Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | E-BIKES | Shimano STEPS E8000: H ηλεκτροκίνηση στα καλύτερά της!
STEPS E8000

Shimano STEPS E8000: H ηλεκτροκίνηση στα καλύτερά της!

Shimano STEPS E8000: Αλλάζει τα δεδομένα!

Πείτε αντίο στα απότομα ξεσπάσματα ή στην έλλειψη γραμμικότητας. Με την ηλεκτροκίνηση STEPS E8000 η Shimano περνάει τον όρο «ηλεκτρική υποβοήθηση» σε άλλη διάσταση!

 

Φωτογραφίες: Πέτρος Γκότσης

Η αγορά των e-bikes διευρύνεται κάθε χρόνο, οι πωλήσεις αυξάνονται και οι αναβάτες έχουν πλέον περισσότερες επιλογές τόσο σε μοντέλα όσο και σε συστήματα ηλεκτροκινήσεων.

Το σύστημα Shimano STEPS E8000 αποτελεί την πρόταση του ιαπωνικού κολοσσού στις ηλεκτροκινήσεις για ποδήλατα βουνού. Θεωρείται προϊόν επιπέδου XT και γι’ αυτό η Shimano το εξοπλίζει με μπράτσα XT και διαθέτει επίσης τετραπίστονες δαγκάνες φρένων για την ασφαλή επιβράδυνση του ποδηλάτου. Ανήκει φυσικά στα Pedelecs, που σημαίνει πως ασκεί υποβοήθηση μέχρι τα 25χλμ/ωρα. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε πως η διακοπή της υποβοήθησης στα 25χλμ/ώρα επιβάλλεται και από τη νομοθεσία αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να παραμένουν τα ποδήλατα ασφαλή για χρήση από όλους τους αναβάτες αλλά και να μην προκαλούν ζημιές στα μονοπάτια και στις ρίζες.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ 250 watts που παράγει ροπή 70 Nm και τροφοδοτείται από μία μπαταρία 504 watt-hour. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα νούμερα είναι παρόμοια με των υπόλοιπων, επώνυμων, συστημάτων ηλεκτροκίνησης που κυκλοφορούν στην αγορά.  

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές, το σύστημα E8000 διαθέτει ομαλή ενσωμάτωση με το οπίσθιο σασμάν Di2 της Shimano, το οποίο συνδέεται και τροφοδοτείται από την κύρια μπαταρία. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα λεβιεδάκια Di2 – XT και XTR, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τις αλλαγές ταχυτήτων όσο και των τεσσάρων διαφορετικών mode: walk, eco, trail και boost. 

Ακόμα ένα πλεονέκτημα του συστήματος STΕPS E8000 είναι πως ο δισκοβραχίονας διατηρεί το ίδιο Q-Factor με τον απλό δισκοβραχίονα XT, σε αντίθεση με άλλα συστήματα που έχουν φαρδύτερο Q-Factor ή offset από τη μία πλευρά του δισκοβραχίονα. Εκτός αυτού, το σύστημα διατηρεί συμπαγείς διαστάσεις ώστε να είναι συμβατό με κοντύτερα chainstays.   

Η μπαταρία, ιόντων λιθίου, που τροφοδοτεί το σύστημα εγγυάται 1000 πλήρεις κύκλους φόρτισης, με τη χωρητικότητά της να μειώνεται στο 80% μετά τους 500 κύκλους και στο 60% μετά τους 1000.

STEPS E8000
Μπαταρία Li-ion 504W

 

Η αυτονομία της μπαταρίας κυμαίνεται από 100χλμ. στο πρόγραμμα eco και πέφτει στα 50χλμ. στο boost.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοτέρ: Ε 8000
Μέγιστη ροπή με μέγιστη ισχύ: 70Nm / 250W
Q-factor:177mm
Βάρος: 2.8 κιλά (σύμφωνα με τον κατασκευαστή)
Μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας υποβοήθησης: 25 χλμ../ώρα
Μπαταρία: Li-ion 504Wh
Αυτονομία: Έως 100 χλμ. με μία φόρτιση (σύμφωνα με τον κατασκευαστή)
Boost: 50 χλμ
Trail: 75 χλμ
Eco:100 χλμ.
Χρόνος επαναφόρτισης: 80% της μέγιστης ισχύος σε 2.5 ώρες, 0-100% σε 5 ώρες
Διάρκεια ζωής: 1000 πλήρεις κύκλοι φόρτισης χωρίς σημαντική μείωση ισχύος

 

STEPS E8000
Οθόνη ευκρινέστατη, με χρωματική κωδικοποίηση των τρόπων υποβοήθησης.

Οδηγώντας…

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την ηλεκτροκίνηση STEPS E8000 εκτός από το demo bike της Shimano και στο hardtail μοντέλο Traxer-E της Ideal και οι εντυπώσεις μας ήταν και στις δύο περιπτώσεις οι ίδιες: συγκλονιστικές!

Η λειτουργία του συστήματος είναι τόσο άμεση, αθόρυβη και γραμμική που σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν η κλίση δυσκόλευε στο μονοπάτι, μας ήταν προτιμότερο αντί να αλλάξουμε ταχύτητα στο σασμάν να αλλάξουμε mode στο σύστημα ηλεκτροκίνησης.

Στο eco mode, πραγματικά, η λειτουργία του συστήματος είναι τόσο γραμμική που ξεχνάς πως βρίσκεσαι πάνω σε e-bike, ενώ στο boost mode η υποβοήθηση είναι τόσο ισχυρή που σε μεταμορφώνει εύκολα σε… Nino Schurter!

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε επίσης το ρολάρισμα του ποδηλάτου με σβηστή την ηλεκτρική υποβοήθηση. Ενώ σε άλλα συστήματα έχουμε αισθανθεί drag, το STEPS E8000 της Shimano σου μεταδίδει αίσθηση κανονικού ποδηλάτου, του οποίου όμως το βάρος ξεπερνάει τα 20 κιλά.

Αίσθηση μας έκανε και η οθόνη η οποία είναι ευκρινέστατη, με χρωματική κωδικοποίηση των τρόπων υποβοήθησης, μικρή σε διαστάσεις για να μη χαλάει την αισθητική του κόκπιτ και διαθέτει ένα μόνο κουμπί για να χειρίζεται ο αναβάτης το πληρέστατο μενού με τις τυπικές πληροφορίες ενός ποδηλατικού κοντέρ. 

Επίσης, διαθέτει συνδεσιμότητα Bluetooth και Ant+ για να συνδεθεί με μία συσκευή Garmin ή ένα smartphone και μέσω της εφαρμογής E-tube, ο αναβάτης μπορεί να προσαρμόσει σχεδόν τα πάντα γύρω από το σύστημα, από τα επίπεδα υποβοήθησης μέχρι τη λειτουργία της Di2.

Συμπέρασμα

Συμπέρασμα

Η πρώτη απόπειρα της Shimano στα ηλεκτρικά ποδήλατα βουνού χτυπάει κορυφή! Το σύστημα STEPS E8000 λειτουργεί καταπληκτικά, είναι αθόρυβο, γραμμικό, αξιόπιστο και πανίσχυρο δίνοντας την ευκαιρία τόσο στον άπειρο αναβάτη να ανακαλύψει τα όριά του όσο και στον έμπειρο να τα ξεπεράσει!
Αντιπρόσωπος: Eurotrade Ltd. Τηλ.: 2106004145

Δείτε επίσης

Κέρδισε ένα Scott Aspect του 2022 στο Tsirikos Bikes

Mεγάλος διαγωνισμός Scott + Tsirikos Bikes! Mήπως ήρθε η ώρα να κερδίσετε ένα ποδήλατο Scott ...

Το Granfondo Fausto Coppi International επιστρέφει!

Ένα από τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά events στην Ευρώπη ετοιμάζεται και πάλι για το 2023 Η ...

Syncros Bikepacking

Syncros Bikepacking για ατέλειωτη περιπέτεια

Περιπέτεια και οργάνωση Για όσους είναι σε αναζήτηση προϊόντων για bikepacking περιπέτειες, η Syncros προτείνει ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest