Home | Αρχική | Προπόνηση ανάμεσα στις δύο σεζόν
Competitors in Triathlon entering the water for the swimming leg

Προπόνηση ανάμεσα στις δύο σεζόν

Τώρα είναι η στιγμή να δουλέψετε στην προπόνηση για ό,τι θέλετε να πετύχετε την επόμενη χρονιά!

Υπάρχουν τρεις βασικές περιοχές στις οποίες χρειάζεται να αφοσιωθείτε στην προπονητικά κενή περίοδο:
– ανάρρωση
– δυνάμωμα των αδύνατων σημείων και
– προπόνηση προετοιμασίας

Τώρα πρέπει να σκεφτείτε και να αναλύσετε την απόδοσή σας τη χρονιά που πέρασε. Σκεφτείτε πού χάσατε χρόνο ή πού είχατε πραγματικά πρόβλημα. Βάλτε στόχους για το πού θέλετε να βρίσκεστε αυτή τη χρονική στιγμή την επόμενη χρονιά. Γράψτε αυτές τις απαντήσεις στο ημερολόγιό σας τώρα που τις έχετε ακόμη νωπές τις σκέψεις σας από τον τελευταίο αγώνα. Συχνά παραμελείται η περίοδος μεταξύ των αγωνιστικών περιόδων. Ακριβώς όπως το σώμα θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί για την επόμενη σεζόν, έτσι και οι μύες χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να προσαρμοστούν στη μείωση του φορτίου. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να σταματήσει απότομα, δυστυχώς όμως αυτό κάνουν οι πιο πολλοί.

1. Σκεφτείτε έξυπνα
Μετά τον τελευταίο αγώνα της σεζόν και ξεκινώντας τη μεταβατική περίοδο ή περίοδο αποκατάστασης, η επόμενη εβδομάδα που ακολουθεί θα πρέπει να περνάει με μείωση των χιλιομέτρων και της πίεσης για προπόνηση.

Εκεί που μέσα στη σεζόν περνούσατε 10 ώρες προπόνηση την εβδομάδα, την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να μειωθεί περίπου στο 50% και την επόμενη εβδομάδα στο 25%.

Αυτό επιτρέπει στους μύες να διατηρήσουν τον τόνο τους, ενώ ελαττώνονται σε μάζα. Αφού επιτευχθεί αρχικά μια σταδιακή μείωση της προπόνησης και ακολουθήσει μία μικρή περίοδος ξεκούρασης θα βοηθήσει στη μέγιστη αποκατάσταση του οργανισμού και μαζί με ένα ελαφρύ χειμερινό πρόγραμμα της προπόνησης θα κάνει τις πρώτες μέρες της επόμενης σεζόν πιο εύκολες. Χωρίς αυτήν τη διαδικασία ομαλής μετάβασης, οι μύες μπορεί να αδυνατίσουν και αυτό θα διπλασιάσει τη δουλειά που θα έχετε να κάνετε την άνοιξη. Αυτήν την περίοδο μπορείτε να την περάσετε με προπόνηση με φίλους ή αλλάζοντας περιβάλλον προπόνησης ή άθλημα.

Όταν σκέφτεστε την προηγούμενη σεζόν, βρείτε τις αδυναμίες σας. Σε κάθε αγώνισμα, ακόμη και το παγκόσμιο ρεκόρ παίρνει βελτίωση. Επειδή η αυτοκριτική δεν είναι πάντα εύκολη, ρωτήστε κάποιον από το περιβάλλον σας, τον προπονητή σας ή κάποιον που εμπιστεύεστε από αυτούς που προπονείστε μαζί, να σας πει πού πιστεύει ότι θα μπορούσατε να βελτιωθείτε.

2. Κάτι διαφορετικό
Θα μπορούσατε να γραφτείτε σε ένα μάθημα κολύμβησης για να βελτιώσετε συγκεκριμένα τη χεριά σας. Μπορείτε να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο για να δυναμώσετε τους ώμους σας και να βοηθήσετε έτσι τη δουλειά της πισίνας. Μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ομάδα ποδηλασίας και να κάνετε λίγους αγώνες για να βελτιώσετε την ικανότητα χειρισμού του ποδηλάτου σας, κρατώντας πάντα μία καλή βάση. Ένα πρωινό Σαββάτου με μία παρέα για τρέξιμο σίγουρα θα βοηθήσει κάποιον να βελτιωθεί στον τομέα αυτό. Το τρέξιμο με ομάδες σε βοηθάει να περνάς το χρόνο και να βλέπεις το επίπεδο φυσικής σου κατάστασης σε σχέση με τα άτομα της ομάδας.

iStock_000002051402Medium

Αν και είναι σημαντικό να χαλαρώνετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να μπορέσουν οι μυϊκές ίνες να επισκευαστούν, είναι σημαντικό να μη χαλαρώνετε τελείως.

Διατηρώντας ένα ελαφρύ γενικό πρόγραμμα θα κάνει ευκολότερη την προπόνηση εξειδίκευσης της επόμενης χρονιάς.

3. Τι θα πρέπει να θυμάστε
Μιλάω για ενεργητική αποκατάσταση, όχι για ένα πλήρες πρόγραμμα. Μπορεί απλά να χρειάζεται να παρακολουθείτε μια τάξη αεροβικής γυμναστικής όμως μην το παρακάνετε, γιατί μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερο κακό αν είστε υπερενθουσιώδης σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Δεν πρέπει να χτυπιέστε σε κάποιο γυμναστήριο ή να τρέχετε συνέχεια αγώνες, αν αυτό δεν ισοδυναμεί με κάποια βελτίωση στην ερχόμενη περίοδο.

Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται το χρόνο τους το χειμώνα. Είναι σημαντικό να φτάσουμε στην προετοιμασία για την επόμενη σεζόν φρέσκοι και με ενθουσιασμό. Αν το πρόγραμμα του χειμώνα είναι πολύ βαρύ, αυτός ο στόχος μπορεί να επηρεαστεί. Επίσης, το μυαλό χρειάζεται ένα διάλειμμα από την πίεση των αγώνων.

Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, έτσι ώστε όταν επιταχύνετε πάλι, οι κορυφώσεις σας θα είναι πολύ πιο ψηλά.

Βάλτε τους στόχους σας, σημειώστε τους αγώνες σας στο ημερολόγιο για την επερχόμενη χρονιά και χαλαρώστε!

Δείτε επίσης

Ένα… «υπερηχητικό» Scott Spark RC 9.19 κιλών

Bike Tuning Έτσι ακριβώς περιγράφει ο Dangerholm – δηλαδή ο Gustav Gullholm – το νέο ...

Selle Royal Explora

Selle Royal Explora: Mια σέλα για να ανακαλύψεις τον κόσμο!

Selle Royal Explora Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους όχι μόνο ...

Γύρος Γαλλίας Γυναικών: Η ιστορία αλλάζει

Ένας θεαματικότατος και συναισθηματικά φορτισμένος Γύρος Γαλλίας Γυναικών ολοκληρώθηκε στο Παρίσι την Κυριακή 31 Ιουλίου ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest