Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | ROAD | Δοκιμάζουμε το LOOK 795 Aerolight

Δοκιμάζουμε το LOOK 795 Aerolight

Απλά κορυφαίο!

Με εμφάνιση που προκαλεί και απόδοση που βάζει στο δρόμο φωτιά, το κορυφαίο μοντέλο LOOK 795 Aerolight «κλέβει» καρδιές και βλέμματα!

Φωτό: Πέτρος Γκότσης

Στην ποδηλατική βιομηχανία, όπως σε όλες τις βιομηχανίες, υπάρχουν εταιρείες που δημιουργούν τάσεις και εταιρείες που άπλα τις ακολουθούν. Υπάρχει όμως και ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό εταιρειών, που αδιαφορεί για τις τάσεις και τον ανταγωνισμό και με πρωτοποριακές τεχνολογίες δημιουργεί ποδήλατα ιδιαίτερα και μοναδικά. Μία από αυτές είναι η γαλλική εταιρεία LOOK (και η άλλη από την Γαλλία είναι).

LOOK-1232

Πλαίσιο
Το 795 Aerolight αποτελεί το κορυφαίο μοντέλο της LOOK και εκφράζει απόλυτα την υψηλή αισθητική και αντίληψη των Γάλλων για το πώς πρέπει να είναι ένα μοντέρνο ποδήλατο δρόμου. Με 11 πατέντες και 10 χρόνια έρευνας και εξέλιξης είναι χωρίς αμφισβήτηση ένα αμάλγαμα καινοτόμων τεχνολογιών που ξεχωρίζει.

Η διαφορετική αντίληψη των μηχανικών της LOOK είναι εμφανής σε κάθε πτυχή του 795 Aerolight. Το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί σαν σύνολο με το λαιμό, το παλουκόσελο και την πεταλιέρα, με στόχο τη μέγιστη απόδοση και οδηγική ευχαρίστηση.

LOOK-2607 (1)

Ξεκινώντας από το πλαίσιο, όλοι οι σωλήνες έχουν σχεδιαστεί στα πρότυπα της NACA για τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης. Για την κατασκευή του, οι μηχανικοί της γαλλικής εταιρείας χρησιμοποιούν περισσότερα από 800 κομμάτια υψηλής ποιότητας carbon 1.5Κ – high modulus και χρειάζονται 54 ώρες εργασίας για την ολοκλήρωση της κατασκευής.

LOOK-2601

Το πιρούνι HSC 8 Aero είναι 100% one-piece carbon και ζυγίζει μόλις 320 γραμμάρια, ενώ τηρεί τα πρότυπα ασφαλείας EN 14781 (144 joules εμπρόσθια κρούση). Για τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης, οι σχεδιαστές της LOOK έχουν κρύψει το εμπρόσθιο φρένο – τύπου V-Brake – στο εσωτερικό των καλαμιών. Το έχουν κρύψει τόσο καλά όμως που μοιάζει να «ντρέπεται» λίγο να αποδώσει…

LOOK-2591

Το οπίσθιο φρένο της Shimano – τύπου direct mount – είναι τοποθετημένο πίσω και κάτω από τη μεσαία τριβή για τη βελτίωση της αεροδυναμικής. Η απόδοση, όπως και η αίσθηση στη λειτουργία του, είναι αισθητά καλύτερη από αυτή του εμπρόσθιου φρένου.

LOOK-2555

Εκτός από το φρένο, κρυμμένα είναι και τα ποτήρια Head Fit 3 στο εσωτερικό του head tube (η ρύθμιση των οποίων γίνεται ανεξάρτητα από τη ρύθμιση του λαιμού), όπως και τα καλώδια των ταχυτήτων και των φρένων, τα οποία δρομολογούνται εσωτερικά του head tube, προσθέτοντας στην αεροδυναμική απόδοση.

LOOK-2566

Ο λαιμός Aerostem ενσωματώνεται απόλυτα με το head tube του πλαισίου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και αποδοτικό αποτέλεσμα. Κατασκευασμένος από υλικό carbon, διακρίνεται για το χαμηλό του βάρος και την αεροδυναμική του σχεδίαση, με την κλίση του να είναι ρυθμιζόμενη, από +17 έως -13 μοίρες, χωρίς τη χρήση αποστατών.

LOOK-2568

Το παλουκόσελο E-Post 2 αποτελεί τμήμα του πλαισίου και πέρα από την αεροδυναμικη του σχεδίαση έχει την ιδιότητα, με την προσθήκη ελαστομερών διαφορετικής σκληρότητας, να απορροφάει σε σημαντικό ποσοστό τους κραδασμούς. Επίσης διακρίνεται και για την ευχρηστία του καθώς αρκεί μισή στροφή στην ειδική βίδα για την αφαίρεση ή την τοποθέτησή του.

LOOK-2571

Για την πεταλιέρα Aero ZED 3 τι να πρωτοπεί κανείς!
Η Monobloc σχεδίαση σε σχήμα Z, συνδυαστικά με την υπερμεγέθη μεσαία τριβή τύπου bb65, της προσδίδουν την καλύτερη αναλογία ακαμψίας/βάρους της αγοράς! Πρέπει να την οδηγήσει κανείς για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Αυτό που μπορώ να πω είναι, πως είχα αρκετό καιρό να σπριντάρω πάνω από τα 1300 watts…

Εκτός από την ακαμψία και το χαμηλό βάρος, η πεταλιέρα Aero ZED 3 διακρίνεται και για την ευχρηστία της, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσεις δίσκους 110 ή 130 χιλιοστών BCD και να ρυθμίσεις το μήκος των μπράτσων, μεταξύ 170, 172,5 και 175mm.

LOOK-2605

Περιφερειακά
Το LOOK 795 Aerolight κατέφθασε στα χέρια μας από το Nevers της Γαλλίας στην ακριβότερη complete έκδοση, γεγονός που διευκόλυνε αρκετά το έργο μας. Για τις αλλαγές των ταχυτήτων φρόντιζε η κορυφαία ηλεκτρονική σειρά Dura-Ace 9070 της Shimano. Το τιμόνι ήταν το αεροδυναμικής σχεδίασης ADH Road της LOOK, με εξαιρετικά άκαμπτη απόδοση και ανατομική γεωμετρία (και το πιο «γλυκό» drop). Αν κάτι δεν μας άρεσε ήταν το πολύ μικρό σε φάρδος clamp bar, το οποίο δεν άφηνε περιθώριο για την τοποθέτηση της ειδικής βάσης στήριξης του Garmin Edge 1000. Η σέλα ήταν η Selle Italia SLR Monolink καθώς το πλαίσιο της δοκιμής μας ήταν εξοπλισμένο με αντίστοιχου τύπου παλουκόσελο.
Οι τροχοί ήταν οι Mavic Cosmic Pro Carbon, με 23άρια ελαστικά Mavic Yksion Pro, οι οποίοι, παρά την αξιόλογη απόδοσή τους, υπολείπονταν αισθητά του συνόλου στον τομέα της ακαμψίας και της αεροδυναμικής απόδοσης. Για το μεγαλύτερο μέρος των δοκιμών χρησιμοποιήσαμε τους «state of the art» τροχούς ENVE SES 3.4, με 25άρια ελαστικά Vredestein Fortezza Senso All Weather.
Στα πετάλια χρησιμοποιήσαμε τα LOOK KEO BLADE 2 ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα τοποθετήσαμε στο δισκοβραχίονα και τα Garmin Vector 2 για να αξιολογήσουμε με «νούμερα» την απόδοση του ποδηλάτου…

LOOK-1210 (1)
Οδηγώντας…
Δεν θέλω να το «κουράσω». Λίγα λόγια πάνω στο θέμα… Αν δεν μπορείς να πας γρήγορα με αυτό το ποδήλατο, τότε πολύ άπλα, δεν μπορείς να πας γρήγορα…
Η απόδοση του LOOK 795 Aerolight είναι συγκλονιστική σε όλα τα επίπεδα. Στην ευθεία, ψάχνεις να βρεις… από πού φυσάει. Στα σπριντ, βλέπεις τετραψήφια νούμερα και παίρνεις κουράγιο. Στα βουνά, νομίζεις πως… αδυνάτησες. Στις στροφές, τα λάστιχα σου φαίνονται στενά και μόλις πέσεις στην πρώτη τρύπα, γιατί θα πέσεις δεν τη γλιτώνεις, εκεί ξεχνάς το όνομά σου… Εκεί βλέπεις τα 10 χρόνια εξέλιξης να συσσωρεύονται σε ένα σημείο στο χώρο του παρόντος και να σου κλείνουν το μάτι! Και να σου χαμογελούν! Και να σε κάνουν να αναρωτιέσαι: «γιατί δεν το έχω αγοράσει ακόμα;»…

Συμπέρασμα
Το κορυφαίο μοντέλο της LOOK συνδυάζει την απόδοση με την οδηγική απόλαυση με τρόπο ασύγκριτο και εθιστικό! Μοναδικά κατασκευασμένο, με τεχνολογικές καινοτομίες και σχεδίαση που το κάνουν να μοιάζει μπροστά από την εποχή του, το 795 Aerolight ακροβατεί μεταξύ πρόκλησης και αισθητικής διατηρώντας μία ισορροπία λεπτή, πιο λεπτή και από την αιχμή του βλέμματος…

LOOK-2578 (1)

Μου αρέσει!
Να το οδηγώ!
Όταν δεν το οδηγώ, να το χαζεύω…
Δεν μου αρέσει…
Η αίσθηση και απόδοση του εμπρόσθιου φρένου…

Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά

Πλαίσιο: LOOK 795 AEROLIGHT
Πιρούνι: LOOK 795 AEROLIGHT
Δισκοβραχίονας: LOOK AERO ZED 3 50-34t
Αλλαγές ταχ.: SHIMANO DURAACE 9070 Di2
Εμπ. Ντερ.: SHIMANO DURAACE 9070 Di2
Οπ. Ντερ.: SHIMANO DURAACE 9070 Di2
Αλυσίδα: SHIMANO HG900
Κασέτα: SHIMANO ULTEGRA 6800 11-28t
Φρένα: LOOK AEROLIGHT – SHIMANO DURA ACE DIRECT MOUNT
Τροχοί: MAVIC COSMIC CARBON PRO
Ελαστικά: MAVIC YKSION PRO 700x23c
Παλουκόσελο: LOOK E-POST 2 MONOLINK
Σέλα: SELLE ITALIA SLR MONOLINK
Λαιμός: LOOK AEROSTEM 110MM
Τιμόνι: LOOK AHD ROAD 42MM c-c
Tιμή: 9.499,00€
Αντιπρόσωπος: www.kassimatiscycling.gr Τηλ.: 210 4122596

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

Με ποδήλατο στην ιστορία και την τέχνη

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρους πολιτισμού Κάτι αλλάζει στην Αθήνα καθώς, με το πρόγραμμα «Με ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest