Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | E-BIKES | Ideal Orama 359-D5: κάθε χρονιά και καλύτερο!
Ideal Orama 359-d5 Δοκιμή

Ideal Orama 359-D5: κάθε χρονιά και καλύτερο!

Το ανανεωμένο Ideal Orama 359-D5

Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη έκδοση του «οράματος» της Ideal για την αστική μετακίνηση, το μοντέρνο Ideal Orama 359-D5 του 2020.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ή κοινώς e-bikes, έχουν μπει για τα καλά στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού σαν ο πιο μοντέρνος, χρηστικός και έξυπνος τρόπος αστικής μετακίνησης και όχι μόνο!

Οι πωλήσεις των e-bikes έχουν ξεπεράσει, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτές των «συμβατικών» ποδηλάτων και πλέον σε όλες τις κατηγορίες – road, mtb, gravel, urban – υπάρχουν αξιόλογες «ηλεκτρικές προτάσεις» που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες και τα γούστα των πιο απαιτητικών.

Κατά τη γνώμη μας, η κατηγορία city – urban είναι αυτή με το εντονότερο «ηλεκτρικό» ενδιαφέρον, καθώς προσεγγίζει τον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας με τρόπο λογικό και αποδοτικό.

Άξιος πρεσβευτής της κατηγορίας ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης, από την πρώτη του κιόλας παρουσία, είναι το Ideal Orama που σε κάθε του έκδοση γίνεται καλύτερο, με αποκορύφωμα το ανανεωμένο 359-D5 του 2020.

shimano steps e6100

Με την εγγύηση της Shimano

Η καρδία ενός ποδηλάτου e-bike βρίσκεται στο σύστημα ηλεκτροκίνησης και στην περίπτωση του Ideal Orama 359-D5, αυτή «χτυπά» με ιαπωνική τελειότητα και ακρίβεια! Το κορυφαίο σύστημα Steps της Shimano φροντίζει για την αξιόπιστη και αποδοτική ηλεκτρική υποβοήθηση του ποδηλάτου.

Για το 2020, η ελληνική εταιρεία επίλεξε την καινούργια ηλεκτροκίνηση Steps E6100 που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές, μαζί με την αισθητική αναβάθμιση και σχεδίαση του πλαισίου. Η ηλεκτροκίνηση E6100, ξεκάθαρα προσανατολισμένη για χρήση city – urban, διαθέτει βελτιωμένη σχεδίαση (με επιρροές από το χωμάτινο μοντέλο E8000) και είναι ελαφρύτερη, πιο αθόρυβη και πιο αποδοτική σε ποσοστό 20% – συγκριτικά με την προγενέστερη ηλεκτροκίνηση E6000.

Η βελτιωμένη σχεδίαση της ηλεκτροκίνησης διαθέτει πιο στενό Q-Factror ώστε να δίνει στον αναβάτη φυσικότερη αίσθηση κατά το πεταλάρισμα, ενισχύοντας περαιτέρω την άνεση.

Στη λειτουργία της, η νέα ηλεκτροκίνηση προσδίδει στο ποδήλατο έναν πιο ήπιο και αθόρυβο χαρακτήρα. Η υποβοήθηση μπαίνει ακόμα πιο ομαλά και αθόρυβα με τρόπο υποδειγματικό για την κατηγορία.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως δεν έχουμε οδηγήσει πιο ομαλό και αθόρυβο σύστημα ηλεκτροκίνησης από το Shimano Steps E6100 που εξοπλίζει το Ideal Orama 359-D5 του 2020!

shimano steps battery

Εντυπωσιακή αυτονομία!

Ένα από τα μεγάλα ατού του Ideal Orama 359-D5 είναι η αυτονομία του. Η μπαταρία Shimano STEPS battery BT-E8010, 36V, 14Ah, 504Wh εξασφαλίζει στο ποδήλατο πολύ υψηλή αυτονομία που υπό συνθήκες μπορεί να αγγίξει τα 180χλμ.!

Το σύστημα διαθέτει τρία mode υποβοήθησης – eco, norm και high. Σε φυσιολογικές συνθήκες αστικής μετακίνησης, στο στοιχείο του ποδηλάτου δηλαδή, η μπαταρία θα εξασφαλίσει άνετα 140χλμ. Σε πιο extreme συνθήκες, με πολύ ανηφόρα και μόνιμα επιλεγμένο το high mode, τα 70χλμ. είναι σίγουρα, προτού η μπαταρία… εγκαταλείψει τη μάχη.

Για να την… επαναφέρουμε στη ζωή, θα χρειαστούν μόλις 2 ώρες για να φορτιστεί το 80% της χωρητικότητά της, και άλλες δύο για να ολοκληρωθεί η φόρτιση στο 100%.

Το πολύ θετικό της υπόθεσης είναι πως η Shimano εγγυάται 1000 κύκλους φόρτισης για την μπαταρία, με εξασφαλισμένο το 60% της μέγιστης φόρτισης.

shimano nexus c7050 d5

Με 5 εσωτερικές ταχύτητες και ηλεκτρονικές αλλαγές Di2

Η Shimano φροντίζει συνολικά για τη μετάδοση του ποδηλάτου (τι καλά!) με… κερασάκι στην τούρτα το οπίσθιο κέντρο Nexus C7050 5D. Με 5 εσωτερικές ταχύτητες, όπως φανερώνει η ονομασία του, και ηλεκτρονικές αλλαγές που μπορούν να συγχρονιστούν αυτόματα, η οδήγηση του ποδηλάτου μετατρέπεται σε πραγματική απόλαυση, χωρίς το παραμικρό χτύπημα αλυσίδας στις πολλές κακοτεχνίες των δρόμων της πόλης, χωρίς την «απαίτηση» για συχνή συντήρηση και χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσεις ταχύτητα κάθε φορά που σταματάς στο φανάρι, πριν να ξεκινήσεις ξανά. Με το που σταματήσεις, το σύστημα έχει επιλέξει αυτόματα χαμηλότερη ταχύτητα ώστε η εκκίνηση να γίνει ομαλά και ξεκούραστα. Είναι πανέξυπνο το «άτιμο»!

Στη μοναδική περίπτωση που θα θέλαμε περισσότερες ταχύτητες είναι όταν η διαδρομή περιλαμβάνει πολλές ανηφοροκατηφόρες και χρειάζεται συνεχόμενες αλλαγές και πιο μικρά κενά στη μετάδοση.

Ideal Orama 359-D5 δοκιμή

Αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς

Η εξαιρετική λειτουργία της ηλεκτροκίνησης συνοδεύεται από την ανάλογη συμπεριφορά του πλαισίου. Το πλαίσιο του Orama, εκτός από όμορφο αισθητικά, προσδίδει στο ποδήλατο εξαιρετικά ασφαλή συμπεριφορά, τόσο στις στροφές όσο και στην ευθεία, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από την απόδοση των ελαστικών. Εδώ, πρέπει να αναφέρουμε την πολύ καλή απόδοση των ελαστικών, ειδικά στον τομέα της διάτρησης. Δοκιμάσαμε το ποδήλατο καθημερινά, για δύο μήνες, σε πραγματικές συνθήκες Urban και δεν πάθαμε ποτέ λάστιχο. Φανταστείτε να πηγαίνετε στη δουλεία σας με κουστούμι και γραβάτα (λέμε τώρα) και να πρέπει να κατεβείτε από το ποδήλατο και να αλλάξετε σαμπρέλα στη μέση της οδού Πανεπιστημίου… Oh mon Dieu!

Συμπέρασμα
Αποδοτικό, αθόρυβο και ξεκούραστο, το ανανεωμένο Ideal Orama 359-D5 αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες «ηλεκτρικές» προτάσεις της αγοράς στα ποδήλατα πόλης, μετατρέποντας την αστική μετακίνηση σε πραγματική απόλαυση. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ελληνικής εταιρείας που καταφέρνουν κάθε φορά να κάνουν το «Orama» τους καλύτερο!
Μου αρέσει
Η αθόρυβη και αποδοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτροκίνησης
Η ασφαλής και απροβλημάτιστη οδηγική συμπεριφορά του ποδηλάτου
Δεν μου αρέσει…
Η κλιμάκωση της μετάδοσης σε οδηγικές συνθήκες με πολλές ανηφόρες
Τιμή: €2.499,00
Αντιπρόσωπος: ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, www.idealbikes.net

Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά

Πλαίσιο: E-City, AL6061-T4/T6, Shimano STEPS, hydroforming
Πιρούνι: RST VOLANT-700C-T, 60 mm, adjustable preload
Δισκοβραχίονας: Shimano STEPS FC-E6100, 38T
Ηλεκτροκίνηση: Shimano STEPS center drive unit DU-E6100, 36V, 250W, 60Nm
Μπατάρια: Shimano STEPS battery BT-E8010, 36V, 14Ah, 504Wh, down tube
Κεντρική μονάδα: Shimano STEPS large display SC-E6100
Αλλαγές ταχ.: Shimano STEPS SW-E7000
Αλυσίδα:Shimano CN-HG71
Κασέτα: Shimano Nexus sprocket CS-C7000, 27T
Φρένα: Shimano BR-MT200 / BL-MT201 disc brakes, 180/180 mm
Τροχοί: Shimano Nexus C7050-5D – Mach1 260 Rims
Ελαστικά: Schwalbe Energizer Plus GreenGuard, reflective, 47-622 (28*1.75)
Παλουκόσελο: Humpert Ergotec Atar, 31.6 mm
Σέλα: Selle-Bassano XL Volare
Λαιμός: Humpert Ergotec Octopus Ahead, adjustable angle, 31.8 mm
Τιμόνι: Humpert Ergotec, 620 mm
Φώτα: AXA, Blue Line 30 lux front, SLIM LED rear
Λασπωτήρες: SKS made for Shimano STEPS
Σχάρα: CarryMore, alloy

Δείτε επίσης

kosmoride

Μαύρη Παρασκευή… «άσπρη μέρα» για e-Bike!

«Μαύρη Παρασκευή, Άσπρη Μέρα!» στην Kosmoride, με όφελος έως και 3.500€! Η Kosmoride, η κορυφαία ...

Ελαστικά ποδηλάτου: Τι πρέπει να κάνετε τους χειμερινούς μήνες!

Χρήσιμες συμβουλές, από τους μηχανικούς της Pirelli, προκειμένου να διατηρήσετε τα ελαστικά ποδηλάτου σας σε ...

Μagene T100: Budget Friendly Smart Trainer

Τα smart trainers και οι αντίστοιχες εφαρμογές έχουν αλλάξει τον τρόπο που απολαμβάνουμε το ποδήλατο ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest