Home | Αρχική | Βάλτε το τρίαθλο στη ζωή σας…

Βάλτε το τρίαθλο στη ζωή σας…

… και θα «κολλήσετε»!

Τρίαθλο, τι είναι; Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που αποτελείται από άλλα 3! Ποια είναι αυτά τα τρία; Έχουμε το κολύμπι, την ποδηλασία και τέλος, το τρέξιμο με αυτή τη συγκεκριμένη σειρά.

 

Κείμενο/Φώτο: Στάθης Παντελής, Σύμβουλος πωλήσεων Top Cycles, Τριαθλητής
Όπως στους περισσότερους αγώνες, έτσι και στο τρίαθλο υπάρχουν διάφορες αποστάσεις ξεκινώντας ουσιαστικά από την Sprint – αστείο να λες Sprint έναν αγώνα που θα διαρκέσει πάνω από 1 ώρα – που αποτελείται από 750μ κολύμβηση, 20χλμ ποδηλασία και 5χλμ τρέξιμο, την Ολυμπιακή ή Standard απόσταση, διπλάσια της Sprint απόστασης (1,5χλμ κολύμπι, 40χλμ ποδηλασία, 10χλμ τρέξιμο), την απόσταση Half Ironman (1,9χλμ κολύμπι, 90χλμ ποδηλασία, 21χλμ τρέξιμο) και την απόσταση Ironman (3,8χλμ κολύμπι, 180χλμ ποδηλασία, 42χλμ τρέξιμο).
Ο αγώνας ξεκινάει με μαζική εκκίνηση στο κολύμπι και τελειώνει με τη γραμμή τερματισμού στο τρέξιμο. Όλη αυτή την ώρα ο χρόνος τρέχει και περιλαμβάνονται ακόμα και οι αλλαγές από το ένα άθλημα στο άλλο. Ακούγεται ωραίο και εντυπωσιακό.

Για ποιο λόγο όμως να επιλέξει κάποιος το τρίαθλο και όχι κάποιο άλλο άθλημα;
Καταρχάς είναι η ποικιλία της άσκησης, κάτι που σπάει τη μονοτονία των προπονήσεων, αλλά προσφέρει και πιο ολοκληρωμένη άσκηση στο σώμα μας. Η δυσκολία που κρύβει, στους αγώνες αλλά και στις προπονήσεις. Τα εντελώς αντίθετα αθλήματα που μας κάνουν πιο ολοκληρωμένους αθλητές. Η συνεχής αναζήτηση των ορίων μας, αλλά και το πού μπορούμε να φτάσουμε… και πολλά ακόμη!
Ας το δούμε και λίγο πιο αναλυτικά:
Κολύμβηση
Η επαφή με το υγρό στοιχείο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής (εκτός αν υπήρχε επαφή από πριν). Γυμνάζει όλο το σώμα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στο άνω μέρος. Μας βοηθάει επίσης να μάθουμε και να συγχρονίσουμε τις αναπνοές μας. Το πιο σημαντικό στο κολύμπι είναι ότι δεν κουβαλάμε το βάρος του σώματός μας, αυτό σημαίνει ότι δεν φέρουμε καταπόνηση στις αρθρώσεις και στους μύες μας. Πολλές φορές, το κολύμπι χρησιμοποιείται ως το μέσο αποκατάστασης τραυματισμών από επαγγελματίες αθλητές, αφού μπορούν να διατηρούν το αερόβιο τους χωρίς να καταπονούν το σώμα τους.
Για το κολύμπι και τις κολυμβητικές προπονήσεις, καλό θα ήταν να γραφτούμε σε κάποιο κολυμβητήριο. Ωραία η θάλασσα, αλλά δυστυχώς τώρα το χειμώνα θα είναι αρκετά κρύα, επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και δεν μπορείς να μετρήσεις αυτά που κάνεις. Επίσης, δεν είναι καθόλου εύκολο να δουλέψεις ασκήσεις τεχνικής, αφού η κολύμβηση είναι καθαυτού τεχνικό άθλημα.

Εξοπλισμός:
* Μαγιό (κόστος περίπου από 20 ευρώ)
* Γυαλάκια κολύμβησης (κόστος περίπου από 20 ευρώ)
* Σκουφάκι (κόστος περίπου από 5 ευρώ)
* Συνδρομή κολυμβητηρίου (κόστος περίπου από 30-50 ευρώ τον μήνα)
Ποδηλασία
Η ποδηλασία είναι η πιο ωραία άσκηση. Μεταφέρουμε απλά το βάρος μας χωρίς να έχουμε καταπόνηση από κραδασμούς. Μας δίνει τη χαρά της ελευθερίας και βλέπουμε νέα μέρη, αφού μας επιτρέπει να πάμε πιο μακριά. Μπορούμε εύκολα να βγούμε παρέα με άλλους ποδηλάτες και να γίνει ακόμα πιο ευχάριστη η προπόνησή μας. Επίσης, χρησιμοποιείται ως μέσο αποκατάστασης τραυματισμών.
Μπορείτε αν έχετε ήδη ποδήλατο να κάνετε με αυτό τους πρώτους σας αγώνες ή προπονήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι αγώνες ως επί το πλείστον είναι σε άσφαλτο, άρα ένα ποδήλατο δρόμου (κούρσα) θα σας φέρει πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση του ποδηλατικού σκέλους.
Εξοπλισμός:
• Ποδήλατο δρόμου (το κόστος εδώ ποικίλει, μπορούμε να ξεκινήσουμε όμως από τα 550 ευρώ περίπου)
• Κράνος! Δεν πας πουθενά χωρίς κράνος! (~35/40 ευρώ)
• Κολάν/μπλούζα (περίπου από 100 ευρώ και τα δύο)
• Προαιρετικά, κουμπωτά παπούτσια και πετάλια (κόστος περίπου από 120 ευρώ και για τα δύο)
Τρέξιμο
Η πιο παλιά μορφή άσκησης. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να τρέχει, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ. Στο τρέξιμο υπάρχει καταπόνηση, για αυτό το λόγο χρειάζεται να επιλέξουμε ένα σωστό παπούτσι για τις δικές μας ανάγκες!
Εξοπλισμός:
* Παπούτσια! Στο τρέξιμο η μεγάλη καταπόνηση γίνεται στα πόδια μας, χρειαζόμαστε λοιπόν ένα σωστό παπούτσι για τρέξιμο, πάντοτε ανάλογα με το πάτημά μας (κόστος περίπου από 80 ευρώ)
* Κολάν/Μπλουζάκι (κόστος περίπου από 60/70 ευρώ και για τα δύο)
Επιπλέον εξοπλισμός: Με όλα τα παραπάνω, μπορεί ο οποιοσδήποτε να τρέξει σε έναν αγώνα ή να κάνει τις προπονήσεις του. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να μας βοηθήσουν σε έναν αγώνα τριάθλου, αναφέρω άλλα δύο  σημαντικά:

* Στολή τριάθλου: Κορμάκι ολόσωμο, ή άνω και κάτω κομμάτι, το οποίο μας επιτρέπει να κολυμπήσουμε, να ποδηλατήσουμε αλλά και να τρέξουμε με αυτό. Έχοντας μία στολή τριάθλου, δε χρειάζεται να αλλάζουμε ρούχα και να χάνουμε χρόνο στις αλλαγές μας.

PEARL-IZUMI_stoli
Στολή τριάθλου • Τιμή: 75€

 

* Racebelt: Είναι μία ελαστική ζώνη που τοποθετούμε το νούμερό μας. Έτσι, δεν χρειάζεται να το έχουμε πιάσει με παραμάνες πάνω στην μπλούζα μας από πριν. Το έχουμε σε αυτή τη ζώνη και απλά τη φοράμε.

PEARL-IZUMI_belt
Racebelt • Τιμή: 7,5€

 

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη κομμάτια εξοπλισμού που μπορεί να πάρει ένας τριαθλητής για να τον βοηθήσουν στον αγώνα, χωρίς αυτά όμως να είναι απαραίτητα από την πρώτη μέρα!
Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρος ότι θα «κολλήσετε», όπως έγινε και με εμένα!
Περιληπτική η αναφορά για το τρίαθλο αλλά και τα απαραίτητα που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει. Αν θέλετε να αναλύσουμε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να μας το ζητήσετε!
Καλές προπονήσεις ως τότε και καλές γιορτές!

Δείτε επίσης

Το Scott Spark RC αποκτά… Flight Attendant

Ίσως το πιο γρήγορο ποδήλατο XC στον πλανήτη, αποκτά πλέον την ανάρτηση Flight Attendant της ...

Velo-city 2024: Η Γάνδη φιλοξενεί το μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, στον κόσμο

  Καθώς οι ομιλητές ολοκληρώνουν τις παρουσιάσεις τους, η πόλη της Γάνδης μεταμορφώνεται με ταχείς ...

Αγώνας ΜΤΒ Οίτης – Μαυρολιθάρι

Αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Οίτη Mε πολύ κέφι, pasta party και μουσική, θα γιορτάσουν οι ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest