Home | Αρχική | Αποθεραπεία τώρα!

Αποθεραπεία τώρα!

Οι περισσότεροι από εσάς που ασχολείστε ερασιτεχνικά με την ποδηλασία, αν και δεν είστε καθημερινά πάνω στο ποδήλατο, παρόλα αυτά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχετε ένα μεγάλο αριθμό προπονήσεων και, πολλές φορές και αγώνων.

Πολύ συχνά επικεντρώνεστε μόνο στη σκληρή προπόνηση και στους αγώνες και ξεχνάτε ότι η πρόοδός σας εξαρτάται όχι μόνο από τα παραπάνω, αλλά και από την αποκατάσταση και αποθεραπεία.

Την αγωνιστική σεζόν θα πρέπει να την προγραμματίζετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν οι μύες σας πλήρη αποκατάσταση μετά από κάθε δύσκολη προπόνηση ή αγώνα. Όσο καλύτερη αποκατάσταση κάνετε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε· αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσετε την ίδια βαρύτητα στην αποκατάσταση όση και στους αγώνες και στις προπονήσεις.

Προπόνηση αποκατάστασης
Είναι πολύ γνωστό ότι οι αγώνες είναι η καλύτερη προπόνηση· σας βοηθούν να βελτιώσετε την τακτική, την ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή όπως δεν μπορεί να το κάνει ακόμη και η πιο δύσκολη προπόνηση. Όταν ξεκινάτε να κάνετε αγώνες θα πρέπει να θυμάστε ένα σημαντικό πράγμα: ότι η προπόνηση για αποθεραπεία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία/ρόλο ώστε να έρθουν επιτυχή αποτελέσματα.

Η οργανωμένη προπόνηση αποκατάστασης μεταξύ των αγώνων και των δύσκολων προπονήσεων δίνει τη δυνατότητα στον κουρασμένο οργανισμό να συνεχίσει να βελτιώνεται αποφεύγοντας τη στασιμότητα στην απόδοση. Αν εσείς είσαστε ποδηλάτες που δεν κάνετε συνέχεια αγώνες και προτιμάτε να κάνετε μόνο κάποιες γρήγορες ομαδικές προπονήσεις τα Σαββατοκύριακα, ακόμη και σε εσάς χρειάζονται οι χαλαρές προπονήσεις αποκατάστασης, γιατί θα σας δώσουν την ευκαιρία να ξεκουράζεστε και να βλέπετε συνεχή βελτίωση στην απόδοσή σας.

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για αποκατάσταση / αποθεραπεία
Αυτό είναι ένα θέμα σημαντικό το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της προπόνησης. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη σχέση μεταξύ της έντασης της προπόνησης, της διάρκειας της έντασης και του χρόνου αποκατάστασης που απαιτείται.

Ένταση προπόνησης Χρόνος προπόνησης (διάρκεια έντασης) Χρόνος που χρειάζεται για αποκατάσταση
Αερόβια ζώνη από 30 λεπτά έως 5+ ώρες 8 ώρες
Τέμπο (έντονη αερόβια ζώνη)
 1. από 30 έως 60 λεπτά
 2. από 1:30 έως 2 ώρες
 1. 8 με 10 ώρες
 2. 24 με 36 ώρες
Αναερόβιο κατώφλι (4mmol)
 1. από 15 έως 45 λεπτά
 2. 1 με 1:30 ώρα
 1.  24 ώρες
 2. 24 με 36 ώρες
 Αναερόβια ζώνη (4+mmol)
 1.  10-30 λεπτά
 2. 45+ λεπτά
 1.  24 με 36 ώρες
 2. 36 με 48 ώρες

Πώς να κάνετε προπόνηση αποκατάστασης
Αν και η διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης εξαρτάται από το επίπεδό σας ως αθλητής, αυτό δεν αλλάζει το βασικό σχεδιασμό και το σκεπτικό των προπονήσεων. Στην προπόνηση για αποθεραπεία πρέπει να ποδηλατείτε τόσο όσο χρειάζεται για να υπάρχει αποκατάσταση, και όχι για κάποιον άλλο στόχο. Αυτό το είδος προπόνησης (ενεργητικής αποκατάστασης) μπορεί να κρατάει από 30 λεπτά μέχρι 1:30′ ώρα με καρδιακή συχνότητα στο 60-65% της ΜΚΣ, με σχετικά άνετες στροφές στα πόδια (μέχρι 95 σ/λ) και επίσης, με ελαφρύ πάτημα. Ακόμη και μέσα στην αγωνιστική περίοδο είναι πολύ σημαντικό να γίνονται αυτές οι προπονήσεις της ενεργητικής αποκατάστασης.

Θα είναι πολύ καλό αν βάλετε μέσα στο μηνιαίο σας πρόγραμμα τουλάχιστον 3-4 μέρες συνεχόμενες από αυτές τις προπονήσεις αποκατάστασης που αναφέραμε παραπάνω (30-90 λεπτά χαλαρής ποδηλασίας).

Ο πίνακας που γράψαμε παραπάνω σας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσετε να σχεδιάσετε μόνοι σας ένα σωστό πρόγραμμα προπόνησης, αλλά χωρίς να κινδυνεύετε από τα συμπτώματα της υπερπροπόνησης που είναι τόσο επικίνδυνα.

Αν και μεγάλο κομμάτι της αποκατάστασης γίνεται πάνω στο ποδήλατο, ένα άλλο – ίσως το πιο σημαντικό – κομμάτι της αποκατάστασης είναι η σωστή διατροφή, η ξεκούραση και ο ύπνος.

Η αποκατάσταση θα πρέπει να ξεκινάει αμέσως μετά την προπόνηση με το που θα κατεβείτε από το ποδήλατο. Πρώτη προτεραιότητα είναι να πάρετε υδατάνθρακες και να φορτώσετε τον οργανισμό σας με το χαμένο γλυκογόνο. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται περίπου είκοσι ώρες για να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση στο μυϊκό σύστημα, γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίρνετε υδατάνθρακες στα πρώτα 15 με 20 λεπτά μετά το πέρας της προπόνησης.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να βάλετε μετά την προπόνηση μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Πανεπιστημιακές έρευνες δείξανε ότι για πιο γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάσταση χρειάζεται να πάρετε για κάθε 3-4 γρ. υδατανθράκων και 1γρ. πρωτεΐνης. Για παράδειγμα αν ένας αθλητής έχει βάρος 70 κιλά, τότε για 75γρ. υδατάνθρακες που θα πάρει μετά την προπόνηση θα πρέπει να πάρει μαζί και 20γρ. πρωτεΐνης.

Ένα άλλο μέσο για να πετύχετε καλύτερη αποκατάσταση είναι οι διατάσεις
Πολλοί αθλητές τις παραμελούν αλλά τα οφέλη που δίνουν είναι μεγάλα. Βοηθούν στην καλύτερη χαλάρωση των κουρασμένων μυών, αυξάνουν το εύρος της κίνησης και προστατεύουν από τραυματισμούς. Πανεπιστημιακές έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι συνεισφέρουν πολύ και στη γενική ενδυνάμωση των μυών.

Cyclist-Sleeping-with-Bike

Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφερθούμε στα πολύ σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην αποκατάσταση ο ύπνος. Χρειάζονται τουλάχιστον οχτώ ώρες ύπνου για να μπορέσει ο οργανισμός να ξεκουραστεί πραγματικά και να ανταπεξέλθει στο στρες της προπόνησης και των αγώνων. Σ’ αυτόν οφείλεται η ξεκούραση και η αποκατάσταση όλων των συστημάτων στον οργανισμό (μυϊκό, νευρικό, ορμονικό, καρδιακό σύστημα) τα οποία επιβαρύνονται χωρίς τις απαραίτητες ώρες ύπνου.

Δείτε επίσης

Καλή σχολική χρονιά με… Μy market και ποδήλατο!

Tα My market οραματίστηκαν, υλοποίησαν και με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ συνεχίζουν να πρωτοπορούν με ...

Woom Bikes

Η WOOM Bikes επίσημα στην ελληνική αγορά!

WOOM Bikes by Cyclestore Athens! Τα κορυφαία παιδικά ποδηλατα της αυστριακής εταιρείας WOOM Bikes γίνονται ...

Αξιοθέατα με υψομετρικά: Στη Δυτική Κρήτη με ποδήλατο. Ξανά! Μέρος 2o

Αξιοθέατα με υψομετρικά τη Δυτική Κρήτη Από τα προηγούμενα καλοκαίρια είχα καταγράψει τις «κακιές» ανηφόρες που ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest