Home | ΝΕΑ | World Tour | Science and Cycling: H επιστήμη ως αρωγός στην ανάπτυξη της επαγγελματικής ποδηλασίας

Science and Cycling: H επιστήμη ως αρωγός στην ανάπτυξη της επαγγελματικής ποδηλασίας

Ένα διεθνές συνέδριο συνδεδεμένο με την έναρξη του Γύρου Γαλλίας

Ο Βασίλης Αναστόπουλος ήταν ένας από τους ομιλητές του διεθνούς συνεδρίου Science and Cycling, στις Βρυξέλλες

Ο οργανισμός Science & Cycling, προσφέρει ομιλίες και δράσεις αφιερωμένες στην ανάπτυξη της επαγγελματικής ποδηλασίας μέσα από τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών.

Το πρώτο διεθνές συνέδριο του οργανισμού, διοργανώθηκε το 2014 στο Leeds και από τότε, πραγματοποιείται κάθε χρόνο παράλληλα με την έναρξη του Γύρου Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ειδικοί της επαγγελματικής ποδηλασίας απ’ όλο τον κόσμο, ερευνητές, γιατροί, διατροφολόγοι, επιστήμονες, διευθυντές ομάδων world tour, προπονητές αλλά και αθλητές, συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και καλές πρακτικές που αφορούν στην εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων για την ανάπτυξη της αγωνιστικής ποδηλασίας.

Το συνέδριο έχει επίσης ως στόχο να παρουσιάσει καλές πρακτικές και από άλλα σπορ, πάντα σε επαγγελματικό επίπεδο, προκειμένου να γίνεται ανταλλαγή μεθόδων και τεχνικών.

Ανάμεσα στα θέματα που καλύπτει κάθε χρόνο το συνέδριο είναι:

 • Μέθοδοι προπόνησης και τεχνολογία
 • Ανάλυση απόδοσης
 • Συγκέντρωση στοιχείων, ανάλυση και τεχνολογία
 • Μέθοδοι προπονητικής
 • Ψυχική υποστήριξη αθλητών
 • Εργοφυσιολογία
 • Υγεία των αθλητών
 • Ιατρική καταγραφή και παρακολούθηση
 • Αντιμετώπιση τραυματισμών
 • Εξελίξεις στη διατροφή
 • Αεροδυναμική
 • Bike Fitting
 • Εξέλιξη ταλέντων
 • Θέματα που αφορούν στη γυναικεία ποδηλασία

Η διευθύνουσα επιτροπή προσκαλεί ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο, των οποίων το έργο έχει να προτείνει κάτι το ενδιαφέρον και πρωτοποριακό στη διεθνή κοινότητα.

 

Science and Cycling
Ο τίτλος της παρουσίασης του Βασίλη Αναστόπουλου

Ο Βασίλης Αναστόπουλος ως Keynote Speaker του συνεδρίου

Έτσι λοιπόν, η πρόσκληση φέτος του Βασίλη Αναστόπουλου μόνο ως εξαιρετικά τιμητική θα μπορούσε να θεωρηθεί και ουσιαστικά μια αναγνώριση από τη διεθνή σκηνή της επαγγελματικής ποδηλασίας για το έργο και τις επιτυχίες του.

Ο Βασίλης Αναστόπουλος ανέλυσε το «φαινόμενο» Fabio Jakobsen και την εξέλιξή του σε έναν από τους κορυφαίους σπριντέρ της εποχής.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ο Fabio Jakobsen ήταν από τα νέα ταλέντα της SEG Racing Academy, ένας αθλητής που από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για το ταλέντο αλλά και το ήθος, τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό του και σύντομα ξεχώρισε ως ένας κορυφαίος νέος αθλητής.

 

O Fabio Jakobsen το 2017 στο Λουτράκι: Κεφάτος, αγαπητός, αποτελεσματικός και εξαιρετικά σκληρά εργαζόμενος!

 

Είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε στα προπονητικά του camp στο Λουτράκι αλλά και να τον φωτογραφίσουμε στο πρώτο του Bike Fitting, στο κατάστημα Τσιρίκος (το μόνο κατάστημα στην Αθήνα που διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα Bike Fitting της Shimano και το οποίο χειρίζονται πιστοποιημένοι fitter της Shimano).

Ο Βασίλης Αναστόπουλος αναφέρθηκε στα σωματομετρικά στοιχεία, τα χαρακτηριστικά και τις μετρήσεις του αθλητή που από το 2018 έγινε αθλητής της Quick Step και ήδη, μέσα στο 2018 έχει 8 νίκες UCI – επιτυχία που το χάρισε τον χαρακτηρισμό του πιο επιτυχημένου Neo Pro.

 

Αθλητής πλέον της Deceunink – Quick Step από το 2018

 

Παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα προπόνησης του αθλητή, ο προπονητικός του φόρτος σε σχέση με τα αποτελέσματα και φυσικά όλες οι λεπτομέρειες που, σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και την προσωπική προσπάθεια, οδήγησαν τον Fabio Jakobsen να γίνει ένας από τους πιο περιζήτηους νέους επαγγελματίες.

Στη συνέχεια, η παρουσίαση στράφηκε σε δυο άλλους νέους αθλητές, του Alberto Dainese και Kaden Groves και οι δύο με 5 νίκες UCI ο καθένας το 2019!

 

Science and cycling

 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία των αθλητών και την καταγραφή των αποτελεσμάτων τους σε διάρκεια τόσο προπόνησης όσο και αγώνα και να διαπιστώσουν πώς η καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένα προπονητικά προγράμματα και φυσικά αύξηση της απόδοσης των αθλητών.

Ο ίδιος ο Βασίλης Αναστόπουλος μας είπε για τη συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο: «Ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την παρουσίασή μου ήταν οι προπονητές ομάδων όπως Quick Step, Dimension Data, UAE, Team INEOS, Mitchelton Scott και πολλοί ακόμα οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το περιέχομενο της παρουσίασης και θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το πώς αντιμετωπίζουμε τους νέους αθλητές στη SEG Racing Academy».

 

Ένας έλληνας στο World Tour…

Το έχουμε ξαναπεί και δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Ο Βασίλης Αναστόπουλος είναι πλέον ένας καθιερωμένος προπονητής στη διεθνή σκηνή της επαγγελματικής ποδηλασίας. Τα αποτελέσματα της δουλειάς του συζητιούνται σε υψηλό επίπεδο και η προπονητική του προσέγγιση αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για πολλούς από τους συναδέλφους του στο εξωτερικό. Προσωπικότητες όπως οι συνεργάτες των ομάδων που παρουσιάσαμε πιο πάνω συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την ομιλία του καθώς τα αποτελέσματα της δουλειάς του – ένα παράδειγμα μόνο είναι ο Fabio Jakobsen – είναι για όλους εντυπωσιακά!

 

Δείτε επίσης

Marin Bobcat Trail 3

MARIN Bobcat Trail 3: ένα μοντέρνο hardtail για όλους!

Marin Bobcat Trail 3: made for fun! Όταν αναφερόμαστε σε ποδήλατα βουνού, αναφερόμαστε αυτομάτως στις ...

H Pon.Bike δημιουργεί τη μεγαλύτερη ποδηλατική εταιρεία στον πλανήτη!

H συγχώνευση της Dorel Sports με την Pon.bike αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ποδηλάτου Η ...

H Nutrilab Team στο Ironman 70.3 Costa Navarino

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου ο αγώνας IRONMAN 70.3 Greece Costa Navarino θα διεξαχθεί στη Μεσσηνία ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest