Home | FITNESS | Αφυδατώνει τελικά ο καφές;

Αφυδατώνει τελικά ο καφές;

Μια ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Επιστήμης Αθλητισμού και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, διαπίστωσε ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν οδηγεί σε αφυδάτωση σε νεαρούς ενήλικες άνδρες.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι, ενώ η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αφυδατώσει, πίνοντας καφέ με μέτρο παρέχει παρόμοια επίπεδα ενυδάτωσης σε τακτικούς πότες καφέ όπως το νερό.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό υγρών – περίπου 60% για έναν μέσο άντρα, αλλά αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας. Για τη σωστή λειτουργία των οργάνων, η υδατική κατάσταση ελέγχεται προσεκτικά από ένα φάσμα ορμονών, και η ποσότητα του υγρού που καταναλώνεται επηρεάζει την ενυδάτωση των ιστών. Κρατώντας τα σωματικά υγρά μέσα σε ένα υγιές εύρος είναι ζωτικής σημασίας. Η τρέχουσα κατευθυντήρια γραμμή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την πρόσληψη νερού είναι 2,5 λίτρα ανά ημέρα για έναν ενήλικο άντρα.

Η επιστημονική κοινότητα συζητά για πάνω από 80 έτη, αν ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές – για ένα μέσο κύπελλο με 100-140 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης – έχουν επιπτώσεις στην ισορροπία υγρών. Η καφεΐνη επηρεάζει τις ορμόνες που ελέγχουν την ισορροπία υγρών, και, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες δόσεις (πάνω από 500 mg), έχει διουρητικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε άτομα που δεν πίνουν τακτικά καφεϊνούχα ποτά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσον ο οργανισμός συνηθίζει την έκθεση στην καφεΐνη και αν η διουρητική δράση της είναι μειωμένη…

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη σε 50 υγιείς άνδρες (μέσος όρος ηλικίας 28 ετών) οι οποίοι ήταν τακτικοί πότες καφέ (3-6 φλιτζάνια την ημέρα). Σε αυτό το είδος του σχεδιασμού της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο δοκιμές, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ημέρες. Στη μία δοκιμή, η παρέμβαση αποτελούνταν από 4 φλιτζάνια καφέ των 200ml καφέ. Στην άλλη, η παρέμβαση αποτελούνταν από τέσσερα φλιτζάνια νερό των 200 ml.

Καμία σημαντική αλλαγή στο συνολικό νερό του σώματος δεν βρέθηκε ανάμεσα στον καφέ και την κατανάλωση νερού. Οι δείκτες ενυδάτωσης στο αίμα και στα ούρα δεν έδειξαν καμία διαφορά, εκτός από την υψηλότερη απέκκριση νατρίου στα ούρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής του καφέ σε σύγκριση με την δοκιμή του νερού.

Τα τρέχοντα ευρήματα δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα καφεϊνούχα ποτά για να εξασφαλίσει το άτομο μια υγιή κατάσταση ενυδάτωσης, τουλάχιστον για τους νέους υγιείς άνδρες που πίνουν συστηματικά καφέ. Φαίνεται ότι σε αυτή την υποομάδα του πληθυσμού, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί πραγματικά να συμβάλει στις καθημερινές απαιτήσεις σε υγρά, χωρίς να διακυβεύεται η επαρκής ενυδάτωση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία για την ενυδάτωση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη:

Killer SC, BlanninAK, Jeukendrup AE (2014). No evidence of dehydration with moderate coffee intake: A counterbalanced cross-over study in a free-living population. http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0084154&representation=PDF

www.nutrinews.gr

 

 

Δείτε επίσης

Φουσκωμένο στομάχι… και φουσκωμένα λάστιχα !

Κατά την ποδηλασία μπορεί να αισθάνεστε συχνά φουσκωμένο το στομάχι σας; Πώς να τα αντιμετωπίσετε ...

Οι βιταμίνες, μέσα στο λίπος;

Ποιες είναι οι βιταμίνες που το σώμα μας τις προσλαμβάνει μόνο όταν περιβάλλονται από μόρια ...

Προσοχή, για να μην πάρετε φωτιά…

Συμβουλές για να μην πάρετε φωτιά ποδηλατώντας στη ζέστη! Με την πρόγνωση του καιρού να ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest