Home | FITNESS | ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Συμβουλές της τελευταίας στιγμής

Συμβουλές της τελευταίας στιγμής

Όλη την εβδομάδα αναρωτιέστε αν θα τα καταφέρετε να λάβετε μέρος στον αγώνα της Κυριακής. Στην αρχή όλοι ήταν στο «μπορεί και ναι μπορεί και όχι» και δεν αποφασίζανε. Μείνατε και εσείς στον αέρα…

Σήμερα, όμως Παρασκευή, σας παίρνουν όλοι τηλέφωνο ενθουσιασμένοι ότι θα πάνε τελικά και ενθουσιάζεστε και εσείς, αλλά θα είστε έτοιμος; Όλη την εβδομάδα τρώγατε τυρόπιτες στο γραφείο και πίτσες το βράδυ στο σπίτι. Πώς θα τα καταφέρετε. Ιδού μερικά μυστικά.

 | mbike.gr

1. Yπερπληρώστε με υδατάνθρακες όχι λίπος
Είναι η στιγμή να γεμίσετε τον οργανισμό σας με υδατάνθρακες και να εξαφανίσετε το λίπος από το τραπέζι σας. Για να τα καταφέρετε πρέπει να εστιάσετε σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τους χυμούς, τα αρτοποιήματα, το ρύζι, τις πατάτες και φυσικά τα ζυμαρικά. Ακόμα καλύτερα οι τροφές να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, έτσι επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως (υπάρχουν αρτοποιήματα, ζυμαρικά, άγριο ρύζι και άλλα). Για να αποφύγετε το λίπος πρέπει να αποφύγετε τα γλυκά (που συνήθως περιέχουν πολύ περισσότερο βούτυρο από ζάχαρη σε θερμίδες), τις σοκολάτες, τα παγωτά, τις πίτσες, τα τυριά, τα πολλά γαλακτοκομικά κτλ. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες, αλλά δεν περιέχουν την ενέργεια που θέλουν οι μύες.

2. Tώρα δεν είναι η ώρα για σκληρή προπόνηση
Μπορεί όλη την εβδομάδα να μην κάνατε τίποτα, ή σχεδόν τίποτα, αλλά αυτό δε θα διορθωθεί με σκληρή προπόνηση λίγες ημέρες πριν τον αγώνα. Ο οργανισμός πρέπει να έχει ενέργεια για τον αγώνα και οι σκληρές προπονήσεις της τελευταίας στιγμής εξαντλούν και τα όποια αποθέματα ενέργειας έχουν ακόμα οι μύες πριν τον αγώνα. Η αναπλήρωση της ενέργειας μετά από μία σκληρή προπόνηση πολλές φορές απαιτεί περισσότερες από 24 ώρες για αναπλήρωση της ενέργειας. Άρα, ότι έγινε έγινε. Οι τελευταίες προπονήσεις πρέπει να είναι 50-70% μικρότερες (σε ένταση, διάρκεια ή και τα δύο) από τις κανονικές.

3. Aφήστε ήσυχες τις σαμπρέλες
Είναι καλή ιδέα να σταματήσετε να τρώτε τώρα για να χάσετε μερικά κιλά και να κατεβείτε στον αγώνα πιο ελαφρύς; Όχι, όχι, όχι! Πολύ λάθος τακτική. Οι σαμπρέλες που προστατεύουν τους κοιλιακούς μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα. Τώρα σημασία έχει η ενέργεια. Αν σας απασχολεί το περιττό σας βάρος, δεν είναι τώρα η ώρα να ασχοληθείτε με αυτό. Πριν τον αγώνα πρέπει να τρώτε καλά. Λογικά, λίγο πριν τον αγώνα πρέπει να είστε πιο βαρύς από ότι φυσιολογικά (αυτό το βάρος θα είναι το νερό και οι υδατάνθρακες που θα καταναλώσετε στον αγώνα).

4. Kαι άλλο νερό
Η κατανάλωση των υγρών και ειδικά του νερού πρέπει να αυξάνεται πριν τον αγώνα σημαντικά. Ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αποθηκεύει λίγο νερό που κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο. Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά. Το στομάχι μπορεί να απορροφήσει έως 1200 ml υγρών στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, ενώ από μέγιστη προσπάθεια σε θερμό καιρό οι απώλειες υγρών μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Να τονίσουμε ότι το καλύτερο υγρό για ενυδάτωση είναι το νερό, εκτός από την προπόνηση και τον αγώνα που καλύτερα να προτιμάτε αθλητικά ποτά καλής ποιότητας.

5. Mην πειραματίζεστε τώρα
Καλύτερα να μείνετε στα γνωστά μονοπάτια τις ημέρες πριν τον αγώνα και να μην ξεστρατίζετε ιδιαίτερα. Οι μέρες πριν τον αγώνα δεν είναι ιδανικές για δοκιμές και πειραματισμούς. Για υπερπλήρωση υδατανθράκων μπορείτε να αυξήσετε τους υδατάνθρακες, αλλά μην τρώτε μόνο μπανάνες! Οι πολλές περισσότερες μπανάνες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και φουσκώματα. Ο οργανισμός δε θέλει απότομες αλλαγές.

6. Σωστό πρωινό την ημέρα του αγώνα
Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς τρώτε για πρωινό έναν καφέ, ενώ το βραδινό σας είναι ταβέρνα και μπόλικο κρασί, αλλά για τον αγώνα πρέπει να κάνετε μερικές αλλαγές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φάτε πρωινό την μέρα του αγώνα. Ιδανικά 4 ώρες πριν τον αγώνα ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες και φτωχό σε φυτικές ίνες και λιπαρά.

7. Πιείτε και ένα καφεδάκι
Ο καφές συνήθως βοηθάει στις επιδόσεις, ειδικά σε ερασιτέχνες αθλητές. Το μυστικό είναι να περιορίσετε ή ακόμα και να διακόψετε την κατανάλωση του καφέ μερικές ημέρες πριν τον αγώνα και να πιείτε ένα δυνατό το πρωί 2 ώρες πριν τον αγώνα. Θα απογειωθείτε!

8. Oργανωθείτε
Μην περιμένετε ότι θα έχετε το μυαλό να σκεφτείτε τι και πώς θα καταναλώσετε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πρέπει από πριν να έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατανάλωση των αθλητικών ποτών και άλλων βοηθημάτων (μπανάνες, σταφίδες, μπάρες, τζελ κτλ) και να τα τηρήσετε όπως έχετε προβλέψει. Το μυαλό στον αγώνα δε σκέφτεται καθαρά. Αυτά πρέπει να είναι αυτόματα.  

 

Δείτε επίσης

Δοκιμασμένα και επιβεβαιωμένα διατροφικά tips από διάσημους αθλητές

Η συμβολή της καλής διατροφής στην υγεία του οργανισμού είναι πλέον κάτι γνωστό. Μια δίαιτα ...

Διατροφή για ποδηλάτες σε περίοδο lockdown!

Διατροφή για ποδηλάτες σε περίοδο lockdown

Φουσκωμένο στομάχι… και φουσκωμένα λάστιχα !

Κατά την ποδηλασία μπορεί να αισθάνεστε συχνά φουσκωμένο το στομάχι σας; Πώς να τα αντιμετωπίσετε ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest