Home | Αρχική | Η SEG Racing Academy πρωταγωνιστεί στο SPtableware Criterium
Καθαροί νικητές στο SPTableware Criterium οι αθλητές της SEG Racing Φωτό: Πέτρος Γκότσης

Η SEG Racing Academy πρωταγωνιστεί στο SPtableware Criterium

Αέρας PRO στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων

Ο Κρόνος Νικαίας και ο ΠΕΣΑ Αστέρας διοργανώνουν έναν αγώνα υψηλών προδιαγραφών στα Μέγαρα. Η SEG Racing Academy δίνει τον ρυθμό

 

Με περισσότερες από 230 συμμετοχές, το SPtableware Criterium, στο Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, ήταν μια εξαιρετική αρχή για την αγωνιστική ποδηλασία δρόμου στην Ελλάδα.

Ένα σιρκουί υψηλών προδιαγραφών, σε έναν εξαιρετικό χώρο – όπως το Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων – με αρκετά ονόματα της αγωνιστικής ποδηλασίας να δίνουν το παρόν.

Ο Παντελής Παπάζογλου και ο Ιάκωβος Γεωργίου διοργάνωσαν έναν εξαιρετικό αγώνα και οι αθλητές έτρεξαν να τον απολαύσουν.

Επίτημος καλεσμένος, η Ολλανδική επαγγελματική ομάδα SEG Racing Academy που ολοκλήρωσε το δεκαπενθήμερο προπονητικό της camp στο Λουτράκι, στο  Club Hotel Casino Λουτράκι.

 

Φωτό: Πέτρος Γκότσης/MBike
Φωτό: Πέτρος Γκότσης/MBike

 

Ο αγώνας
Ο αγώνας των ανδρών – αυτός που είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – ξεκίνησε με περίπου 90 αθλητές στη γραμμή εκκίνησης.

Ανάμεσά τους, οι αθλητές της SEG Racing Academy που είχαν έρθει για να απολαύσουν τον πρώτο τους αγώνα επί ελληνικού εδάφους. Οι εντολές του προπονητή τους, του Βασίλη Αναστόπουλου ήταν απλές και σαφείς: «Δεν υπάρχει τακτική, κάνετε τις επιλογές σας αρκεί να μην έχουμε ατυχήματα γιατί η σεζόν τώρα ξεκινά…» Αυτό πρακτικά σήμαινε πως οι αθλητές έπρεπε να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να στηθούν στο αγώνα εφαρμόζοντας τα όσα έχουν ήδη μάθει από τον προπονητή τους και το team της ομάδας.

Ο αγώνας ξεκίνησε γρήγορα και από τον πρώτο κιόλας γύρο οι αθλητές της SEG Racing Academy ξεχώρισαν και στα τρία γκρουπ που σχηματίστηκαν: τους πρώτους, τους δεύτερους και το κυρίως γκρουπ.

Ο ρυθμός ήταν γρήγορος από το πρώτο λεπτό και οι έλληνες αθλητές έκαναν μεγάλες προσπάθειες να τον ακολουθήσουν.

Οι αγώνες τύπου criterium είναι σε μεγάλο βαθμό και αγώνες τακτικής και όσοι έκαναν το λάθος είτε να μην κολλήσουν σε κάποιο από τα γκρουπ ή να μην επιλέξουν το σωστό για τις δυνάμεις τους, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση από τους πρώτους κιόλας γύρους.

Όσο προχωρούσε ο αγώνας ανέβαινε κι ο ρυθμός, με τους αθλητές της SEG Racing Academy να δίνουν το δικό τους ρυθμό και πρακτικά να ορίζουν το παιχνίδι. Οι ελληνικές ομάδες μάλλον δυσκολεύτηκαν να συντονιστούν και ακόμα και ο Κρόνος, ο οποίος είχε στο ρόστερ του αθλητές όπως ο Μπούγλας και ο Ζήσης Σούλιος, δυσκολεύτηκε να βρει το ρυθμό του, να συνεργαστεί και να ακολουθήσει.

 

Μια «πόρτα» έχει η ζωή…
Περίπου στα μισά του αγώνα, οι περισσότεροι αθλητές, σύμφωνα με τους κανονισμούς, αποκλείστηκαν από τον αγώνα καθώς βρέθηκαν 1.5 λεπτό πίσω από το κυρίως γκρουπ.

Μια απόφαση που, κατά τη γνώμη μας, στέρησε όλη τη χαρά και το ενδιαφέρον του αγώνα καθώς οι περισσότεροι έλληνες αθλητές βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού με τη SEG πλέον να ανταγωνίζεται τον… εαυτό της. Εξαίρεση, ο πολύ δυνατός Ζήσης Σούλιος που φαινόταν αποφασισμένος να κουβαλήσει στους ώμους του τη σημαία του Κρόνου Νίκαιας!

 

Γιώργος Μανιάτης, Ζήσης Σούλιος, Βασίλης Αναστόπουλος. Η αγωνιστική ποδηλασία στα καλύτερά της! Φωτό: MBike
Γιώργος Μανιάτης, Ζήσης Σούλιος, Βασίλης Αναστόπουλος.
Η αγωνιστική ποδηλασία στα καλύτερά της!
Φωτό: MBike

 

Ο τερματισμός
Το τελικό σπριντ για τις πρώτες θέσεις παίχτηκε ανάμεσα στους αθλητές της SEG οι οποίοι είχαν πλέον σχηματίσει δύο γκρουπ. Το πρώτο μόνο με SEG αθλητές και το δεύτερο, με SEG και τον Σούλιο.

Ο Ζήσης Σούλιος, με ένα εκπληκτικό σπριντ κατάφερε να τερματίσει πρώτος στο δεύτερο γκρουπ, ύστερα από μια «έξυπνη» και δυνατή κούρσα.

 

Λίγη ξεκούραση μετά τον αγώνα... Φωτό: MBike
Λίγη ξεκούραση μετά τον αγώνα…
Φωτό: MBike

 

Τα συμπεράσματα…
Οι αγώνες ταχύτητας είναι ο καθρέφτης της ομάδας και των αθλητών. Είναι ο αγώνας που τους «ξεγυμνώνει» όλους και αφήνει να φανούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε αθλητή.
Εδώ δεν υπάρχουν ανηφόρες και κατηφόρες, υπάρχει μόνο ευθεία, δύναμη και τακτική. Εδώ παίζει ρόλο η στρατηγική, η ικανότητα να κινείσαι σε γκρουπ και η καθαρή δύναμη.

Η ελληνική ποδηλασία έχει πολλά να διδαχτεί από το σημερινό αγώνα. Οι αθλητές της SEG Racing είχαν με το μέρος τους μια δυνατή ομάδα. Είχαν την υποστήριξη του προπονητή τους, τα ρούχα τους, τα ποδήλατά τους, κάποιον να φροντίζει για τη διατροφή και την ξεκούρασή τους, τον μηχανικό τους και το πρόγραμμά τους. Είχαν budget και στόχους.

Η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από τους αγώνες, έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο και το ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια. Όσοι δεν μπορούν να το ακολουθήσουν απλώς… αλλάζουν δουλειά.
Αυτό είναι αγωνιστική ποδηλασία και πρωταθλητισμός. Τα υπόλοιπα είναι ερασιτεχνικά κλαμπ.

Πιστεύουμε πως έχει έρθει η εποχή που πρέπει η ελληνική αγωνιστική ποδηλασία να κάνει το δικό της βήμα προς τα μπρος. Να δημιουργηθεί – ιδανικά – μία ομάδα που θα έχει τη στήριξη όλων και θα σχηματιστεί από τα πιο δυνατά παιδιά.

Όχι τους φίλους ή τους γνωστούς αλλά τους καλύτερους αθλητές. Με κριτήριο ένα και μόνο: ποιος έχει την κατάλληλη ηλικία, τη διάθεση, τη δυνατότητα αλλά και την αφοσίωση να ακολουθήσει τη ζωή του πρωταθλητή.

Η ΕΟΠ θα έπρεπε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο και να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας ή και περισσότερων στη συνέχεια.
Εξάλλου η παρουσία της SP Tableware την περίοδο 2009 – 2014 ήταν μια αδιάψευστη απόδειξη του τι μπορεί να καταφέρει μια σωστά στημένη ομάδα και η απουσία της από την ελληνική αγωνιστική σκηνή είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την αγωνιστική ποδηλασία.

Τα χρήματα είναι πάντα ένα πρόβλημα αλλά – όπως έλεγε και κάποιος παλαιότερα «χρήματα υπάρχουν». Τα λεφτά είναι ένα βασικό θέμα αλλά η γνώμη μας είναι πως σήμερα, ακόμα και αν μια, οποιαδήποτε, ελληνική ομάδα είχε… ένα τσουβάλι λεφτά, δεν θα μπορούσε να κερδίσει μια ομάδα 20άρηδων αθλητών.

 

16807295_1320258268041014_3845530628441491755_n

 

Ο Παντελής Παπάζογλου και ο Ιάκωβος Γεωργίου μας έχουν συνηθίσει σε πρωτοποριακές για την ελληνική ποδηλασία ενέργειες. Και η σημερινή ήταν μία από αυτές. Ένας εξαιρετικός αγώνας που μας έβαλε ταυτόχρονα σε σκέψεις.

Ο σημερινός αγώνας πρέπει να κάνει όλους να σκεφτούν πού βρίσκονται και πού θέλουν να φτάσουν.
Ποιος μπορεί να κερδίσει μια ομάδα σαν την SEG Racing Academy – μια ομάδα με «πιτσιρικάδες», που όμως είναι ήδη επαγγελματίες – και ποιος απλώς μπορεί να χαίρεται και να απολαμβάνει το ποδήλατο. Το δεύτερο, λέγεται αθλητισμός και το λατρεύουμε. Το πρώτο, πρωταθλητισμός και απαιτεί επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Και το θαυμάζουμε.
Η κατάσταση απαιτεί άμεσες διορθωτικές κινήσεις και κάποιος πρέπει να τις κάνει.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα του σημερινού αγώνα στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων.
Καλή αγωνιστική σεζόν σε όλους.

Δείτε επίσης

Muc-Off

H Muc-Off επεκτείνει την γκάμα της!

Τέσσερα νέα, συναρπάστικά προϊόντα, έρχονται να εμπλουτίσουν την γκάμα της Muc-Off που γνωρίσαμε από τα ...

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest