Home | Αρχική | Καιρός για δίαθλο!

Η εκκίνηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Διάθλου spint απόστασης στο Horst aan de Maas της Ολλανδίας το 2014.

Καιρός για δίαθλο!


Τι ακριβώς είναι και τι πρέπει να προσέξουμε σε έναν αγώνα διάθλου;

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για το τρίαθλο. Το τρίαθλο ανήκει στον κόσμο των multisport, δηλαδή των πολλαπλών αθλημάτων. Μέσα σε αυτήν την οικογένεια υπάρχει και το δίαθλο.

Τι είναι όμως το δίαθλο; Είναι μία παραλλαγή του τριάθλου με δύο αθλήματα – όπως το λέει και ο τίτλος του– αλλά με τρία σκέλη. Ποια είναι αυτά; Τρέξιμο, ποδήλατο και πάλι τρέξιμο.

Το δίαθλο υπάρχει και αυτό σε διάφορες αποστάσεις όπως και το τρίαθλο. Υπάρχει η sprint απόσταση (5χλμ. τρέξιμο-20χλμ. ποδήλατο-2,5χλμ. τρέξιμο), η κλασική απόσταση (10χλμ. τρέξιμο-40χλμ. ποδήλατο-5χλμ. τρέξιμο) και η μεγάλη απόσταση με 10χλμ. τρέξιμο, 150χλμ. ποδήλατο και 30χλμ. τρέξιμο.

Με αφορμή λοιπόν τους πρώτους αγώνες που έρχονται να ανοίξουν την αυλαία του φετινού αγωνιστικού προγράμματος, θα ασχοληθούμε με το δίαθλο και τα σκέλη του αγώνα.
 Το δίαθλο είναι μία πολύ καλή επιλογή για τους τριαθλητές στα πλαίσια της προετοιμασίας τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η θερμοκρασία νερού, αυτή την εποχή, κρίνεται απαγορευτική για κολύμβηση. Η απουσία κολύμβησης μπορεί για κάποιους να είναι ευπρόσδεκτη και να θεωρείται το δίαθλο πιο εύκολο σαν αγώνισμα, αλλά για κάποιους άλλους τα περισσότερα χιλιόμετρα τρεξίματος, σε σχέση με αυτά του τριάθλου, να το καθιστούν πιο δύσκολο. Όπως και να ’χει, αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι θα χρειαστούμε για τον αγώνα: 
Τον τριαθλητικό μας εξοπλισμό, πλην των κολυμβητικών ειδών, δηλαδή, τριαθλητικό κορμάκι, τα δρομικά μας παπούτσια, το ποδήλατό μας (κράνος, παπούτσια, κλπ.) και επιπλέον, λόγω του κρύου καιρού, ίσως κάποιο ζευγάρι μανίκια, κάποιο σκουφί/περιλαίμιο, γάντια, baselayer και οτιδήποτε μπορεί να φοράμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς να είμαστε υπερβολικά ντυμένοι, αφού πρόκειται για αγώνα με ένταση!

Ζώνη αλλαγών στο δίαθλο:
 Αυτό που δεν έχω αναφέρει είναι η ζώνη αλλαγών. Τι ακριβώς είναι όμως; Ζώνη αλλαγών είναι το σημείο που σηματοδοτημένα έχουμε μέσα όλο τον αγωνιστικό μας εξοπλισμό και είναι το μοναδικό σημείο που επιτρέπεται να κάνουμε αλλαγή από το ένα άθλημα στο άλλο.
Η ζώνη αλλαγών έχει αρχή και τέλος, όλοι οι αθλητές, άσχετα με το πού έχουν κρεμάσει το ποδήλατό τους (υπάρχουν βάσεις για να κρεμάσεις το ποδήλατό σου), θα καλύψουν την ίδια απόσταση μέσα στη ζώνη.

Βασικοί κανονισμοί της ζώνης αλλαγών:

Βασικοί κανονισμοί της ζώνης αλλαγών:

• Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν πλην του αθλητή.
• Όλος ο εξοπλισμός μας πρέπει να βρίσκεται μέσα στο καλάθι που μας έχει δώσει ο διοργανωτής και τίποτα εκτός αυτού.
• Δεν ξεκρεμάμε το ποδήλατο εάν πρώτα δεν έχουμε κουμπώσει το κράνος μας. Το ίδιο και όταν το αφήνουμε, πρώτα κρεμάμε, μετά αφαιρούμε το κράνος.
• Δεν καβαλάμε το ποδήλατό μας μέσα στη ζώνη αλλαγής. Ανεβαίνουμε στο ποδήλατο στη συγκεκριμένη γραμμή που μας έχει υποδειχτεί (Mount Line) και κατεβαίνουμε επίσης στη γραμμή που έχει οριστεί (Dismount Line).
• Δεν επιτρέπεται η παρενόχληση άλλου αθλητή μέσα στη ζώνη αλλαγής.

 

Δείτε παρακάτω προϊόντα που θα βοηθήσουν τις επιδόσεις σας

giro

ΚΡΑΝΟΣ Giro Savant medium Black Mat Τιμή: 97,00€


 

pearl-izumi

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ Pearl iZUMi Tri Fly V Τιμή: 129,95€


pearl-izumi1

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ Pearl iZUMi Em Tri N1 Τιμή: 124,95€

Αναλυτικά τα σκέλη διάθλου: 
Στα σκέλη του αγώνα αυτή τη φορά συναντάμε κάτι διαφορετικό: το ποδήλατο μετά το τρέξιμο. Είναι αρκετά σημαντική αυτή η αλλαγή μιας και έχουμε συνηθίσει το ποδήλατο να είναι μετά το κολύμπι, που είναι σαφώς πιο εύκολο. Τα πόδια μας θα κουραστούν αρκετά και θα είναι περίεργη η αίσθηση μετά πάνω στο ποδήλατο. Είναι πολύ σημαντικό να προπονηθείτε πάνω σε αυτή την αλλαγή, για να δείτε πως νιώθετε και να είστε έτοιμοι και ψυχολογικά προετοιμασμένοι για το τι θα βιώσετε στον αγώνα.

Οπότε, η προπόνηση με εναλλαγές τρέξιμο-ποδήλατο-τρέξιμο-ποδήλατο-τρέξιμο… Θα είναι μία πολύ καλή προσαρμογή για τα πόδια σας.

Ξεκινώντας το 2ο σκέλος – ποδήλατο – θέλει μία μικρή προσαρμογή. Το υψηλό στροφάρισμα, χωρίς ιδιαίτερη πίεση για τα πρώτα λεπτά, θα επιτρέψει στα πόδια μας να αιματωθούν σωστά και με το «σωστά» εννοούμε τις μυϊκές ομάδες που δουλεύουν στο ποδήλατο. Αφού πιάσουμε τον ποδηλατικό μας ρυθμό, κρατάμε για να ολοκληρώσουμε το σκέλος έχοντας στο νου μας ότι έχουμε ακόμα ένα τρέξιμο! Στους αγώνες των age groups το ποδήλατο είναι συνήθως non-drafting, οπότε επιτρέπονται τα ποδήλατα χρονομέτρου.

Κατεβαίνοντας από το ποδήλατο, μπαίνουμε στη ζώνη αλλαγής, φοράμε τα δρομικά μας παπούτσια και φύγαμε για τον τερματισμό! Προσωπικά όταν ξεκινάω το τρέξιμο, σκέφτομαι τον τερματισμό! Τι πρέπει να προσέξουμε στο τελευταίο τρέξιμο; Να δώσουμε μερικά λεπτά στα πόδια μας να προσαρμοστούν και πάλι. Είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστούμε και να φύγουμε πολύ γρήγορα, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» τα πόδια μας και να μην έχουμε την απόδοση που θα θέλαμε. Μετά τα μισά του τελευταίου σκέλους, φορέστε το χαμόγελό σας, είστε ήδη νικητές!

Καλή αγωνιστική χρονιά!

Powered by: Top cycles www.topcycles.gr

Δείτε επίσης

Έλεγχος και πιθανή αντικατάσταση σε δισκοβραχίονες Shimano

H Shimano προχωρά σε πρόγραμμα ελέγχου και αντικατάστασης – αν υπάρχει λόγος – σε δισκοβραχίονες ...

Vuelta 2023: Sepp Kuss ο μεγάλος νικητής! Ο Κaden Groves κερδίζει το τελικό ετάπ.

Ο Sepp Kuss είναι και επίσημα ο μεγάλος νικητής της Vuelta 2023 και η Jumbo ...

΄Ενας Αμερικανός… στη Μαδρίτη!

Ολοκληρώνεται αύριο ο Γύρος Ισπανίας 2023 Όπως όλα δείχνουν ύστερα από το εικοστό ετάπ των ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest