Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | E-BIKES | Ideal Futour 405 – E8 W: Πρακτικό και απολαυστικό pedelec
Ideal Futour 405

Ideal Futour 405 – E8 W: Πρακτικό και απολαυστικό pedelec

Το Pedelec της Ideal αποτελεί μια θαυμάσια λύση για την πόλη

Η σειρά των Pedelec της Ideal διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν αναδείξει την Ελληνική εταιρεία σε έναν ισότιμο παίκτη της Ευρωπαϊκής αγοράς: εξαιρετικό σχεδιασμό, ποιοτικά πλαίσια, ποιοτικά και σωστά επιλεγμένα περιφερειακά και ανταγωνιστικές τιμές.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που επιτρέπουν στην Ideal να αποτελεί μια δελεαστική πρόταση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αρκετές χιλιάδων Γερμανών, Αυστριακών και άλλων κεντρο ευρωπαίων να επιλέγουν τα μοντέλα της ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Από τα συμβατικά στα Pedelecs

Η Ideal ήταν από τις πρώτες εταιρείες που, διακρίνοντας την στροφή των καταναλωτών στα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση, επένδυσε σε μια μεγάλη γκάμα ποδηλάτων αυτής της κατηγορίας. Συνεργάστηκε από την αρχή με την Shimano – την με διαφορά πιο “ποδηλατική” λύση υποβοήθησης – και εξελίχτηκε μαζί της σε μεγάλο βαθμό.

Σήμερα, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση, όλα με τις απαραίτητες Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις.
Και οι πιστοποιήσεις είναι ένα κεφάλαιο που δεν πρέπει να παραβλέπουν όσοι επιλέγουν pedelecs – παρόλο που δυστυχώς το βλέπουμε συχνά να συμβαίνει.
Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες προτάσεις – συχνά ελάχιστα φτηνότερες – τα Ideal pedelecs διαθέτουν πιστοποιήσεις τόσο πλαισίου – ότι δηλαδή είναι κατάλληλος για να υποδεχτεί τις επιπλέον επιβαρύνσεις της υποβοήθησης – όσο φυσικά και ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίας.

 

Ideal Futour 405
Ένα pedelec με το logo της Ideal αποτελεί εγγύηση!

Pedelec ή κιτ;

Θεωρούμε πως δεν είναι καν δίλημμα. Το να τοποθετήσει κάποιος ένα κιτ ηλεκτροκίνησης σε ένα ποδήλατο που είναι κατασκευασμένο για να κινείται ως “συμβατικό” αποτελεί από μόνο του ένα ρίσκο. Και για έναν πολύ απλό λόγο: το πλαίσιο του συμβατικού ποδηλάτου δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο και φυσικά μια αντίστοιχη μετατροπή ακυρώνει οποιαδήποτε εγγύηση.

Άρα λοιπόν, αν σκέφτεστε να κινηθείτε ηλεκτρικά, καλύτερα ξεκινήστε από ένα ποδήλατο που είναι σχεδιασμένο ως ηλεκτρικό, με ενισχυμένο πλαίσιο και όλες τις απαραίτητες Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις.
Ας επιστρέψουμε όμως στο Futour.

 

Ideal Futour 405

Με την πρώτη ματιά

Το Ideal Futour 405 είναι ένα κλασικό ποδήλατο πόλης. Πλαίσιο τύπου wave για εύκολη πρόσβαση – κάποιοι το λένε γυναικείο, εμείς το λέμε βολικό!
Βασίζεται σε ένα πλαίσιο Αλουμινίου 6061, hydroforming, κατάλληλο για να υποδεχτεί το σύστημα ηλεκτροκίνησης Shimano STEPS. Προσφέρει εσωτερική καλωδίωση τόσο στα καλώδια φρένων όσο και ταχυτήτων.
Χρησιμοποιεί μια βασική ανάρτηση της RST, την Volant-T, που προσφέρει 60mm διαδρομής – υπερ αρκετή για την πόλη – και ρύθμιση προφόρτισης. Και τελικά είναι το μόνο σημείο του ποδηλάτου που δεν μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η ανάρτηση έχει προφανώς επιλεγεί για να διατηρήσει το ποδήλατο σε χαμηλό κόστος άρα έχουν γίνει και ανάλογες υποχωρήσεις. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σ’ αυτή τη ζωή…
Λαιμός, τιμόνι και παλουκόσελο όλα είναι της σειράς ID-Project της Ideal, όμορφες και τίμιες προτάσεις.
Ιδιαίτερα άνετη είναι και η σέλα της Selle Royal, η Moody RVS. Στην αρχή μας προβλημάτισε λόγω του μεγέθους της – παρά την εμπιστοσύνη που έχουμε στα προϊόντα της Selle Royal – αλλά στη χρήση αποδείχτηκε “σοφή” επιλογή!

 

Ideal Futour 405
Το σύνολο συμπληρώνουν τα επώνυμα φωτάκια της AXA – εμπρός και πίσω. Και είναι αυτές οι λεπτομέρειες που κάνουν πάντα την Ideal να ξεχωρίζει: επιλογή καλής ποιότητας και λειτουργικών περιφερειακών προκειμένου να υποστηρίξουν τα καλοσχεδιασμένα και ποιοτικά της πλαίσια.
Κλείνουμε με τους λασπωτήρες της γερμανικής SKS (η επιλογή επώνυμων περιφερειακών συνεχίζεται) και την σχάρα αλουμινίου που δέχεται βάρος έως 25 κιλά!
Μας άρεσε και το βαρέως τύπου σταντ, που σου δίνει την αίσθηση – η οποία γίνεται βεβαιότητα – πως στηρίζει καλά το ποδήλατο ακόμα κι αν σηκωθεί αεράκι ή κάποιος απρόσεκτος το σκουντήσει.

 

Ideal Futour 405
Το σύνολο συμπληρώνεται από πρακτική ενσωματωμένη κλειδαριά που κλειδώνει τον πίσω τροχό. Προφανώς δεν θα το αφήσετε… μέρες με αυτήν αλλά είναι ιδανική τόσο για “μια στιγμή να πάρω ένα νερό” ή συμπληρωματικά της κανονικής σας κλειδαριάς.

 

 

Ideal Futour 405
Μετάδοση από τη σειρά Altus και Acera της Shimano

Μετάδοση και φρένα Shimano

Στη μετάδοση και τα φρένα έχουν επιλεγεί περιφερειακά της Shimano. Ντεραγιέ και λεβιέδες είναι της σειράς Shimano  Altus και Acera. Αποδείχτηκαν εξαιρετικά στη “σκληρή” χρήση της πόλης. Ανταποκρίνονται υπάκουα στα απότομα ανεβοκατεβάσματα και λειτουργούν αθόρυβα και αποτελεσματικά.
Τα φρένα είναι υδραυλικά δισκόφρενα Shimano BR-MT200 και 201, με ρότορες των 180mm. Είναι δυνατά και ανθεκτικά και δεν μας προβλημάτισαν σε καμία περίπτωση ακόμα και στο εξαιρετικά γλυστερό οδόστρωμα της πόλης.

 

Ideal Futour 405
Oι ρότορες των 180mm επιβραδύνουν και ακινητοποιούν το ποδήλατο σε όλες τις συνθήκες.

Σε αυτό υποστηρίζονται θαυμάσια από τα εντυπωσιακά σε κράτημα και αντοχή ελαστικά της Kenda, τα Kenda K197 με προστασία για τα σκασίματα. Τα Kenda είναι άνετα, κυλούν εντυπωσιακά και διαθέτουν αρκετό “τακουνάκι” για να μπείτε άφοβα σε βατό χωματόδρομο. Επίσης κρατούν εξαιρετικά σε στεγνό έδαφος – σε βρεγμένο δεν είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε αλλά η εμπειρία μας από την Kenda είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετική καθώς είναι ελαστικά πολύ ανώτερα της τιμής του ή, με απλά λόγια, από τις πιο τίμιες προτάσεις της αγοράς σήμερα!

 

 

Στο δρόμο

Από την πρώτη πεταλιά αντιλαμβάνεσαι πως βρίσκεσαι σε ένα ποιοτικό ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση. Είναι γεροδεμένο, δεν “χτυπάει”, δεν τρίζει, σου δίνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Αισθάνεσαι πως είναι έτοιμο να “καταπιεί” οποιαδήποτε κακοτεχνία του δρόμου και να “σκαρφαλώσει” κάθε μικρή ή μεγάλη ανηφόρα.
Η όρθια θέση οδήγησης αποδεικνύεται απολαυστική. Το τιμόνι είναι όσο φαρδύ πρέπει και μοναδικό μας παράπονο το γεγονός πως το κουδουνάκι είναι αρκετά μακριά ώστε να το χτυπήσεις χωρίς να πάρεις τα δάχτυλά σου από το τιμόνι! Λεπτομέρεια; Προφανώς, αλλά το ποδήλατο είναι τόσο καλοσχεδιασμένο και ποιοτικό για τα χρήματά του που μόνο στις λεπτομέρειες μπορεί να βρει κάποιος προβλήματα…

Εδώ θα αναφερθούμε και πάλι στη διαφορά ενός ποδηλάτου σχεδιασμένου ως pedelec. Το Ideal Futour 405-E8 είναι σταθερό και μελετημένο ακριβώς για να είναι “ηλεκτρικό”. Και μια απλή βόλτα με το Futour – πόσο μάλλον μια μακρόχρονη συμβίωση όπως είχαμε την ευκαιρία να την ζήσουμε – θα σας κάνει να αντιληφθείτε την τεράστια διαφορά σε όλα τα επίπεδα.

Στις ανηφόρες, το Shimano STEPS – ακόμα και οικονομικό μοντέλο της σειράς που χρησιμοποιεί το Futour – είναι πλήρως επαρκές. Δοκιμάσαμε στην Κυψέλη, στον Λυκαβηττό και σε άλλα σημεία που μάλλον δεν θα το χρησιμοποιήσει κάποιος και είναι εντυπωσιακό. Διαθέτει ροπή και εξαιρετική διαχείριση της υποβοήθησης.
Οι 8 ταχύτητες κρίνονται υπερ αρκετές για χρήση στην πόλη με την 1η να επιλέγεται σχεδόν… ποτέ και την 8η να ξεπερνάει αμέσως τα 25 χιλιόμετρα στα οποία διακόπτεται η υποβοήθηση.

 

 

Η μπαταρία είναι προσεχτικά τοποθετημένη στη σχάρα. Η αφαιρέση και η τοποθέτησή της γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Σύστημα Υποβοήθησης

Όπως είπαμε, όπως σε όλα τα Ideal, έτσι κι εδώ χρησιμοποιείται η σειρά STEPS. Πιο συγκεκριμένα, στο Futour χρησιμοποιείται το σύστημα DU-E5000 της Shimano που προσφέρει 36V, 250W (αυτό δηλαδή που απαιτεί ο νόμος για να το θεωρεί… ποδήλατο) δίνοντας 40Nm. Συμπληρώνεται από τη μεγάλη και ευκρινή οθόνη SC-E6100.
Η μπαταρία είναι η BT-E6000 36V και 11,6Ah με 418Wh. Η αυτονομία της – σε πραγματικές συνθήκες – εύκολα ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα, με μικτή υποβοήθηση και σε μικτές συνθήκες χρήσης. Η αυτονομία είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το βάρος του αναβάτη, την κλίση και τη διάρκεια των ανηφορικών διαδρομών αλλά και την προτίμηση του χρήστη σε ECO, Normal ή Boost.
Εμείς δεν χρειάστηκε ποτέ να το φορτίσουμε σε λιγότερα από 70 χιλιόμετρα αν και, για τις ανάγκες της δοκιμής, το “ζορίσαμε” αρκετά πάνω από το φυσιολογικό.

 

 

Να το πάρω;

Η εμπειρία μας έχει δείξει πως όποιο ποδήλατο διαθέτει το λογότυπο Ideal αξίζει να το αποκτήσει κάποιος. Υπάρχουν κι άλλα καλά; Προφανώς. Υπάρχουν και καλύτερα; Προφανώς αλλά συνήθως όχι στα ίδια χρήματα!
Έτσι είναι και το Futour. Είναι ένα πλήρες ποδήλατο πόλης, με το οποίο θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε οποιαδήποτε μηχανή ή το αυτοκίνητό σας για αποστάσεις περίπου έως 15 χιλιόμετρα.
Θα φτάσετε στη δουλειά σας χωρίς να ιδρώσετε, θα μπορέσετε να φορτώσετε στη σχάρα όλα σας τα πράγματα, δεν θα ανησυχήσετε μήπως σας πιάσει το βράδυ – μια που διαθέτει ενσωματωμένα φώτα – και δεν θα λερωθείτε καθώς έχει προστατευτικά στους τροχούς και την αλυσίδα.

 

Ideal Futour 405
Σχάρα που… αντέχει και το λέει!

Με ένα σωστό φούσκωμα των ελαστικών, το κατάλληλο λάδι στην αλυσίδα και ένα ετήσιο σέρβις, θα σας συντροφεύσει για πολλά πολλά, οικονομικά και απολαυστικά χιλιόμετρα.
Κι αν προβληματίζεστε με την αντοχή του συστήματος υποβοήθησης, σας θυμίζουμε πως η Shimano δίνει εγγύηση 1.000 επαναφορτίσεων στα STEPS. Δηλαδή, με κανονικές συνθήκες, αρκετά πάνω από 60.000 χιλιόμετρα!
Γι’ αυτό επιλέγει κάποιος επώνυμο Pedelec και γι’ αυτό τα λίγα παραπάνω χρήματα πο θα πληρώσει σε σχέση με κάποιο κιτ είναι πρακτικά κέρδος σε αξιοπιστία, ασφάλεια και απόδοση.

Εκμεταλλευτείτε το όφελος της επιδότησης και αποκτήστε το!

  • Πληροφορίες: www.idealbikes.net
  • Τιμή: 1.699 ευρώ (ενδεικτική λιανικής)

Δείτε επίσης

Giro

Ο Georg Steinhauser νικητής στο 17ο ετάπ του Giro

O Pogacar αυξάνει τη διαφορά του στη Γενική Κατάταξη του Giro Τρίτος στο Livigno πίσω ...

Pirelli Santini

Pirelli Sport Club collection

H Santini Cycling παρουσιάζει μια σειρά ρούχων, σε περιορισμένο αριθμό, για να τιμήσει το πάθος ...

Γιώργος Μπούκλας

Γιώργος Μπούγλας: Κάθε αγώνας είναι και μια νέα εμπειρία

Συνέντευξη Με τον Γιώργο Μπούγλα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο πριν το τελευταίο ετάπ ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest