Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | MERIDA Big Nine 5000: Με αγωνιστικό χαρακτήρα!

MERIDA Big Nine 5000: Με αγωνιστικό χαρακτήρα!

Ένα 29άρι που εντυπωσιάζει!

Δοκιμάζουμε το MERIDA Big Nine 5000, ένα από τα καλύτερα «value for money» υψηλής κατηγορίας ποδήλατα MΤΒ για το 2017!

Φωτό: Πέτρος Γκότσης

Τα 29άρια, όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην αγορά των mtb, ξεκίνησε μια έντονη «διαμάχη» με τα 26άρια να αρχίσουν να χάνουν συνεχώς έδαφος, ώσπου σχεδόν εξαφανίστηκαν. Λίγο μετά την επικράτηση, τα «έβαλαν» με τα 27.5άρια, που από πέρυσι είχαν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος και πλέον σχεδόν μοιράζονται την αγορά με τους μικρότερους συγγενείς τους.

Μετά τη δοκιμή του MERIDA Big Nine 5000 όμως, εμάς μας κέρδισαν για άλλη μια φορά.
Η MERIDA είναι γνωστή σε όλους αφού η ιστορία της έχει ξεκινήσει πριν από 25 σχεδόν χρόνια. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ύστερα από την εξαγορά του 49% της Specialized, η κορυφαία εταιρεία της Ταϊβάν έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στο ποδηλατιό στερέωμα. Όλο αυτό το διάστημα έχει παρουσιάσει πολλά κορυφαία ποδήλατα και συνεχώς ήταν, και είναι, μέσα στις κορυφαίες εταιρείες. Πολλοί κορυφαίοι αθλητές, από pro tour αλλά και σε UCI αγώνες ορεινής ποδηλασίας, έχουν κατακτήσει την κορυφή καβαλώντας ένα ποδήλατο MERIDA.
Εμείς, δοκιμάζουμε για εσάς το ολοκαίνουργιο Big Nine 5000 ένα ετοιμοπόλεμο εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει κι εσάς να κατακτήσετε κάποιο βάθρο!

 

meridamtb-2519

 

Εξωτερική εικόνα
Με μία πρώτη ματιά βλέπουμε ένα καθαρόαιμο ποδήλατο βουνού hardtail το οποίο βγάζει έναν επιθετικό χαρακτήρα. Το πλαίσιο του έχει μαύρο ματ χρώμα ενώ το όλο σύνολο «σπάει» με το γαλάζιο λογότυπο της εταιρείας αλλά και τις γαλάζιες-μπλε λεπτομέρειες. Κοιτάζοντας λίγο καλύτερα στο μπροστινό μέρος του ποδήλατου βλέπουμε, ακριβώς πίσω από το κούτελο, ότι τα καλώδια διοχετεύονται στο εσωτερικό του σκελετού και μέχρι το τέλος του ψαλιδιού δεν φαίνονται πουθενά.

meridamtb-2799

 

Περιφερειακά
Στο Big Nine 5000 το σύστημα μετάδοσης, που αποτελείται από δισκοβραχίονα, ντεραγιέ και κασέτα, είναι από τη σειρά Shimano Deore XT, με έντεκα ταχύτητες αφού η πεταλίερα έχει ένα μόνο δίσκο 30Τ, ενώ η κασέτα έχει γρανάζωμα 11-46t. Το φρενάρισμα έχουν αναλάβει τα υδραυλικά δισκόφρενα της Shimano M447, που πατάνε πάνω σε 180 χιλιοστά και 160 χιλιοστά δισκόπλακες, εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

 

meridamtb-2803
Το πιρούνι του ποδηλάτου είναι το Rock Shox Reba SL – διαδρομής 100 χιλιοστών – και λειτουργεί με αέρα, ενώ διαθέτει και κλείδωμα στο τιμόνι με συρματόσκοινο και είναι πολύ εύκολο στη λειτουργία. Οι τροχοί του ποδηλάτου είναι της Merida, όπου τα κέντρα τους είναι και τα δύο συμβατά με περαστούς άξονες – 15αρι μπροστά και 12αρι πίσω. Τα υπόλοιπα περιφερειακά, τιμόνι, λαιμός, σέλα και παλουκόσελο, αναγράφουν και αυτά το λογότυπο της MERIDA.

meridamtb-2795

 

Οδηγώντας…
Από την πρώτη κιόλας βόλτα το ποδήλατο εντυπωσιάζει. Το πλαίσιο του Big Nine 5000 είναι ακριβώς ίδιο σε γεωμετρία με το κορυφαίο αγωνιστικό μοντέλο της εταιρείας. Το αγωνιστικό στήσιμο είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ποδηλάτου και το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα ανέβεις πάνω στη σέλα, πόσο καλά σχεδιασμένο είναι και πόσο σωστά κάθεται το σώμα σου πάνω σε αυτό.

meridamtb-2806

 

Συνεχίζοντας τις προπονήσεις μας και όσο κάναμε χιλιόμετρα με το ποδήλατο παρατηρούσαμε ότι ενώ οι τροχοί του δεν είναι tubeless το ποδήλατο, ειδικά στο πίσω μέρος του, είναι αρκετά απορροφητικό και ξεκούραστο.

Αυτό συμβαίνει γιατί στο πίσω ψαλίδι του Big Nine, η MERIDA έχει εφαρμόσει μια τεχνολογία την οποία ονομάζει FLEXSTAY. Το ποδήλατο ενώ είναι αρκετά άκαμπτο στο πεταλάρισμά του, δε σε κουράζει καθόλου στη μέση αφού το πίσω τρίγωνο απορροφάει αρκετούς κραδασμούς, ενώ παράλληλα η carbon ντίζα σέλας έχει μεγαλύτερο flex και το συνολικό αποτέλεσμα είναι ότι δε θες να σταματήσεις να κάνεις ποδήλατο μέχρι να «σουρώσεις»…

meridamtb-2473

Στο πεταλάρισμα το ποδήλατο είναι πάρα πολύ ωραίο και, μαζί με τη γεωμετρία του, το σώμα σου μπορεί να βγάλει με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη και το ποδήλατο να την αποδώσει με τις μικρότερες απώλειες. Είναι φτιαγμένο για υψηλές επιδόσεις που δε σταματάει να σκαρφαλώνει κάθε φορά που θα του δώσεις την ευκαιρία. Το γρανάζωμά του, σε συνδυασμό με το κορυφαίο πλαίσιο, δε μας προβλημάτισαν σε καμία περίπτωση και δε μας κούρασε καμία ανηφόρα, όσο μεγάλη και έντονη κι αν ήταν. Ακόμα και σε απότομα μικρά ανηφορικά που συναντήσαμε σε μονοπάτια, το Big Nine 5000 σε κάνει να τα προσπερνάς και να βγαίνεις από αυτά με τη λιγότερη κόπωση.
Εκτός όμως από την ανηφόρα, που πάει πολύ καλά και μας εντυπωσίασε, το Big Nine είναι αρκετά γρήγορο και στην κατηφόρα… όταν αυτή είναι χωμάτινη. Ξεκινώντας να κάνουμε μονοπάτια ελαφρώς κατηφορικά και στη συνέχεια πιο απότομα και με πιο κλειστές στροφές, το ποδήλατο ακολουθούσε τις εντολές και έβγαινε αρκετά γρήγορα ακόμα και από τα πιο κλειστά κομμάτια.
Οι σχέσεις μετάδοσης είναι κατάλληλες για να σας ανεβάσει και στα 3 βουνά της Αττικής χωρίς να κουράσει πουθενά. Οι 11 ταχύτητες που διαθέτει έχουν πολύ καλή διαβάθμιση και δε γίνονται απότομες αλλαγές για να επιβαρυνθούν τα πόδια. Όσο για την τελική ταχύτητα που δίνει το πάτημα 30×11 είναι σχεδόν στα 45 χιλιόμετρα με 130 περιστροφές το λεπτό, ικανό να σε γυρίσει σπίτι σου από το βουνό χωρίς να σε κουράσει με υπερβολικό στροφάρισμα.

Συμπέρασμα
Το MERIDA Big Nine 5000 είναι ένα θαυμάσιο ποδήλατο με έντονο αγωνιστικό χαρακτήρα. Είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να κάνει γρήγορες βόλτες στο βουνό ή απαιτητικές προπονήσεις αλλά και για αυτόν που θέλει να τρέχει σε αγώνες και να μπορέσει να κυνηγήσει κάποια θέση χωρις να χρειαστεί να επενδύσει μια περιουσία. Σε απόλυτες τιμές δεν είναι φτηνό, στα 2800 περίπου ευρώ αλλά στην κατηγορία του είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό καθώς προσφέρει ένα αγωνιστικό πακέτο σε λογική τιμή.
Μου αρέσει!
Η ποιότητα κατασκευής του πλαισίου
Η γεωμετρία και η «γρήγορη» αίσθησή του
Με προβλημάτισαν
Τα φρένα – δεν είναι αρκετά ισχυρά για τόσο γρήγορο ποδήλατο

Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά

Πλαίσιο: MERIDA BIG.NINE CF3
Πιρούνι: ROCK SHOX REBA SL 100MM RL
Δισκοβραχίονας: SHIMANO XT 30T
Αλλαγές ταχ.: SHIMANO SLX-i
Οπ. Ντερ: SHIMANO XT GS SHADOW
Αλυσίδα: KMC X11
Κασέτα: SHIMANO XT 11-46t 11 SPEED
Φρένα: SHIMANO M447 HYDRAULIC DISC 180/160MM
Τροχοί: MERIDA EXPERT CC
Ελαστικά: MAXXIS IKON 29” 2.2 FOLD
Παλουκόσελο: MERIDA CARBON EXPERT SBO 30.9MM
Σέλα: MERIDA SPORT
Λαιμός: MERIDA EXPERT
Τιμόνι: MERIDA EXPERT OS 720 FLAT
Τιμή: 2.829,00€
Αντιπρόσωπος: www.zeussa.gr

Δείτε επίσης

Κέρδισε ένα Scott Aspect του 2022 στο Tsirikos Bikes

Mεγάλος διαγωνισμός Scott + Tsirikos Bikes! Mήπως ήρθε η ώρα να κερδίσετε ένα ποδήλατο Scott ...

Το Granfondo Fausto Coppi International επιστρέφει!

Ένα από τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά events στην Ευρώπη ετοιμάζεται και πάλι για το 2023 Η ...

Syncros Bikepacking

Syncros Bikepacking για ατέλειωτη περιπέτεια

Περιπέτεια και οργάνωση Για όσους είναι σε αναζήτηση προϊόντων για bikepacking περιπέτειες, η Syncros προτείνει ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest