Home | Αρχική | Τάλως Anek Lines

Τάλως Anek Lines

Παράγει ποδηλάτες!

Ένας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Ελλάδας, ο  ποδηλατικός σύλλογος Τάλως Anek Lines, βρίσκεται στην Κρήτη και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: δημιουργεί ποδηλάτες!

O Παναγιώτης Μαρεντάκης μίλησε μαζί μας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ομάδας του.

MBike: Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Τάλως και με ποιους στόχους;
Τάλως Anek Lines: O Τάλως ΑΝΕΚ LINES ξεκίνησε τη λειτουργία το 1989. Πρωτεργάτες στη δημιουργία του συλλόγου ήταν οι Κώστας Κουρμούλης, Γιώργος Ελευθερόπουλος, Γιώργος Διγαλάκης, Γιώργος Φραγκιουδάκης και αρκετοί ακόμη οι οποίοι, καθοδηγούμενοι από τον Κουρμούλη, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα σύλλογο αμιγώς ποδηλατικό για να αναπτυχθεί περαιτέρω το άθλημα της ποδηλασίας στο νομό μας.

MB: Πολλοί σημαντικοί αθλητές έχουν βγει ως τώρα από την ομάδα. Ποια είναι τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν φορέσει τη φανέλα του Τάλου;
Π.Μ.: Προσωπικά για εμένα όλοι οι αθλητές οι οποίοι έχουν φορέσει την φανέλα της ομάδας είναι σημαντικοί και αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι από την ιστορία της. Αυτοί που διακρίθηκαν περισσότερο ήταν ο Γιάννης Φυτράκης, ο Μύρων Γιακουμογιαννάκης, η Ρίτα Ελληνικάκη, ο Κώστας Πενταράκης, ο Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος, οι Γιώργος και Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, ο Γιώργος Σκαλιδάκης, ο Μάρκος Μωραιτάκης, ο Πέλος Μαργαρώνης, ο Ανδρέας Περάκης, ο Ανδρέας Μαρκάκης, οι Δημήτρης και Μπάμπης Χαϊδεμενάκης, ο Γιάννης Δρακάκης, ο Αλέξανδρος Παπαδερός, η Εύα Ξυνού, ο Λευτέρης Παπαδημητράκης, ο Γιώργος Μαθιουλάκης και πολλά άλλα παιδιά που δεν γίνεται να τα αναφέρω, γιατί θα πρέπει να γεμίσουμε μια σελίδα και ζητώ συγγνώμη από όσους ξέχασα.

MB: Πολλά ταλέντα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να βγαίνουν από τον Τάλω αλλά, με εξαίρεση τον Πολύχρονη Τζωρτζάκη, φαίνεται ότι δεν συνεχίζουν στην ανδρική κατηγορία. Σε τι οφείλεται αυτό;
Π.Μ.: Η κατηγορία ανδρών είναι μία δύσκολη υπόθεση να στελεχωθεί στην Ελλάδα. Το 2012 είχαμε μια πολύ δυνατή ομάδα με Δρακάκη, Τζωρτζάκη, Ροβάκη, Παπαδερό και άλλα παιδιά τα οποία και κερδίσαμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα δρόμου ανδρών στη Λάρισσα. Για κάποιους προσωπικούς λόγους, Δρακάκης και Παπαδερός σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούμε. Τα επόμενα χρόνια μεταπήδησαν αθλητές στην κατηγορία ανδρών όπως ο Κακαβελάκης, άλλα για λόγους κυρίως εργασίας δεν παρέμειναν στο χώρο της ποδηλασίας. Εκτός από τον Κορτσιδάκη, ο οποίος διακρίνεται σε αγώνες δρόμου, φέτος η ομάδα θα έχει και την υποστήριξη δύο νέων αθλητών, του Πανηγυράκη και Καλιβρετάκη, οι οποίοι μαζί με τον Ροβάκη θα αποτελούν τον κύριο κορμό της ανδρικής ομάδας. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ομάδα ανδρών είναι και θέμα συγκυριών, από τη στιγμή που κυρίως στηρίζεσαι σε γηγενείς αθλητές. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να καταφέρεις κάποια στιγμή να χαρείς τη δημιουργία μιας ανδρικής ομάδας.

MB: Ποια είναι τα στελέχη που σήμερα αποτελούν την ομάδα; Οι άνθρωποι δηλαδή που είναι πίσω από τους αθλητές που πρωταγωνιστούν στους ελληνικούς αγώνες;
Π.Μ.: Η ομάδα σήμερα έχει 4 προπονητές: Παναγιώτη Μαρεντάκη, Κώστα Ορφανουδάκη, Γιάννη Φραγκιουδάκη και Χαράλαμπο Χαϊδεμενάκη. Επίσης, μεγάλο μερίδιο για όλο αυτό που βλέπετε έχει και το Δ.Σ., το οποίο μας παρέχει όλα τα εχέγγυα για να εργαστούμε απερίσπαστοι σε αυτό που κάνουμε, καθώς και η τεχνική ομάδα υποστήριξης από το ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ στα Χανιά.

MB: Το προπονητικό πρόγραμμα είναι ξεχωριστό για κάθε αθλητή ή υπάρχει ένα γενικό πλάνο που ακολουθούν οι ποδηλάτες της ομάδας;
Π.Μ.: Το προπονητικό πρόγραμμα διαφοροποιείται ανάλογα με το αντικείμενο (δρόμο, πίστα, ΜΤΒ) που ασχολείται κάθε αθλητής, την κατηγορία του, το φύλο του και τους ετήσιους στόχους του.

MB: Θαυμάζουν πολλοί την ομαδικότητά σας και είναι ένα από τα στοιχεία που πολλές ομάδες θα ζήλευαν. Τι είναι αυτό που σας δένει τόσο πολύ;
Π.Μ.: Ευτυχώς από πολύ παλιά στην ομάδα μας υπήρχε ομαδικότητα και γνωρίζαμε πάντα χωρίς να μας το αναφέρει ο προπονητής για ποιον αθλητή θα «δουλέψουμε» σε κάθε αγώνα. Το ίδιο συνεχίζεται και στις μέρες μας και για αυτό το λόγο είδαμε και φέτος τη νίκη του Τζωρτζάκη στο πρωτάθλημα ανδρών, τη νίκη του Λυμπέρη στους μάστερ, τη νίκη των Κορτσιδάκη και Καλιβρετάκη στα Καλάβρυτα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά περνάνε πολλές ώρες μαζί στην προπόνηση και εκτός, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Όλοι οι προπονητές τούς εξηγούμε ότι η νίκη έρχεται έπειτα από ομαδική δουλειά και συνεργασία και με τις νίκες από παλιά, τις οποίες γνωρίζουν με ποιο τρόπο έχουν επιτευχθεί. Στη θητεία τους στην ομάδα μεταλαμπαδεύεται το ομαδικό πνεύμα, η άμιλλα, η συνεργασία και η συντροφικότητα προς κάθε συναθλητή τους.

MB: Ποια είναι η άποψή σας για την αγωνιστική ποδηλασία στην Ελλάδα; Αν ήταν στο χέρι σας μόνο, τι θα κάνατε για να τη δείτε να αναπτύσσεται;
Π.Μ.: Η αγωνιστική ποδηλασία στην Ελλάδα είναι δεκαετίες πίσω, εάν εξαιρέσουμε παιδιά όπως ο Ταμουριδής, ο Τζωρτζάκης, ο Καστραντάς, ο Φαραντάκης και ο Σακελαρίδης οι οποίοι αγωνίζονται στο εξωτερικό και διατηρούν υψηλό επίπεδο, τα υπόλοιπα παιδιά στερούνται από αγώνες υψηλού επιπέδου.
Πώς θα άλλαζε, είναι ένα ερώτημα με πολύπλοκη απάντηση, αλλά τα πιο βασικά είναι:
– Γύρος Ελλάδας με παράλληλη προβολή του αθλήματος
– Ομάδες επαγγελματικές με την υποστήριξη της ΕΟΠ
– Δημιουργία εθνικής ομάδας με ορθή λειτουργία

MB: Πώς και δεν έχετε προσπαθήσει να φτιάξετε επαγγελματική ομάδα; Είναι στα μελλοντικά σχέδιά σας;
Π.Μ.: Η επαγγελματική ομάδα είναι ένα όνειρο για εμάς που δεν σβήνει. Δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, σίγουρα θα το προσπαθήσουμε.

MB: Καμιά φορά έχουμε την αίσθηση πως η Κρήτη… παράγει ποδηλάτες! Πιστεύετε πως υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους Κρητικούς και το ποδήλατο, και γιατί;
Π.Μ.: Στο νησί μας υπήρξαν από παλιά κάποιοι οι οποίοι έριξαν το «σπόρο» και έπιασε για τα καλά, έκανε γερές ρίζες και από τότε «γεννά» συνέχεια ποδηλάτες. Το κλίμα είναι καλό και ευδοκιμεί η «καλλιέργεια». Εύχομαι να υπάρχουν και στο μέλλον κάποιοι να την… ποτίζουν και να μην σταματήσει ποτέ.

MB: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2016 και πώς σκοπεύετε να τους υλοποιήσετε;
Π.Μ.: Για το 2016 ευελπιστούμε να παραμείνουμε στην κορυφή της ελληνικής ποδηλασίας, αν και όπως το έχω πει πολλές φορές δεν αποτελεί αυτοσκοπό η πρώτη θέση. Εύχομαι οι αθλητές μας να πρωταγωνιστήσουν σε όλες τις διοργανώσεις που θα λάβουν μέρος. Ελπίζω να λάβουμε μέρος σε περισσότερους αγώνες στο εξωτερικό, πέρυσι πήγαμε σε έναν αγώνα και φέτος έχουμε στόχο τους δύο.

Φωτό: Πέτρος Γκότσης / Petros Gkotsis Photography

Δείτε επίσης

Polar Grit X Pro

Ολοκαίνουργιο Polar Grit X Pro & Titan

Νέο προϊόν Με Polar Grit X Pro & Titan οι προπονήσεις σας περνάνε σε άλλη διάσταση! ...

Το ΔΕΗ e-bike Festival ταξιδεύει στην Κω

ΔΕΗ e-Bike Festival Το πρώτο, μεγάλο φεστιβάλ, αποκλειστικά για ηλεκτρικά ποδήλατα, έρχεται στο νησί του ...

Χειμερινές αποδράσεις – με ποδήλατο και την Let’s Ferry

Με το ποδήλατο – φυσικά – και το χειμώνα Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest