Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | ROAD | Bianchi Press camp: Πρώτη δοκιμη του Oltre XR4… Mamma mia!

Bianchi Press camp: Πρώτη δοκιμη του Oltre XR4… Mamma mia!

Αποκλειστική παρουσίαση!

Ταξιδεύουμε στην βόρεια Ιταλία για να δοκιμάσουμε πρώτοι τα νέα μοντέλα της Bianchi για το 2017

 

Πιστοί στο ραντεβού μας, βρεθήκαμε και φέτος για τρεις μέρες στο Colombaro di Corte Franca της Βόρειας Ιταλίας, ένα μικρό και γραφικό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από το Bergamo και δίπλα στη λίμνη Iseo, για να δούμε από κοντά τα δυο νέα μοντέλα της Bianchi για το 2017 – το πανάλαφρο Methanol CV και το αεροδυναμικό Oltre XR4.
Δυο εντυπωσιακά μοντέλα διαφορετικής κατηγορίας – ένα ΜΤΒ και ένα Road – που τα συνδέει μια κοινή τεχνολογία: η «διαστημική» Countervail. Μια επαναστατική τεχνολογία που αποτελεί ισόβεια αποκλειστικότητα της Bianchi και είναι αυτή που προσδίδει στα ποδήλατα της μοναδικά οδηγικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν και ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.

2

Για τρεις μέρες λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να «ζήσουμε» τα νέα ποδήλατα σε ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς και να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους της Bianchi λεπτομερώς για τις νέες τεχνολογίες, τις τάσεις και τη μελλοντική πορεία της εταιρείας γενικότερα, απολαμβάνοντας πάντα τη ζεστή φιλοξενία, το εξαιρετικό φαγητό και το φημισμένο κρασί της περιοχής.

unspecified

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με επιλεγμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, που έδωσαν το παρόν και τίμησαν με την παρουσία τους το event. Και τέλος – και αυτό ήταν το… κερασάκι – να οδηγήσουμε τα ποδήλατα στις μαγευτικές διαδρομές της γύρω περιοχής, μέσα σε αμπελώνες, πλάι στη λίμνη και σε μερικές… δύσκολες ποδηλατικές αναβάσεις.

unspecified

 

Το Methanol CV:
Για την πρώτη μέρα του Press Camp η Bianchi είχε προγραμματίσει την παρουσίαση του mtb μοντέλου Μethanol CV που, όπως μαρτυρά η ονομασία του, είναι το πρώτο mtb που ενσωματώνει την επαναστατική τεχνολογία CV.
Η επίσημη παρουσίαση του μοντέλου είχε γίνει πρωτύτερα, πριν από ενάμιση μήνα περίπου, παράλληλα με το δεύτερο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος MTB στο Albstadt της Γερμανίας στον οποίο έκανε και το αγωνιστικό του ντεμπούτο. Από μία σύντομη εμπειρία που είχαμε μαζί του, αυτό που μας εντυπωσίασε – πλην της εντυπωσιακής εμφάνισης – ήταν ο ανάλαφρος τρόπος και η ευκολία με την οποία σκαρφάλωνε τα βουνά και η μεγάλη σταθερότητα και η ασφάλεια που σου μετέδιδε στις κατηφόρες.

5

To νέο Oltre τεταρτης γενιάς!
Η δεύτερη μέρα ήταν η αυτή με το πιο έντονο ενδιαφέρον γιατί γινότανε η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του Oltre XR4. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε διαρρεύσει καμία πληροφορία, παρά μόνο εικόνες και βίντεο από τα αγωνιστικά ποδήλατα με τα οποία τρέχουν οι αθλητές της Lotto NL Jumbo στο Pro tour και έτσι η περιέργεια ήταν διάχυτη στα πρόσωπα όλων των δημοσιογράφων για το πώς θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα…

 

1DX_7496

 

Οι σχεδιαστές της Bianchi τα κατάφεραν και με το παραπάνω! Δημιούργησαν ένα ποδήλατο που… προκαλεί! Λίγο η Celeste άποψη, λίγο οι εντυπωσιακές αεροδυναμικές γραμμές του και η υψηλή αισθητική που χαρακτηρίζει τα ποδήλατα της ιταλικής εταιρείας, είναι αρκετά για να σε κάνουν να… ερωτευτείς το νέο Oltre XR4 με την πρώτη μάτια!

66

Κύριος στόχος των σχεδιαστών της ιταλικής εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός νέου Oltre XR που να είναι βελτιωμένο σε όλα τα σημεία από τον προκάτοχό του, με έμφαση στην αεροδυναμική και τη συνολική βελτίωση της αποδοτικότητας. Για να το καταφέρουν, εφάρμοσαν όλη την τεχνογνωσία και τις προηγμένες τεχνολογίες στον τομέα της αεροδυναμικής σχεδίασης (CFD Analysis, wind tunnel), μαζί με τη διαστημική και δοκιμασμένη τεχνολογία CV, με το τελικό αποτέλεσμα να τους δικαιώνει απόλυτα καθώς καταφέρνει να εξοικονομήσει 20w στον αναβάτη, συγκριτικά με το προγενέστερο Oltre XR2!
Γι’ αυτό άλλωστε το νέο μοντέλο ονομάστηκε XR4 και όχι XR3… Γιατί βρίσκεται δυο γενιές μπροστά!

7

Για πρώτη φορά στην ποδηλατική βιομηχανία, η Bianchi εισήγαγε μια πανάκριβη τεχνολογία – βγαλμένη κατευθείαν από την F1 – για να τελειοποιήσει την αεροδυναμική σχεδίαση του Oltre XR4.
Μια ειδική φωσφορούχα μπογιά εγχέεται επάνω στην επιφάνεια του πλαισίου και του πιρουνιού, σε αγωνιστική ταχύτητα και, ανάλογα με το πως ρέει και ποσό έντονα φωσφορίζει, αποκαλύπτεται η αεροδυναμική απόδοση της κάθε πτυχής τους.

Ένα αεροδυναμικά σχεδιασμένο ποδήλατο οφείλει να είναι και άκαμπτο για να μεταφέρει τη δύναμη χωρίς απώλειες, βοηθώντας τον αναβάτη να κινηθεί γρηγορότερα.
Για την κατασκευή του Oltre XR4 η Bianchi χρησιμοποιεί την «ακριβή» μέθοδο monocoque και υψηλής ποιότητας hi modulus carbon ώστε να διασφαλισθούν υψηλά επίπεδα ακαμψίας, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα του βάρους (980γρ στο μέγεθος 55).
Στην ακαμψία, όπως μας αποκάλυψαν οι άνθρωποι της ιταλικής εταιρείας, συμβάλει και η τεχνολογία CV που εμπεριέχεται σε όλο το πλαίσιο και το πιρούνι.

10

 

Το εμπρόσθιο μέρος του πλαισίου είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο την αεροδυναμική απόδοση. Εμπνευσμένοι από την επιτυχημένη σχεδίαση του TT μοντέλου Aquila CV, οι μηχανικοί της Bianchi έχουν μικρύνει αρχικά την διάμετρο του κάτω ρουλεμάν στο head tube, από 1.5’’ σε 1.4’’, ενώ έχουν «κοντύνει» το ύψος του headtube κατά ένα εκατοστό, για να δημιουργήσουν μικρότερη εμπρόσθια επιφάνεια και χαμηλότερη και πιο αεροδυναμική θέση οδήγησης.
Επίσης, έχουν σχεδιάσει κατάλληλα και το σημείο που δένει το top tube με το head tube ώστε, με την χρήση ειδικών spacers, να εναρμονίζεται απόλυτα με το ενιαίο κόκπιτ Vision Metron 5D.

11

 

Το πιρούνι, ακολουθεί και αυτό την σχεδιαστική φιλοσοφία του Aquila CV. Tα καλάμια διαθέτουν κυρτή σχεδίαση και πολύ μικρή εμπρόσθια επιφάνεια για την διατήρηση της αεροδυναμικής απόδοσης και της σταθερότητας του εμπρόσθιου συστήματος σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το εμπρόσθιο φρένο, όπως και το οπίσθιο, είναι σχεδίασης direct mount, προσφέροντας βελτιωμένη αίσθηση και απόδοση καθώς και συμβατότητα με φαρδύτερα ελαστικά – μέχρι 28c.

12

 

Προσεγμένη δουλειά έχει γίνει και στο οπίσθιο τρίγωνο του πλαισίου. Τα chain stays είναι φαρδύτερα για την βελτίωση της ακαμψίας και την εσωτερική δρομολόγηση του καλωδίου για το οπίσθιο σασμάν. Το Oltre XR4 είναι το πρώτο πλαίσιο δρόμου της Bianchi που η δρομολόγηση όλων των καλωδίων γίνεται εσωτερικά του πλαισίου.

13

 

Στη μεσαία τριβή έχει γίνει η επιλογή τύπου Shimano Press Fit που αποτελεί πρότυπο για κάθε μελλοντικό μοντέλο της εταιρείας και διασφαλίζει υψηλά επίπεδα ακαμψίας και συμβατότητα με όλους τους δισκοβραχίονες της αγοράς.

14

 

Το σφιχτηράκι για το παλουκόσελο είναι καλά «κρυμμένο» στο εσωτερικό του top tube για την βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης.
Το carbon παλουκόσελο κατασκευάζεται από την Bianchi και, εκτός της αεροδυναμικής σχεδίασης, διαθέτει ρυθμιζόμενο offset (25mm ή -10mm).

15
Η βάση στήριξης του εμπρόσθιου σασμάν έχει επανασχεδιαστεί για να προσφέρει καλύτερη υποστήριξη στην λειτουργία των ηλεκτρονικών σασμάν και εφαρμόζει με τρεις βίδες ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί για χρήση 1×11.

Η τελευταία μέρα του Press Camp ήταν αυτή με την περισσότερη δράση καθώς η Bianchi είχε προγραμματίσει την δοκιμή του Oltre XR4. Η εμπειρία μας ήταν τόσο έντονη που ακόμα προσπαθούμε να… συνέλθουμε. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας γι’ αυτό, stay tuned!

 

Για άλλη μια φορά η Bianchi απέδειξε πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Από την μία το Methanol CV ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξέλιξη των mtb και από την άλλη το Oltre XR4 συμπληρώνει ιδανικά την γκάμα των αγωνιστικών ποδηλάτων δρόμου, ενσωματώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες για την ποδηλατική βιομηχανία που οι ανταγωνιστές καλούνται να ακολουθήσουν. Εμείς, ενώ καλά καλά δεν έχουμε συνέλθει ακόμα από αυτή την εμπειρία, ανυπομονούμε για την επόμενη! Bravissimo!

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

Με ποδήλατο στην ιστορία και την τέχνη

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρους πολιτισμού Κάτι αλλάζει στην Αθήνα καθώς, με το πρόγραμμα «Με ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest