Home | ΝΕΑ | ΕΛΛΑΔΑ | 1896 Classic Marathon Race Revival

1896 Classic Marathon Race Revival

Track bike street race

Ένα φιλικό διεθνές event, ανοιχτό και συμμετοχικό που δεν απευθύνεται σε επαγγελματίες αθλητές αλλά στο ευρύ κοινό. Περιλαμβάνει αγώνα, πάρτι και βόλτα στην παραλία, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Ιστορικό
Το αγώνισμα της ποδηλασίας έκανε την «επίσημη» εμφάνισή του στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Περιλάμβανε ένα αγώνισμα δρόμου και αγωνίσματα πίστας, που διεξάγονταν στο ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου (σημερινό Στάδιο Καραϊσκάκη). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το αθηναϊκό κοινό παρακολούθησε αγωνιστική ποδηλασία. Ταχύτητες, φρένα και ντεραγιέ δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί και τα ποδήλατα χρησιμοποιούσαν fixed γρανάζια.

Το μοναδικό αγώνισμα δρόμου έλαβε χώρα στις 12 Απριλίου 1896 και κάλυψε τα 87 χιλιόμετρα της απόστασης προς τον Μαραθώνα και πίσω. Πέντε Έλληνες δήλωσαν συμμετοχή, ένας από αυτούς ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, καθώς και μερικοί ποδηλάτες από το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους ο Γερμανός August von Gödrich και ο Βρετανός Edward Battel. Ο Κωνσταντινίδης ήταν ένας από τους πρώτους θιασώτες του ποδηλάτου στη χώρα και ιδρυτής του πρώτου ποδηλατικού συλλόγου. Κερδισε τον αγώνα με επίδοση 3:22:31.

3

Το ποδήλατό του παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και ο μύθος λέει ότι δανείστηκε ένα ποδήλατο από έναν θεατή για να τελειώσει τον αγώνα. Ο Κωνσταντινίδης προηγούνταν από την αρχή μέχρι την πρώτη του πτώση, που έδωσε την ευκαιρία στον Battel να περάσει πρώτος. Στην συνέχεια και οι δυο τους έπεσαν ξανά. Η πτώση του Battel ήταν τόσο δυνατή που τον έριξε από την πρώτη θέση στην τρίτη, αφού Κωνσταντινίδης και Godrich τον προσπέρασαν. Ο Κωνσταντινίδης μπήκε στην Αθήνα με μώλωπες και ματωμένος παρ όλα αυτά θριαμβευτής, χαρίζοντας στην Ελλάδα ένα από τα πιο φημισμένα χρυσά της μετάλλια.

2

Στοιχεία αγώνα

Η ημερομηνία διεξαγωγής του event είναι στις 7 Μαίου και η διαδρομή είναι Ακρόπολη-Λίμνη Μαραθώνα- Ακρόπολη.

Χρειάζεται fixed gear ποδήλατο με μπροστινό φρένο, κράνος και ενθουσιασμό για το ποδήλατο. Απαγορεύονται οι αερόμπαρες και τα ίσια τιμόνια. Το κόστος συμμετοχής μέχρι το τέλος Μαρτίου είναι 10 ευρώ, με την κανονική εγγραφή (Απρίλιος-Μάιος) 15 ευρώ.

Δείτε επίσης

Tihiorace MTB 2025

Το διήμερο 10 & 11 Μαΐου έγιναν με επιτυχία οι αγώνες Mountain Bike στα πλαίσια του Tihiorace μέσα σε πανέμορφες ποδηλατικές διαδρομές με αφετηρία και τερματισμό το Τείχιο Δωρίδας.

108ος Giro d’ Italia: Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Giro d’ Italia 2025 Λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση του Giro d’Italia 2025 με ...

REBOUND 2025 από τη SHIMANO

Το μεγαλύτερο Gravel event στον πλανήτη! Μετά την επιτυχία του ’23 και του ’24, το ...

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest