Home | Αρχική | Zwift: Η απόλυτη εμπειρία indoor ποδηλασίας
zwift

Zwift: Η απόλυτη εμπειρία indoor ποδηλασίας

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Zwift

Αν μια λέξη ακούγεται σχεδόν παραπάνω κι από τη λέξη «κορονοϊός» αυτές τις μέρες, ανάμεσα στους φίλους του ποδηλάτου είναι το Zwift!

 

Φωτό: Πέτρος Γκότσης

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια, διαδικτυακή πλατφόρμα indoor cycling που μέσα σε μερικά μόλις χρόνια απέκτησε διάδοση και δυναμική σχεδόν ανάλογη με του Strava.

Μια πλατφόρμα που σου επιτρέπει όχι μόνο να διασκεδάζεις με φίλους απ’ όλο τον κόσμο – νέους και παλιούς – αλλά και να προπονείσαι με μεγάλη ακρίβεια και να συμμετέχεις σε παγκόσμιας εμβέλειας ποδηλατικά events και αγώνες.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός πως ήδη έχει εμφανιστεί και το «zwift doping» – η προσπάθεια δηλαδή να δώσει κάποιος ψευδή στοιχεία στην πλατφόρμα που θα του δώσουν καλύτερα αποτελέσματα!

Ο πρώτος που έφερε το Zwift στην Ελλάδα με τη μορφή ενός ολοκληρωμένου Zwift point είναι ο Πάνος Θεοχάρης όταν δημιούργησε ένα studio Zwift στο κατάστημά του, το Bike Point, στην Κόρινθο.

 

Zwift
Ο Πάνος Θεοχάρης παρακολουθεί τους επαγγελματίες ποδηλάτες της SEG Racing Academy σε ώρα virtual αγώνα!

 

Ο Πάνος Θεοχάρης έχει ήδη φιλοξενήσει αρκετές φορές τους επαγγελματίες της SEG Racing Academy για virtual αγώνες μέσα από το κατάστημά του και, δικαιολογημένα, θεωρείται εκείνος που γνωρίζει όσο κανείς άλλος στην Ελλάδα το Zwift.

Γι’αυτό και του ζητήσαμε να μας δώσει μερικές πληροφορίες που οι περισσότεροι θα θέλαμε να ξέρουμε για να γνωρίσουμε καλύτερα μερικές πρακτικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την πλατφόρμα.

Μίλησέ μας λίγο για την πλατφόρμα και τα χαρακτηριστικά της.

H πλατφόρμα zwift ξεκίνησε σε beta μορφή το 2014. Ήταν μια δημιουργία του Έρικ Μιν και στόχος του ήταν να δώσει μια νέα προσέγγιση στο indoor cycling. Και φυσικά, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε πια εκ του αποτελέσματος, το κατάφερε.

Αυτή την στιγμή το Zwift είναι η μεγαλύτερη συνδρομητική πλατφόρμα για cycling  και running και, όπως όλα δείχνουν, μόλις ξεκίνησε…

 

Zwift
To Elite Drivo II είναι ένα από τα πιο εξελιγμενα προπονητήρια που μπορεί κάποιος να αποκτήσει. Προσομοιώνει κλίση έως 24% με ακρίβεια ±0.5% και έξοδο έως 2.300w.

 

Τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις στο Zwift; Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Χρειάζονται βασικά 4 στοιχεία: ΄Ενα ποδήλατο, ένα εργόμετρο, μια συσκευή σύνδεσης και φυσικά η συνδρομή στο Zwift.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος για να δοκιμάσει την εμπειρία zwift είναι  να μπει στην σελίδα zwift.com και να κάνει, αρχικά δωρεάν, τον πρώτο λογαριασμό στον υπολογιστή του,  σε tablet ή ακόμα και στο κινητό του. Θεωρούμε ως δεδομένο  ότι ο χρηστής έχει ήδη ποδήλατο και smart trainer ή συμβατικό εργόμετρο με ποδήλατο που διαθέτει βατομετρο.

Μπορεί τέλος να χρησιμοποιήσει και συμβατικό εργόμετρο ή και καρούλια με αισθητήρα ταχύτητας αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε πως γίνεται προσαρμογή σε watt από το λογισμικό και φυσικά αυτό είναι κατά προσέγγιση.

 

Το Tacx Neo 2T Smart είναι το κορυφαίο μοντέλο της Tacx. Ένα Direct Drive Trainer που προσομειώνει κλίση έως 25%, με απόκλιση ±1% και έξοδο 2200w.

 

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος επιλέγοντας προπονητήριο και γιατί; Σε ποιά κατηγορία θα του πρότεινες να κινηθεί;

Η απόλυτη εμπειρία έρχεται με τα Direct Drive smart trainer. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν ενδιαφέρουσες λύσεις σε σχετικά «κοντινές» τιμές. Αυτό που πρέπει να προσέξει  ιδιαιτέρως ο χρήστης είναι το after sales support καθώς είναι συσκευές που σε περίπτωση βλάβης απαιτούν ιδιαιτέρες γνώσεις από τους τεχνικούς για να τις επαναφέρουν.

Πώς γίνεται η σύνδεση μεταξύ των συσκευών;

Η σύνδεση γίνετε μέσω Bluetooth ή Ant+ αισθητήρα.

 

To Tacx Satori είναι ένα από τα πιο οικονομικά, εισαγωγικό Smart Trainer της αγοράς

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κάποιος να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας;

Το πρώτο σημαντικό χαρακτηριστικό για σταθερή λειτουργιά της πλατφόρμας είναι να υπάρχει σταθερό wi fi με την καλύτερη δυνατή ταχύτητα. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας Bluetooth είναι αξιόπιστο και σε συνδυασμό με την εφαρμογή zwift companion μπορούμε να συνδέσουμε όλες τις συσκευές που χρειαζόμαστε.

 

Το Bike Point του Πάνου Θεοχάρη.

 

Έχεις δημιουργήσει το πρώτο Zwift point στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό;

Έχοντας προσωπική σχέση με τον Ιδρυτή του zwift του έκανα αυτήν την πρόταση και του φάνηκε… παράλογο σε μια χώρα με τέτοιο κλίμα όπως η Ελλάδα, να θέλω να δημιουργήσω έναν τέτοιο χώρο! 

Τελικά με στήριξε, κάνοντας το Bike Point ένα από τα πρώτα στο κόσμο test ride centers και από τότε μέχρι σήμερα ο χώρος αυτός έχει γίνει σημείο αναφοράς παγκοσμίως, αφού τα τελευταία δυο χρόνια, η συμμετοχή της SEG στο world virtual cycling cup πραγματοποιείται στον χώρο μας. 

Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα στους πιθανούς χρηστές να δοκιμάσουν την εμπειρία virtual cycling και running αλλά και να έχουν συνολική υποστήριξη σε εξοπλισμό και υπηρεσίες .

Μίλησέ μας για τα events που γίνονται ειδικά για τους Έλληνες χρήστες.

Τα events που έχουμε ξεκινήσει είναι σε μορφή meetups, δηλαδή στέλνουμε προσκλήσεις στους χρηστές που μας ακολούθου στο zwift. Εδώ έχουμε ένα περιορισμό τα 50 άτομα. Ετοιμάζουμε όμως σε συνεργασία με άλλες ομάδες του εξωτερικού παγκόσμια event καθώς και το πρώτο virtual brevet!

Μπορείς να μας περιγράψεις μερικές από τις πιο συχνές απορίες που ακούς; 

Οι ποιο συχνές ερωτήσεις αφορούν την διαδικασία σύνδεσης αλλά και πώς γίνεται η  μεταφορά των δεδομένων σε άλλες πλατφόρμες όπως το strava η το garmin connect αντίστοιχα ερωτήσεις για τα powerup icons αλλά και για τα tips της εφαρμογής.

Πόσο στοιχίζει η μηνιαία συνδρομή στην εφαρμογή; 

15 δολάρια Αμερικής .

 

Σκληρές κόντρες σε virtual συνθήκες. Ο… πόνος παραμένει αληθινός!

 

Για ποιους λόγους θεωρείς πως το Zwift έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως;

Η εφαρμογή στήθηκε πολύ έξυπνα και δαπανούνται μεγάλα ποσά για την εξέλιξή της. Το virtual cycling and running είναι μονόδρομος για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων που αδυνατούν να βγουν έξω για ποδήλατο και ακριβώς εδώ είναι η απάντηση για την επιτυχία της εφαρμογής. 

Τα καλύτερα όμως έρχονται με παγκόσμιες διοργανώσεις που, προς το παρόν, δεν μπορείτε καν να φανταστείτε!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την επίσημη σελίδα της Zwift.

Δείτε επίσης

Κέρδισε ένα Scott Aspect του 2022 στο Tsirikos Bikes

Mεγάλος διαγωνισμός Scott + Tsirikos Bikes! Mήπως ήρθε η ώρα να κερδίσετε ένα ποδήλατο Scott ...

Το Granfondo Fausto Coppi International επιστρέφει!

Ένα από τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά events στην Ευρώπη ετοιμάζεται και πάλι για το 2023 Η ...

Syncros Bikepacking

Syncros Bikepacking για ατέλειωτη περιπέτεια

Περιπέτεια και οργάνωση Για όσους είναι σε αναζήτηση προϊόντων για bikepacking περιπέτειες, η Syncros προτείνει ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest