Home | MBIKE BLOGS | Ble Cycling Club | Μην κάνετε τα STRAVA μάτια

Μην κάνετε τα STRAVA μάτια

 

Πάμε γερά!

Ως λάτρης της τεχνολογίας, γράφω για ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου έχει συμβάλει σοβαρά στο να αυξηθούν οι ερασιτέχνες αθλητές, ή αλλιώς, οι σοβαροί χομπίστες όπως συνηθίζουμε να λέμε όταν αναφερόμαστε στο κύμα των 40 και κάτι, που αθλούνται συστηματικά, ίσως περισσότερο από όσο έχουν αθληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κείμενο και φωτογραφίες: Νικόλαος Κριμπάλης (μέλος του BLE Cycling Club)

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αυτό μου μόλις έγραψα, όμως θυμηθείτε την τελευταία φορά, γυρνώντας από τη δουλειά, πόσο πολύ σας βοήθησε να πάρετε την απόφαση να βγείτε για τρέξιμο, τα όμορφα lightweight performance παπουτσάκια με gel, τεχνολογία boost, συμβατά με το πρόσφατο πελματογράφημα που κάνατε πριν τα αγοράσετε, τα true bass headphones με το κινητό τοποθετημένο στο armband και το ρολόι GPS στο χέρι.

Είτε είσαι ποδηλάτης, είτε δρομέας, είτε σου αρέσει το hiking είναι παραπάνω από πιθανό να χρησιμοποιείς συστηματικά ένα σύστημα καταμέτρησης επιδόσεων και καταγραφής διαδρομής.

Αναφέρομαι βεβαίως στις αμέτρητες εφαρμογές κατηγορίας Health & Fitness που κυκλοφορούν και στα εκπληκτικά gadgets με τις απίστευτες δυνατότητες που συνήθως τα συνοδεύουν. Αν έχεις smartphone, θα βρεις πολλές αξιόλογες εφαρμογές καταγραφής δραστηριότητας, πολλές από αυτές, δωρεάν. Ωστόσο, αν η χρήση του κινητού για αυτό το σκοπό δε σε διευκολύνει, τότε σίγουρα θα οδηγηθείς στην αγορά ενός GPS καταγραφικού με μεγάλη ποικιλία σε μοντέλα, δυνατότητες και εύρους τιμών.

Τιμόνι είναι αυτό ή desktop;
Και κάπου εκεί είναι που ξεκινά να χτίζεται το desktop! Μαζί με το gps ποδηλάτου, να μην τοποθετήσουμε και μια action κάμερα; Να μην κάνουμε και Bluetooth pairing με το κινητό μας; Μήπως να βάζαμε παραδίπλα και ένα remote control; Χρειάζομαι wattομετρο; Cadence σίγουρα. Θέλουμε επίσης δυνατό φως με led και εξωτερική μπαταρία, powerbank, headset και φυσικά το λουράκι του παλμογράφου.

Εντάξει, το καταλαβαίνω ότι σας έπηξα στην ξένη ορολογία και τις άγνωστες λέξεις. Μείνετε μαζί μου, ακολουθούν πολλές ακόμη.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται ξένα και περίεργα, τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

α. Αγνοείτε συνειδητά τα τεχνολογικά καλούδια και παραμένετε κλασικός λάτρης της άθλησης με παραδοσιακά και λιτά μέσα.

β. Ναι, σας αρέσουν, αλλά οι τιμές δεν αγγίζονται.

γ. Δεν τα πάτε καλά με την τεχνολογία, σας φοβίζει ή δεν την κατέχετε, δεν την κατανοείτε.

Ακόμη και έτσι όμως, όλοι καταλαβαίνετε πιο είναι το θέμα και πόσο ισχυρή είναι η τεχνολογική διείσδυση στο σπορ που αγαπάμε.


Kudos ρεεε…
Σιγά-σιγά, αλλά μεθοδικά, αρχίζουμε να εξοικειωνόμαστε και να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο το ιδιαίτερο λεξιλόγιο των προσωπικών επιδόσεων και του κοινώς αποδεκτού τρόπου επικοινωνίας με τους φίλους και συναθλητές μας.

Λεξιλόγιο που εμπεδώνουμε και αφομοιώνουμε μέσα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, αλλά και τη χρήση των πολλών εφαρμογών που ανέφερα πιο πάνω.

Δείτε μερικές…

…και τόσες, μα τόσες ακόμη.

Πολλά και λεπτομερή δεδομένα. Ανακατεμένα με συντεταγμένες, σχόλια, βίντεο και φωτογραφίες. Δεδομένα που συνθέτουν μία πλήρη τεκμηρίωση της προσπάθειάς μας. Καταγράφουν όλα εκείνα τα μετρήσιμα μεγέθη που στη συνέχεια επιτρέπουν συγκρίσεις, αναλύσεις και μοίρασμα με άλλους βεβαίως. Ανακατεύονται με τα βιομετρικά μας στοιχεία, παράγοντας δείκτες, μερικές φορές ακαταλαβίστικους αλλά σημαντικούς για την προσωπική μας αυτοεκτίμηση… και το rank εν τέλει ρε φίλε!

Τόσα δεδομένα, που συγκροτούν μέρα με την ημέρα ένα τεράστιο αρχείο σημαντικών ιστορικών πληροφοριών. Τόσο σημαντικό, ώστε το upload να γίνεται σχεδόν συγχρόνως με το ξεκούμπωμα των παπουτσιών μας.

Αναμφισβήτητα, αυτή η ελκυστική χρήση της τεχνολογίας, για κάποιους, είναι η ντόπα και το κίνητρο για να πάνε πιο μακριά, πιο γρήγορα, πιο δυνατά.

Είναι προφανές ότι το ξένο λεξιλόγιο χρησιμοποιήθηκε εδώ συνειδητά, για να αναφερθεί εμφατικά σε πράγματα που χρησιμοποιούμε συνεχώς και είναι πλέον μέρος του στάνταρ εξοπλισμού μας.

Θεωρώ σημαντικό να σας ενημερώσω, ότι όποια εφαρμογή και αν χρησιμοποιείτε, υπάρχει πάντα ένας τρόπος για να συγχρονίζετε τις δραστηριότητές σας και με άλλες εφαρμογές που πιθανώς χρησιμοποιούν άλλοι φίλοι σας. Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι χωρίς να είναι απαραίτητο να ανοίξετε πολλαπλούς λογαριασμούς.

Σε ότι με αφορά, το σύνολο των διαδρομών (ποδηλατικών ή δρομικών), τις αποθηκεύω επίσης σε ένα Google Earth αρχείο. Δημιουργώ ένα τέτοιο αρχείο για κάθε χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να εμφανίσω μαζικά, από ποια μέρη έχω περάσει με το ποδήλατο ή έχω τρέξει, ταυτόχρονα και όλα μαζί.

Καλές βόλτες, με ασφάλεια.

Kudos… kudos… kudos…!!!

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest