Home | Αρχική | Δοκιμάζουμε τα πετάλια Garmin Vector 2

Δοκιμάζουμε τα πετάλια Garmin Vector 2

Ζήτημα δύναμης!

Τα πετάλια Vector 2 αποτελούν την ξεχωριστή πρόταση της Garmin για να εισέλθετε στο «μαγικό» κόσμο της δύναμης.

Η εποχή που ένας ποδηλάτης έπρεπε να ξοδέψει μία περιουσία, ή να είναι αθλητής επαγγελματικής ομάδας, για να μπορεί να προπονηθεί με powermeter ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, οι εταιρείες έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι της δύναμης με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές στην αγορά, σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Μία από τις πιο αξιόλογες είναι τα πετάλια Vector 2 της Garmin.

IMG_1417

Tα πετάλια Vector 2 έχουν σχεδιαστεί από την αμερικανική εταιρεία με γνώμονα την αξιοπιστία και την ευχρηστία. Σε αντίθεση με τις περισσότερες προτάσεις ανταγωνιστικών εταιρειών, η «καρδιά» του powermeter βρίσκεται στο εσωτερικό των πεταλιών, με 8 μετρητές πίεσης (strain gauges) στον άξονα του κάθε πεταλιού για τον ακριβή υπολογισμό της παραγόμενης δύναμης σε ποσοστό +/- 2%, ενώ η μεταφορά των δεδομένων στην κεντρική μονάδα γίνεται με το πρωτόκολλο ANT+.
To σύστημα, εκτός του ότι υπολογίζει τη δύναμη που παράγεται ξεχωριστά στο αριστερό και στο δεξί πόδι του αναβάτη, αναλύει λεπτομερώς τη δυναμική σε κάθε πεταλιά και υποδεικνύει πως ασκείται η δύναμη στο κάθε πετάλι ώστε να μπορεί ο αναβάτης να ρυθμίσει σωστά και με ακρίβεια τα σχαράκια στα παπούτσια του και να βελτιώσει σε βάθος χρόνου το πεταλάρισμα του. Επίσης, το σύστημα υπολογίζει και το χρόνο που αυτός πέρασε καθισμένος στη σέλα και όρθιος στα πετάλια, υποδεικνύοντας την αποδοτικότητα της κάθε θέσης.

IMG_1413

Στο πακέτο, εκτός από τα πετάλια και τους δυο αισθητήρες, περιλαμβάνεται και ένα ζευγάρι σχαράκια – τύπου LOOK KEO BLADE – μαζί με το σχετικό hardware. Επίσης, ο υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το μέγεθος των αισθητήρων – μεταξύ Standard και Large – ανάλογα με το πάχος του δισκοβραχίονα που θα τοποθετήσει τα πετάλια.
Η έκδοση Standard (της δοκιμής μας) ταιριάζει στους περισσότερους δισκοβραχίονες της αγοράς. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, τοποθετήσαμε τα πετάλια χωρίς κανένα πρόβλημα στους εξής δισκοβραχίονες: Shimano DuraAce 9000, Ultegra 6800, Cannondale Hollowgram Si SL 2 και LOOK ZED 3.

Το σώμα των πεταλιών, κατασκευάζεται από ελαφρύ συνθετικό υλικό, με προσθήκη από ανοξείδωτο ατσάλι στο σημείο που τρίβεται με τα σχαράκια, ενώ οι άξονες κατασκευάζονται από ειδικό επισκληρυμένο ανοξείδωτο χάλυβα – με τη μέθοδο CNC – και εδράζονται σε «κλειστά» ρουλεμάν και κουζινέτα LSL. Επίσης, στη κάτω μεριά του σώματος των πεταλιών, υπάρχει μια μικρή βίδα allen – στο κάθε πετάλι – που ρυθμίζει την προ φόρτιση του ελατηρίου. Tο βάρος των πεταλιών ανέρχεται στα 313γρ και των αισθητήρων στα 47γρ.

IMG_1403

Το powermeter της αμερικανικής εταιρείας διακρίνεται για την ευχρηστία του. Η τοποθέτηση του συστήματος είναι εύκολη και γρήγορη και μπορείς να την κάνεις μόνος σου με τη χρήση δύο εργαλείων: ενός allen 2.5mm (που περιλαμβάνεται στο πακέτο) και ενός ροπόκλειδου. Είναι πολύ σημαντικό, για να διασφαλιστεί η ακρίβεια στη μέτρηση της δύναμης, τα σφίξιμο των πεταλιών στο δισκοβραχίονα να γίνει με ροπή (40N-m). Εφόσον σφίξεις σωστά τα πετάλια, μετά τοποθετείς τους αισθητήρες με το χέρι, σφίγγεις τις βίδες τους με το allen των 2.5mm και το σύστημα είναι έτοιμο για βαθμονόμηση (calibration).
Κάθε φορά που τοποθετείς τα πετάλια σε ένα ποδήλατο, πριν το calibration, το σύστημα σου ζητάει να ορίσεις το μήκος του δισκοβραχίονα και τη γωνία που έχουν τοποθετηθεί οι αισθητήρες μέσα στα πετάλια (installation angle). Μια διαδικασία πολύ πιο απλή από ότι ακούγεται ή μπορεί να φαντάζει… Αρκεί να κάνεις πετάλι για λίγα δευτερόλεπτα με 80-90 στροφές το λεπτό και το σύστημα είναι έτοιμο για calibration.
Το calibration όμως, όπως είθισται, πρέπει να το πραγματοποιείς κάθε φορά προτού να ανέβεις στο ποδήλατο. Πως γίνεται; Aκόμα πιο εύκολα! Με το που ενεργοποιήσεις την κεντρική μονάδα, γυρνάς μερικές φορές το δισκοβραχίονα με το χέρι, για να ενεργοποιηθεί και το powermeter, μπαίνεις στο menu και πατάς calibration, αφήνεις ακίνητο το ποδήλατο και το δισκοβραχίονα, και μέσα σε 2 με 3 δευτερόλεπτα είσαι έτοιμος για πετάλι!

IMG_1419

Το σύστημα τροφοδοτείται από δύο μπαταρίες τύπου CR2032 – μία σε κάθε αισθητήρα. Κάθε αισθητήρας, εκτός από τη μπαταρία, έχει και ένα φωτάκι Led, που αναβοσβήνει πράσινο κάθε 10’’, και σε προειδοποιεί για την κατάσταση του συστήματος. Όταν η διάρκεια ζωής των μπαταριών, η οποία ανέρχεται στις 150 ώρες λειτουργίας, μειωθεί έντονα, τότε το φωτάκι αναβοσβήνει κόκκινο και σε προειδοποιεί για την αντικατάσταση τους.

IMG_0682 (1)

Η δοκιμή των πεταλιών Vector 2 διήρκεσε 3 μήνες περίπου και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα γράψαμε κάτι περισσότερο από 100 ώρες οδήγησης, ενώ τοποθετήσαμε τα πετάλια σε 8 διαφορετικά ποδήλατα. Οι συνθήκες περιλάμβαναν οδήγηση σε όλων των ειδών τα τερέν, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους… 44 βαθμούς Κελσίου ενώ είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε και στους μαγευτικούς Δολομίτες, σε υψόμετρο 2200 μέτρων, με πιο χαμηλές θερμοκρασίες (7 βαθμούς Κελσίου) για να αξιολογήσουμε πλήρως την αξιοπιστία τους.

Σε όλη τη διάρκεια των δοκιμαστικών το σύστημα λειτούργησε άψογα και δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ κανένα απολύτως πρόβλημα. Δε χάθηκε ποτέ το σήμα (βλέπαμε πάντα νούμερα στην οθόνη του Edge 1000) ενώ η τοποθέτηση του συστήματος – πάνω από… 30 φορές – ήταν πάντοτε εύκολη και γρήγορη.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Garmin Vector 2 είναι, εκτός από την ευχρηστία τους, η ανάλυση Cycling Dynamics. Το σύστημα εμφανίζει στην οθόνη της συμβατής συσκευής Εdge – real time – ένα αναλυτικό γράφημα που σου υποδεικνύει την αποδοτικότητα της κάθε πεταλιάς σε κάθε πόδι ξεχωριστά, υπολογίζοντας ακριβώς στις πόσες μοίρες ξεκινάει το κάθε σου πόδι να ασκεί δύναμη και στις πόσες σταματάει και πόσα watt παράγει το κάθε ένα ξεχωριστά (PPO). Ταυτόχρονα σου υποδεικνύει και την απόκλιση που έχει το κάθε σου πόδι από το κέντρο του άξονα των πεταλιών για να μπορέσεις να ρυθμίσεις σωστά τα σχαράκια στα παπούτσια σου και να βελτιώσεις την απόδοση σου (PCO).

Συμπέρασμα
Τα πετάλια της Garmin αποτελούν το απόλυτο προπονητικό εργαλείο. Εύχρηστα, αξιόπιστα και εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προσφέρουν την πιο λεπτομερή ανάλυση δεδομένων – συγκριτικά με οποιοδήποτε powermeter κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά – και αποτελούν τον «εξυπνότερο» τρόπο για να δώσετε άλλη διάσταση στον όρο προπόνηση…
Η ελληνική αντιπροσωπεία προσφέρει διετή εγγύηση σε κάθε σύστημα πεταλιών Garmin Vector 2 που αγοράστηκε από το εξουσιοδοτημένο δίκτυο καταστημάτων της χώρας. Σε περίπτωση αγοράς από το εξωτερικό, η εγγύηση δεν ισχύει και το σύστημα θα πρέπει να επιστραφεί στο μαγαζί από το οποίο αγοράστηκε.
Τιμή: 1.149€
Αντιπρόσωπος: www.garmin.gr

Δείτε επίσης

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Athens Bike Festival 2024 powered by ΔΕΗ

12,13,14 Απριλίου 2024, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου κλείνει φέτος 10 χρόνια ...

Cycle Tourism Show στην Μπολόνια

Αφιερωμένο στον Ποδηλατικό Τουρισμό Αν αναζητάτε έμπνευση για τις επόμενες ποδηλατικές σας διακοπές ή αν ...

Scott Voltage eRide Trail Bike

Scott Voltage eRIDE: σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα…

Το μέλλον των ηλεκτρικών Trail Bike όπως παρουσιάζεται μέσα από το ολόφρεσκό Scott Voltage eRide ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest