Home | MBIKE BLOGS | MBike Editors | Handmade in America: HIA Velo
Η HIA Velo είναι περήφανη που τα προϊόντα της σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στις ΗΠΑ

Handmade in America: HIA Velo

Είναι αυτή η εταιρεία που θα αλλάξει το τοπίο στο ποδήλατο;

Μπορεί οι περισσότερες γνωστές αμερικάνικες εταιρείες να κατασκευάζουν πλέον τα ποδήλατά τους στην Ασία αλλά μια νέα εταιρεία είναι περήφανη να κατασκευάζει τα πάντα στις ΗΠΑ. Είναι η ΗΙΑ Velo.

 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Grega Stopar

 

O Tony Karklins, περισσότερο γνωστός ως ο ιδιοκτήτης της Orbea USA, έχει δημιουργήσει αρκετό θόρυβο σχετικά με το τελευταίο του επιχειρηματικό εγχείρημα. Συγκέντρωσε έναν εντυπωσιακό αριθμό μηχανικών και επενδυτών και δημιούργησε την HIA Velo – όπου το HIA σημαίνει «Handmade in America» – ένα σήμα που εδώ και αρκετό καιρό βλέπαμε όλο και λιγότερο σε προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Τα πρώτα προϊόντα της νέας εταιρείας αναμένεται να παρουσιαστούν τον Φεβρουάριο. Ο συνεργάτης μας Grega Stopar ταξίδεψε στα κεντρικά της εταιρείας, στο Αρκάνσας, για να είστε οι πρώτοι που θα την γνωρίσετε! 

Ο εμπνευστής και "αφεντικό" της εταιρείας, Tony Karklins ποζάρει για το MBike
Ο εμπνευστής και «αφεντικό» της εταιρείας, Tony Karklins ποζάρει για το MBike

 

Τα κεντρικά της HIA Velo είναι στο Little Rock, στο Arkansas, μια περιοχή αρκετά άγνωστη στην ποδηλατική βιομηχανία αλλά με έντονη κουλτούρα στο ποδήλατο. Πολλή έντονη… Το Little Rock διαθέτει αμέτρητα μονοπάτια, πολλούς δρόμους για ποδήλατο και τη μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά πεζοί και χρήστες ποδηλάτου.

Μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο του Little Rock βρίσκονται τα κεντρικά της HIA Velo, μιας εταιρείας με μεγαλεπήβολα σχέδια και στόχο να κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς στα επόμενα χρόνια.

Πριν από οχτώ μόλις μήνες, ο Karklins ταξίδεψε στον Καναδά και έφερε όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, καλούπια αλλά και σχέδια πλαισίων από την πρόσφατα χρεοκοπημένη Gury Cycles, από το Montreal.

Σημασία στη λεπτομέρεια και κατασκευή 100% Made in America!
Σημασία στη λεπτομέρεια και κατασκευή 100% Made in America!

 

Στο χέρι και η βαφή των πλαισίων
Στο χέρι και η βαφή των πλαισίων

 

Τα πλαίσια αποτελούν μικρά αριστουργήματα
Τα πλαίσια αποτελούν μικρά αριστουργήματα

Όλος ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στο Little Rock και η παραγωγή στις εγκαταστάσεις της νέας εταιρείας έχει ήδη ξεκινήσει. Προς το παρόν κατασκευάζουν μόνο ένα ποδήλατο που απλώς έχει το όνομα του ιδρυτή της εταιρείας αλλά πρόκειται πρακτικά για το εξαιρετικά ελαφρύ και άκαμπτο Photon RX της Guru Cycles. Όμως το Φεβρουάριο αναμένεται η ανακοίνωση της πρώτης τους μάρκας που θα ακούει στο όνομα Allied και τότε είναι που ξεκινάει το παιχνίδι!

Allied Bikes. Σύντομα θα ακούσετε πολλά γι' αυτά...
Allied Bikes. Σύντομα θα ακούσετε πολλά γι’ αυτά…

Η Allied θα τοποθετηθεί στην αγορά ως μια υψηλών προδιαγραφών, αμερικάνικη μάρκα – όπου όλος ο σχεδιασμός και η παραγωγή θα γίνεται στην Αμερική – και στην αρχή θα διαθέτει μόνο ποδήλατα δρόμου και gravel. Η ομάδα των σχεδιαστών της HIA Velo δημιούργησε ήδη ένα νέο πλαίσιο – μια κατασκευή που αποτελείται από δύο τμήματα monocoque και ενσωματώνει νέες τεχνικές παραγωγής. Κάνοντας την παραγωγή στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση και σε ιδιαίτερα εξελιγμένες τεχνολογίες carbon οι οποίες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν εκτός ΗΠΑ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως πρόκειται να κατασκευάσουν και τα δικά τους πιρούνια, κάτι που κανείς άλλος δεν είχε προσπαθήσει ως τώρα.

Made here!
Made here!

Η δημιουργία ποδηλάτων βουνού αλλά και e-bikes είναι επίσης στα σχέδια της εταιρείας αλλά για τα επόμενα χρόνια και, ανάλογα με την κατηγορία του ποδηλάτου, τα προϊόντα της HIA Velo θα έχουν διαφορετικό brand name – ίσως 3 ή 4 ονόματα.

Στο εμπορικό κομμάτι, η HIA Velo σκοπεύει να κάνει απευθείας πωλήσεις αλλά να διαθέτει και ένα δίκτυο μεταπωλητών αρχικά μόνο στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Κάθε ποδήλατο δρόμου και gravel θα διατίθεται σε αρκετά διαφορετικά μεγέθη και ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το ύψος του headtube. Η δυνατότητα custom παραγγελίας επεκτείνεται και στο κομμάτι της βαφής και εδώ είναι ένας τομέας στον οποίο έχει γίνει μεγάλη επένδυση, άρα μπορούμε να περιμένουμε εντυπωσιακές λύσεις! Ο καθε πελάτης μπορεί επίσης να επιλέγει διαφορετικά περιφερειακά, τροχούς κλπ ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του.

Όλα δείχνουν πως το – εδώ και χρόνια χαμένο – Handmade in America μπαίνει ξανά στο παιχνίδι. Αρκεί να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των προϊόντων – σίγουρα δεν απευθύνεται στην οικονομική κατηγορία – και φυσικά η απόδοση των μοντέλων της εταιρείας. Αν κρίνουμε όμως από τα ονόματα που έχουν συγκεντρωθεί στο team αλλά και στην επένδυση, πρέπει να περιμένουμε ένα μικρό θαύμα!

Οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά!
Οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά!

Δείτε επίσης

kosmoride

Μαύρη Παρασκευή… «άσπρη μέρα» για e-Bike!

«Μαύρη Παρασκευή, Άσπρη Μέρα!» στην Kosmoride, με όφελος έως και 3.500€! Η Kosmoride, η κορυφαία ...

Ελαστικά ποδηλάτου: Τι πρέπει να κάνετε τους χειμερινούς μήνες!

Χρήσιμες συμβουλές, από τους μηχανικούς της Pirelli, προκειμένου να διατηρήσετε τα ελαστικά ποδηλάτου σας σε ...

3T Racemax Boost Italia

3T Racemax Boost Italia: 100% made in Italy

3T gravel bike Άλλο ένα 100% made in Italy μοντέλο από την 3Τ, αυτή τη ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest