Home | ΑΓΟΡΑ | MTB | Περιφερειακά | Intense Tire System (ITS)

Intense Tire System (ITS)

System 4 (26×2.25) & System 5 (26X2.1)

Το καλό πράγμα αργεί.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Τάκης Καρβελάς

Με μία μικρή έως… μεγάλη καθυστέρηση μερικών ετών, τα λάστιχα της Intense ήρθαν και στην Ελλάδα και δε χάσαμε ευκαιρία να «δανειστούμε» μερικά για τεστ, στοχεύοντας στο ευρύ κοινό και σε ελαστικά για εφαρμογή σε XC και all mountain ποδήλατα.

Τα XC ελαστικά της Intense Tire System (System1 έως System 5) είναι αναδιπλούμενα, single-ply, dual-compound, και αποτελούνται από μία ειδική γόμα που ονομάζεται C3 και επιτρέπει την καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος αλλά χωρίς υποχώρηση στη μακροζωία του ελαστικού. Είναι όσο ελαφριά χρειάζεται στα πλαϊνά για να μην παραμορφώνονται στις στροφές και όσο γερά χρειάζεται στο πέλμα, για να μη σκάνε με το παραμικρό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα μονοπάτια είναι διάσπαρτα από αγκάθια. Για αγωνιστική XC χρήση, θα ζητούσαμε τα System 2 (26X2.0’’) με το χαμηλό βάρος, εξαιρετικό ρολάρισμα, πρόσφυση και αντοχή. Ίσως μια άλλη φορά… Τώρα βάλαμε σε ένα all-mountain, το System 4 (26X2.25’’) εμπρός και το System 5 (26X2.1’’) πίσω. Το τελευταίο διατίθεται και σε 26Χ2,25’’. Όλα τα XC ελαστικά κοστίζουν 38 ευρώ το καθένα και υπάρχουν και ανάλογοι αεροθάλαμοι XC ή XC-lite, όλα διαθέσιμα διαδικτυακά στο downhill.gr και σε επιλεγμένα καταστήματα.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Τα συγκεκριμένα λάστιχα ήταν υπόθεση δευτερολέπτων να μπουν στα στεφάνια και μάλιστα χωρίς την βοήθεια λεβιέδων. Από κει και πέρα τα φουσκώσαμε με 35-40PSI και… περάσαμε σε άλλη διάσταση, αφού στο σαθρό ελληνικό καλοκαιρινό έδαφος το System 4 κρατούσε καλύτερα από κάθε τι άλλο είχαμε οδηγήσει μέχρι στιγμής. Τα τετράγωνα πλαϊνά και πυκνά τακούνια επέτρεπαν μεγάλες κλίσεις με ασφάλεια, ενώ τα κεντρικά είχαν τέτοια φορά ώστε να επιτυγχάνεται καλή πρόσφυση στην επιβράδυνση και επιτάχυνση, ενώ συγχρόνως η κύλιση ήταν πολύ καλή. Εξίσου καλή συμπεριφορά είχε και το πίσω ελαστικό (System 5) το οποίο προορίζεται για μεσαία και μαλακά εδάφη, με πιο αραιή διάταξη στα τακούνια. Στο μαλακό ή λασπωμένο έδαφος, τα τακούνια βυθίζονταν στο χώμα, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι το λάστιχο είχε χάσει αέρα, στο στεγνό όμως καθώς και στις στροφές, το λάστιχο έδειχνε αρκετά γρήγορο χωρίς να γλιστρά πουθενά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Sticky-Sticky-Sticky! Κάτι τέτοιο ζητούσαν οι Αμερικάνοι όταν σχεδίαζαν αυτά τα ελαστικά. Η σχέση τιμής-πρόσφυσης ή αλλιώς το πόσο καλό είναι το λάστιχο για τόσα λίγα που δώσατε, επιτρέπει όχι μόνο στον αγωνιζόμενο, αλλά και στον χομπίστα ποδηλάτη να έχει ένα καλό σετ ελαστικών, χωρίς να έχει σηκώσει την τράπεζα. Στις ημέρες που κάναμε τεστ με τα ελαστικά, περάσαμε πολλά αγκάθια, πολλές πέτρες και πολλές δύσκολες καταστάσεις που μας έκαναν να αναρωτηθούμε τι θα γινόταν τώρα αν φορούσαμε το παλιό καλό τάδε λάστιχο ή γιατί μετά απ’ όλα αυτά τα αγκάθια δεν ξεφούσκωσε ακόμα και καταλήξαμε στο ότι οι πρωτοπόροι στα dualcompound ελαστικά δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια δυο δεκαετίες τώρα, παρά συνέχισαν να εξελίσσουν τα ελαστικά τους, μέχρι να έρθουν αυτά στην ελληνική αγορά.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Τιμή: 38 €
Κεντρική διάθεση: downhill.gr
 

Δείτε επίσης

Shimano Deore 12sp: Η Deore γίνεται δωδεκάρα!

  Νέα Shimano Deore 12sp Η Shimano φέρνει την υψηλή τεχνολογία στις πιο οικονομικές σειρές ...

Tannus Armour: Σκασμένα ελαστικά… τέλος!

Με το Tannus Armour οι σαμπρέλες γίνονται… αδιάτρητες! Το Tannus Armour είναι η απόλυτη προσθήκη ...

pirelli scorpion mtb

Pirelli Scorpion MTB: η ιταλική εταιρεία γίνεται «χωμάτινη»!

Η νέα «χωμάτινη» σειρά Pirelli Scorpion MTB! Η κορυφαία ιταλική εταιρεία παρουσίασε την ολοκαίνουργια σειρά ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest