Home | MBIKE BLOGS | Σπύρος Παπαγεωργίου | Όμορφες, ανθρώπινες πόλεις γεμάτες ποδήλατα!

Όμορφες, ανθρώπινες πόλεις γεμάτες ποδήλατα!

Σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια συνολική κατάσταση ανασφάλειας, ασάφειας και αδυναμίας να βρει τον προσανατολισμό της για λόγους που άλλα έντυπα είναι πιο ειδικά να εξηγήσουν – κι ακόμη κι αυτά, τα ειδικά, μάλλον δυσκολεύονται – το ποδήλατο είναι από τους τομείς εκείνους που βρίσκεται σε μια σταθερή ανάπτυξη.

Κι όταν λέω ανάπτυξη, δεν αναφέρομαι απαραίτητα στην αγορά του ποδηλάτου, η οποία, όπως όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις, βιώνουν τα προβλήματα και τις εξαιρετικές δυσκολίες μιας ατέλειωτης οικονομικής κρίσης, αναφέρομαι όμως στη χρήση του ποδηλάτου.

Στη χρήση και στην αντιμετώπιση της πολιτείας – όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο. Προφανώς αναφέρομαι κυρίως στην ανάπτυξη της αστικής ποδηλασίας αλλά και της προώθησης της ιδέας της χρήσης του ποδηλάτου γενικώς.

Με άξονα τις δράσεις δύο κεντρικών φορέων, του Δήμου της Αθήνας από τη μία και του ΥΠΕΚΑ από την άλλη, έχω βάσιμες ενδείξεις πως το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα.
Πριν συνεχίσω, να ζητήσω συγγνώμη που αναφέρομαι στην Αθήνα και όχι στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας αλλά αυτό γίνεται διότι δυστυχώς, από τη μία, ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται στην Αθήνα και από την άλλη, δεν έχουμε ενημέρωση από άλλους Δήμους.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο θέμα, το πρώτο τμήμα του ποδηλατοδρόμου από το Γκάζι στο Φάληρο – έργο εξαιρετικής σημασίας για την πόλη – προχωρά κανονικά. Το ΥΠΕΚΑ το έχει εντάξει στις προτεραιότητές του, ο Δήμος της Αθήνας το υποστηρίζει θερμά και οι υπόλοιποι Δήμοι από τους οποίους περνά το έργο το έχουν ήδη καλωσορίσει και, όπως φαίνεται, όλα πάνε καλά!

Το έργο είναι πραγματικά υψηλής σημασίας για τη λειτουργία της πόλης και την ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου. Συνδέει το κέντρο της Αθήνας με το θαλάσσιο μέτωπο και πρακτικά επιτρέπει σε όλους – ποδηλάτες, φίλους του ποδηλάτου, μαμάδες, μπαμπάδες, παιδάκια – να κάνουν μια εύκολη και χωρίς κλίσεις διαδρομή 7 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο ως τη θάλασσα. Κι αν κουραστούν… να πάρουν και το τρένο αν χρειαστεί.

Εμείς όλοι, όσοι αγαπούμε το ποδήλατο αλλά και η αγορά του ποδηλάτου που βιοπορίζεται από αυτό, πρέπει να στηρίξουμε το έργο και να αναδείξουμε τη σημασία του. Διότι οι υπόλοιποι, που μοιάζει να μην τους αφορά το ποδήλατο, φανερά δύσπιστοι απέναντι σε οποιοδήποτε έργο υλοποιείται από την κεντρική εξουσία, συχνά αντιδρούν είτε γιατί νομίζουν ότι χάνουν μια θέση (συνήθως παράνομης) στάθμευσης, είτε γιατί νομίζουν ότι κάποιος «τα τρώει» είτε γιατί… έτσι.

Εκτός από τον ποδηλατόδρομο, ο Δήμος Αθηναίων με δύο πυλώνες – την ίδια την Τεχνόπολη ως φορέα του Δήμου από τη μία και τον ΟΠΑΝΔΑ, ως αρμόδιο για θέματα αθλητισμού στην πόλη, εντάσσουν το ποδήλατο σε ένα μεγάλο αριθμό δράσεών τους.

Ειδικά για τον ΟΠΑΝΔΑ, ο νέος πρόεδρος, ο Χρήστος Τεντόμας, δίνει μεγάλη προτεραιότητα στο ποδήλατο και το εντάσσει σε δράσεις ουσίας. Ξεκινώντας από τον ίδιο το Γύρο της Αθήνας που φαίνεται υλοποιείται σημαντικά ανανεωμένος και με πολλές παράλληλες δράσεις, το πλάνο του επεκτείνεται σε γειτονιές και σχολεία, σε ένα πρόγραμμα που σύντομα θα σας παρουσιάσουμε.
Στην Τεχνόπολη από την άλλη, χτυπά δυνατά η… καρδιά μιας ομάδας που ασχολείται δυναμικά και ουσιαστικά με το ποδήλατο και τη βιώσιμη κινητικότητα.

Αν περιμένετε… θαύματα, αυτά δε γίνονται πια.

Στις δεδομένες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, οι αλλαγές θα προκύψουν από εκείνους που δρουν αντί να μιλάνε και οραματίζονται αντί να περιμένουν να τους παρασύρουν οι εξελίξεις. Και σίγουρα θέλουν σκληρή δουλειά. Και εμπεριέχουν συχνά απογοητεύσεις. Αλλά, δεν μασάμε! Ως «ποδηλάτες» λατρεύουμε τις ανηφόρες σε όλα τα επίπεδα.
Η ομάδα μας, εδώ στο MBike, με την υψηλή τεχνογνωσία και το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον που διαθέτει για την ανάπτυξη του ποδηλάτου στην Ελλάδα, είναι αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες.
Κάνουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζετε καν και πολλά από αυτά ίσως και δεν θα μάθετε ποτέ καθώς στόχος μας δεν είναι να «παινέψουμε το σπίτι μας» αλλά να γίνει η δουλειά. Και η «δουλειά» είναι περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους, πιο όμορφες, ανθρώπινες πόλεις, λιγότερες σπατάλες σε ανούσια έργα για το ποδήλατο και δημιουργία υποδομών ουσίας.

Να είστε σίγουροι πως, ό,τι σοβαρό γίνεται για το ποδήλατο στην Ελλάδα – είμαστε εκεί. Το παρακολουθούμε, το γνωρίζουμε, το στηρίζουμε και συχνά το προκαλούμε, έμμεσα ή άμεσα.
Διότι είμαστε πεπεισμένοι – όπως έχουμε ξαναδηλώσει – πως, αν δεν το κάνεις εσύ, δεν πρόκειται να γίνει. Αν λοιπόν κι εσείς αγαπάτε το ποδήλατο και θέλετε να το δείτε να αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς – όποια κι αν είναι η αδυναμία σας – απλώς κάντε ποδήλατο! Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα!

Στο κάτω κάτω είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να κάνεις κάτι καλό για όλους!

Δείτε επίσης

Ήρθε η ώρα να πάρω κι εγώ Porsche!

Γρήγορες και ουσιαστικές οι αλλαγές στην αγορά των e-Bikes Η γερμανική εταιρεία κατασκευής κορυφαίων σπορ ...

Eurobike 2022

Eurobike: Μια νέα εποχή για το ποδήλατο!

Ποιο είναι το κοινό του ποδηλάτου; Το Eurobike 2022 ξεκίνησε και είναι αρκετά διαφορετικό από ...

H Αθήνα ζει στον ρυθμό του ποδηλάτου!

ΔΕΗ e Bike Festival και Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας Όσοι μας διαβάζετε, ξέρετε πως έχουμε μια ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest