Home | Αρχική | Κύδωνας Χανίων: Κομμάτι της ποδηλατικής μας ιστορίας
Κύδωνας Χανίων

Κύδωνας Χανίων: Κομμάτι της ποδηλατικής μας ιστορίας

Ένας από τους ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους της Κρήτης είναι ο Κυδωνας Χανίων

Ο Αντώνης Φραγκιουδάκης, ψυχή του Κύδωνα Χανίων, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για ένα από τα φυτώρια της αγωνιστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα

Φωτογραφίες: Πέτρος Γκότσης

Μιλήστε μας για την ιστορία της ομάδας σας. Από πότε ξεκίνησε ο σύλλογος και πότε το ποδηλατικό τμήμα;
Το τμήμα Ποδηλασίας του Αθλητικού Ομίλου Κύδωνα Χανίων, από το έτος της ίδρυσής του, το 1960, έως και σήμερα απαριθμεί αμέτρητες Πανελλήνιες επιτυχίες, μια πλειάδα αθλητών του έχουν στελεχώσει τις εθνικές ομάδες της χώρας μας, διοργανώνει ανελλιπώς εδώ και 38 χρόνια τα ‘’Βενιζέλεια’’ Ποδηλασίας αλλά και άλλους διασυλλογικούς αγώνες και έχουν ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 2000 παιδιά με το άθλημα, έχοντας  συνεισφέρει με αυτόν τον τρόπο στην κοινωνία του Νομού Χανίων τη μέγιστη δυνατή προσφορά του.

 

Κύδωνας Χανίων

 

Ποιος είναι ο προσανατολισμός της ποδηλατικής σας ομάδας;
Ο προσανατολισμός της ομάδας μας είναι η αθλητική ποδηλατική παιδεία μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Π.χ. σωστοί αθλητές – σωστή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της μόρφωσης, η καλύτερη ποδηλατική δυνατότητα με βάση πάντα το ευ αγωνίζεσθε και η οδηγική ικανότητα με βάση την ασφάλεια.

Ποιες είναι κυρίως οι ηλικίες των αθλητών σας;
Οι ηλικίες μας ξεκινάνε από 7 ετών όπου ξεκινάει τι τμήμα τις ακαδημίας μέχρι 12 ετών συνεχίζουν οι πιο δυνατές κατηγορίες από τα 12 κ άνω και φυσικά έχουμε κ την κατηγορία των Μάστερ από τα 30 και άνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μικρότερός μας  αθλητής είναι 7 ετών κ ο μεγαλύτερος ο κ. Πετακάκης Μιχάλης είναι 70 ετών

Πόσα παιδιά αποτελούν την ομάδα σας;
Η ομάδα μας αποτελείται από 45 αθλητές εκτός της κατηγορίας των ΜΑΣΤΕΡ

Μιλήστε μας για τους προπονητές και το προσωπικό σας.
Έχουν περάσει διάφοροι προπονητές από την ομάδα και πάντα ο στόχος τους ήταν να φέρουν εις πέρας το έργο τους με την φιλοσοφία της ομάδας που είναι αυτό που αναφέραμε παραπάνω.

Πώς αισθάνεστε το δικό σας ρόλο στην ομάδα; Έχουμε την εικόνα πως είστε κάτι παραπάνω από προπονητής για τα παιδιά. Είναι αλήθεια;
Προσπαθώ για το καλύτερο δυνατόν. Όταν ασχολείσαι με παιδιά έχεις καθήκον να τους δίνεις όλα τα εφόδια που χρειάζονται για την υπόλοιπη τους ζωή. Το τμήμα μας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και ταυτόχρονα μια μεγάλη οικογένεια που οφείλει να προστατεύσει και να μορφώσει τα μέλη της.

Πώς κύλησε για σας το 2016; Και ποιοι είναι οι στόχοι για το 2017;
Το 2016 είχε όπως είναι αναμενόμενο τα θετικά του και τα αρνητικά του. Σαν μια γενική εικόνα μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος από τις επιδώσεις των αθλητών μου. Οι στόχοι για το 2017 είναι να πετύχουμε τους στόχους του 2016 και ακόμα καλύτερα.

 

Κύδωνας Χανίων

 

Πολλοί μεγάλοι αθλητές έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στον Κύδωνα. Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά ονόματα; ΦΑΡΑΝΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΕΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΩΛΗΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΡΑΝΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΜΥΓΙΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΥΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΜΩΡΑΙΤΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΤΟΡΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΛΕΜΟΝΤΖΟΓΛΟΥ ΑΜΑΝΤΑ
ΛΕΜΟΝΤΖΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΙΠΗ
ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΜΕΝΤΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
και φυσικά πολλοί ακόμα…

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να κάνει κάποιος ποδήλατο στα Χανιά; Υπάρχουν και μειονεκτήματα;
Το να κάνει κάποιος ποδήλατο έχει μόνο θετικά , το να κάνει ποδήλατο στα Χανιά έχει ακόμα περισσότερα! Η πόλη είναι μια ευθεία, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να βρεθεί μέσα στη φύση! Ένα άλλο θετικό που έχουν τα Χανιά είναι ότι έχει πολλές εναλλαγές στα τοπία κατά συνέπεια ο ποδηλάτης δεν νιώθει μονοτονία. Και επειδή όπου υπάρχουν πλεονεκτήματα υπάρχουν και μειονεκτήματα να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι λόγω αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας οι δρόμοι σε συγκεκριμένες περιοχές γίνονται λίγο επικίνδυνοι.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των οδηγών στο δρόμο όταν κάνετε προπόνηση; Είναι εξοικειωμένοι με τους ποδηλάτες;
Οι οδηγοί πλέον είναι εξοικειωμένοι με τους ποδηλάτες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τους είναι και εύκολο. Οι ομάδες στα Χανιά αποτελούνται από μεγάλο αριθμό αθλητών και αυτό αγχώνει τους οδηγούς όταν έχουν μπροστά τους μια τέτοια ομάδα.  Παρόλα αυτά όμως δεν λείπουν και οι οδηγοί που δεν μπορούν να δεχτούν ότι εκτός από τα αυτοκίνητα υπάρχουν και τα ποδήλατα και φυσικά υπάρχουν και οι απρόσεκτοι και αφηρημένοι.

Τι συμβαίνει και η Κρήτη βγάζει τόσο καλούς ποδηλάτες; Υπάρχει τελικά κάποιο μυστικό;
Υπάρχει κάτι αλλά σίγουρα δεν είναι μυστικό!! Η Κρήτη έχει ιδανικό κλίμα σε συνδυασμό με την μορφολογία του εδάφους (ευθείες – ανηφόρες – κατηφόρες…) και επίσης έχει Κρητικούς με πείσμα και μεγάλη αγάπη για το ποδήλατο!

Κύδωνας Χανίων

Δείτε επίσης

Κέρδισε ένα Scott Aspect του 2022 στο Tsirikos Bikes

Mεγάλος διαγωνισμός Scott + Tsirikos Bikes! Mήπως ήρθε η ώρα να κερδίσετε ένα ποδήλατο Scott ...

Το Granfondo Fausto Coppi International επιστρέφει!

Ένα από τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά events στην Ευρώπη ετοιμάζεται και πάλι για το 2023 Η ...

Syncros Bikepacking

Syncros Bikepacking για ατέλειωτη περιπέτεια

Περιπέτεια και οργάνωση Για όσους είναι σε αναζήτηση προϊόντων για bikepacking περιπέτειες, η Syncros προτείνει ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest