Home | MBIKE BLOGS | Ο Δήμος Καρδίτσας πιστοποιείται ως «Cycle Friendly Employer»
δήμος καρδίτσας ποδήλατο

Ο Δήμος Καρδίτσας πιστοποιείται ως «Cycle Friendly Employer»

Καρδίτσα, η μόνη ελληνική πόλη με «μποτιλιάρισμα» σε ποδηλατόδρομο!

Ο Δήμος Καρδίτσας είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που πιστοποιείται με το σήμα “Cycle Friendly Employer”, ως παράδειγμα φιλικού προς το ποδήλατο εργοδότη. 

Φωτό: MBike

Πρόσφατα επισκέφθηκα την Καρδίτσα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ντρέπομαι γι αυτό, αλλά το ομολογώ… 

Βέβαια, για να ειμαι ειλικρινής, πριν σχεδόν ένα χρόνο, πέρασα ποδηλατώντας από την πόλη κατά τη διάρκεια του μαγευτικού brevet «5 Νομοί» 400 χιλιομέτρων των Greek Randonneurs. Ήταν όμως μεσάνυχτα και, τελικά, είχα… μεσάνυχτα και για το τι συμβαίνει σ’ αυτή τη μοναδική πόλη της Θεσσαλίας, ως πριν λίγες μέρες. 

Με την είσοδό μας στην πόλη, θα ήταν γύρω στις 12:00, μεσημεράκι, μια ξεχωριστή αύρα πλανιέται ολόγυρά μας, και καθώς κινούμαστε πάνω σε κεντρική οδό προς το Δημαρχείο, διασταυρωνόμαστε με κομμάτια του ποδηλατοδρόμου που έρχονται από διάφορα σημεία της πόλης προς το κέντρο.

Και, ναι! Είναι ώρα αιχμής… Ποδηλάτες κάθε ηλικίας κινούνται ανέμελοι και χαμογελαστοί ο ένας πίσω από τον άλλο, πλάι στον άλλο, σχηματίζουν ουρές πάνω στον ποδηλατόδρομο. Δεξιά μου ποδήλατα παρκαρισμένα κολλητά έξω από ένα φροντιστήριο, αριστερά μου ένας γραφικότατος καφετζής κάνει ντελίβερι με το ποδήλατο κρατώντας με το ένα χέρι το τιμόνι και με το άλλο τον τσίγκινο παραδοσιακό δίσκο που σερβίραμε παλιά τα ελληνικά καφεδάκια στα καφενεία.

Καρδίτσα: Μια πόλη για ποδήλατο

Η Καρδίτσα είναι η πόλη όπου μπορείς να δεις μια υπερήλικη ποδηλάτισσα να έχει παρκάρει το τρίκυκλο ποδήλατό της φορτωμένο με ψώνια… ψιλοπαράνομα πάνω στον ποδηλατόδρομο αλλά και κοπελίτσες να έχουν βγει για ψώνια στα μαγαζιά με τα ποδήλατα, ενώ πιο κάτω μαθητούδια σε κοπάνα από την τελυταία ώρα (;) ποδηλατούν χαλαρά και απολαμβάνουν τον ήλιο του μεσημεριού. 

 

δήμος Καρδίτσας cycle friendly employer
Όλοι με το ποδήλατο στην Καρδίτσα

 

Μπαίνουμε στο Δημαρχείο από την πλευρά της πλατειούλας που φιλοξενεί σταθμό ενοικιαζόμενων ποδηλάτων και θέσεις για παρκάρισμα ποδηλάτων ιδιωτών. Στην είσοδο του κτιρίου, παντού κολλημένες αφίσες που θα δεις ποδήλατα επάνω, που μιλάνε για δράσεις που σχετίζονται με το ποδήλατο και ανεβαίνοντας τους ορόφους, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι από ζωγραφιές μικρών παιδιών με θέμα… τι άλλο; το ποδήλατο! 

 

δήμος Καρδίτσας cycle friendly employer
Χαρακτηριστική εικόνα στο κέντρο της πόλης

Ένας Δήμος αληθινά «CYCLE FRIENDLY»

Στη συνάντησή μας με τη μικρή ομάδα εργασίας του δήμου, χαμογελαστοί καταφτάνουν οι άνθρωποι με το ποδήλατο. Μια από τις ερωτήσεις μας είναι «τι κίνητρα δίνει ο δήμος στους υπαλλήλους του για να έρθουν στη δουλειά με το ποδήλατο».

Οι συνομιλητές μας, κοιτάζονται μεταξύ τους με αμηχανία… «Δεν χρειάζεται να μας δώσουν κίνητρα για να έρθουμε με το ποδήλατο στη δουλειά, δεν μας περνάει καν από το μυαλό να έρθουμε με άλλο μέσο» είναι η αποστομωτική απάντηση, και, τότε, κοιταζόμαστε εμείς αμήχανα μεταξύ μας.

Αυτός ο ποδηλατικός δήμος, λοιπόν, ο δήμος Καρδίτσας, είναι, φυσικά, και ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με το ειδικό σήμα “Cycle Friendly Employer”, καθώς πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια και δείχνει έντονο ενδιαφέρον για μελλοντικές ενέργειες που έχουν σαν επίκεντρο το ποδήλατο, ως μέλος πλέον της “Cycle Friendly Employer” κοινότητας της Ευρώπης. 

Εξάλλου είναι και ο μόνος Δήμος – απ’ όσο γνωρίζουμε –  που προσφέρει μια μέρα επιπλέον άδειας στους εργαζομένους του που χρησιμοποιούν ποδήλατο!

 

Όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και αποτέλεσμα

Η Καρδίτσα είναι μια αληθινή ποδηλατούπολη, με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που ξεκίνησε το 2004 και έχει επεκταθεί εντός και εκτός πόλης σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων. Φυσικά το ποδήλατο αποτελούσε πάντα παράδοση στην Καρδίτσα και ήταν το αγαπημένο «όχημα» κάθε οικογένειας. Εκτός όμως του ότι σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένα ποδήλατο, η πόλη διαθέτει επίσης σύστημα Bike Sharing, με 6 σταθμούς και συνολικά 60 ποδήλατα.

 

δήμος Καρδίτσας cycle friendly employer
Μια πόλη γεμάτη ποδήλατα

 

Πρόσφατα, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, και με σκοπό την ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου από τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, ανακοινώθηκε μείωση σε ποσοστό 20% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καρδίτσας και έχουν υιοθετήσει στην καθημερινή τους λειτουργία ή προβάλλουν – προωθούν λύσεις κινητικότητας όπως χρήση ποδηλάτου για τις επαγγελματικές μετακινήσεις – μεταφορές τους, την εξυπηρέτηση των πελατών τους και άλλες χρήσεις.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος, Βασίλειος Τσιάκος, είναι ένας διορατικός πολιτικός που θεωρεί πως το ποδήλατο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στηρίζει με πάθος τις πρωτοβουλίες μιας εξαιρετικά δραστήριας ομάδας και της υπεύθυνης για θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας και ποδηλάτου της πόλης, της κυρίας Ναταλίας Τζέλλου – στην οποία ανήκε και η πρωτοβουλία για την ένταξη του Δήμου στους «Cycle Friendly Employers» της Ευρώπης.

Ο Δήμος  λοιπόν που προσφάτως πιστοποιήθηκε ως Φιλικός ως προς το Ποδήλατο για τους εργαζομένους του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο ως προς τις δράσεις του για τη βιώσιμη κινητικότητα. Η Καρδίτσ, αποδεικνύει εμπράκτως – με δράσεις που προγραμματίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (European Mobility Week) – πως είναι πρωτοπόρος σε τομείς που αφορούν την βιωσιμότητα του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή και τολμά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Και πλέον – με την πιστοποίηση Cycle Friendly Employer, ανήκει σε μια ολοένα αυξανόμενη ομάδα οργανισμών και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχουν ως στόχο να δώσουν ξανά τις πόλεις στους πολίτες τους.

Επίσημος αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης  “Cycle Friendly Employer” στην Ελλάδα είναι το MBike σε συνεργασία με τον οργανισμό “Cities for Cycling”, μέλος και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (European Cyclists’ Federation).

Δείτε επίσης

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Athens Bike Festival 2024 powered by ΔΕΗ

12,13,14 Απριλίου 2024, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου κλείνει φέτος 10 χρόνια ...

Διασυλλογικός Αγώνας Δρόμου Αντοχής

Διασυλλογικός αγώνας δρόμου αντοχής Γύρος Λάρισας Ο Ποδηλατικός Γυμναστικός σύλλογος Λάρισας διοργανώνει, σε συνεργασία με ...

Διασυλλογικός Αγώνας Δρόμου Ατομικής Χρονομέτρησης

Αγώνας Δρόμου Ατομικής Χρονομέτρησης στη Λάρισα Ο Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας, www.podilatikos.gr, διοργανώνει σε συνεργασία ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest