Home | MBIKE BLOGS | Σπύρος Παπαγεωργίου | Η αδικία της δικαιοσύνης

Η αδικία της δικαιοσύνης

Ελεύθερος οδηγεί το αυτοκίνητό του ο δολοφόνος του Σπύρου Παπαγιάννη.

Κάπως έτσι έκλεισε το κεφάλαιο που είχε να κάνει με το επίσημο ελληνικό κράτος και το θάνατο ή καλύτερα τη δολοφονία του Σπύρου Παπαγιάννη.

Διότι όταν κάποιος οδηγεί τόσο απερίσκεπτα και τόσο αδιάφορα προς τους συνανθρώπους του ώστε να παραβιάσει τον πιο απλό κανόνα του ΚΟΚ, γνωρίζει καλά πως υπάρχουν πιθανότητες να σκοτώσει κάποιον. Και τις αγνοεί. Άρα δεν απέχει από έναν δολοφόνο – αν κρατούσε δηλαδή ένα πιστόλι και πυροβολούσε αδιακρίτως θα ήταν δολοφόνος αλλά αν οδηγούσε με ταχύτητα ένα σιδερένιο αντικείμενο ενός τόνου, προετοιμασμένος να χτυπήσει με αυτό κάποιον δεν είναι;

Βέβαια αυτές είναι οι απλοϊκές σκέψεις ενός ανθρώπου που δεν είναι νομικός και που ποτέ δε θα ήθελε να είναι, κυρίως γιατί του αρέσει να σκέφτεται τη δικαιοσύνη ως κάτι πιο ρομαντικό, σχεδόν ιδανικό. Και απογοητεύται συνεχώς.

Ο «συνάνθρωπος» λοιπόν που δολοφόνησε τον Σπύρο είναι και επίσημα ελεύθερος, απαλλαγμένος – πρακτικά – από κάθε ευθύνη καθώς η ποινή της τριετούς αναστολής εκτέλεσης της απόφασης αυτό σημαίνει. Εκτός κι αν στη διάρκεια των τριών αυτών ετών σκοτώσει και άλλους… οπότε δε θα ήθελα να είμαι στη θέση των δικαστών που κατέληξαν σε αυτή την απόφαση…

Με αυτή την απόφαση του δικαστηρίου – μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο εξαιρετικό άρθρο – η πολιτεία για μια ακόμη φορά μας βοηθά να κατανοήσουμε την ύπαρξη της αδικίας στην καθημερινότητά μας. Αυτό για το οποία τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων προσπαθούσαν να μας πείσουν – ότι το καλό επιβραβεύεται και το κακό τιμωρείται – δυστυχώς δεν ισχύει στην κοινωνία μας. Και είναι καλό να το κατανοήσουμε όλοι, να το διδάξουμε στα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε πως άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να κάνουν το καλό ή απλώς το ορθό κι όχι η επιβράβευση. Και κυρίως, να βρούμε το κουράγιο να τους πούμε – και να το πούμε και σε μας – πως το δίκιο δεν κερδίζει πάντα. Κερδίζει μερικές φορές αλλά όχι πάντα. Και στην περίπτωση του Σπύρου Παπαγιάννη έχασε μεγαλοπρεπώς.

Αν λοιπόν η επίσημη πολιτεία, όπως εκφράζεται από τα δικαστήριά της, ήθελε απλώς να κλείσει τις δικογραφίες, να τις βάλει σε ένα συρτάρι και να συνεχίσει την ημέρα της – γιατί έχει και πολλές υποθέσεις να διεκπαιρεώσει και την καταλαβαίνουμε – υπάρχουν ευτυχώς αρκετοί που δε θα βάλουν το θέμα σε φάκελλο.

Θα κρατήσουν την εικόνα και το χαμόγελο του Σπύρου στην καρδιά τους, θα χαμογελούν με αγάπη κάθε φορά που θα θυμούνται το βλέμμα του όποτε αντίκρυζε ένα ποδήλατο, σε όποια κατάσταση και όποιας κατηγορίας κι αν ήταν, και – ως κακοί Χριστιανοί – θα μισούν για πάντα αυτόν που αποφάσισε να τον δολοφονήσει. Γιατί τελικά είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, αφού οι κοινή λογική μας και η κοινή αίσθηση δικαίου – που εμείς διαθέτουμε – δεν μας επιτρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους απόδοσης δικαιοσύνης.

Αυτή είναι η μόνη τιμωρία που εμείς μπορούμε να απονείμουμε και μαζί η διαπίστωση – για μια ακόμη φορά – πως η δικαιοσύνη μπορεί να γίνει άδικη.

Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε, είναι – με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας μας – να θυμίζουμε, με κάθε ευκαιρία, στους δικούς του, στην οικογένεια και τους στενούς φίλους του, ότι τόσο σπουδαία ήταν η προσωπικότητα του αγαπημένου τους παιδιού ώστε υπάρχουν πολλοί εκεί έξω – σχεδόν άγνωστοι σ’ εκείνους – έτοιμοι να δακρύσουν κάθε φορά που τον θυμούνται.

Κι αυτό είναι δίκαιο να το γνωρίζουν.

 

Δείτε επίσης

Ήρθε η ώρα να πάρω κι εγώ Porsche!

Γρήγορες και ουσιαστικές οι αλλαγές στην αγορά των e-Bikes Η γερμανική εταιρεία κατασκευής κορυφαίων σπορ ...

Velo-city 2023

Velo-City 2023: Διαμορφώνοντας το Μέλλον της Αστικής Κινητικότητας στη Λειψία

Λειψία 2023 Στην καρδιά της Γερμανίας, στην όμορφη Λειψία, πραγματοποιήθηκε από τις 9 ως τις ...

Eurobike 2022

Eurobike: Μια νέα εποχή για το ποδήλατο!

Ποιο είναι το κοινό του ποδηλάτου; Το Eurobike 2022 ξεκίνησε και είναι αρκετά διαφορετικό από ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest