Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | Αύξηση του αναβολισμού: Ύπνος, νηστεία και κρυοθεραπεία

Αύξηση του αναβολισμού: Ύπνος, νηστεία και κρυοθεραπεία

Απλοί και φυσικοί τρόποι για την αύξηση του αναβολισμού.

Η αύξηση του αναβολισμού του οργανισμού είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιώσετε τους χρόνους σας. Ο τρόπος είναι σχετικά απλός. Ακολουθήστε τον!

Πολλοί αθλητές και σοβαροί χομπίστες ξοδεύουν χρόνο και χρήματα σε πολύπλοκες δίαιτες και ακριβά σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής για να το πετύχουν, ξεχνώντας ότι η ίδια η φύση έχει προβλέψει για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό με τελείως φυσικούς τρόπους.
Ο αναβολισμός είναι η φυσική διεργασία του οργανισμού που συντελεί στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και στη βελτίωση της αντοχής, αυτά τα δύο είναι ακριβώς ότι χρειάζεται για να έχεις καλά αποτελέσματα και υγεία.

Την αύξηση του αναβολισμού μπορείς να το πετύχεις με τους ακόλουθους απλούς φυσικούς τρόπους:

Α. Με τον ύπνο
Β. Με τη νηστεία
Γ. Με την κυροθεραπεία
Δ. Με τη σάουνα
Ε. Με το τρέξιμο
ΣΤ. Με την υποξική προπόνηση

Αρχικά σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το πώς βοηθάει σε αυτό, ο ύπνος, η νηστεία και η κρυοθεραπεία.

Σωστή κατανομή χρόνου για τον ύπνο
Με τον ύπνο επιτυγχάνεται η αποκατάσταση  όλων των ειδών μετά από επιβάρυνση, φυσικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής αιτίας.
Αλλά πώς μπορείς να ελέγξεις τον ύπνο χρησιμοποιώντας τον με σκοπό να ενδυναμώσεις τις αναβολικές αντιδράσεις του οργανισμού;
Η καθοδήγηση του ύπνου είναι ένα από τα πιο δύσκολα είδη καθοδήγησης ενεργειών του οργανισμού. Διανοητικές και φυσικές ασκήσεις χαλάρωσης βοηθούν και πολλές φορές επιβάλλονται, ώστε να μπορείς να οδηγήσεις τον οργανισμό σε αυτήν τη λειτουργία-διεργασία.
Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη ζωή του οργανισμού, μετά από μερικές μέρες έλλειψης ύπνου εμφανίζονται στον άνθρωπο σημαντικές ψυχολογικές διαταραχές. Την περίοδο του ύπνου ξεκουράζεται το νευρικό σύστημα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την πλήρη ξεκούραση. Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται ελαφρά και ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί πιο οικονομικά.
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ύπνο για να αυξήσουμε την αναβολική αντίδραση του οργανισμού και να έχουμε αρκετά γρήγορη αποκατάσταση μετά από μεγάλες φυσικές επιβαρύνσεις.
Μία από τις πιο εύκολες μεθόδους είναι να κοιμάστε πάνω από μία φορά το 24ωρο. Αυτό αυξάνει φυσικά την ταχύτητα αποβολής του επιπέδου της σωματοτροπίνης από το αίμα, η οποία σαν λειτουργία χρησιμεύει για τη μείωση του λίπους στον οργανισμό και για την αύξηση του αναβολισμού. Η συγκεκριμένη ορμόνη λειτουργεί σωστά μόνο όταν το επίπεδο του ύπνου είναι στα φυσιολογικά επίπεδα για να τον κάθε άνθρωπο προσωπικά.
Αν δηλαδή θεωρήσουμε ότι οι 8 ώρες είναι κατά μέσο όρο ο ύπνος μέσα στο 24ωρό, τότε είναι πολύ καλύτερα να κοιμηθείτε 7 ώρες το βράδυ και μία ώρα το μεσημέρι ή το απόγευμα. Αυτό προσέξτε το γιατί ο περισσότερος ύπνος δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα.

Προσοχή στο φαγητό
Η νηστεία 20-24 ώρες δίνει τη δυνατότητα να αυξάνεται ο αναβολισμός και να αποθηκεύει ο οργανισμός περισσότερο γλυκογόνο, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται από τους αθλητές κατά την υπερφόρτωση των υδατανθράκων. Πολύ σημαντικό είναι να μην ξεπεράσετε σε καμία περίπτωση τις 24 ώρες νηστείας γιατί, μετά από αυτό όριο, ξεκινάει πολύ έντονα ο καταβολισμός του οργανισμού.
Ο τρόπος που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι ο ακόλουθος: το τελευταίο σας γεύμα θα πρέπει να είναι ένα πολύ ελαφρύ πρωινό π.χ. μία φρουτοσαλάτα ή κουάκερ με νερό (να αποφύγετε το γάλα), κατόπιν συνεχίστε την ημέρα σας κανονικά όπως συνήθως αν και νιώθετε ότι θα έχετε μείωση της ενέργειας.
Φυσιολογικό αποτέλεσμα είναι λόγω αυτής της διεργασίας στην αρχή να μην έχετε καλή απόδοση στην προπόνηση αλλά αργότερα ο οργανισμός να μάθει να λειτουργεί με άλλους τρόπους παραγωγής της ενέργειας όπως η νεογλυκογένεση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα αθλήματα αντοχής.
Είναι ευρέως γνωστό ότι όσο ψηλότερο είναι το επίπεδο του αθλητή τόσο περισσότερο ποσοστό για την ενέργεια που χρησιμοποιεί για την προπόνηση και τους αγώνες την παίρνει από τα λιπαρά και όχι από τους υδατάνθρακες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας ο αθλητής θα πρέπει να πίνει μόνο καθαρό νερό και αν είναι ιδιαίτερα ζεστή η ημέρα τότε είναι καλύτερα να πίνει μεταλλικό νερό για την πρόληψη περισσότερων ιχνοστοιχείων και αλάτων.
Με το που θα τελειώσει το 24ωρο, το επόμενο πρωινό είναι καλό να φτιάξετε για να πιείτε φρέσκο χυμό από καρότα και μήλα και συνεχίστε να τον πίνετε μέχρι το μεσημεριανό σας γεύμα, π.χλ κάθε μία ώρα ένα ποτήρι.
Για μεσημεριανό επιλέξτε ένα υγιεινό γεύμα χωρίς πολλά λιπαρά.

Μπρρ Μπρρ… κρύωσα
Η επόμενη μεθοδολογία για να βοηθήσουμε τον αναβολισμό είναι η κρυοθεραπεία. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για κρυοθεραπεία, εμείς θα μείνουμε στον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπου που χρειάζεται και λιγότερο χρόνο.
Την πρώτη μέρα ρίξτε παγωμένο νερό μόνο στα χέρια μέχρι τους αγκώνες. Τη δεύτερη μέρα πάλι μέχρι τους αγκώνες και τις πατούσες, την τρίτη μέρα σε ολόκληρα τα χέρια και στα πόδια μέχρι τα γόνατα, την τέταρτη μέρα ολόκληρα τα χέρια και ολόκληρα τα πόδια. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας επαναλαμβάνετε αυτό ώστε να συνηθίσει το σώμα σε αυτή τη διαδικασία και τελικά μετά από την 8η μέρα να βάζετε ολόκληρο το σώμα κάτω από το παγωμένο νερό.
Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνετε το παγωμένο νερό απευθείας μια φορά και όχι να ξεκινήσετε από ζεστό και σταδιακά να φτάσετε στο κρύο. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει ακόμη κι αν δεν είστε τελείως υγιείς να μην έχετε προβλήματα να κρυολογήσετε.
Ο στόχος όλων αυτών των διαδικασιών είναι φυσικά όχι μόνο η αύξηση της απόδοσης αλλά επίσης και η βελτίωση της υγείας και γενικά της διάθεσης. Το ότι προτείνουμε κάποιες μεθόδους δεν είναι απαραίτητο ότι δουλεύουν όλες με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους.
Ο καθένας θα πρέπει, ακόμη και για την ίδια μέθοδο, να βρεί την προσωπική και μοναδική του φόρμουλα που βλέπει ότι λειτουργεί και του ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία και τις συνήθειές του.

Δείτε επίσης

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Προσοχή στο μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου! Το παιδικό ποδήλατο δεν είναι… παιχνίδι και γι’ αυτό ...

Τι ποδήλατο να πάρω;

Η ερώτηση που απασχολεί πολλούς, έχει περισσότερες από μία απαντήσεις! Τι ποδήλατο να πάρω; Είναι ...

Πόνοι από τη σέλα: Πώς να τους αποφύγω;

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Η σέλα αποτελεί ένα από τα τρία σημεία επαφής του ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest