velo-city 2019: H 1η ημέρα

Παρακολουθούμε το Velo-city 2019 και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας Το μεγαλύτερο συνέδριο για το ...

Velo-City 2019: Ώρα για διασκέδαση!

Μέρος ΙΙΙ – Παράλληλες Δράσεις και Κοινωνικά Events Ένα τόσο μεγάλο συνέδριο σαν το Velo-City ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest