Home | Αρχική | Walter Rottiers πρόεδρος της επιτροπής WPCC

Walter Rottiers πρόεδρος της επιτροπής WPCC

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της επιτροπής WPCC (World Press Cycling Championship).

To WPCC (World Press Cycling Championship) είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας που απευθύνεται σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την ενημέρωση και ταυτόχρονα είναι και λάτρεις της ποδηλασίας.

Ο κ. Rottiers, γεννημένος στο Βέλγιο, παρά τα 73 του χρόνια παραμένει δραστήριος και ουσιαστικά δρομολογεί και συντονίζει οτιδήποτε έχει σχέση με το WPCC, από το 2006 που ανέλαβε τη θέση του προέδρου της επιτροπής, έως και σήμερα.
Δεινός ποδηλάτης ο ίδιος, λαμβάνει μέρος στις διοργανώσεις, αλλά το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο είναι αυτά που τον κάνουν  να ξεχωρίζει. Ξεκίνησε με το σκίτσο για να συνεχίσει με την αθλητική δημοσιογραφία, κυρίως στο ποδήλατο που είναι και η μεγάλη του αγάπη. Γνώριμη φιγούρα, από τα μέσα τις δεκαετίας του ΄60, σε μεγάλες διοργανώσεις, έχει καλύψει επανειλημμένα το Γύρο της Γαλλίας, Παγκόσμια πρωταθλήματα, Ολυμπιάδες, μεγάλες κλασικές, για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και περιοδικά. Έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση πολλών σημαντικών διεθνών ποδηλατικών αγώνων και βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία, διατηρώντας διαπροσωπικές σχέσεις με πολύ μεγάλους αθλητές, όπως οι Eddy Merckx, Bernard Hinault, Francesco Mosser κλπ.

Μια εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο της ποδηλασίας, είναι άλλωστε ο μόνος δημοσιογράφος που του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του ιππότη και έχει παρασημοφορηθεί από τον Βασιλιά του Βελγίου για τις υπηρεσίες του στη χώρα του. Η συνομιλία με τον κ. Rottiers ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς, με χαλαρή διάθεση, ύστερα από μια γεμάτη μέρα που περιελάμβανε την υπογραφή της συμφωνίας για την διοργάνωση των αγώνων, μας εξιστορούσε πολλές μικρές ενδιαφέρουσες ιστορίες από την ενασχόλησή του με όσα άπτονται του ποδηλάτου. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο κ. Rottiers είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν τόσο καλά και από τόσο κοντά την ιστορία της αγωνιστικής ποδηλασίας τις τελευταίες δεκαετίες. Θα περιοριστούμε όμως εδώ μόνο στα θέματα που έχουν σχέση με το WPCC.

ΜBike: Κύριε Rottiers, καλώς ήρθατε και πάλι στην Κρήτη. Πώς βλέπετε και τι σκέφτεστε  για τη διοργάνωση του WPCC το φθινόπωρο του 2016 στον Άγιο Νικόλαο;
Walter Rottiers: Η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά, αλλά και πολλά μέλη της επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδηλασίας Δημοσιογράφων, ήμαστε πολύ προβληματισμένοι και είχαμε αρκετές αμφιβολίες για τη δυνατότητα της διοργάνωσης των αγώνων στην Ελλάδα, εξαιτίας των γνωστών οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν στη χώρα σας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που αποφάσισα αμέσως να έρθω στον Αγ. Νικόλαο και να συναντηθώ με τον δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, καθώς και τον εκπρόσωπο της εταιρείας SPORTS TOURS HELLAS, που είναι υπεύθυνη για το στήσιμο της διοργάνωσης. Μετά τη συνάντησή μας οφείλω να ομολογήσω ότι οι φόβοι και οι αμφιβολίες οι οποίες είχα ξεπεράστηκαν και γι’ αυτό άλλωστε προχωρήσαμε και στην άμεση υπογραφή της συμφωνίας για την ανάθεση των αγώνων. Η άμεση και θετική ανταπόκριση του δημάρχου κ. Ζερβού και των αντιδημάρχων, καθώς και η ουσιαστική συζήτηση που είχαμε κατά την διάρκεια της συνάντησης μας, με έπεισαν απόλυτα για τη βούλησή τους, αλλά και για τη δυνατότητα διεξαγωγής των αγώνων στην πόλη. Η εμπειρία της εταιρείας SPORTS TOURS HELLAS σε τέτοιες διοργανώσεις είναι ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που βοήθησε για να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες που υπήρχαν στην αρχή. Όπως είδα και ο ίδιος, οι υποδομές στην περιοχή υπάρχουν, η περιοχή είναι πανέμορφη, άρα υπάρχουν όλα τα συστατικά για τη δημιουργία μιας πολύ καλής διοργάνωσης. Σίγουρα βέβαια και τα οφέλη της περιοχής από τη διεξαγωγή των αγώνων θα είναι σημαντικά και επεκτείνονται και πολύ μετά τη λήξη τους. ΟΙ δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος θα το δουν σίγουρα και σαν μια καλή ευκαιρία για διακοπές φέρνοντας μαζί και τους δικούς τους ανθρώπους, μένοντας και παραπάνω στην περιοχή. Πέρα όπως από αυτό, το πιο σημαντικό είναι ότι ο καθένας, θα παρουσιάσει μέσα από το δικό του αντικείμενο ενασχόλησης την περιοχή, σε ένα πολύ μεγάλο κοινό που είναι αποδέκτης της δουλειάς τους. Πιστεύω ότι η διεξαγωγή μιας τέτοιας διοργάνωσης είναι μια καλή ευκαιρία για μια πολύ μεγάλη προβολή της περιοχής σε όλους τους τομείς.

ΜΒ: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες για τη διοργάνωση του WPCC 2015 στο Βέλγιο;
WR: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Υπολογίζω ότι οι συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 150, με σημαντική αύξηση στις συμμετοχές των γυναικών. Οι αγώνες θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, συμπεριλαμβάνοντας πολλά κομμάτια της διαδρομής του Γύρου της Φλάνδρας, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα δελεαστικούς για τους συμμετέχοντες. Η εμπλοκή επίσης στη διοργάνωση πολλών παλιών σημαντικών Βέλγων αθλητών είναι κάτι πολύ θετικό. Έχουμε καταφέρει να έχουμε στο πλευρό μας την U.C.I. σαν περήφανο υποστηρικτή των αγώνων, και έχουμε εξασφαλίσει χορηγίες από τις εταιρείες BROOKS, EDDY MERCKX, RIDLEY, FESTINA, BIORACER και άλλες.

ΜΒ: Ποιοι είναι οι στόχοι, και ίσως και τα όνειρα, για το WPCC τα επόμενα χρόνια;
WR: To WPCC δεν είναι μόνο οι αγώνες. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι, να συναντώνται κάθε χρόνο, να αναθερμαίνουν τις φιλικές τους σχέσεις και να δημιουργούν νέες, να ανταλλάσσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με την εργασία τους και γενικά, να περνούν μερικές μέρες όλοι μαζί αγωνιζόμενοι σε ένα όμορφο περιβάλλον. Φυσικά, είναι και εκείνοι που έχουν περισσότερο στο μυαλό τους τις επιδόσεις στους αγώνες, αλλά αυτό είναι λογικό. Αυτό που ονειρεύομαι είναι να γίνει κάποια στιγμή αρκετά μεγάλο, έχοντας συμμετοχές από όλη την υδρόγειο και να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας, τόσο για το καθαρά αγωνιστικό του μέρος, όσο και για το κοινωνικό.

ΜΒ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Rottiers και ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε σύντομα και πάλι γιατί οι δυνατότητες για ενδιαφέρουσες συζητήσεις μαζί σας μάλλον είναι απεριόριστες.

Δείτε επίσης

L’ Etape Greece by Tour de France 2024 presented by SKODA

Ολοκληρώθηκε το 2ο L’ Etape Greece by Tour de France presented by SKODA

Υπέροχη διαδρομή, δυνατές συγκινήσεις αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις στις τρεις διαδρομές της διοργάνωσης L’ Etape Greece ...

Velo-city Ghent

Velo-City Ghent 2024: To μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, φέτος στη Γάνδη

Ποδηλατική Καινοτομία και Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα Η Γάνδη, μια πόλη γνωστή για την ιστορική γοητεία ...

ποδηλατικός τουρισμός

Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ Πρώτη Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό : «Το παρόν ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest