Home | Αρχική | Ποδηλατικές διαδρομές στην Ελλάδα: Λίμνη Αώου

Ποδηλατικές διαδρομές στην Ελλάδα: Λίμνη Αώου

Ποδηλατώντας στην πιο μεγάλη ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Η τεχνητή του Αώου βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Φιλοξενεί μια απολαυστική κυκλική διαδρομή για αναβάτες όλων των επιπέδων

 

Κείμενα / Φωτογραφίες: Alexandros Zontos – GrCycling.com

 

Η Ελλάδα είναι γεμάτη υπέροχες ποδηλατικές διαδρομές. Η διαδρομή που προτείνουμε, είναι ασφάλτινη και προσφέρεται και για τους λιγότερο προπονημένους, καθώς διαρκεί, με έναν ήρεμο και απολαυστικό ρυθμό, περίπου 2.5 – 3 ώρες χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές.  Επιπλέον, αυτές οι ήπιες ανηφόρες και κατηφόρες προσφέρουν μοναδική θέα τόσο της λίμνης όσο και του φυσικού τοπίου που  σχηματίζεται από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου.

Περνώντας από το μεγαλύτερο φράγμα της λίμνης

 

Τα χαρακτηριστικά του γύρω περιβάλλοντος αλλάζουν διαρκώς και η περιήγηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκπλήσσοντας ευχάριστα κάθε αναβάτη. Η θέα επί του φράγματος με το υδάτινο στοιχείο της λίμνης να εκτείνεται μέχρι τον ορίζοντα, δίνει τη σειρά της σε τοπίο με πυκνό δάσος μαύρης πεύκης, που δημιουργεί μια μυστηριακή, σκιάζουσα ατμόσφαιρα κατά μήκος της ασφάλτου, ακόμα και με πλήρη ηλιοφάνεια. Στη συνέχεια, διακρίνονται μικρές νησίδες μέσα στα γαλάζια νερά της λίμνης, αποτέλεσμα τυχαίων και άπειρων συνδυασμών που προκύπτουν κάτω από την επίδραση της στάθμης και της ορμητικής πορείας του νερού.

 

Μικρές νησίδες σχηματίζονται στο κέντρο της λίμνης

 

Σχεδόν ξαφνικά, το υδάτινο στοιχείο και η υψηλή βλάστηση σταματούν.  Τα διαδέχονται καταπράσινοι λόφοι και απέραντα λιβάδια και μικρά ρυάκια. Στο βάθος, τα χιονισμένα ακόμη Τζουμέρκα, δίνουν το σαφές στίγμα του υψόμετρου.  Σε αυτό το κομμάτι φυτεύονται κυρίως πατάτες, φράουλες και φύονται θάμνοι, όπως οι αγριοκορομηλιές. Την άνοιξη η φύση εμπλουτίζει το τοπίο με άγριους νάρκισσους και σπάνια είδη ορχιδέας και η περιοχή γίνεται ακόμα πιο θελκτική για ποδηλατικές διαδρομές.

 

 

Η ανθρώπινη παρουσία μοιάζει παράταιρη και το μόνο που ακούγεται είναι το θρόισμα των φύλλων από τον αέρα. Η κίνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη δίνοντας την ευκαιρία να αφουγκραστεί κάποιος τους ήχους της φύσης και των πουλιών, που περιστασιακά ενδημούν στην περιοχή.

 

Προς το νότιο κομμάτι της λίμνης, η διαδρομή διέρχεται επί της επαρχιακής πια οδού Μηλιάς – Γρεβενών, που πριν την κατασκευή της Εγνατίας Οδού αποτελούσε μία από τις βασικές οδικές συνδέσεις του νομού Ιωαννίνων με τα Γρεβενά. Αυτό το τμήμα της διαδρομής στερεί μεν τη θέα της λίμνης, ωστόσο ο αναβάτης συναντά στάβλους με πρόβατα και τσομπανόσκυλα, που κάθε άλλο παρά εχθρικά μας αντιμετώπισαν.

 

Άγρια τσομπανόσκυλα μας επιτίθενται με την… αγάπη τους!

 

Το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι από εξαιρετικής ποιότητας άσφαλτο με τη δραματική θέα του χωριού του Μετσόβου στο βάθος της κοιλάδας να προκαλεί δέος και ίλιγγο, αφού τότε είναι που συνειδητοποιεί κάποιος το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται.

 

Η εικόνα του Μετσόβου στο βάθος

 

Τι νιώσαμε;
Φόρεσα τα ποδηλατικά μου παπούτσια, έφτιαξα την πίεση των ελαστικών, φόρεσα τα γάντια μου και λέω στη Βασιλική: «Θα τα πούμε στο τέλος».
Ήταν όμως αυτή η απόλυτη ησυχία, ο δροσερός από το υψόμετρο, αέρας και η απαράμιλλη θέα, συνεχώς στη δεξιά μου πλευρά, που αμέσως με υπέβαλλαν σε μια διαδικασία ήρεμης και απολαυστικής ποδηλατικής δραστηριότητας. Οποιοδήποτε στοιχείο έντονης ή αθλητικής προσπάθειας είχε σαφέστατα παραδοθεί και τη θέση του πήρε η απέραντη ομορφιά του γύρω τοπίου. Ξανασμίξαμε και συνεχίσαμε.

 

Οι κουβέντες που συνήθως συνοδεύουν ποδηλατικές βόλτες σταμάτησαν και η σιωπή, σαν μια ακούσια συμφωνία μεταξύ μας, επιβλήθηκε. Το συνεχώς εναλλασσόμενο, μαγευτικό ελληνικό τοπίο, μας καθήλωσε. Δεν μπορώ να απαριθμήσω τις φορές που σταματήσαμε, αφήσαμε τα ποδήλατα, κάναμε δύο βήματα εκτός του δρόμου και γεμίσαμε το στήθος μας με βαθιές ανάσες. Ήταν εκείνο το αίσθημα της ευχαρίστησης και της ολοκλήρωσης που νιώθει κάποιος όταν από κάτι απλό ανακαλύπτει κάτι τόσο υπέροχο.

 

Προσεγγίζοντας την Λίμνη με αυτοκίνητο

Από Ιωάννινα: Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κάποιος τη Λίμνη Αώου:

  • Σύντομη διαδρομή: (1 ώρα) Κινούμαστε επί της Εγνατίας Οδού και παίρνουμε την Έξοδο προς Μέτσοβο. Βρισκόμαστε πλέον στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων Τρικάλων και κινούμαστε σε αυτή μέχρι τις πρώτες σημάνσεις για τη Λίμνη και το Φράγμα.
  • Γραφική διαδρομή: (1 ώρα και 30’) Κινούμαστε επί της Εγνατίας Οδού και παίρνουμε την Έξοδο προς Ανατολικό Ζαγόρι. Αριστερά στην ΕΟ Τρικάλων Ιωαννίνων και πάλι αμέσως αριστερά προς Αν. Ζαγόρι. Μετά από περίπου 20 – 30 λεπτά στρίβουμε δεξιά προς Τρίστενο και Γρεβενίτι. Περνώντας τον Γρεβενίτι συστήνεται η στάση στη μικρή λίμνη με τα Νούφαρα. Ακολουθώντας την ανηφορική πορεία προς τη Λίμνη φτάνουμε στο μεγαλύτερο από τα 7 φράγματα μέσω της επαρχιακής οδού Μετσόβου – Κήπων.

Από Θεσσαλονίκη: (2 ώρες και 45’) Ακολουθούμε την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, όπου παίρνουμε την έξοδο προς Μέτσοβο. Βρισκόμαστε πλέον στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων Τρικάλων και κινούμαστε σε αυτή μέχρι τις πρώτες σημάνσεις για τη Λίμνη και το Φράγμα.

Από Μέτσοβο: Η μετάβαση από το Μέτσοβο προς το νοτιότερο μέρος της Λίμνης διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

 

Πατήστε για να δείτε τα υψομετρικά και τον χάρτη της διαδρομής: Πληροφορίες διαδρομής

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest