Το ήξερες ότι:
Α. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε σίδηρο από τους άντρες, λόγω των απωλειών κατά την έμμηνο ρύση. Επιπλέον, η περιορισμένη ενεργειακή πρόσληψη καθώς και η έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή είναι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Γενικά, κακή κατάσταση θρέψης επηρεάζει αρνητικά τους αιμοποιητικούς παράγοντες.
Β. Η εξάντληση των υδατανθράκων συνδέεται με την ανοσοκαταστολή. Καταναλώστε αθλητικά ποτά ή μπάρες που περιέχουν υδατάνθρακες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από παρατεταμένη προπόνηση ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές επιδράσεις της άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Γ. Πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά σχετίζονται με την ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων, ιδιαίτερα η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και ο ψευδάργυρος. Αν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, τότε θα πρέπει τα στοιχεία να χορηγούνται συμπληρωματικά. Αλλά οι αθλητές πρέπει να προειδοποιούνται καθώς ορισμένα συμπληρώματα έχουν ανοσοκατασταλτικές επιδράσεις αν ληφθούν σε υπερβολικές ποσότητες (π.χ. ο ψευδάργυρος).
Ο οργανισμός απαντά στην άσκηση ως μια κατάσταση έντονου στρες εκλύοντας τις αντίστοιχες ορμόνες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη και άλλες κατεχολαμίνες) αλλά και ενισχύοντας τη δράση αυτών μέσω του καταβολισμού ή/και του ενεργειακού ελλείμματος. Ο τροποποιημένος μεταβολισμός των πρωτεϊνών και η μείωση των επιπέδων γλουταμίνης ορού* ως αποτέλεσμα της μυϊκής λειτουργίας, έχει υιοθετηθεί ότι επηρεάζουν τη λειτουργία των λευκοκυττάρων, κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, η μείωση της γλυκόζης ορού, χαμηλές αποθήκες ή/και χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων επιδρούν στο σύστημα ινσουλίνη/κορτιζόλη αυξάνοντας ορμόνες του στρες οι οποίες μειώνουν την ανοσοποιητική ικανότητα.
* για το λόγο αυτό, κυρίως, μπορεί να χρειαστεί η συμπληρωματική χορήγηση γλουταμίνης