Home | MBIKE BLOGS | Από το μηδέν στο ζεν… το ποδηλατικό!
Στα μισά της ανάβασης από τα Σφακιά στο οροπέδιο Ασκύφου.

Από το μηδέν στο ζεν… το ποδηλατικό!

Ανακαλύπτοντας το ποδήλατο σε… προχωρημένη νεότητα!

«Κυρία μου, πάρτε το απόφαση, έχετε δισκοπάθεια. Και εκτός αυτού, το ποδήλατο είναι για τους νέους!» αντήχησε αλύπητα στα αυτιά μου η φωνή της ορθοπεδικού πριν 7 χρόνια.

Είχα μόλις αγοράσει ένα ποδήλατο, προσπαθώντας να συνεφέρω το πονεμένο μου κορμί από την πολύωρη καθιστική δουλειά μπροστά στον υπολογιστή, ενώ και οι ώρες που περνούσα μακριά του, δεν ήταν ευκολότερες, γεμάτες από υποχρεώσεις μέσα και έξω από το σπίτι. Το αυτοκίνητο και η βέσπα ήταν οι πιο κοντινοί μου φίλοι. Την αγνόησα, λοιπόν.

Έφη Τριανταφυλλίδου

 

Πώς ξεκίνησαν όλα
Για ένα χρόνο αρκέστηκα σε 20λεπτες μοναχικές εξόδους στη γειτονιά, όπου τα σκαμπανεβάσματα του δρόμου μου φαίνονταν λόφοι. Τον δεύτερο χρόνο είχα ανάγκη για παρέα. Βγήκα μία-δύο φορές με κάποιες τοπικές ομάδες και τόλμησα το πρώτο μου Freeday που πήγαινε αεροδρόμιο. Από 10-15 χλμ. το πολύ, σε οικείο περιβάλλον, βρέθηκα ένα Σάββατο ξημέρωμα να λαγοκοιμάμαι στην Βουλιαγμένης πάνω στο ποδήλατο επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από 85 χλμ., στις 5:30 το πρωί, έχοντας καταναλώσει μια μικρή γκοφρέτα και ούτε μισό παγούρι νερό, για 10 ώρες. Δεν αισθανόμουν καν το σώμα μου, για πρώτη φορά όμως ύστερα από πολλά χρόνια, αισθανόμουν… υγιής !

Στα επόμενα πέντε χρόνια οι παρέες πλήθυναν και τα χιλιόμετρα αυξήθηκαν. Η λίστα των ποδηλατών που ήθελα να τους μοιάσω «όταν μεγαλώσω» μάκρυνε πολύ και οι συναναστροφές με παρακινούσαν για το κάτι παραπάνω. «Πώς το κάνετε αυτό παιδιά; μου φαίνεται αδύνατον!», αναζητούσα συμβουλές και προτάσεις από τους έμπειρους συντρόχους, ο καθένας πρόθυμος να μου εξιστορεί την περίπτωσή του, τι λειτούργησε σε κείνον θετικά και τι αρνητικά, τι ποδήλατο να πάρω, πώς να «προπονούμαι», τι μάρκα τζελάκια και ποια σκόνη για πρωτεΐνη και ένα σωρό άλλα ιχνοστοιχεία που ούτε καν γνώριζα την ύπαρξή τους, για να με βοηθήσουν στα πολλά και δύσκολα χιλιόμετρα.

Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Άλλους τους κυβερνά το μυαλό, άλλους τους χαρίζεται το σώμα, άλλοι δοκιμάζουν τα πάντα χωρίς φόβο αλλά με πάθος, και άλλοι τα φτιάχνουν μόνοι τους άλλοτε νόστιμα κι άλλοτε πικροζούμια, άλλοι έχουν τα νιάτα και δεν σταματούν πουθενά, και είναι και εκείνοι που έχουν ανάγκη να πείθουν και να δαμάζουν το σώμα με το μυαλό και ας βρίσκονται ήδη (ή επειδή βρίσκονται ήδη!) σε προχωρημένη νεότητα.

Δεν θέλει μόνο κόπο, θέλει και τον τρόπο
Μέσα στη σύγχυση, λοιπόν, που επικρατούσε μέσα μου και δεν ήξερα τελικά σε ποιον ήθελα να πρωτομοιάσω, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκτός από τα βολταδόρικα χιλιόμετρα που δεν είναι και λίγα, κατάφερα να κάνω και κάποια πιο απαιτητικά, όπως 17 διαδρομές των 200 χλμ., μια των 300 χλμ. και άλλη μία των 375 χλμ., να συμμετέχω σε έναν γύρο Πελοποννήσου, έναν γύρο Στερεάς Ελλάδας και έναν γύρο Κρήτης.

Και όμως, εδώ και εφτά χρόνια δεν με έχει πονέσει η μέση μου ούτε μια φορά, παρόλο που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διανύω κατά μέσο όρο πάνω από 8.000 χιλιόμετρα τον χρόνο, με περίπου 100.000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς.

Όμως… κάπου βαθιά μέσα μου, νιώθω πως εκτός από την ορθοπεδικό – που καλά έκανα και την αγνόησα – κάποια άλλα βασικά δεν πρέπει να τα αγνοώ πλέον και δεν εννοώ (μόνο) το πώς να αλλάζω μόνη μου σαμπρέλα και τι δουλειά κάνει το ντεραγιέ…

Παραδέχτηκα, λοιπόν, πως δεν βγάζω άκρη στη λαβυρινθώδη μοναξιά και την πολυχιλιόμετρη επιθυμία του μυαλού μου. Κάπου πρέπει να υπάρχει ένας μίτος, που θα με καθοδηγήσει με ασφάλεια στα χνάρια της δικής μου ιστορίας. ΑN θέλω να έχω ιστορία και όχι να κάψω το δοκίμιό μου από την εισαγωγή κιόλας. Και, έτσι, αποφάσισα να ξαναρχίσω από την αρχή!

Σωστή θέση πάνω στο ποδήλατο, σωστό πεταλάρισμα, σωστή διατροφή, καλή αναπνοή και φυσική κατάσταση, δεν είναι δεδομένα σε ερασιτέχνες ποδηλάτες. Είναι στόχοι προς κατάκτηση, άλλοι πιο εύκολοι, απτοί και κοντοπρόθεσμοι και άλλοι αποτέλεσμα διαδικασίας που απαιτεί γνώση, υπομονή και επιμονή.

 

www.nutrilab.gr
Το εργαστήριο της Nutrilab στην Κηφισιά www.nutrilab.gr

 

Η σημασία της σωστής καθοδήγησης!
Το προσωπικό στοίχημα που έθεσα στον εαυτό μου, να συνδυάσω το σωστό με το τερπνό και το ωφέλιμο, αποδέχτηκαν με τη σειρά τους οι ειδικοί που πιστεύουν στη δύναμη ενός ανθρώπου που ξυπνά κάπου στο μέσο της ζωής του και αποφασίζει να δράσει!

Οι συμβουλές των φίλων μου από το MBike που άρχισα να ακολουθώ ήταν ξεκάθαρες: πρώτα έπρεπε να ρυθμίσω τη σωστή θέση πάνω στο ποδήλατο, στη συνέχεια να μάθω πώς να αξιοποιώ τον χρόνο που επένδυα κάνοντας ποδήλατο και, φυσικά, να τρέφομαι σωστά ώστε να μπορώ να ανταποκρίνομαι στις ενεργειακές ανάγκες των μεγάλων αποστάσεων.

Καταρχάς λοιπόν οφείλω πολλά στον φίλο και συνεργάτη στο ΜΒike, Δημήτρη Κολομβάτσο, που με τοποθέτησε σωστά πάνω στο ποδήλατό μου, αφού αφιέρωσε χρόνο και με μέτρησε με πάσα λεπτομέρεια – ακριβώς όπως κάνει και με τους αθλητές – στο αλάνθαστο εργαλείο της Shimano, το Βikefitting που αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο σύστημα μέτρησης στην Ελλάδα και βρίσκεται στο κατάστημα του επίσης φίλου Βασίλη Τσιρίκου.

 

O Δημήτρης Κολομβάτσος ρυθμίζει τη θέση οδήγησης του Fabio Jakobsen, αναβάτη από πέρυσι της Quick Step, φυσικά στο κατάστημα Τσιρίκος.

 

Με τον Κώστα Μπάρδη, Εργοφυσιολόγο – Διδάκτορα Αθλητικής Διατροφής, θα δουλέψουμε στο μαγικό του εργαστήρι, την Nutrilab. 

O Kώστας Μπάρδης είναι γνωστός – και ιδιαίτερα αγαπητός – σε όσους ασχολούνται με το ποδήλατο καθώς έχει υπάρξει πρωταθλητής Ελλάδος στο ΜΤΒ και χρυσός Βαλκανιονίκης. Η επιστήμη όμως τον κέρδισε τελικά και ως κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι πλέον ο ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Nutrilab.

Με τον Κώστα ξεκινήσαμε με μια αξιολόγηση της κατάστασης, με καταγραφή των στόχων μου και των αναγκών μου ενώ, ύστερα από αρκετές μετρήσεις καταλήξαμε στο διατροφικό πρόγραμμα που θα έπρεπε να ακολουθήσω. Και παρόλη την επέλαση των Χριστουγεννιάτικων τραπεζιών – γιατί το πρόγραμμα το πήρα λίγο πριν τις γιορτές – κατάφερα να το ακολουθήσω και μάλιστα να μειώσω το βάρος μου από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Κώστας Μπάρδης
Ο Κώστας Μπάρδης διασκεδάζει ακούγοντας τους στόχους μου!

 

Με τον Βασίλη Κρομμύδα – που μου έκανε την τιμή να δεχτεί την πρόκληση να αναλάβει έναν μη αθλητή – θα επεξεργαστούμε μια πορεία προς… την κορφή του βουνού! Για τον Βασίλη Κρομμύδα επίσης δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις καθώς ασχολείται με το τρίαθλο εδώ και 28 χρόνια, ως αθλητής στην αρχή και ως προπονητής στη συνέχεια. Έχει στο ενεργητικό του ένα παγκόσμιο τίτλο Ironman στην ηλικιακή του κατηγορία με ρεκόρ διαδρομής στη Χαβάη ενώ έχει αγωνιστεί και σε δύο Ολυμπιάδες – στο Σίδνεϊ και την Αθήνα.

Εδώ και λίγες ημέρες, άρχισα να καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάρω στα σοβαρά λέξεις όπως, στροφάρισμα και εμπλοκή σε αυτό των μυών που το κάνουν πιο αποτελεσματικό, καρδιακοί σφυγμοί και αναπνευστική ικανότητα και πώς αυτή η τελευταία σχετίζεται με τη διατροφή και την κατευθυνόμενη άσκηση, ώστε το σώμα να οξυγονώνεται, να λειτουργεί δυναμικά χωρίς να χάνει τη μυϊκή του σύσταση ούτε τους χυμούς του.

Βασίλης Κρομμύδας
Βασίλης Κρομμύδας, www.coachingservices.gr

 

Η συνέχεια…
Τηρώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών και καταγράφοντας σε μηνιαία βάση τις απαιτήσεις, την πρόοδο αλλά και τα αποτελέσματα, ξεκινώ από αυτόν τον μήνα μια σειρά άρθρων, προκειμένου να σας κρατήσω συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια.

Στόχος μου είναι να ανακαλύψω σε ποιο βαθμό, κάποιος, μη αθλητής, χωρίς προηγούμενη φυσική κατάσταση ή αθλητική εμπειρία, μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή του, προκειμένου να απολαμβάνει στο μέγιστο αυτό που αγαπάει, στην περίπτωσή μας, το ποδήλατο.

 

Δείτε επίσης

nova eroica

Nova Eroica: ταξιδεύοντας στον κόσμο με ένα Gravel

H NOVA Eroica μας ταξιδεύει σ’ ολόκληρο τον κόσμο με gravel. Η μοντέρνα εκδοχή του ...

Σοβαρός τραυματισμός του Egan Bernal στην προπόνηση

Σοβαρό ατύχημα για τον Egan Bernal Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο σοβαρός τραυματισμός του ...

Η Παρέα με τα ποδήλατα

Παιδικό βιβλίο Μια πολύ όμορφη σειρά νέων παιδικών βιβλίων έφτασε στο γραφείο μας πριν μερικές ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest