Home | Αρχική | Κυριακές στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Κυριακές στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Μια Κυριακή αφιερωμένη στα Άτομα Με Αναπηρία
24 Απριλίου 2016

Την Κυριακή 24 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, άτομα με νοητική υστέρηση, μειωμένη όραση ή τύφλωση, κινητικές αναπηρίες και μη, διασκεδάζουμε και εκφραζόμαστε αλλιώς ενεργοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις!

Ανακαλύπτουμε την τέχνη του animation με τον Μπάμπη Αλεξιάδη, φτιάχνουμε τις δικές μας καμινάδες και αφουγκραζόμαστε ένα παλιό εργοστάσιο με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, επικοινωνούμε και εκφραζόμαστε με το σώμα μας με το Χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ και «βγάζουμε φτερά» μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Αννέτας Παπαθανασίου.

Το πρόγραμμα της ημέρας αναλυτικότερα:

Εργαστήριο κινούμενης εικόνας από τον Μπάμπη Αλεξιάδη

Αίθουσα διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1 (Αμφιθέατρο)
Ώρα:
10.30

Technopolis_Alexiadis

Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν την τεχνική στοπ καρέ του παραδοσιακού animation μέσα από ζωγραφική χρησιμοποιώντας στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου χρωματιστούς μαρκαδόρος και στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου χρωματιστούς φακούς.

Στο πρώτο μέρος, οι συμμετέχοντες καλούνται να δώσουν χρώμα στην Τεχνόπολη και να φτιάξουν ένα μυθικό κόσμο γύρω από τις εγκαταστάσεις της.

Στο δεύτερο μέρος, τη θέση των μαρκαδόρων θα πάρουν χρωματιστοί φακοί. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν την τεχνική του στοπ καρέ ζωγραφίζοντας με φακούς μέσα στον χώρο του εργαστηρίου. Χρησιμοποιώντας φακούς με διαφορετικά χρώματα, θα φανταστούν και θα δημιουργήσουν σχήματα και σιλουέτες που θα πάρουν ζωή και θα αρχίσουν να κινούνται μέσα στο χώρο.

Παράλληλα, σκοπός του workshop είναι να δώσει εικαστικές αναφορές προσφέροντας μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία του animation και την εξέλιξή του.

*Το εργαστήριο διαρκεί περίπου 90’ και απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση και τους συνοδούς τους.

*Το εργαστήριο δεν ενδείκνυται σε άτομα με ευαισθησία στο έντονο φως ή τη χαμηλή φωτεινότητα.

 

«Φτιάξε τη δική σου καμινάδα!» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Αίθουσα διεξαγωγής: Νέοι Φούρνοι
Ώρα:
11.00

Technopolis_Akouo

Πρόσεξες τις καμινάδες του εργοστασίου;

Τί άραγε μπορεί να έβγαινε από μέσα;

Θα ήθελες να φτιάξεις και εσύ μία καμινάδα;

Έλα να γνωρίσουμε τον ρόλο των καμινάδων μέσα στο εργοστάσιο και να φτιάξουμε από φυσικό πηλό τις δικές μας πρωτότυπες καμινάδες –σε μικρότερες διαστάσεις!

*Το εργαστήριο διαρκεί περίπου 60’ και απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση και τους συνοδούς τους.

 

Σεμινάριο σωματικής έκφρασης από το Χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ

Αίθουσα διεξαγωγής: Δεξαμενές Καθαρισμού
Ώρα:
11.00

Παρατηρώντας την κίνηση και τη στάση των ανθρώπων σε μαθήματα κίνησης, αλλά και στην καθημερινή ζωή, διακρίνει κανείς την τεράστια γκάμα σωματικών εκφραστικών μέσων που όλοι διαθέτουμε προκειμένου να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις απόψεις μας.

Το σεμινάριο ξεκινά με ζέσταμα και ασκήσεις από διαφορετικές τεχνικές (contact, tai chi, release, butoh, feldenkrais) με στόχο να διερευνήσουμε και να διευρύνουμε την αίσθηση αλλά και την αντίληψή μας αναφορικά με το σώμα μας, καθώς αυτό κινείται μεταβαλλόμενο μέσα από τη διά-δρασή του με το χώρο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας.

Στη συνέχεια δίνονται κινησιολογικοί ή χωροταξικοί περιορισμοί, οδηγίες και δομές. Το υλικό του σεμιναρίου διαμορφώνεται και αντλείται από τις κινήσεις που εκτελούνται από τους συμμετέχοντες, όπως αυτές αναπλάθονται και βιώνονται διαφορετικά μέσα από την προσωπική εξερεύνηση και αντίδραση του καθενός στις οδηγίες. Το σεμινάριο δεν εστιάζεται στη αισθητική της κίνησης ή σε κάποια συγκεκριμένη φόρμα.

Στόχος είναι να συναντηθούν και να διαδράσουν σώματα με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και διαφορετικά εργαλεία επικοινωνίας και έκφρασης. Να ανοίξει ένας διάλογος που θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τα όρια και τις δυνατότητες των σωμάτων αυτών τόσο σε ατομικό, όσο και ομαδικό επίπεδο.

*Το σεμινάριο διαρκεί περίπου 120’ και απευθύνεται σε ενήλικες με αναπηρίες και μη.
*Απαραίτητη αθλητική ενδυμασία.


Ξενάγηση «Ακούω, αγγίζω και μυρίζω ένα μουσείο»
από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Σημείο εκκίνησης: Κεντρική Καμινάδα

Ώρα: 12.30

Technopolis_Kaminada

Τα άτομα που θα παρακολουθήσουν την ξενάγηση θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου χρησιμοποιώντας την όσφρηση, την ακοή και την αφή τους: θα έρθουν σε επαφή με τις μυρωδιές του παλαιού εργοστασίου, θα ακούσουν τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα και θα αγγίξουν τις μηχανές που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν και γέμιζαν με ενέργεια όλη την πόλη.

*Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 70’ και απευθύνεται σε εφήβους με μειωμένη όραση ή τύφλωση και τους συνοδούς τους.

 

Προβολή ντοκιμαντέρ «Θα βγάλω φτερά» (61’), της Αννέτας Παπαθανασίου

Αίθουσα διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1 (Αμφιθέατρο)
Ώρα:
12.30

Technopolis_Ftera

«Θα βγάλω φτερά» – ένα ντοκιμαντέρ για τη δύναμη και το πάθος για τη ζωή. Για τη χαρά που δίνει η ζωή σε όσους έχουν τη διάθεση να παλέψουν για να τη ζήσουν, ενώ συχνά έχουν να ξεπεράσουν, δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις. Οι ήρωες της ταινίας είναι μια παρέα φίλων με κινητικά προβλήματα. Τους παρακολουθούμε στην καθημερινότητά τους, στη διασκέδασή τους, στις προσωπικές τους στιγμές. Άνθρωποι που γεύονται κάθε στιγμή της ζωής με δύναμη, χιούμορ και αισιοδοξία, γιατί τελικά… “είναι τέχνη να ζεις, δεν ζεις κατά τύχη”.

H ταινία έχει πάρει το 2ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Aννέτα Παπαθανασίου

Φωτογραφία: Kυριάκος Bλοντάκης

Mοντάζ: Xρόνης Θεοχάρης

Mουσική: Mαρία – Xριστίνα Kριθαρά

Ήχος: Bαγγέλης Bλέσσας
Συμμετέχουν οι: Γιάννης Kουφάλης, Aνδρέας Kολίσογλου, Γεράσιμος Πόλης, Έλενα Nέζη, Mαίρη Zέη, Άννα Mανουδάκη, Kώστας Σιάχος.

*Το ντοκιμαντέρ απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και ενήλικες.

 

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου είναι ελεύθερη

Απαραίτητη κράτηση: 210 3467322 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 17.00)


«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3453548

press@athens-technopolis.gr,  www.technopolis-athens.com

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Ανάκληση Scott Speedster 2022

Ανάκληση Scott Speedster 2022 H Scott ανακοινώνει ανάκληση μοντέλων Speedster Road και Gravel, μοντέλων 2022 ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest