Home | Αρχική | Πετάλια bePRO με βατόμετρο

Πετάλια bePRO με βατόμετρο

Το 2016, χαρακτηρίστηκε, και όχι άδικα, η χρονιά των βατόμετρων.

Πολλές πλέον εταιρείες έχουν βγάλει στο εμπόριο αξιόλογες μονάδες μέτρησης ισχύος (βατόμετρα) και ο αναβάτης που θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο την προπόνηση και το χρόνο του έχει πολλές επιλογές, ανάλογα με τις ανάγκες και το βαλάντιο του. Τo bePRO ανήκει στην κατηγορία των βατόμετρων που λαμβάνουν την ένδειξη της ισχύος από τα πεντάλ.

Σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται στην Ιταλία από την FAVERO ELECTRONICS μια εταιρεία με ιστορία 30 χρόνων στην δημιουργία και εξέλιξη αθλητικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αυτόματοι ηλεκτρονικοί πίνακες σταδίων κλπ). Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο και όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα εξελίσσονται και αναβαθμίζονται περαιτέρω με συνεχή update.

Από την αρχή της χρονιάς χρησιμοποιούνται από τη επαγγελματική ομάδα CSF BARDIANI και ο αθλητής της GIULIO CICCONE κέρδισε, πριν λίγες ημέρες, χρησιμοποιώντας τα bePRO, το 10ο ετάπ στο φετινό GIRO.

 

bepro5

 

Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς, καθώς ανοίγει τη συσκευασία, είναι η ποιότητα κατασκευής των πεταλιών τα οποία είναι τύπου ΚΕΟ, καθώς και το εξαιρετικό φινίρισμα τους. Τα πετάλια τα συνοδεύουν, εκτός των άλλων, ένα πλήρες σετ εργαλείων εξαιρετικής ποιότητος για την τοποθέτηση και καλιμπράρισμα τους, ένα σετ σχαράκια τύπου ΚΕΟ για τα παπούτσια καθώς και ένας φορτιστής με δύο καλώδια USB, για την φόρτιση των μονάδων μέτρησης ισχύος των πεντάλ. Το bePRO έχει μέτρηση ισχύος και στα δύο πετάλια, ενώ υπάρχει και ένα άλλο μοντέλο, το bePRO-S το οποίο έχει μέτρηση μόνο στο ένα. Λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, μία σε κάθε πετάλι, οι οποίες βρίσκονται μέσα στις μονάδες μέτρησης ισχύος.

Πλήρως φορτισμένα τα πετάλια μπορούν να λειτουργήσουν για 30 ώρες. Το βάρος του κάθε πεταλιού είναι συνολικά 156γρ. πραγματικά, ενώ μόνο η μονάδας μέτρησης ισχύος είναι 16γρ. και έτσι αποτελούν τα πιο ελαφριά πετάλια με βατόμετρο στην αγορά. Οι μονάδες μέτρησης ισχύος βρίσκονται πάνω στον άξονα ανάμεσα στο σώμα του πεντάλ και το άκρο του που βιδώνει στους βραχίονες. Αυτό δεν μεταβάλλει καθόλου το Q-FACTOR όπως μπορεί κανείς να δει συγκρίνοντας τα με τα standard LOOK KEO τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο. Τα πετάλια είναι συμβατά με κοντέρ και οθόνες που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο ΑΝΤ+, (π.χ. GARMIN κλπ.) ενώ, δυστυχώς, δεν είναι συμβατά με BLUETOOTH SMART.

bepro1

Η τοποθέτηση και το καλιμπράρισμα των πεταλιών γίνεται αρκετά εύκολα, ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες της FAVERO, ενώ ακόμα και για την πρώτη φορά δεν απαιτούνται παραπάνω από 15 λεπτά. Συνεπώς η αλλαγή τους από ποδήλατο σε ποδήλατο είναι μια διαδικασία αρκετά απλή και γρήγορη. Τα δύο μικρά αυτοκόλλητα που χρησιμοποιούνται για να ευθυγραμμίσουν τις μονάδες μέτρησης ισχύος κατά το καλιμπράρισμα, εάν δεν κολληθούν στους βραχίονες με μεγάλη πίεση, μπορούν να αφαιρεθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν, χωρίς να χρειάζεται η αγορά καινούργιων από την εταιρεία. Η επικοινωνία των πεταλιών με την κεντρική μονάδα, το κοντέρ, αφού γίνει η ζεύξη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, γίνεται άμεσα. Εκτός από το πρώτο διάστημα, που φαίνεται να μπερδεύονται λίγο οι ενδείξεις, πιθανόν για να πραγματοποιηθεί πλήρως το καλιμπράρισμα και η ζεύξη, τα δεδομένα μεταφέρονται άμεσα και με ακρίβεια από τα πετάλια στην κεντρική μονάδα και οι ενδείξεις να ομαλοποιούνται.

Η FAVERO αναφέρει απόκλιση στις ενδείξεις +-2% , κάτι που δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα και που θεωρείται μέγεθος πλήρως αποδεκτό στα πλαίσια της αξιοπιστίας και του ανταγωνισμού…

Οι πληροφορίες που προσφέρει το bePRO είναι όλες αυτές που χρειάζεται ο συνειδητοποιημένος χρήστης: ισχύς, στροφές, normalized power, TSS, συσχετισμός στην ισχύ δεξί-αριστερού ποδιού, επί τις % ισχύς FTP, σχέση ισχύος προς το βάρος του αναβάτη κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδείξεις των πεταλιών δεν επηρεάζονται καθόλου από την εναλλαγή της θερμοκρασίας, ενώ οι μονάδες μέτρησης ισχύος έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο αδιαβροχοποίησης ΙΡΧ7 (αντέχει 30 λεπτά σε βάθος νερού 1 μέτρο). Οι μονάδες μέτρησης ισχύος είναι αρκετά καλά προστατευμένες, στο σημείο που βρίσκονται και με το σχήμα που έχουν. Το κυλινδρικό μαύρο πλαστικό κάλυμμα που τα περιβάλλει μοιάζει κάπως ευαίσθητο, γιατί πολλές φορές δέχεται “κλωτσιές”, κατά το κούμπωμα – ξεκούμπωμα των παπουτσιών αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γιατί βρίσκεται εκεί για αισθητικούς και μόνο λόγους καθώς το ευαίσθητα ηλεκτρονικά περιβάλλονται από μέσα με ένα συμπαγές υλικό. Τα μικρά πλαστικά καπάκια των USB μόνο, δεν εμπνέουν και πολύ εμπιστοσύνη ότι θα παραμείνουν σώα στη θέση τους, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία η απώλεια τους δεν αποτελεί πρόβλημα στην αδιαβροχοποίηση ,απλά βρίσκονται εκεί για να μη μαζεύεται σκόνη και χώμα στις θήρες με αποτέλεσμα την κακή αγωγιμότητα κατά τη φόρτιση. Άλλωστε μέσα στη συσκευασία υπάρχει και εφεδρικό σετ.

bepro3

Κάτι στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι όταν υπάρχει μεταφορά του ποδηλάτου που φέρει τα bePRO , με αυτοκίνητο ή άλλο μέσο καθώς η ταλάντωση των πεταλιών που προκαλείται από την κίνηση του οχήματος ενεργοποιεί τις μονάδες μέτρησης ισχύος με αποτέλεσμα την πτώση ισχύος της μπαταρίας. Η λύση είναι να ακινητοποιούνται τα πετάλια, κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, ώστε να μη ταλαντεύονται.

bepro2

Πέρα από την αξιοπιστία, την αντοχή και την ευκολία τοποθέτησης τα bePRO έχουν και πλήρη κάλυψη σε ανταλλακτικά: καπάκια, καλώδια, ρουλεμάν, εργαλεία, άξονες, ροδέλες ακόμα και οι μονάδες ισχύος υπάρχουν μεμονωμένα διαθέσιμες σε πολύ καλές τιμές ,κάτι που κάνει τον ιδιοκτήτη να αισθάνεται πιο ήσυχος.

Επίσης για την γρήγορη εξυπηρέτηση του κατόχου, η εταιρεία προτείνει την άμεση επικοινωνία μαζί της για οποιοδήποτε πρόβλημα, ερώτηση κλπ. Ιδιαίτερα ανταγωνιστική θα είναι και η τιμή τους που αναμένεται να κυμανθεί για το bePRO κοντά στα 770 ευρώ, ενώ για το bePRO-S κοντά στα 520 ευρώ. Η FAVERO καλύπτει τα προϊόντα της με εγγύηση 24ων μηνών. Εισαγωγέας για την Ελλάδα και Κύπρο είναι η εταιρεία RACING CYCLES και η διάθεση τους στην αγορά θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Αντιπρόσωπος: Racing Cycles, racingcycles.eu

Δείτε επίσης

Έλεγχος και πιθανή αντικατάσταση σε δισκοβραχίονες Shimano

H Shimano προχωρά σε πρόγραμμα ελέγχου και αντικατάστασης – αν υπάρχει λόγος – σε δισκοβραχίονες ...

Vuelta 2023: Sepp Kuss ο μεγάλος νικητής! Ο Κaden Groves κερδίζει το τελικό ετάπ.

Ο Sepp Kuss είναι και επίσημα ο μεγάλος νικητής της Vuelta 2023 και η Jumbo ...

΄Ενας Αμερικανός… στη Μαδρίτη!

Ολοκληρώνεται αύριο ο Γύρος Ισπανίας 2023 Όπως όλα δείχνουν ύστερα από το εικοστό ετάπ των ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest