Home | MBIKE BLOGS | 10 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε ποδήλατο στην πόλη!
Φωτό: MBike

10 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε ποδήλατο στην πόλη!

Mοιραζόμαστε μαζί σας 10 βασικές συμβουλές για να βάλετε το ποδήλατο στην καθημερινότητά σας!

 

To ποδήλατο έχει όλα τα καλά: είναι απλό, οικονομικό, πρακτικό, γρήγορο, δεν ρυπαίνει, ομορφαίνει τις πόλεις και μας κάνει να χαμογελάμε! Τότε, γιατί δεν το χρησιμοποιούμε συνεχώς; Ίσως επειδή καμιά φορά ψάχνουμε δυσκολίες εκεί που δεν υπάρχουν…

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να απλοποιήσουμε την κατάσταση με δέκα απλές συμβουλές:

 

1. Μην ακούτε υπερβολές!

Το ποδήλατο δεν είναι επικίνδυνο, δεν είναι περίπλοκο, δεν είναι για λίγους και σίγουρα δεν απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση – αντιθέτως, τη δημιουργεί!

Το να οδηγείς με ασφάλεια στην πόλη είναι απλό, αρκεί να τηρείς κάποιους βασικούς κανόνες.

Χαλαρώστε και αφήστε τη λογική σας να υπερισχύσει. Μην αγχώνεστε…

2. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας

Σκεφτείτε από πριν τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Άλλη η “ιδανική” διαδρομή με τα πόδια, άλλη με το αυτοκίνητο, άλλη με το τρόλει κι άλλη με το ποδήλατο! Το κάθε μέσο έχει τις δικές του ανάγκες. Όπως δεν θα πηγαίνατε στην εθνική για περπάτημα ή δεν θα περιμένατε το… λεωφορείο στον πεζόδρομο, έτσι και δεν θα πάτε από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και απότομες ανηφόρες με το ποδήλατο.

3. Επιλέξτε δευτερεύοντες δρόμους

Οι πόλεις διαθέτουν ένα δίκτυο κεντρικών δρόμων κι ένα δίκτυο δευτερευόντων δρόμων. Αφήστε τις λεωφόρους για τα αυτοκίνητα και απολαύστε τα δρομάκια!

4. Προσοχή στα λάστιχα

Επενδύστε σε ένα ζευγάρι καλά ελαστικά και μην ξεχνάτε να τα φουσκώνετε κάθε εβδομάδα. Αγοράστε μια τρόμπα δαπέδου με μετρητή πίεσης και μάθετε να την χρησιμοποιείτε. Σήμερα!

5. Προσοχή στη συντήρηση

Όπως δεν τρέχετε με λυμένα… κορδόνια έτσι δεν αδιαφορείτε για την κατάσταση του ποδηλάτου σας. Τα φρένα πρέπει να λειτουργούν, οι ταχύτητες – αν έχει – το ίδιο και οι ρόδες να κυλούν σωστά.

Τα βασικά σημεία ελέγχου κάθε ποδηλάτου είναι αυτά!

6. Καθίστε καλά

Μην τοποθετείτε τη σέλα πολύ χαμηλά, ούτε πολύ ψηλά. Όταν κάνετε πετάλι και το πόδι βρίσκεται στην πιο χαμηλή θέση το γόνατο πρέπει να είναι μόλις, ελάχιστα λυγισμένο. Αν νιώθετε ανασφάλεια, χαμηλώστε λίγο. Λίγο όμως.

Δείτε εδώ πώς ρυθμίζετε σωστά το ύψος και τη θέση της σέλας!

 

Φωτό: MBike

7. Αν μεταφέρετε πράγματα πάρτε μια τσάντα

Αν θέλετε να έχετε μαζί σας υπολογιστή, πράγματα κλπ φροντίστε να εφοδιαστείτε με μια σχάρα και τσάντα. Θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και πιο ασφαλή χρησιμοποιώντας ποδήλατο στην πόλη.

8. Προσοχή στα φωτάκια

Μέρα νύχτα, να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι φωτάκια, είτε πρόσθετε ή μόνιμα τοποθετημένα στο ποδήλατο. Ποτέ δεν ξέρετε τι ώρα θα έχει πάει όταν θα επιστρέφετε στον προορισμό σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό – και πιο κουτό – από ποδήλατο χωρίς φώτα το βράδυ!

9. Προσοχή στις κλοπές

Ό,τι δεν το βλέπετε, κινδυνεύει να κλαπεί! Ο πρώτος κανόνας είναι να μην αφήνετε το ποδήλατο κάπου που δεν το βλέπετε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, δοκιμάστε να απευθυνθείτε σε ένα parking αυτοκινήτων! Θα εκπλαγείτε από την ανταπόκρισή τους. Αν πρέπει οπωσδήποτε να αφήσετε το ποδηλατάκι σας μόνο του για λίγο, επενδύστε σε δύο ποιοτικές κλειδαριές. Περάστε μία από τον μπροστινό τροχό (που αφαιρείται πιο εύκολα) και μία από το πλαίσιο και δέστε το ποδήλατο σε σταθερό σημείο. Η άλλη επιλογή – αν αφήνετε το ποδήλατο μόνο του για πολλές ώρες – είναι φυσικά ένα διπλωτό ποδήλατο. Φτάνετε στον προορισμό σας, το διπλώνετε, το παίρνετε μαζί σας και τελείωσε.

10. Το ποδήλατο είναι απλό – μην το περιπλέκετε

Μην προβληματίζεστε. Το ποδήλατο πρέπει να είναι το ίδιο απλό όσο το περπάτημα. Δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις εκτός από ισορροπία – όπως και η ζωή άλλωστε – δεν είναι δύσκολο, δεν είναι ακριβό.

Είναι το πιο απλό μέσο μετακίνησης στον πλανήτη γι’ αυτό και παραμένει τόσο δημοφιλές εδώ και πάνω από 200 χρόνια χωρίς καν να έχουν αλλάει πολλά από τότε που έκανε την εμφάνισή του στη ζωή μας. Τόσο τέλειο είναι!

 

Δείτε επίσης

Καλή σχολική χρονιά με… Μy market και ποδήλατο!

Tα My market οραματίστηκαν, υλοποίησαν και με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ συνεχίζουν να πρωτοπορούν με ...

Woom Bikes

Η WOOM Bikes επίσημα στην ελληνική αγορά!

WOOM Bikes by Cyclestore Athens! Τα κορυφαία παιδικά ποδηλατα της αυστριακής εταιρείας WOOM Bikes γίνονται ...

Αξιοθέατα με υψομετρικά: Στη Δυτική Κρήτη με ποδήλατο. Ξανά! Μέρος 2o

Αξιοθέατα με υψομετρικά τη Δυτική Κρήτη Από τα προηγούμενα καλοκαίρια είχα καταγράψει τις «κακιές» ανηφόρες που ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest