Home | ΝΕΑ | World Tour | Ο Mark Cavendish αποστομώνει τους επικριτές του

Ο Mark Cavendish αποστομώνει τους επικριτές του

Η επιστροφή του Mark Cavendish

Η νίκη του Mark Cavendish στον Γύρο της Τουρκίας είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες της ζωής του

Η επιστροφή του Mark Cavendish φέτος στην Deceuninck Quick Step προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Αρκετοί ήταν εκείνοι που βιάστηκαν να πουν πως ο “μεγαλύτερος σπρίντερ όλων των εποχών” απλώς αναζητούσε έναν τρόπο να τελειώσει την καριέρα του αλλά ο ίδιος ο Cavendish βιάστηκε να τους διαψεύσει.

Και το πέτυχε, κερδίζοντας μια εντυπωσιακή νίκη στο δεύτερο ετάπ του Γύρου Τουρκίας, τρία ολόκληρα χρόνια ύστερα από την τελευταία του νίκη, το 2018.

Ύστερα από μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή και με νέο πλέον προπονητή – ναι, είναι αθλητής του Βασίλη Αναστόπουλου – ο Mark Cavendish μοιάζει περισσότερο αποφασισμένος από πότε να αποδείξει πως η διαδρομή του δεν έχει τελειώσει και πως έχει πολλά ακόμη να δώσει στην αγωνιστική ποδηλασία.

Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν αθλητή που ήδη έχει στο ενεργητικό του ιστορικές νίκες και έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ποδηλασίας. Και, τόσο το ταλέντο όσο και η εμπειρία του φάνηκε στον τερματισμό του δεύτερου αυτού ετάπ του Γύρου Τουρκίας όταν ξέφυγε με ένα εκπληκτικό σπριντ μπροστά από τους Andre Greipel και Jasper Philipsen για να πάρει μια νίκη που του άξιζε.

 

 

Mark Cavendish
Η νίκη του στο δεύτερο ετάπ του Γύρου Τουρκίας ήταν από τις σημαντικότερες της καριέρας του
Photo: Stuart Franklin-Getty Images

Η επιστροφή στην Deceuninck Quick Step

Η επιστροφή του Mark Cavendish στην “ομάδα του” – στην ομάδα με την οποία κέρδισε μερικές από τις μεγαλύτερες νίκες του και με την οποία συνεργάστηκε τόσο καλά, περιγράφηκε από αρκετούς σαν μια “χάρη” του αφεντικού, του Patrick Lefevere, στον φίλο του.

Όμως η θέση του Patrick Lefevere, στο παγκόσμιο στερέωμα δεν ήρθε τυχαία. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να αναγνωρίζει τα ταλέντα και να διακρίνει το καλό στους αθλητές. Αυτό φαίνεται πως διέκρινε στον Mark Cavendish – πέρα από την βαθιά του εκτίμηση προφανώς στο πρόσωπο ενός τόσο μεγάλου αθλητή – και τον έφερε ξανά στην ομάδα.

Τον Mark Cavendish ανέλαβε από την αρχή ο Βασίλης Αναστόπουλος και πρόκειται για μια συνεργασία που εξελίσσεται εξαιρετικά. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση, κατανόηση αλλά και αμοιβαίος θαυμασμός καθώς και ο Mark Cavendish φαίνεται πως αναγνώρισε γρήγορα το ταλέντο και τις ικανότητες του Βασίλη Αναστόπουλου και διέκρινε πως μάλλον είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να κάνει τη δυναμική του επιστροφή. 

Και, κρίνοντας από τη νίκη στο ετάπ του Γύρου Τουρκίας, έτσι έγινε!

 

Mark Cavendish
Photo: Stuart Franklin-Getty-Images

 

Παρόλο που δεν ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν πιστέψει στην επιστροφή του 35άχρονου αθλητή, τα αποτελέσματα άλλο δείχνουν: μια δεύτερη θέση στο GP Jean Pieree-Monsere, δύο φορές στο podium, μια φανέλα στο Goppi e Bartali και έπειτα μια τρίτη θέση στο Scheldeprijs – έναν αγώνα που ο Cavendish έχει κερδίσει τρεις φορές, την τελευταία πριν από 10 χρόνια – όλα δείχνουν πως ο Mark είναι εδώ και η στόφα του πρωταθλητή ποτέ δεν τον εγκατέλειψε. Απλώς ήθελε την κατάλληλη συνταγή για να έρθει στην επιφάνεια.

Και, παρόλο που ο Γύρος της Τουρκίας δεν είναι κάτι σημαντικό για έναν αθλητή που έχει κερδίσει 30 ετάπ στον Γύρο Γαλλίας και τη φανέλα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μεταξύ άλλων – η νίκη στο χθεσινό ετάπ ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές στη ζωή του μεγάλου αθλητή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Patrick για την ευκαιρία που μου έδωσε να ξαναβρεθώ στην Deceuninck Quick Step που είναι σαν οικογένεια για μένα. Κάποιοι πίστεψαν πως δεν θα κατάφερνα να ξανακερδίσω, όμως εκείνος υποστήριξε το αντίθετο και του είμαι ευγνώμων γι’ αυτό”, δήλωσε ο Mark Cavendish λίγο μετά τη νίκη του.

 

 

Mark Cavendish
O Bασίλης Αναστόπουλος με τον Mark Cavendish

Ο Βασίλης Αναστόπουλος μας είπε για τη δουλειά του με τον Mark Cavendish:

“Το να πω ότι είμαι χαρούμενος ύστερα από την χθεσινή νίκη του Cav θα ήταν λίγο… Πραγματικά δεν μπορώ να εκφράσω πόσο χαρούμενος είμαι για τη νίκη αυτή του Mark Cavendish. Ήταν μια μεγάλη στιγμή καθώς σημαίνει την επιστροφή ενός πολύ μεγάλου αθλητή. 

Όπως είπα και στο podcast που κάναμε πρόσφατα, ανέλαβα τον Mark Cavendish τον Δεκέμβριο του 2020 με έναν και μοναδικό στόχο: να μπορέσει πάλι να κερδίσει αγώνες. Γιατί αυτό που διαπίστωσα από τις πρώτες μου συζητήσεις μαζί του είναι πως δεν είχα να κάνω με έναν συνηθισμένο αθλητή. Αυτός ο 36άρης που είχα μπροστά μου δεν ήταν ένας χορτασμένος από νίκες και διακρίσεις αθλητής. Έμοιαζε περισσότερο με έναν αθλητή έφηβο, που μόλις ξεκίνησε την καριέρα του, είναι διψασμένος για νίκες και έχει όλα τα φόντα να το πετύχει. 

Το πάθος που είδα στα μάτια του και η όρεξη στην προπόνηση αλλά και ο τρόπος που δουλεύει είναι μόνο παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νεότερους αθλητές.

Έτσι λοιπόν από τον Δεκέμβριο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί με έναν και μοναδικό στόχο, να φέρει μια νίκη και να διαψεύσει όλους εκείνους που έκαναν υποτιμητικά σχόλια για αυτόν τον μεγάλο αθλητή. 

Υπήρξαν ακόμη και “κορυφαίοι” προπονητές οι οποίοι – με επιχειρήματα – αποφάνθηκαν πως δεν επρόκειτο να ξανακερδίσει αγώνα για ένα σώρο δήθεν υπαρκτούς λόγους. Με τη δουλειά όμως που κάναμε όλο τον χειμώνα, για ακριβώς αυτό, δηλαδή να αναπτύξω το ταλέντο και την ικανότητα που έχει να κερδίζει – όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια – νομίζω πως χθες ήταν μια στιγμή δικαίωσης πρώτα για τον Mark και μετά για τον Patrick, το αφεντικό της ομάδας που όταν όλοι τον ρωτούσαν γιατί τον παίρνεις απαντούσε “γιατί ακολουθώ το συναίσθημά μου”. Ήταν όμως μια δικαίωση και για όλους εμάς που πιστέψαμε στον Μark.

 

Tελευταίοι έλεγχοι στο ποδήλατο του «Cav» πριν την προπόνηση…

 

Η αλήθεια ήταν πως εδώ και καιρό είναι κοντά σε μια νίκη. Ξεκινήσαμε από το γύρο της Αλμερίας που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, κυνηγούσε τη νίκη, είχε όμως ένα λάστιχο στα τρία τελευταία χιλιόμετρα και δεν μπορούσε να σπριντάρει. Στη συνέχεια είχαμε δεύτερες θέσες, μία τρίτη. Έβλεπα πως όλα τα νούμερα ήταν κοντά για να κερδίσει αλλά χάναμε στις λεπτομέρειες. Χθες λοιπόν τα έκανε όλα τέλεια.

Και μην ξεχνάμε πως κέρδισε τον Philipsen, που του πήρε τη νίκη στο Scheldeprijs, την προηγούμενη εβδομάδα, άρα ήταν κάπως σαν να… έπαιρνε το αίμα του πίσω.

Νομίζω πως από δω και στο εξής θα δούμε περισσότερες νίκες. Η αυτοπεποίθησή του πλέον είναι στα ύψη.

Η αναγνώριση της δουλειάς που κάνουμε μαζί έρχεται όχι μόνο από τον ίδιο τον Mark αλλά και απ’ όλους όσους παρακολουθούν τι συμβαίνει που διαπιστώνουν πως ο Mark όχι μόνο διακρίνεται αλλά και κερδίζει αγώνες που πριν μερικά χρόνια ή θα εγκατέλειπε ή θα τερμάτιζε με το τελευταίο γκρουπ.

Γιατί η χθεσινή νίκη είναι μόνο η αρχή και τέτοιες νίκες πιστεύω πως θα ακολουθήσουν.

Το να πω ότι είμαι περήφανος που δουλεύω με έναν τόσο σπουδαίο αθλητή είναι λίγο.

Είμαι κάτι παραπάνω από περήφανος”.

Δείτε επίσης

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Athens Bike Festival 2024 powered by ΔΕΗ

12,13,14 Απριλίου 2024, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου κλείνει φέτος 10 χρόνια ...

Cycle Tourism Show στην Μπολόνια

Αφιερωμένο στον Ποδηλατικό Τουρισμό Αν αναζητάτε έμπνευση για τις επόμενες ποδηλατικές σας διακοπές ή αν ...

Διασυλλογικός Αγώνας Δρόμου Αντοχής

Διασυλλογικός αγώνας δρόμου αντοχής Γύρος Λάρισας Ο Ποδηλατικός Γυμναστικός σύλλογος Λάρισας διοργανώνει, σε συνεργασία με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest