Ένας αγώνας θεσμός για τη Βωβούσα
«Protect Aoos» MTB Ultra, ο αγώνας που τείνει να γίνει θεσμός στα ελληνικά ποδηλατικά δρώμενα και διεκδικεί την θέση της πιο σκληρής ποδηλατικής δοκιμασίας στη χώρα.
Την τελευταία Κυριακή (28-08-2016) του Αυγούστου ποδήλατα και ποδηλάτες θα κληθούν να δοκιμάσουν τα όριά τους με πρωταρχικό στόχο τον τερματισμό.
Ο αγώνας αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στη Βωβούσα τα τελευταία χρόνια και είναι απάντηση σε αυτούς που επιβουλεύονται την φύση και τον πολιτισμό του τόπου με την πρόφαση μιας ανάπτυξης με ιδιοτελή οφέλη.
Ήταν Οκτώβριος του 2012 όταν τα σχέδια για ένα σχεδιαζόμενο έργο εκτροπής του Αώου ξαναπρόβαλε σαν εφιάλτης στις ζωές των κατοίκων στη μικρή κοινότητα της Βωβούσας στην Βόρεια Πίνδο. Ήτανε και παραμένει ένας εφιάλτης για ένα ονειρεμένο και εύθραυστο περιβάλλον που οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις, με την μη συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία εκτροπή των πηγών του ποταμού με το φράγμα στις Πηγές Αώου 1988, τον έχουνε πληγώσει βαθιά αλλά δεν τον έχουν ακόμη καταστρέψει ολοκληρωτικά.
Έτσι τον Μάη του 2013 ξενικά μια αντεπίθεση πολιτισμού στην Βωβούσα με εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ταινιών, ομιλίες, συζητήσεις και έναν ποδηλατικό αγώνα, όχι τόσο μεγάλο όσο ο ρους του Αώου που φτάνει τα 277Km σε Ελλάδα και Αλβανία, αλλά τόσο, ώστε να γίνει ο μεγαλύτερος σε απόσταση στην Ελλάδα.
Όπως τα τρία προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος οι διαδρομές, των Ultra και Race, βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Που «αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας, με έκταση 1.969.741 στρέμματα περιλαμβάνοντας στα όρια του ολόκληρη την περιοχή του Ζαγορίου, περιοχές της Κόνιτσας και του Μετσόβου, καθώς και το δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών.
Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει το δεύτερο σε ύψος βουνό της χώρας μας, το Σμόλικα (2.637m), την επιβλητική οροσειρά της Τύμφης, τον ορεινό όγκο του Λύγκου, της Βασιλίτσας, του Μιτσικελίου και άλλα χαμηλότερα βουνά. Εντός της προστατευόμενης περιοχής πηγάζουν οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Βενέτικος καθώς και οι παραπόταμοι του Αράχθου: Βάρδας και Ζαγορίτικος.[…]
Εντυπωσιακό στοιχείο του Εθνικού Πάρκου αποτελούν τα φαράγγια και οι χαράδρες με κυριότερα το φαράγγι του Βίκου και τη χαράδρα του Αώου στην περιοχή των Ιωαννίνων, τα φαράγγια Πορτίτσας, Μικρολίβαδου και Τσούργιακα στην περιοχή των Γρεβενών.» [http://pindosnationalpark.gr/]
Παράλληλα, με τον Ultra, θα διεξαχθεί και ο αγώνας «Protect Aoos» MTB Race απόστασης 30km, καθώς και άλλες δράσεις για τα παιδιά όπως το kid cross 3athlon (παιδικό τρίαθλο που περιλαμβάνει κολύμπι, ποδήλατο και τρέξιμο) το απόγευμα του Σαββάτου πριν την ενημέρωση των αθλητών για τις δύο διαδρομές της Κυριακής και το Pasta Party που προσφέρει η διοργάνωση.
Σε ότι αφορά την Ultra διαδρομή, φέτος θα είναι κατά τι μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων (100+km) διατηρώντας όμως τα υψομετρικά της στα ίδια επίπεδα (στα περίπου 3.500μ), περνώντας σε τρία σημεία τα 1.600 μέτρα υψόμετρο (1.642μ, 1.602μ & 1.644μ) και με 40% λιγότερη ασφάλτινη διαδρομή από τις προηγούμενες χρονιές (από τα 14,0km στα 8,5km περίπου), πράγμα που την καθιστά εξίσου απαιτητική και πιο «σφιχτή». Μαζί αλλάζει και η χάραξη της διαδρομής. Φέτος βάζει ρώτα προς τα βόρεια-βορειοδυτικά της Βωβούσας περνώντας μέσα από την Λάιστα αλλά και δίπλα από το Περιβόλι Γρεβενών, διατηρώντας όμως και αρκετά κομμάτια διαδρομής των προηγούμενων ετών όπως το γρήγορο τεχνικό κομμάτι πριν την κατάβαση στο καλντερίμι της Βωβούσας, το πέρασμα από το κομμένο-κατεστραμμένο ρέμα Μόρφας και άλλα πολλά.
Τη φετινή χρονιά θα κάνουν την εμφάνισή τους και ζευγάρια που θα μπορούνε να τρέξουν τμηματικά-σκυτάλη την Ultra διαδρομή. Ο πρώτος ποδηλάτης ή ποδηλάτρια θα τρέξει τον κύκλο των 20+ περίπου χιλιομέτρων (900–m υψομετρική) γύρω από την Βωβούσα και αφού επιστρέψει στην εκκίνηση θα συνεχίσει ο έτερος του ζευγαριού για τα υπόλοιπα 80+ χιλιόμετρα της διαδρομής και τα 2400+m υψομετρική. Τα ζευγάρια θα αποτελέσουν ξεχωριστή κατηγορία στον αγώνα.
H διαδρομή του «Protect Aoos» MTB Race μετά την περσινή μεγάλη αλλαγή, φέτος θα διεξαχθεί στην ίδια χάραξη με πολύ μικρές αλλαγές διατηρώντας τα 30km. Είναι μια διαδρομή που εκτυλίσσεται γύρω και μέσα στην Βωβούσα με συνεχείς εναλλαγές στην κλίση και το είδος του οδοστρώματος (χώμα, χαλίκι, κροκάλες, άσφαλτινα τμήματα). Η διαδρομή είναι γρήγορη και χωρίς ιδιαίτερα απαιτητικά τεχνικά κομμάτια.
Το πέρασμα του Αώου στο τέλος και των δύο διαδρομών (Ultra & Race) που προστέθηκε το 2015 παραμένει, καθώς επίσης και η δυνατότητα οι ποδηλάτες του Ultra αγώνα να έχουν προσωπικό ανεφοδιασμό σε όποιο σταθμό επιθυμούνε. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί την φετινή χρονιά από την διοργάνωση στον, όσο γίνεται πιο ορθό, ορισμό των χρονικών ορίων στα περάσματα του Ultra, καθιστώντας τα «δικαιότερα» και πιο εφικτά.
Οι έγγραφές θα ανοίξουν στα μέσα Ιουνίου λίγες μόλις μέρες αφού γίνει ένα τελικό πέρασμα της διαδρομής, στις αρχές του ίδιου μήνα, όπου και θα κλείσει η χάραξη του Ultra.
Η Βωβούσα σας προσκαλεί και φέτος στις καλοκαιρινές προτάσεις και αφορμές πολιτισμού, γύρω από τον τραυματισμένο Αώο ποταμό. Εκδηλώσεις που ξεκινούν με το Vovousa Festival (30 Ιουλίου-06 Αυγούστου 2016 / www.vovousafestival.gr) και ολοκληρώνονται την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου με τους αγώνες ορεινής ποδηλασίας.
Πληροφορίες στο www.aoosmtbultra.gr